Site icon Όλο Υγεία

Γλαύκωμα: Νέα θεραπεία για αποκατάσταση της όρασης

γλαύκωμα

Το γλαύκωμα είναι μία από τις κύριες αιτίες τύφλωσης παγκοσμίως. Η απώλεια όρασης, λόγω της απώλειας των γαγγλιακών κυττάρων του αμφιβληστροειδούς (RGCs), δεν μπορεί επί του παρόντος να αντιστραφεί με καμία θεραπεία.

Ορισμένες μελέτες εξέτασαν την αντικατάσταση των RGC μέσω μεταμοσχεύσεων κυττάρων, αλλά αυτή η διαδικασία βρίσκεται ακόμα στο στάδιο έρευνας και ανάπτυξης και είναι γεμάτη με περιορισμούς που υπογραμμίζουν την ανάγκη για έναν πιο ακριβή τρόπο αποτελεσματικού επαναπληθυσμού αυτών των κυττάρων στον αμφιβληστροειδή.

Τώρα, μια διεπιστημονική ομάδα με επικεφαλής ερευνητές στο Schepens Eye Research Institute of Mass Eye and Ear έχει εντοπίσει μια πολλά υποσχόμενη νέα στρατηγική για τη θεραπεία αντικατάστασης κυττάρων γλαυκώματος.

Στη νέα τους μελέτη, οι ερευνητές άλλαξαν το μικροπεριβάλλον στο μάτι με τρόπο που τους επέτρεψε να παίρνουν βλαστοκύτταρα από το αίμα και να τα μετατρέπουν σε γαγγλιακά κύτταρα του αμφιβληστροειδούς που ήταν ικανά να μεταναστεύσουν και να επιβιώσουν στον αμφιβληστροειδή του ματιού.

Διεξήγαγαν τη μελέτη τους στον αμφιβληστροειδή χιτώνα ενηλίκου ποντικιού, αλλά οι επιπτώσεις της εργασίας θα μπορούσαν κάποια μέρα να εφαρμοστούν στον ανθρώπινο αμφιβληστροειδή, σύμφωνα με τους ερευνητές που δημοσίευσαν τα ευρήματά τους στο Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS).

Πώς οι επιστήμονες εξέλιξαν την έρευνα για τη μεταμόσχευση βλαστοκυττάρων στον αμφιβληστροειδή

Ένας περιορισμός που εμποδίζει την επιτυχία των τρεχουσών στρατηγικών μεταμόσχευσης βλαστοκυττάρων σε μελέτες αμφιβληστροειδούς είναι ότι η πλειονότητα των κυττάρων του δότη παραμένουν στο σημείο της ένεσης και δεν μεταναστεύουν εκεί που χρειάζονται περισσότερο.

Για να εντοπίσουν μια βελτιωμένη λύση, οι ερευνητές δημιούργησαν RGC από βλαστοκύτταρα και στη συνέχεια δοκίμασαν την ικανότητα διαφόρων μορίων σηματοδότησης γνωστών ως χημειοκινών να καθοδηγούν αυτούς τους νέους νευρώνες στις σωστές θέσεις τους μέσα στον αμφιβληστροειδή.

Η ερευνητική ομάδα χρησιμοποίησε μια προσέγγιση «μεγάλων δεδομένων» και εξέτασε εκατοντάδες τέτοια μόρια και υποδοχείς για να βρει 12 μοναδικά για τα RGC. Βρήκαν ότι ο παράγοντας 1 που προέρχεται από τα στρωματικά κύτταρα ήταν το μόριο με την καλύτερη απόδοση τόσο για τη μετανάστευση όσο και για τη μεταμόσχευση.

«Αυτή η μέθοδος χρήσης χημειοκινών για την καθοδήγηση της κίνησης και την ενσωμάτωση των κυττάρων του δότη αντιπροσωπεύει μια πολλά υποσχόμενη προσέγγιση για την αποκατάσταση της όρασης σε ασθενείς με γλαύκωμα», δήλωσε ο ανώτερος συγγραφέας Petr Baranov του Mass Eye and Ear, επίκουρος καθηγητής Οφθαλμολογίας στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ.

«Ήταν ένα συναρπαστικό ταξίδι να δουλέψω με μια ομάδα ταλαντούχων επιστημόνων με μοναδική τεχνογνωσία για την ανάπτυξη νέων τεχνικών σε αυτή τη μελέτη για την τροποποίηση του τοπικού περιβάλλοντος με στόχο την καθοδήγηση της κυτταρικής συμπεριφοράς -τεχνικές που ενδεχομένως να εφαρμοστούν για τη θεραπεία άλλων νευροεκφυλιστικών καταστάσεων», σημείωσε ο ειδικός.

Η μελέτη έγινε από κοινού από μέλη του εργαστηρίου του Δρ. Baranov στο Mass Eye and Ear, συμπεριλαμβανομένου του βιομηχανικού και επικεφαλής συγγραφέα της μελέτης Jonathan R Soucy και του επικεφαλής βιοπληροφορικού Emil Kriukov.

Μαριάννα Σπανού

Η Μαριάννα Σπανού έχει συνεργαστεί με έντυπα και διαδικτυακά μέσα ποικίλης θεματολογίας, όπως iefimerida.gr, ygeiamou.gr, 4green.gr, autotriti-touring.gr, αποκτώντας εμπειρία σε πολλές πτυχές της δημοσιογραφίας. Πιστεύει ότι κάνοντας σωστά αυτό το επάγγελμα, έχουμε στα χέρια μας ένα πραγματικό εργαλείο για να αλλάξουμε τον κόσμο προς το καλύτερο.

Exit mobile version