Γυναίκα με ανορεξία ζύγιζε μόλις 32 κιλά – Σήμερα κάνει ελεύθερη πτώση και ξεγελά τον θάνατο

30χρονη με ανορεξία

Μια γυναίκα που κάποτε ζύγιζε μόλις 32 κιλά και πάλευε με την ανορεξία, διηγήθηκε πώς βρήκε το θάρρος να αλλάξει τη ζωή της και να γίνει αθλήτρια που σπάει όλα τα ρεκόρ.

Η Ντανιέλα Ντράγκαν έδωσε τη μάχη της ζωής της όταν πάλεψε με την ανορεξία, αλλά αφού αντιμετώπισε τη σκληρή ασθένεια και βγήκε νικήτρια, τώρα εξαπατά τον θάνατο με διαφορετικό τρόπο.

Τα τελευταία χρόνια, η τολμηρή 30χρονη ανεβαίνει στα ύψη κάνοντας ακροβατικά που αψηφούν τον θάνατο και έγινε μία από τις μόλις τρεις γυναίκες που έκαναν base-jump στους καταρράκτες Angel. Η ίδια περιέγραψε στη Sun πώς βγήκε από τη «μαύρη τρύπα» της ασθένειάς της και εξελίχθηκε στον ατρόμητο άνθρωπο που είναι σήμερα.

Πώς η Ντανιέλα έφτασε στην ανορεξία

Η ανορεξία τής έδειξε για πρώτη φορά το σκληρό της πρόσωπο όταν η Ντανιέλα στάλθηκε σε ένα οικοτροφείο του Ηνωμένου Βασιλείου, πολύ μακριά από το σπίτι της στη Ρωσία. Η μετακόμιση ήταν ιδιαίτερα αγχωτική για τη νεαρή γυναίκα, ενώ η ενσωμάτωση στο νέο της περιβάλλον ήταν πολύ δύσκολη, δεδομένου ότι δεν μιλούσε αγγλικά.

Η ασθένειά της επιδεινώθηκε προοδευτικά κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσής της, σε σημείο που μια μέρα, με βάρος μόλις 32 κιλά πέτρες, δεν μπορούσε πλέον να περπατήσει. «Ήθελα να εξαφανιστώ. Συνέβη μέσα από μια επιθυμία να με προσέξουν οι γονείς μου και να δουν ότι δεν ήμουν χαρούμενη, πέθαινα», είπε.

Φωτογραφία: Ντανιέλα Ντράγκαν

Κάτι έπρεπε να αλλάξει, και έτσι, η Ντανιέλα άρχισε να δοκιμάζει μερικά από τα πράγματα που πάντα ήθελε να κάνει. Το αλεξίπτωτο ήταν ένα από αυτά. «Την περίοδο εκείνη σκεφτόμουν ότι ή θα ακολουθήσω τα όνειρά μου ή θα πεθάνω», είπε.

Μιλώντας για το άθλημα, εξήγησε: «Όταν κάνω αλεξίπτωτο πρέπει να είμαι απόλυτα παρούσα στη στιγμή, αν και είναι μόνο ένα λεπτό ελεύθερη πτώση που είναι αρκετό. Ο εγκέφαλός σου δεν σκέφτεται χρήματα, καριέρα ή θερμίδες, το συναίσθημα αξίζει ένα εκατομμύριο. Νιώθω ήρεμη και για πρώτη φορά δεν κάνω εκατομμύρια σκέψεις».

Το σήμερα

Τώρα, χρόνια μετά την ασθένειά της, η 30χρονη είναι αγνώριστη. Μόλις πέρυσι πρότεινε ένα φιλόδοξο και τρομακτικό κόλπο στον εκπαιδευτή και φίλο της στο αλεξίπτωτο, Τιμ . Για να το πετύχει, θα έπρεπε να κρεμαστεί κάτω από ένα αερόστατο σε ύψος 10.000 πόδια και να εκτελεί ακροβατικά.

Μετά, θα άφηνε τη λαβή της και βυθιζόταν προς τη γη με ταχύτητα 200 χλμ/ώρα. Στη συνέχεια, θα άνοιγε το αλεξίπτωτό της και θα προσγειωνόταν σε ένα κοντινό χωράφι. Συνεπής με τον ήρεμο και συγκεντρωμένο χαρακτήρα του, ο Τιμ απάντησε απλώς: «Ναι, ας το κάνουμε».

Φωτογραφία: @koala_in_the_sky

Η υλοποίηση του κόλπου δεν ήταν καθόλου εύκολη και χρειαζόταν ένα μεγάλο πλήρωμα ανθρώπων για να πραγματοποιηθεί. Χρειάστηκαν έξι μήνες εκτεταμένου σχεδιασμού και όλοι οι εμπλεκόμενοι έπρεπε να είναι προετοιμασμένοι για το χειρότερο σενάριο.

