Site icon Όλο Υγεία

Τί περιλαμβάνει το νέο σχέδιο για τις γονιδιακές θεραπείες – Ποιοι θα τις χρηματοδοτήσουν

Δημιουργείται Ειδικό Ταμείο για τις γονιδιακές θεραπείες, στο οποίο θα συμβάλλουν εύποροι πολίτες με χορηγίες. Η διαδικασία, σύμφωνα με πληροφορίες του oloygeia.gr, θα είναι απλή.

 

Τη σύνθετη εξίσωση κόστος καινοτομίας και βιωσιμότητας των συστημάτων υγείας προσπαθούν να λύσουν οι εμπλεκόμενοι με την Υγεία, καθώς η καινοτομία είναι «ακριβή», αλλά οι ασθενείς θα πρέπει να μπορούν να λαμβάνουν φάρμακα νέας τεχνολογίας. Η συζήτηση και η κατάθεση προτάσεων για τη λειτουργία Ταμείου Καινοτομίας, που χαρακτηρίζεται το νέο εργαλείο εισαγωγής νέων φαρμάκων είναι σε εξέλιξη. Στόχος η παροχή καινοτόμων φαρμάκων στον εκάστοτε ασθενή, που σε συνδυασμό με συστήματα horizon scanning, με πρωτόκολλα ασθενειών και θεραπειών, να προβλέπεται τι κόστος θα έχει ένα νέο καινοτόμο φάρμακο και να ενταχθεί άμεσα στη δαπάνη, χωρίς αυτή να εκτοξευθεί. Η αξιολόγηση του κάθε φαρμάκου θα πρέπει να αποδεικνύει το θεραπευτικό του όφελος και μόνο βάσει των ενδείξεων για τις οποίες έχει εγκριθεί.

Το σχέδιο για τις γονιδιακές θεραπείες

Στο μικροσκόπιο των υπουργείων Οικονομικών και Υγείας βρέθηκαν οι γονιδιακές θεραπείες, που είναι ό,τι πιο καινοτόμο υπάρχει, με υψηλό όμως κόστος. Καταρτίστηκε σχέδιο για τη δημιουργία Ειδικού Ταμείου που θα συμβάλλουν και εύποροι πολίτες με χορηγίες, ώστε να μην είναι αποκλειστικά κρατική ευθύνη η χρηματοδότησή του. Η διαδικασία, σύμφωνα με πληροφορίες του oloygeia.gr θα είναι απλή: Μετά από την τελική ιατρική γνωμοδότηση που προτάσσει μια γονιδιακή θεραπεία, το αίτημα θα κατατίθεται στο Ταμείο μέσα από την πλατφόρμα gov.gr. Η χορήγηση της θεραπεία θα πληρώνεται από το Ειδικό Ταμείο.

Δεν έχει διευκρινιστεί αν θα υπάρχει εμπλοκή του ΕΟΠΥΥ στο σχήμα.

Το πλαίσιο προβλέπει συγκεκριμένο ποσό χρηματοδότησης που θα καλύπτει συγκεκριμένους ασθενείς. Όπως αναφέρουν στελέχη του υπουργείου Υγείας στο oloygeia.gr, η εισαγωγή καινοτόμων θεραπειών και τεχνολογιών δεν θα πρέπει να επιβαρύνει τα υπόλοιπα φάρμακα της αγοράς. Προσθέτουν ότι θα πρέπει να αναπτυχθούν συνεργασίες ανάμεσα στα ενδιαφερόμενα μέρη και να προετοιμαστούν συγκεκριμένες προτάσεις, για την χρηματοδότηση και την λειτουργία του Ειδικού Ταμείου. Τονίζουν επίσης ότι χρειάζεται επένδυση στην κατάρτιση επιστημόνων, ειδικά για τον τομέα της καινοτομίας.

Τι είναι οι γονιδιακές θεραπείες 

Οι γονιδιακές θεραπείες αναφέρονται σε μια κατηγορία θεραπειών που χρησιμοποιούν γενετικές τεχνολογίες για να επέμβουν στο γονιδιακό υλικό ενός ατόμου με σκοπό να αντιμετωπίσουν ή να προλάβουν μια ασθένεια. Μπορούν να διορθώσουν ανωμαλίες ή μεταλλάξεις στο γονιδιακό υλικό, να εισάγουν νέα γονίδια  ή να απενεργοποιήσουν παθογόνα γονίδια.

Οι γονιδιακές θεραπείες χρησιμοποιούν διάφορες τεχνικές, όπως η γονιδιακή τροποποίηση, η εισαγωγή εξωγονιδιακών γονίδιων και η χρήση RNA καιαποτελούν έναν τομέα έρευνας και ανάπτυξης που επιδιώκει να βελτιώσει την υγεία και την ποιότητα ζωής ατόμων που πάσχουν από γενετικές ασθένειες. Μπορούν να εφαρμοστούν σε διάφορες περιπτώσεις, όπως ορφανές ασθένειες, καρκίνο, μεταβολικές διαταραχές και ασθένειες του ανοσοποιητικού συστήματος

Οπως αναφέρει ο Αμερικανικός Οργανισμός Φαρμάκων μερικές φορές ολόκληρο ή μέρος ενός γονιδίου είναι ελαττωματικό ή λείπει από τη γέννηση ή ένα γονίδιο μπορεί να αλλάξει ή να μεταλλαχθεί κατά τη διάρκεια της ζωής του ενήλικα. Οποιαδήποτε από αυτές τις παραλλαγές μπορεί να διαταράξει τον τρόπο με τον οποίο παράγονται οι πρωτεΐνες, οι οποίες μπορούν να συμβάλουν σε προβλήματα υγείας ή σε ασθένειες. Στη γονιδιακή θεραπεία, οι επιστήμονες μπορούν να παρέμβουν με κάποια από τις πολλές δυνατότητες που πλέον έχουν, ανάλογα με το πρόβλημα που υπάρχει. Μπορούν να αντικαταστήσουν ένα γονίδιο που προκαλεί ένα ιατρικό πρόβλημα με ένα που δεν το κάνει, να προσθέσουν γονίδια για να βοηθήσουν το σώμα να καταπολεμήσει ή να θεραπεύσει ασθένειες ή να απενεργοποιήσουν (θέσουν εκτός λειτουργίας) γονίδια που προκαλούν προβλήματα.

Προκειμένου να εισαχθούν τα νέα γονίδια απευθείας στα κύτταρα, οι επιστήμονες χρησιμοποιούν ένα όχημα που ονομάζεται “φορέας” το οποίο έχει υποστεί τη γενετική τροποποίηση για να παραδώσει το γονίδιο στο οποίο έχουν παρέμβει.Οι ιοί, για παράδειγμα, έχουν τη φυσική ικανότητα να παραδίδουν γενετικό υλικό σε κύτταρα και συνεπώς μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως φορείς. Όμως, πριν ένας ιός είναι σε θέση να χρησιμοποιηθεί για τη μεταφορά θεραπευτικών γονιδίων σε ανθρώπινα κύτταρα. τροποποιείται για να του αφαιρεθεί η ικανότητά του να προκαλέσει μολυσματική ασθένεια.

Όλο Υγεία

Exit mobile version