Site icon Όλο Υγεία

Ξυπνάτε την ίδια ώρα κάθε βράδυ; Τι φταίει και πώς θα το αντιμετωπίσετε

Ξυπνάτε

Ξυπνάτε μέσα στη νύχτα και δεν μπορείτε να κοιμηθείτε; Μετράτε προβατάκια αλλά δεν έχει αποτέλεσμα και σηκώνεστε γύρω στις 3 με 4 μ.μ. από το κρεβάτι και κάνετε βόλτες μέσα στο σπίτι; Τι μπορεί να φταίει γι’ αυτό. Και πώς θα το αντιμετωπίσετε για να σταματήσετε να «κουτουλάτε» από τη νύστα την επόμενη μέρα.

Μέχρι τώρα πιστεύατε ότι μόνοι οι ηλικιωμένοι ξυπνούν μέσα στη νύχτα. Κάνατε λάθος. Ολοένα και περισσότερες γυναίκες, στην ηλικία των 40 ακόμη και των 30 ετών, ξυπνάνε το βράδυ. Και το εντυπωσιακό είναι ότι ξυπνάνε σχεδόν την ίδια ώρα κάθε βράδυ, μεταξύ 3 και 4 μ.μ. και μετά δυσκολεύονται να ξανακοιμηθούν. Είναι τυχαίο φαινόμενο ή υπάρχει κάποιο πρόβλημα το οποίο πρέπει να αντιμετωπίσετε για να καταφέρετε να ευχαριστηθείτε τον ύπνο σας;

Ξυπνάτε την ίδια ώρα κάθε βράδυ;

Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι γυναίκες ξυπνούν μέσα στη νύχτα γιατί μπορεί να βρίσκονται στην προεμμηνόπαυση. Είναι ένα γεγονός της ζωής από το οποίο καμία γυναίκα δεν μπορεί πραγματικά να ξεφύγει και, για να είμαστε ειλικρινείς, αν βρίσκεστε στα τέλη της δεκαετίας των 30, είναι κάτι για το οποίο θα πρέπει να μάθετε όσο το δυνατόν περισσότερα.

Οι ιατροί λένε ότι η περίοδος της ζωής κατά την οποία μεταβαίνετε στην εμμηνόπαυση μπορεί να διαρκέσει από 4 έως και 10 χρόνια (αν και για ορισμένες γυναίκες μπορεί να είναι μόνο λίγους μήνες, ενώ για άλλες μπορεί να ξεπεράσει ακόμη και τη δεκαετία). Κατά τη διάρκεια της προεμμηνόπαυσης, μπορεί να αντιμετωπίσετε τα πάντα, από εξάψεις και ακράτεια μέχρι εναλλαγές της διάθεσης.

Ένα άλλο πολύ χαρακτηριστικό σημάδι ότι βρίσκεστε στην προεμμηνόπαυση είναι τα προβλήματα ύπνου. Και δεν θα το πιστέψετε! Για πολλές γυναίκες που βρίσκονται στην προεμμηνόπαυση, η  αφύπνιση είναι στις 3:29 π.μ. Απίστευτο;

Και αυτό το συμπέρασμα έχει βγει από έρευνα που δημοσιεύθηκε εν όψει της Παγκόσμιας Ημέρας Εμμηνόπαυσης και η οποία ανέφερε ότι ένα συντριπτικό ποσοστό γυναικών ξυπνάει εκείνη την ώρα της νύχτας. Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι ορμόνες (ειδικά τα οιστρογόνα και η προγεστερόνη) μπερδεύουν τον κιρκάδιο ρυθμό σας και αυτό μπορεί να κάνει δύσκολη την προσπάθεια να κοιμηθείτε ή/και να παραμείνετε κοιμισμένοι.

Μήπως πρέπει απλώς να χαμογελάτε και να το υπομένετε; Όχι. Καλύτερα να επισκεφθείτε τον ιατρό σας και να κάνετε εξετάσεις για να διερευνήσετε αν πρόκειται για προεμμηνόπαυση ή κάποιο άλλο πρόβλημα υγείας, όπως ο θυρεοειδής.