Το κόλπο

Ακόμη και την ημέρα της παρουσίασης, η Ντανιέλα είπε ότι πίστευε ότι η πρόκληση παραήταν μεγάλη. «Φοβόμουν ότι το αλεξίπτωτο θα βγει νωρίς και θα κολλήσει στο μπαλόνι και θα πεθάνουμε όλοι», είπε. Όμως η γενναία εναερίτισσα συνέχισε παρά την ανησυχία της και κατέληξε να πετύχει κάτι αξιοσημείωτο.

Σε πλάνα που κόβουν την ανάσα, η Ντανιέλα χορεύει ρυθμικά πάνω από τα σύννεφα ενώ είναι κολλημένη σε δύο μακριά κόκκινα μεταξωτά πανιά που κρέμονται από ένα μπαλόνι. Στη συνέχεια αποδεσμεύεται από τα πανιά και κάνει ελεύθερη πτώση μέσα από τα σύννεφα χωρίς καν να φαίνεται.

Φωτογραφία: Ντανιέλα Ντράγκαν

«Όταν προσγειώθηκα ξέχασα τον γύρισμα. Δεν μπορούσα να πιστέψω ότι λειτούργησε τόσο ομαλά χωρίς τραυματισμούς. Ήταν πολύ δύσκολο γιατί τα μετάξια ήταν κρύα και ήταν δύσκολο να τα κρατήσεις, ειδικά με το βαρύ αλεξίπτωτο. Δεν ξέρω πώς, αλλά λειτούργησε, μετά από τόση προπόνηση και τόσα πολλά εμπόδια, απλά δεν μπορούσα να το πιστέψω», είπε η ίδια.

Αλλά η τολμηρή 30χρονη δεν είχε τελειώσει ακόμα με τους στόχους της, και προτού να καταλαγιάσει η προηγούμενη επιτυχία σχεδίασε την επόμενη τρομερή της περιπέτεια. Η Ντανιέλα έβαλε στόχο να γίνει η τρίτη γυναίκα που θα κάνει base jump στους τερατώδεις καταρράκτες Angel Falls στη Βενεζουέλα.

Το άλμα ήταν γεμάτο κινδύνους και ελάχιστοι είναι εκείνοι που το έχουν επιχειρήσει. Κατά τη διάρκεια της προσπάθειάς της, η Ντανιέλα κατέληξε να προσγειωθεί στις κορυφές των δέντρων καθώς δεν μπορούσε να πετύχει την περιοχή προσγείωσης.

Το περιέγραψε ως μια απίστευτη, αξέχαστη εμπειρία. «Πριν το άλμα ήταν τόσο ήσυχα που μπορούσες να ακούσεις μια μέλισσα να περνάει, δεν έχω λόγια να το περιγράψω», είπε. Οι ντόπιοι της περιοχής μάλιστα εντυπωσιάστηκαν τόσο πολύ από τη γενναιότητά της, που της χάρισαν ένα κομμάτι χρυσού.

Η αιτία της ανορεξίας

Η ίδια εξήγησε πώς το base jumping τη βοήθησε με τη σωματική δυσμορφία. Είπε μάλιστα ότι ήταν ευγνώμων που πήρε βάρος, καθώς μπορεί να είναι χρήσιμο να έχεις κάποιο επιπλέον βάρος για προστασία μετά από μια κακή προσγείωση -ή μόνωση από το κρύο στις πεζοπορίες στην κορυφή ενός γκρεμού.

Φωτογραφία: Ντανιέλα Ντράγκαν

Η Ντανιέλα πιστεύει ότι το κλειδί για να βγεις από ένα σκοτεινό σημείο στη ζωή σου είναι να προσπαθήσεις να αλλάξεις κάτι, είτε αυτό είναι η δουλειά, η σχέση ή το μέρος που ζεις.

«Το αίσθημα της ανορεξίας είναι σαν μια βαθιά σκοτεινή τρύπα που ρουφάει τη ζωή από μέσα σου. Νομίζω ότι σημαίνει ότι κάτι δεν πάει καλά στη ζωή σου, στη δουλειά σου, στο μέρος που ζεις ή κάτι άλλο και πρέπει να αλλάξει, δεν μπορείς να συνεχίσεις να εργάζεσαι εκεί που δεν είσαι ευτυχισμένος».

Μαριάννα Σπανού

Η Μαριάννα Σπανού έχει συνεργαστεί με έντυπα και διαδικτυακά μέσα ποικίλης θεματολογίας, όπως iefimerida.gr, ygeiamou.gr, 4green.gr, autotriti-touring.gr, αποκτώντας εμπειρία σε πολλές πτυχές της δημοσιογραφίας. Πιστεύει ότι κάνοντας σωστά αυτό το επάγγελμα, έχουμε στα χέρια μας ένα πραγματικό εργαλείο για να αλλάξουμε τον κόσμο προς το καλύτερο.

Scroll to Top