Site icon Όλο Υγεία

Γήρανση: Το περίεργο τεστ που αποκαλύπτει πόσων χρονών είστε πραγματικά – Γίνεται στο σπίτι

Γήρανση: Το περίεργο τεστ που αποκαλύπτει πόσων χρονών είστε πραγματικά - Γίνεται στο σπίτι

Source: 123rf.com

Σύμφωνα με μια νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό PLoS ONE, οι επιστήμονες μπορεί να έχουν βρει έναν παράξενο νέο τρόπο για να καταλάβουν ακριβώς πόσο χρονών είναι ένας άνθρωπος και ποιες είναι οι επιπτώσεις της γήρανσης στις σωματικές του ικανότητες.

Καθώς μεγαλώνουμε, χάνουμε φυσικά μυϊκή μάζα σε μια διαδικασία γνωστή ως σαρκοπενία. Οι μυϊκές ίνες, ειδικά οι ταχείας συστολής που είναι υπεύθυνες για τη δύναμη, συρρικνώνονται και μειώνονται με την ηλικία, οδηγώντας σε μείωση της συνολικής δύναμης. Επιπλέον, η ικανότητα του σώματος να επιδιορθώνει τη μυϊκή βλάβη μετά από άσκηση ή τραυματισμό μειώνεται επίσης με την ηλικία, καθιστώντας δυσκολότερη την αποκατάσταση και την οικοδόμηση μυών.

Το μοριακό μυστικό της μακροζωίας: Η ανακάλυψη που ανοίγει τον δρόμο για πιο υγιή γήρανση

Σύμφωνα με τους επιστήμονες της νέας μελέτης, λοιπόν, το πόσο καλά μπορεί κανείς να ισορροπήσει στο ένα πόδι μπορεί να υποδεικνύει με ακρίβεια την ηλικία του. Αυτό συμβαίνει επειδή οι μύες και τα νεύρα φθείρονται με την ηλικία, καθιστώντας πιο δύσκολο να σταθούμε μόνο στο ένα πόδι.

Γιατί η ισορροπία είναι τόσο καθοριστικός δείκτης της γήρανσης

«Αυτή η μελέτη υπογραμμίζει τη σημασία του τεστ ισορροπίας του ενός ποδιού στην παρακολούθηση ηλικιωμένων ατόμων στην κοινότητα, ανεξαρτήτως φύλου», έγραψαν οι ερευνητές και συμπλήρωσαν. «Ο χρόνος για τον οποίο ένα άτομο, είτε άνδρας είτε γυναίκα, μπορεί να διατηρήσει την ισορροπία στο ένα πόδι, αναδεικνύεται ως ο πιο αξιόπιστος καθοριστικός παράγοντας της γήρανσης, ξεπερνώντας τη δύναμη, το βάδισμα και άλλες παραμέτρους ισορροπίας».

Η γήρανση προκαλεί μείωση τόσο της πνευματικής όσο της και σωματικής ικανότητας. Η σταδιακή απώλεια σωματικών δραστηριοτήτων είναι χαρακτηριστικό της γήρανσης. Η σαρκοπενία είναι μια από τις πιο καταστροφικές επιπτώσεις της γήρανσης, με αποτέλεσμα την απώλεια μυϊκής μάζας, δύναμης και λειτουργίας.

«Η επαρκής μυϊκή δύναμη, το αποτελεσματικό βάδισμα και η καλή ισορροπία, που μειώνονται με την ηλικία, συμβάλλουν καθοριστικά στην ανεξαρτησία και την ευημερία», σημείωσαν οι ερευνητές.

