Ξυπνάτε εξαντλημένοι; Μπορεί να έχετε αυτή τη διαταραχή

ξυπνάτε εξαντλημένοι, ιδιοπαθής υπερυπνία

Είστε συχνά εξαντλημένοι κατά τη διάρκεια της ημέρας, παρά το ότι κοιμηθήκατε αρκετά το προηγούμενο βράδυ; Ακόμα και το να ξυπνήσετε και να σηκωθείτε από το κρεβάτι μοιάζει ακατόρθωτο;

Οι επιστήμονες αναγνώρισαν ότι μπορεί να έχετε μια νευρολογική διαταραχή που προηγουμένως θεωρούνταν αρκετά σπάνια.

Είναι μια διαταραχή ύπνου που ονομάζεται ιδιοπαθής υπερυπνία, με νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Neurology να δείχνει ότι περισσότεροι άνθρωποι μπορεί να έχουν ιδιοπαθή υπερυπνία από ό,τι πιστεύαμε. Μπορεί, μάλιστα, η διαταραχή να είναι τόσο συχνή όσο και καταστάσεις όπως η επιληψία ή η διπολική διαταραχή, ισχυρίστηκαν οι επιστήμονες.

Τι είναι η ιδιοπαθής υπερυπνία και ποια τα συμπτώματά της

Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν υπερβολική υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας, πολύ  ύπνο, δυσκολία στην αφύπνιση και αίσθημα σύγχυσης ή αποπροσανατολισμού όταν ξυπνάτε.

Όσοι πάσχουν από τη διαταραχή μπορεί να έχουν την επιθυμία να κοιμηθούν κατά τη διάρκεια της ημέρας. Αλλά σε αντίθεση με τα άτομα με ναρκοληψία που μπορεί να αποκοιμηθούν ξαφνικά, δεν θα νιώσουν αναζωογονημένοι από τον σύντομο ύπνο τους.

Η εμφάνιση αυτών των συμπτωμάτων μπορεί να καταστήσει αδύνατη την ολοκλήρωση των καθημερινών δραστηριοτήτων και μπορεί να μειώσει την ποιότητα ζωής των πασχόντων από ιδιοπαθή υπερυπνία.

Πώς διεξήχθη η μελέτη για την ιδιοπαθή υπερυπνία και ποια τα συμπεράσματα

Η μελέτη εξέτασε τα δεδομένα ύπνου 792 ατόμων για να μετρήσει πόσο διαδεδομένη είναι η διαταραχή ύπνου. Οι συμμετέχοντες με μέσο όρο ηλικίας 59 ετών ολοκλήρωσαν όλοι μια μελέτη ολονύκτιου ύπνου και μια μελέτη ύπνου κατά τη διάρκεια της ημέρας, η οποία μετρά πόσο γρήγορα αποκοιμιέται κάποιος κατά τη διάρκεια τεσσάρων ή πέντε μεσημεριανών ύπνων.

Οι ερευνητές εξέτασαν επίσης πόσο νυσταγμένοι ή κουρασμένοι ένιωθαν οι άνθρωποι κατά τη διάρκεια της ημέρας, τον χρόνο που αφιέρωσαν στον ύπνο και πόσες ώρες κοιμόντουσαν τις καθημερινές και τα Σαββατοκύριακα.

Προσδιόρισαν ότι 12 άτομα πιθανώς να είχαν ιδιοπαθή υπερυπνία, που αντιπροσωπεύει το 1,5% της δεξαμενής μελέτης. Διαπιστώθηκε επίσης ότι τα άτομα με τη διαταραχή είχαν πιο σοβαρή υπνηλία, παρά το γεγονός ότι κοιμόντουσαν παρόμοιο ή μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από τους άλλους συμμετέχοντες.

Οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να συμπληρώσουν μια έρευνα υπνηλίας με ανώτερη βαθμολογία το 24, η οποία έθεσε ερωτήσεις όπως πόσο πιθανό είναι ένα άτομο να αποκοιμηθεί ενώ κάθεται, μιλάει ή βρίσκεται σε σταματημένο αυτοκίνητο. Μια βαθμολογία άνω του 10 ήταν ανησυχητική, σύμφωνα με ερευνητές.

Τα άτομα με ιδιοπαθή υπερυπνία είχαν μέσο όρο βαθμολογίας 14, ενώ όσοι δεν έπασχαν είχαν μέσο όρο βαθμολογίας 9. Παρατηρήθηκαν επίσης διαφορές στον χρόνο που χρειάστηκαν οι συμμετέχοντες για να κοιμηθούν.

