Ο καθηγητής Ρίτσαρντ Σκόλιερ είχε τη φήμη ενός από τους κορυφαίους παθολόγους παγκοσμίως όταν διαγνώστηκε με ανίατο όγκο στον εγκέφαλο τον Ιούνιο.
Ο 56χρονος, ο οποίος έχει αναγνωριστεί για την πρωτοποριακή του έρευνα για το μελάνωμα, γνώριζε ότι η διάγνωση του καρκίνου σήμαινε βέβαιο θάνατο. Τώρα λειτουργεί ως «ινδικό χοιρίδιο» και υποβάλλεται σε θεραπεία που πραγματοποιείται για πρώτη φορά στον κόσμο σε μια προσπάθεια να σώσει τη ζωή του.
«Θέλω να κάνω κάτι που μου δίνει μια ευκαιρία να παλέψω ενάντια σε αυτόν τον όγκο για να δω αν μπορούμε να κάνουμε τη διαφορά», είπε στο «Australian Story» του ABC. Ο Σκόλιερ βρισκόταν σε ταξίδια στην Ευρώπη και έδινε διαλέξεις σε ιατρικά συνέδρια, όταν μία μέρα τον Μάιο ξύπνησε με πονοκέφαλο και έπαθε επιληπτική κρίση.
Πώς ο γιατρός κατάλαβε ότι κάτι δεν πάει καλά με την υγεία του
Την προηγούμενη μέρα, ο πολύ γυμνασμένος πατέρας τριών παιδιών από το Σίδνεϊ έκανε πεζοπορία στα βουνά της νότιας Πολωνίας με την σύζυγό του, παθολόγο, Κέιτι. «Ένιωθα φυσιολογικά. Δεν είχα καθόλου συμπτώματα», είπε στο «A Current Affair» νωρίτερα φέτος.
Αφού επέστρεψε στην Αυστραλία και υποβλήθηκε σε εξετάσεις, διαγνώστηκε με γλοιοβλάστωμα, μια επιθετική και τερματική μορφή καρκίνου του εγκεφάλου που θα του έδινε κατά μέσο όρο 14 μήνες ζωής.
Η θεραπεία, η οποία δεν έχει αλλάξει εδώ και 18 χρόνια, συνήθως περιλαμβάνει χειρουργική επέμβαση ακολουθούμενη από ακτινοβολία και χημειοθεραπεία. Η είδηση γύρισε τη ζωή του ανάποδα.
«Δεν είναι είναι δύσκολο μόνο για μένα, αλλά έχει τεράστιο αντίκτυπο και έκανε τη ζωή πολύ δύσκολη για τους πιο κοντινούς μου ανθρώπους», μοιράστηκε ο ίδιος στα social media.
Ένας από τους πολλούς που ένιωσαν τη θλίψη ήταν η φίλη του και γιατρός ογκολόγος Τζορτζίνα Λονγκ, η οποία ανακηρύχθηκε «Γιατρός της Χρονιάς» στην Αυστραλία για το 2024, μαζί με τον Σκόλιερ για τη σωτήρια εργασία τους για το μελάνωμα.
Μετά από διαβούλευση με ειδικούς, η καθηγήτρια Λονγκ αποφάσισε τη συνδυαστική ανοσοθεραπεία, η οποία θα χορηγούνταν πριν και μετά την επέμβαση του Σκόλιερ για την αφαίρεση του όγκου. Ο ασθενής θα ακολουθήσει επίσης έξι εβδομάδες ακτινοθεραπείας μετά την επέμβαση και θα του χορηγηθεί ένα εξατομικευμένο εμβόλιο για την καταπολέμηση του όγκου.
«Έχουμε πάρει τα πάντα, όλες τις γνώσεις που λάβαμε όταν πρωτοστατήσαμε στο μελάνωμα και τις “ρίξαμε” στον όγκο του Ρίτσαρντ», είπε η καθηγήτρια Λονγκ.
Αγωνία για τους κινδύνους και τα αποτελέσματα της θεραπείας
Αλλά η πρωτοποριακή στα παγκόσμια χρονικά θεραπεία ενέχει έναν κίνδυνο.
«Κανείς δεν ήξερε τι επίδραση επρόκειτο να έχει, όλοι ήταν νευρικοί γιατί η θεραπεία θα μπορούσε τελικά να κάνει τη ζωή μου να τελειώσει πιο γρήγορα. Αλλά όταν βρίσκεσαι αντιμέτωπος με βέβαιο θάνατο, για μένα δεν υπάρχει δεύτερη σκέψη», είπε ο Σκόλιερ, ο οποίος ελπίζει ότι η θεραπεία θα κάνει τη διαφορά και για άλλους ασθενείς με καρκίνο.
Από τότε που υποβλήθηκε στη θεραπεία, ο καθηγητής έχει καταγράψει το ταξίδι του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να τη μοιραστεί με τον κόσμο. Τον Ιούνιο, μοιράστηκε την κακή του διάθεση από το κρεβάτι του στο νοσοκομείο πριν υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση όσο το δυνατόν μεγαλύτερου μέρους του όγκου του.
«Είμαι στην προχειρουργική αίθουσα στο νοσοκομείο Royal Prince Alfred όπου εργάστηκα για 25 χρόνια. Είμαι ανήσυχος και νευρικός για το πώς θα εξελιχθεί, αλλά ξέρω ότι είμαι σε καλά χέρια», είπε σε ένα βίντεο.
Τα πρώτα αποτελέσματα από τη θεραπεία ήταν θετικά, δείχνοντας ότι ο αριθμός των ανοσοκυττάρων είχε αυξηθεί κατά 10 φορές. Πριν από μια εβδομάδα, ο 56χρονος προχώρησε σε νέα ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αποκαλύπτοντας ότι μια πρόσφατη μαγνητική τομογραφία ήταν «σταθερή ή ίσως ακόμη καλύτερη σε σχέση με δύο μήνες πριν».
«Θα μπορούσε η θεραπευτική στρατηγική της καθηγήτριας Τζορτζίνα Λονγκ για συνδυαστική ανοσοθεραπεία και εξατομικευμένο αντικαρκινικό εμβόλιο να έχει θετική επίδραση; Είναι πολύ νωρίς για να το γνωρίζουμε, αλλά προσφέρει μεγάλη ελπίδα για το μέλλον!». έγραψε.
Παραμένοντας ενεργός στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο Σκόλιερ μοιράστηκε επίσης ότι κατάφερε να ολοκληρώσει τρέξιμο 5 χιλιομέτρων με τον γιο του και οδήγησε 90 χιλιόμετρα για να βοηθήσει στη συγκέντρωση κεφαλαίων για την έρευνα για τον καρκίνο.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
«Μου αρέσει η άσκηση και θεωρώ ότι είναι καλό για την ψυχική μου υγεία και την ευτυχία μου. Καθώς η αναιμία βελτιώνεται, βελτιώνεται και η φόρμα μου…» έγραψε σε μια ανάρτησή του.
Ενώ τα αποτελέσματα είναι μέχρι στιγμής ενθαρρυντικά, ο Σκόλιερ και η ομάδα είπαν ότι περιμένουν να δουν αν θα παραμείνουν συνεπή τους επόμενους μήνες, πριν αρχίσουν τους «πανηγυρισμούς».