Πώς διεξήχθη η μελέτη για τις σωματικές ικανότητες και τη γήρανση

Στην εργασία, οι ερευνητές εξέτασαν πώς η γήρανση σχετίζεται με ένα ευρύ φάσμα ικανοτήτων, όπως η δύναμη λαβής, η δύναμη στο γόνατο, η ισορροπία όταν στέκεστε και στα δύο πόδια, ο ρυθμός βαδίσματος κατά το περπάτημα και η ισορροπία μόνο στο ένα πόδι, σε 40 συμμετέχοντες. Το τεστ με το ένα πόδι διεξήχθη τόσο στο κυρίαρχο όσο και στο μη κυρίαρχο πόδι του ατόμου και εξετάστηκε αφενός το για πόσο χρόνο το άτομο μπορούσε να παραμείνει σε αυτό το πόδι όσο και αφετέρου το πόσο ταλαντευόταν.

Γήρανση: 5 απροσδόκητοι παράγοντες που σας γερνούν πιο γρήγορα – Τι μπορείτε να κάνετε

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι το χρονικό διάστημα που τα άτομα μπορούσαν να ισορροπήσουν στο ένα πόδι μειωνόταν με την ηλικία και ότι δεν υπήρχε διαφορά σε αυτή τη συσχέτιση μεταξύ των φύλων. Ωστόσο, διαπίστωσαν ότι το πόσο ταλαντευόταν το άτομο δεν σχετιζόταν με την ηλικία ή το φύλο.

«Ο χρόνος στάσης στο ένα πόδι είναι ένα έγκυρο μέτρο αδυναμίας, ανεξαρτησίας και κατάστασης πτώσεων και αποδεικνύεται χρήσιμο εργαλείο. Παρά τη σημασία της, η μείωση του χρόνου ισορροπίας στο ένα πόδι δεν έχει μελετηθεί επαρκώς στο πλαίσιο της γήρανσης», υπογράμμισαν οι ερευνητές.

Το να στέκεστε στο ένα πόδι χρειάζεται μια σειρά από αισθητηριακές εισροές καθώς και εξελιγμένο μυϊκό έλεγχο, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να δείξει αξιόπιστα πώς γερνάει το σώμα ενός ατόμου.

«Η ισορροπία στο ένα πόδι, όπως αποδεικνύεται στη μελέτη μας, υφίσταται την ταχύτερη πτώση στην υγιή κοόρτη μας, αντανακλώντας μειώσεις της μυϊκής δύναμης που σχετίζονται με την ηλικία παρόμοιες με προηγούμενες μελέτες, μειώσεις στον γρήγορο συντονισμό και την ενσωμάτωση δεδομένων από το κεντρικό νευρικό σύστημα. Από όσο γνωρίζουμε, μια τέτοια σύγκριση είναι η πρώτη του είδους της στον ηλικιωμένο πληθυσμό», κατέληξαν οι επιστήμονες.

Γιατί γερνάμε περισσότερο στα 40 και στα 60 – Πώς θα προστατευθούμε από τις «εκρήξεις» της γήρανσης

Ωστόσο, στη μελέτη συμμετείχαν μόνο 40 συμμετέχοντες, επομένως απαιτείται μεγαλύτερο μέγεθος δείγματος για να επιβεβαιωθεί η σχέση μεταξύ ικανότητας ισορροπίας και γήρανσης. Επιπλέον, καθώς πρόκειται για μια μελέτη παρατήρησης, δεν μπορεί να αποδείξει ότι ένα πράγμα προκαλεί το άλλο, μόνο ότι συνδέονται.

Μαριάννα Σπανού

Η Μαριάννα Σπανού έχει συνεργαστεί με έντυπα και διαδικτυακά μέσα ποικίλης θεματολογίας, όπως iefimerida.gr, ygeiamou.gr, 4green.gr, autotriti-touring.gr, αποκτώντας εμπειρία σε πολλές πτυχές της δημοσιογραφίας. Πιστεύει ότι κάνοντας σωστά αυτό το επάγγελμα, έχουμε στα χέρια μας ένα πραγματικό εργαλείο για να αλλάξουμε τον κόσμο προς το καλύτερο.

Exit mobile version