Η γκρίνια μέχρι… θανάτου μπορεί να ακούγεται σαν ατάκα από stand up comedy. Στην περίπτωση της υγείας όμως, το να έχετε έναν σύντροφο που γκρινιάζει και επιμένει για ένα πρόβλημα υγείας, μπορεί κυριολεκτικά να αποδειχθεί σωτήριο.
Αυτό ισχύει ιδιαίτερα όταν τα συμπτώματα μιας πάθησης είναι ασαφή ή δεν εκδηλώνονται έως ότου η ασθένεια είναι πολύ προχωρημένη.
«Οι ασθενείς συχνά υποτιμούν τα συμπτώματά τους, συνήθως επειδή είναι πολύ απασχολημένοι, και η ευθύνη συχνά βαρύνει την σύζυγο ή την σύντροφό τους που γκρινιάζει για να επισκεφτούν τον γιατρό τους», λέει ο καθηγητής Christopher Eden, ουρολόγος στο Royal Surrey County Hospital.
Ο ίδιος έχει δει αμέτρητα παραδείγματα ανδρών -κατά κύριο λόγο, με συμπτώματα όπως η συχνή διούρηση κατά τη διάρκεια της νύχτας, που διαγιγνώσκονται με σοβαρές ασθένειες, αφού τους παρακάλεσαν οι γυναίκες τους μετά από πολλά γκρίνια να δουν έναν γιατρό.
Όταν ο χρόνος είναι το κλειδί, η παρέμβαση από μια εξαιρετικά επίμονη σύζυγο μπορεί να κάνει τη διαφορά μεταξύ ζωής και θανάτου.
«Οι σύντροφοι γνωρίζουν το αγαπημένο τους πρόσωπο καλύτερα από οποιονδήποτε άλλον. Αν πιστεύουν ότι κάτι δεν πάει καλά, συνήθως ισχύει», λέει ο Δρ. Ron Daniels, εντατικολόγος στο University Hospitals Birmingham NHS Foundation Trust και ιδρυτής του UK Sepsis Trust.
Η απροθυμία να ζητήσουν ιατρική βοήθεια μπορεί να επηρεάσει ιδιαίτερα τους άνδρες, σύμφωνα με μια έρευνα του Bupa το 2019, η οποία διαπίστωσε ότι οκτώ στους 10 άνδρες προτιμούν να υπομείνουν ασθένεια παρά να ζητήσουν βοήθεια, πιθανώς λόγω φόβου, υπερηφάνειας ή απλώς λόγω της αίσθησης ότι είναι πολύ απασχολημένοι.
Η σύμβουλος σχέσεων Louise Tyler επισημαίνει ότι η εξοικείωση με το σώμα κάποιου άλλου έχει πλεονεκτήματα: «Μπορεί να κοιτάζετε στην πλάτη τους και να βλέπετε έναν σπίλο που χρειάζεται προσοχή, για παράδειγμα. Αρκετά συχνά, η γκρίνια είναι πολύ απλά φροντίδα, η οποία μπορεί να αποδειχθεί ακόμα και σωτήρια».
Ένα συναίσθημα που σίγουρα αυτά τα ζευγάρια βρήκαν αληθινό… Παρακάτω ακολουθούν 3 προβλήματα υγείας που θα μπορούσαν να εξελιχθούν σοβαρά, στην περίπτωση που ο ένας σύντροφος τα αγνοεί αλλά ο άλλος επιμένει για τον έλεγχό τους.
Πρόβλημα στον προστάτη
Μία τέτοια περίπτωση μπορεί να ισχύει όταν ένας άνδρας αρχίζει ξαφνικά να επισκέπτεται την τουαλέτα πολλές φορές κατά τη διάρκεια της νύχτας, ενώ μέχρι πρότινος δεν το έκανε. Μπορεί ο ίδιος να ισχυρίζεται ότι δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα ή ότι μπορεί να προκλήθηκε, για παράδειγμα, από διουρητικά φάρμακα που άρχισε να λαμβάνει για την υψηλή αρτηριακή πίεση.