Όσοι έπασχαν από τη διαταραχή χρειάστηκαν κατά μέσο όρο τέσσερα λεπτά για να αποκοιμηθούν τη νύχτα και έξι λεπτά για τον μεσημεριανό ύπνο, σε σύγκριση με τον μέσο όρο 13 λεπτών τη νύχτα και 12 λεπτών κατά τη διάρκεια του ύπνου για τα άτομα χωρίς τη διαταραχή.

Τέλος, οι ερευνητές εξέτασαν την υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας σε άτομα με ιδιοπαθή υπερυπνία κατά μέσο όρο 12 ετών. Τα 10 άτομα που μελετήθηκαν συχνά παρουσίασαν χρόνια υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας, αν και αυτό το σύμπτωμα εξαφανίστηκε για τέσσερις από αυτούς.

Πολύ πιο συχνή από ό,τι θεωρείτο η ιδιοπαθής υπερυπνία

«Ήταν δύσκολο να προσδιοριστεί ο επιπολασμός της ιδιοπαθούς υπερυπνίας, επειδή απαιτούνται δαπανηρές και χρονοβόρες εξετάσεις ύπνου για να γίνει μια διάγνωση», ανέφερε ο συγγραφέας της μελέτης David T. Plante, από το Πανεπιστήμιο του Wisconsin-Madison και πρόσθεσε:

«Εξετάσαμε δεδομένα από μια μεγάλη μελέτη ύπνου και διαπιστώσαμε ότι αυτή η πάθηση είναι πολύ πιο συχνή από ό,τι έδειχνα οι προηγούμενες εκτιμήσεις και επικρατεί εξίσου με κάποιες άλλες κοινές νευρολογικές και ψυχιατρικές καταστάσεις όπως η επιληψία, η διπολική διαταραχή και η σχιζοφρένεια».

Σύμφωνα με τον Δρ. Plante, η ικανότητα ορισμένων ασθενών με ιδιοπαθή υπερυπνία να αναρρώνουν δίνει ελπίδα στα άτομα με τη διαταραχή και υπογραμμίζει την ανάγκη περαιτέρω μελέτης του τι οδηγεί σε ύφεση.

«Τα αποτελέσματά μας αποδεικνύουν ότι η ιδιοπαθής υπερυπνία είναι σχετικά συχνή, πιο διαδεδομένη από ό,τι πιστεύεται γενικά, επομένως υπάρχει πιθανώς μια αρκετά μεγάλη διαφορά μεταξύ του αριθμού των ατόμων με αυτή τη διαταραχή και εκείνων που αναζητούν θεραπεία», ανέφερε ο επιστήμονας και κατέληξε:

«Χρειάζονται περαιτέρω προσπάθειες για τον εντοπισμό, τη διάγνωση και τη θεραπεία όσων πάσχουν από ιδιοπαθή υπερυπνία. Πρόσθετη έρευνα μπορεί επίσης να αποσαφηνίσει τις αιτίες της ιδιοπαθούς υπερυπνίας και να οδηγήσει σε νέες θεραπείες».

Ένας περιορισμός της μελέτης είναι ότι εξέτασε άτομα που εργάζονταν. Οι ερευνητές είπαν ότι τα άτομα με ιδιοπαθή υπερυπνία έχουν υψηλότερα ποσοστά απώλειας εργασίας και αναπηρίας, επομένως μπορεί να υπάρχει υψηλότερος επιπολασμός της διαταραχής σε άτομα που είναι άνεργα.

Η μελέτη χρηματοδοτήθηκε από την Jazz Pharmaceuticals, η οποία κατασκευάζει ένα φάρμακο που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της ιδιοπαθούς υπερυπνίας -αλλά οι συγγραφείς είπαν ότι η εταιρεία δεν είχε καμία συμβολή στο σχεδιασμό της μελέτης.

Μαριάννα Σπανού

Η Μαριάννα Σπανού έχει συνεργαστεί με έντυπα και διαδικτυακά μέσα ποικίλης θεματολογίας, όπως iefimerida.gr, ygeiamou.gr, 4green.gr, autotriti-touring.gr, αποκτώντας εμπειρία σε πολλές πτυχές της δημοσιογραφίας. Πιστεύει ότι κάνοντας σωστά αυτό το επάγγελμα, έχουμε στα χέρια μας ένα πραγματικό εργαλείο για να αλλάξουμε τον κόσμο προς το καλύτερο.

Scroll to Top