Θέλετε να βελτιώσετε την ποιότητα του ύπνου σας; Είτε κοιμάστε στο πλάι, ανάσκελα ή μπρούμυτα, η στάση σας παίζει σημαντικό ρόλο. Ειδικός του Harvard αποκαλύπτει τρεις απλές αλλαγές που μπορούν να ενισχύσουν τον ύπνο σας και να ωφελήσουν τη συνολική σας υγεία, ενώ αποκαλύπτει την καλύτερη στάση ύπνου για απορρόφηση των φαρμάκων.
Μια πρόσφατη μελέτη υποδεικνύει ότι η στάση ύπνου επηρεάζει την ποιότητα του καθώς και τα συμπτώματα της σπονδυλικής στήλης. Οι συμμετέχοντες με συμπτώματα εμφάνιζαν χαμηλότερη ποιότητα ύπνου και περνούσαν περισσότερο χρόνο σε πρηνή θέση. Το επιβεβαιώνει, όμως, αυτό το Harvard;
Αυπνία: Ποια είναι η στάση ύπνου που σχεδίασε η NASA για τους αστροναύτες
Η στάση ύπνου που βελτιώνει τη συνολική υγεία σύμφωνα με το Harvard
Οι περισσότεροι από εμάς έχουμε μια συγκεκριμένη προτίμηση όσον αφορά τη στάση ύπνου που μας εξασφαλίζει έναν καλό βραδινό ύπνο.
Ωστόσο, οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι τρεις μικρές αλλαγές θα μπορούσαν να ωφελήσουν τόσο τον κύκλο του ύπνου όσο και τη συνολική υγεία σας, ειδικά αν κοιμάστε στο πλάι.
Σύμφωνα με τη Dr. Trisha Pasricha, διδάσκουσα Ιατρικής στη Harvard Medical School, αυτές οι απλές τεχνικές μπορούν να μειώσουν την πίεση στους γοφούς και να ευθυγραμμίσουν φυσικά τη σπονδυλική στήλη.
Σε ένα βίντεο στο Instagram, το οποίο έχει συγκεντρώσει πάνω από 25.000 likes, εξηγεί ότι η μη εφαρμογή αυτών των πρακτικών μπορεί επίσης να επιδεινώσει τον πόνο στον αυχένα.
«Πρώτον, λυγίστε ελαφρώς τα πόδια σας και τοποθετήστε ένα μαξιλάρι ανάμεσα στα γόνατα για να βοηθήσετε στην ευθυγράμμιση της πλάτης σας. Αυτό βοηθά επίσης στη μείωση της πίεσης στους γοφούς», εξηγεί αρχικά.
«Δεύτερον, πάρτε το κάτω χέρι σας και αγκαλιάστε ελαφρώς τον εαυτό σας ενώ κοιμάστε. Δείτε πώς αυτό ευθυγραμμίζει φυσικά τη σπονδυλική μου στήλη» αναφέρει και το δείχνει στο video που μπορείτε να βρείτε παρακάτω.
Οι ειδικοί εδώ και καιρό προειδοποιούν ότι ο ύπνος σε πρηνή θέση μπορεί να επιβαρύνει τον αυχένα, καθώς το κεφάλι παραμένει μόνιμα στραμμένο προς τη μία πλευρά καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας.
Η Dr. Pasricha πρότεινε επίσης μια άλλη στάση ύπνου, η οποία, ανάλογα με το αν λαμβάνετε φάρμακα, θα μπορούσε να αυξήσει τις πιθανότητες για έναν βαθύ και ποιοτικό ύπνο.
«Ο ύπνος στην αριστερή πλευρά είναι πραγματικά ένας εξαιρετικός τρόπος για να μειώσετε τις καούρες» τόνισε.
«Οι ερευνητές έχουν διαπιστώσει ότι όταν κοιμόμαστε στην αριστερή πλευρά, λιγότερο οξύ μπορεί να ανέβει στον οισοφάγο. Αυτό συμβαίνει επειδή όταν κοιμόμαστε ανάσκελα ή στη δεξιά πλευρά, το στομάχι βρίσκεται λίγο πιο πάνω από τον οισοφάγο, επιτρέποντας στα περιεχόμενά του να ανεβαίνουν πιο εύκολα. Ωστόσο, ο ύπνος στη δεξιά πλευρά έχει και κάποια πλεονεκτήματα ειδικά αν είστε άτομο που λαμβάνει φάρμακα πριν τον ύπνο».
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Τι σημαίνουν τα σεξουαλικά όνειρα- Πώς ερμηνεύονται και ποιοι βλέπουν περισσότερα
Η καλύτερη στάση ύπνου για όσους παίρνουν φάρμακα
Μια μελέτη του 2022, που δημοσιεύτηκε στο Physics of Fluid από το Johns Hopkins University, διαπίστωσε ότι η κλίση προς τη δεξιά πλευρά κατά τη διάρκεια του ύπνου θα μπορούσε να επιταχύνει την απορρόφηση των φαρμάκων κατά περίπου 13 λεπτά, κάτι που επιβεβαιώνει και η ειδικός του Harvard.
Αντίθετα, η κλίση προς την αριστερή πλευρά φάνηκε να επιβραδύνει την απορρόφηση κατά περισσότερο από μία ώρα.
«Αυτό συμβαίνει επειδή το να γέρνουμε προς τη δεξιά πλευρά επιτρέπει στα φάρμακα να ακολουθούν τη συντομότερη διαδρομή από το στομάχι στο λεπτό έντερο, όπου απορροφώνται» πρόσθεσε η Dr. Pasricha.
Άνοια: Πώς ο ύπνος δείχνει αν κινδυνεύουμε 10 χρόνια πριν τη διάγνωση, σύμφωνα με μελέτη
Προβλήματα από την έλλειψη ύπνου
Η έλλειψη ύπνου έχει συνδεθεί με διάφορα προβλήματα υγείας, όπως καρκίνο, εγκεφαλικό και υπογονιμότητα.
Οι ειδικοί εδώ και καιρό επισημαίνουν ότι το να ξυπνάει κανείς μέσα στη νύχτα δεν σημαίνει απαραίτητα ότι πάσχει από αϋπνία, η οποία, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία, επηρεάζει εκατομμύρια ανθρώπους. Σύμφωνα με τις αναζητήσεις της Google, η Ιαπωνία κατέχει το ρεκόρ αναζητήσεων ανά 100.000 πληθυσμού με τον όρο «δεν μπορώ να κοιμηθώ». Η Ελλάδα δεν βρίσκεται στη λίστα με τις 15 χώρες όπου οι άνθρωποι υποφέρουν από αϋπνία, σύμφωνα με την ίδια πηγή.
Άνοια: Το σύμπτωμα στον ύπνο που μπορεί να παρατήσετε το βράδυ
Ωστόσο, η έλλειψη ύπνου έχει τις δικές της επιπτώσεις, από ευερεθιστότητα και μειωμένη συγκέντρωση βραχυπρόθεσμα, μέχρι αυξημένο κίνδυνο παχυσαρκίας, καρδιακής νόσου και διαβήτη μακροπρόθεσμα.