Πώς μπορείτε να το αντιμετωπίσετε

Για να μπορέσετε να χαλαρώσετε και να απολαύσετε τον ύπνο σας χωρίς διακοπές, μπορείτε να δοκιμάσετε τα παρακάτω:

Να κοιμάστε την ίδια ώρα κάθε βράδυ

Αν υπάρχουν δύο πράγματα που οι άνθρωποι δεν προγραμματίζουν αρκετά (και μάλλον θα έπρεπε) είναι το σεξ και ο ύπνος. Με το να προγραμματίσετε την ώρα που θα ξαπλώσετε, δίνετε προτεραιότητα στον ύπνο και φυσικά στην ξεκούραση και την ηρεμία σας. Αν κοιμάστε την ίδια ώρα κάθε βράδυ και ο οργανισμός σας συνηθίσει, είναι πολύ πιθανό έπειτα από κάποιο διάστημα να μην ξυπνάτε μέσα στη νύχτα.

Καλό επίσης είναι να μην παίρνετε υπνάκους μέσα στην ημέρα (αυτό σίγουρα θα χαλάσει τις συνήθειες του ύπνου σας), ενώ, σύμφωνα με τους ειδικούς, η φυσική άσκηση το πρωί ή το απόγευμα βοηθά στον ύπνο το βράδυ.

Προσθέστε ένα συμπλήρωμα μαγνησίου, ασβεστίου και ψευδαργύρου

Σύμφωνα με τους ειδικούς, ένα συμπλήρωμα με μαγνήσιο, ασβέστιο και ψευδάργυρο κάνει καλό στο νευρικό σας σύστημα, σας χαλαρώνει και βελτιώνει την ποιότητα του ύπνου σας.

Μην τρώτε αργά

Αν τρώτε κάτι, ακόμη και μία ώρα πριν ξαπλώσετε στο κρεβάτι, αυξάνετε σημαντικά τις πιθανότητες να ξυπνήσετε στη μέση της νύχτας. Και δεδομένου ότι μπορεί να είναι πολύ δύσκολο να ξανακοιμηθείτε μόλις ξυπνήσετε, καλύτερα να αποφεύγετε να τρώτε αργά, αλλά να τρώτε 3 ώρες πριν κοιμηθείτε.

Πιείτε τσάι Ashwagandha

Καλό είναι δύο ώρες πριν τον ύπνο να μην πίνετε υγρά ούτε και νερό, γιατί είναι πολύ πιθανό να ξυπνήσετε μέσα στη νύχτα για να πάτε τουαλέτα. Το ρόφημα, όμως, που βοηθά στη χαλάρωση και την ξεκούραση είναι το τσάι ashwagandha. Σύμφωνα με τους ειδικούς, το τσάι βοηθά στη μείωση του στρες της ημέρας και είναι αποτελεσματικό στην αντιμετώπιση της αϋπνίας.

Δήμητρα Χατζηπαναγιώτου
Δήμητρα Χατζηπαναγιώτου

Η Δήμητρα Χατζηπαναγιώτου έχει συνεργαστεί τα τελευταία 20 χρόνια με έντυπα, τηλεοπτικούς σταθμούς, καθώς και με ιστοσελίδες. Παράλληλα έχει εμπειρία στην επικοινωνία και έχει συνεργαστεί με την Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία, την Ευρωπαϊκή Ακαδημία Παιδοδοντιάτρων, το Υπουργείο Εργασίας και το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας. Πιστεύει ότι οι δημοσιογράφοι οφείλουν να ενημερώνουν το κοινό έχοντας ως πυξίδα την αλήθεια, τις αρχές της αντικειμενικότητας, των ίσων αποστάσεων αλλά και της κοινωνικής ευαισθησίας.

Exit mobile version