Όμως, μια γυναίκα που γνωρίζει καλά την καθημερινότητα του συντρόφου της μπορεί να υποψιαστεί ότι κάτι συμβαίνει. Όταν συγκεκριμένες συνήθειες αλλάζουν, το πιο εύκολο που μπορεί να κάνει κανείς στις μέρες μας είναι μια αναζήτηση στο διαδίκτυο προκειμένου να μάθει σε τι μπορεί να οφείλεται αυτή η αλλαγή.
Στην περίπτωση της συχνής διούρησης τη νύχτα, για παράδειγμα, πρόκειται για ένα κοινό σύμπτωμα του καρκίνου του προστάτη. Βέβαια, ένα μόνο σύμπτωμα δεν μπορεί να οδηγήσει σε επίσημη διάγνωση, μπορεί ωστόσο να παρακινήσει τον ασθενή -ή στην προκειμένη περίπτωση την σύντροφό του- να απευθυνθεί σε ένα γιατρό για περαιτέρω έλεγχο.
Πολύ υψηλά επίπεδα σιδήρου
Ένας άνθρωπος που αισθάνεται συνεχώς κουρασμένος και έχει μυϊκούς πόνους μετά την άσκηση, παρά το γεγονός ότι βρίσκεται σε κατά τα άλλα καλή φυσική κατάσταση, μπορεί να πιστεύει ότι τα συμπτώματά του οφείλονται στην υπερβολική κούραση και το στρες της καθημερινότητας.
Και σε αυτή την περίπτωση, η γκρίνια της συζύγου είναι αυτή που θα οδηγήσει πολλές φορές έναν άνδρα στον γιατρό. Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα συμπτώματα αυτά δεν αποκλείεται να οφείλονται σε αυξημένα επίπεδα σιδήρου, λόγω μιας ασθένειας που ονομάζεται αιμοχρωμάτωση.
Στην πάθηση αυτή, η οποία συνήθως προκαλείται από ένα ελαττωματικό γονίδιο, τα επίπεδα σιδήρου συσσωρεύονται για πολλά χρόνια, καταστρέφοντας δυνητικά το ήπαρ και προκαλώντας ακόμη και καρκίνο. Χωρίς θεραπεία, μπορεί να οδηγήσει σε απειλητικές για τη ζωή καταστάσεις, όπως ηπατική και καρδιακή νόσο.
Η θεραπεία περιλαμβάνει μια διαδικασία που ονομάζεται φλεβοτομή, με τακτικές συνεδρίες για την αποστράγγιση του αίματος.
Καρδιακό πρόβλημα
Ακόμα μία περίπτωση στην οποία η συνεχής κούραση δημιουργεί ανησυχία. Ένα άτομο που αισθάνεται κουρασμένο όλη την ώρα, ανεξάρτητα από το πόσο καλά έχε κοιμηθεί το προηγούμενο βράδυ, κάνει τον σύντροφό του να αγωνιά και η γκρίνια να επικρατεί στη σχέση.
Ένα smart watch που ελέγχει τον καρδιακό ρυθμό είναι η πλέον εύκολη λύση για να διαπιστώσει κανείς ότι κάτι δεν πάει καλά. Για πολλούς «περήφανους άνδρες», όμως ούτε αυτό είναι αρκετό για να τους πείσει να μιλήσουν με τον γιατρό τους.
Μετά από αρκετές εβδομάδες γκρίνιας, μπορεί το δύσπιστο αυτό άτομο να συμφωνήσει να επισκεφθεί έναν γιατρό, μόνο και μόνο για να διαπιστώσει ότι η αρτηριακή πίεση έχει φτάσει σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα, κινδυνεύοντας άμεσα για εγκεφαλικό ή καρδιακό επεισόδιο.
Η πιο συνηθισμένη διάγνωση για τέτοιες καταστάσεις είναι η κολπική μαρμαρυγή -δηλαδή ο ακανόνιστος, συχνά ασυνήθιστα γρήγορος καρδιακός ρυθμός- που αυξάνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού.