Hospital at Home: Ξεκινά η κατ’ οίκον νοσηλεία

hospital at home κοριτσάκι με αναπνευστήρα στο σπίτι

Το πρόγραμμα Hospital at Home αποτελείται από την εξωνοσοκομειακή παροχή φροντίδας και την ενδονοσοκομειακή όταν αυτή χρειαστεί.

 

Σάρκα και οστά παίρνει πλέον η Νοσοκομειακή Κατ’ οίκον Νοσηλεία και Φροντίδα Υγείας ενηλίκων, εφήβων και παιδιών με σοβαρά σύνθετα προβλήματα υγείας ή/και χρόνιες παθήσεις, που απαιτούν μακροχρόνια νοσηλεία σε νοσοκομείο και δύνανται υπό προϋποθέσεις να συνεχίσουν τη νοσηλεία – αποθεραπεία τους στο σπίτι.
Μέσω του προγράμματος Hospital at Home προβλέπεται να αναπτυχθούν νέες καινοτόμες υπηρεσίες σε 8 δημόσια Νοσοκομεία, με χρηματοδότηση 14 εκ ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, που θα υποστηρίζουν τη νοσηλεία του ασθενούς στο σπίτι. Η Κατ’ Οίκον Νοσηλεία (ΚΟΝ) οργανώνεται και αναπτύσσεται από Νοσοκομειακές Μονάδες του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

Η αρχή θα γίνει στο Ογκολογικό Νοσοκομείο «Άγιος Σάββας» στο οποίο ήδη υλοποιείται το πρόγραμμα ΟΙΚΟΘΕΝ όπου ασθενείς με καρκίνο, που πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια και προϋποθέσεις, έχουν τη δυνατότητα να κάνουν θεραπείες (χημειοθεραπείες, ανοσοθεραπείες) στο σπίτι τους, με την υποστήριξη υγειονομικού προσωπικού. Επίσης στην πρώτη φάση το πρόγραμμα θα λειτουργήσει και στα Νοσοκομεία Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης και το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου.

Πώς θα λειτουργήσει η κατ’ οίκον νοσηλεία και φροντίδα υγείας

Κοινή Υπουργική Απόφαση, καθορίζει τους όρους και τις προϋποθέσεις του προγράμματος νοσηλευτικής φροντίδας στο σπίτι το οποίο αποτελείται:

  1.  την εξωνοσοκομειακή δηλαδή την παροχή φροντίδας στο σπίτι και
  2. την ενδονοσοκομειακή φροντίδα, όταν αυτή χρειαστεί.

Ως νοσοκομειακή φροντίδα στο σπίτι, (Hospital at Home), στο πλαίσιο της κατ’ οίκον νοσηλείας, είναι η παροχή φροντίδας στον ασθενή στο σπίτι, σε συνθήκες ανάλογες της ενδονοσοκομειακής φροντίδας, ιατρονοσηλευτική υποστήριξη και συνεχή παρακολούθηση με παράλληλη στήριξη από εκπαιδευόμενους φροντιστές (γονείς και άλλα μέλη της οικογένειας τα οποία έχουν εκπαιδευτεί σχετικά με τις ανάγκες του ασθενή τους) με παράλληλη εξασφάλιση ιατρονοσηλευτικής υποστήριξης όταν το επιβάλλουν οι ανάγκες του ασθενούς. Παράλληλα, εξασφαλίζεται η δυνατότητα της άμεσης πρόσβασης και εισαγωγής στο νοσοκομείο-κέντρο αναφοράς ή σε διασυνδεδεμένη-προκαθορισμένη δομή, σε περίπτωση επιδείνωσης της κατάστασης του ασθενή.

Οι υπηρεσίες νοσηλείας κατ’ οίκον και φροντίδας υγείας παρέχονται από διατομεακές- διεπιστημονικές ομάδες, με δυναμικότητα επίβλεψης 100-120 ασθενών κατ’ έτος, διασυνδεδεμένες με τμήματα βραχείας- ημερήσιας νοσηλείας καθώς και με νοσηλευτικές κλίνες του Νοσοκομείου (Κέντρο Αναφοράς) ή διασυνδεδεμένες με αυτό.

Ποιους αφορά το πρόγραμμα

α) παιδιά και ενήλικες, με διαφορετική υποκείμενη κύρια νόσο (χρόνια αναπνευστικά αποφρακτικά ή περιοριστικά νοσήματα, νευρολογικές παθήσεις ταχέως ή βραδέως εξελισσόμενες όπως νόσος κινητικού νευρώνα, μυασθένεια, κυστική ίνωση, χρόνια καρδιακή ανεπάρκεια και άλλα χρόνια νοσήματα και ογκολογικούς ασθενείς που χρειάζονται εξειδικευμένη μακροχρόνια φροντίδα και
β) ογκολογικούς ασθενείς για την υπό προϋποθέσεις χορήγηση ογκολογικής θεραπείας κατ΄ οίκον.

Απαραίτητη προϋπόθεση για την επίτευξη των στόχων της ΚΟΝ είναι αφενός η γνώση του αριθμού των ασθενών, της κατηγορίας και βαρύτητας νόσου και αφ’ ετέρου ένα καλά οργανωμένο δίκτυο υποστήριξης με συνθήκες ασφάλειας, για τον ασθενή και την οικογένειά του. Ιδιαίτερα σημαντική είναι η ύπαρξη μητρώου ασθενών, ωφελούμενων από την ΚΟΝ καθώς και συντονισμένη λειτουργία της μονάδας ΚΟΝ.

Ποια είναι τα κριτήρια ένταξης στο πρόγραμμα

Τα κριτήρια ένταξης διαφέρουν αναλόγως των χαρακτηριστικών των ασθενών. Η πορεία του ασθενούς, η συμμόρφωση και ανταπόκριση στην θεραπεία ορίζουν την ένταση και την διάρκεια της φροντίδας σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ομάδας ΚΟΝ. Τα βασικά κριτήρια ένταξης ενός ασθενούς σε πρόγραμμα ΚΟΝ, βασίζονται κυρίως,

  • στην πολυπλοκότητα και την χρονιότητα της νόσου,
  • στην ανάγκη τεχνολογικής-εξειδικευμένης υποστήριξής του και όχι τόσο στη συγκεκριμένη διάγνωση της νόσου.

Τα κριτήρια για τους παιδιατρικούς ασθενείς

Τα κριτήρια για τους παιδιατρικούς ασθενείς είναι, η ανεπάρκεια ενός ή περισσοτέρων οργανικών συστημάτων, που χρειάζονται ποικίλου βαθμού και χρονικής διάρκειας υποστήριξη, όπως οξυγονοεξαρτώμενοι ασθενείς, ασθενείς με τραχειοστομία ή σε μη επεμβατικό μηχανικό αερισμό, ασθενείς σε μηχανική υποστήριξη της αναπνοής, ασθενείς σε παρεντερική διατροφή ή σε παρατεταμένη ενδοφλέβια αγωγή ή σε περιτοναϊκή κάθαρση, καθώς και ασθενείς που χρειάζονται εντατική φυσικοθεραπεία ή κινητική αποκατάσταση λόγω της ασθένειας ή μετά την έξοδο τους από την ΜΕΘ.

Όλο Υγεία

Scroll to Top