Σε μια τέλεια νύχτα, θα κοιμόσασταν ένα οκτάωρο και θα ξυπνούσατε ανανεωμένοι. Μπορεί ακόμη και να έχετε βρει την καλύτερη θέση ύπνου για να έχετε πιο ποιοτικό ύπνο. Αλλά αν τον τελευταίο καιρό ξυπνάτε κάθε δύο ώρες, μπορεί ο ύπνος να είναι κάθε άλλο παρά αναζωογονητικός. Γιατί συμβαίνει αυτό και πώς να το αντιμετωπίσετε;
Πρώτα απ ‘όλα, να ξέρετε ότι είναι σύνηθες να ξυπνάτε κατά τη διάρκεια της νύχτας. Στην πραγματικότητα, είναι φυσικό να το κάνουμε, σύμφωνα με τον Christopher Winter, ειδικό στην ιατρική του ύπνου και συγγραφέα του The Sleep Solution. Το πόσο παρατηρείτε αυτές τις αφυπνίσεις είναι εντελώς άλλο πράγμα.
Τις περισσότερες φορές, θα ξανακοιμηθείτε γρήγορα και μέχρι το πρωί δεν θα θυμάστε τι συνέβη. Αλλά αν ξυπνάτε στη μέση της νύχτας (ή ξυπνάτε κάθε ώρα και μένετε ξύπνιοι) είναι απολύτως απογοητευτικό και καλό θα είναι να μάθετε πώς να μείνετε κοιμισμένοι όλη τη νύχτα.
9 λόγοι που ξυπνάτε κάθε δύο ώρες τη νύχτα
«Ο αριθμός των πραγμάτων που μπορούν να οδηγήσουν σε νυχτερινά ξυπνήματα είναι τεράστιος», σημειώνει ο Δρ. Winter. Όταν προσπαθείτε να απαλλαγείτε από αυτές τις δυσκολίες ύπνου, δείτε τι μπορεί να συμβαίνει:
- Το περιβάλλον ύπνου σας δεν είναι σωστό
- Έχετε σύνδρομο ανήσυχων ποδιών
- Έχετε γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση
- Πονάτε
- Φταίνε τα φάρμακά σας
- Πίνετε αλκοόλ ή καφεΐνη
- Έχετε αϋπνία
- Έχετε άγχος
- Κοιτάτε τις οθόνες πριν κοιμηθείτε
1. Το περιβάλλον ύπνου σας δεν είναι σωστό
Ο πιο συνηθισμένος λόγος που μπορεί να ξυπνήσετε είναι ότι κάτι σχετικό με το περιβάλλον του ύπνου σας δεν είναι σωστό, σύμφωνα με τον Orlando Ruiz-Rodriguez, πνευμονολόγο και ειδικός στην ιατρική του ύπνου στο Orlando Health Medical Group Pulmonology and Sleep Medicine.
«Τα πράγματα που δεν ευνοούν τον ύπνο περιλαμβάνουν ένα δωμάτιο που είναι πολύ ζεστό, πολύ κρύο, πολύ θορυβώδες και ένα δωμάτιο που έχει πολύ φως. Αυτοί οι παράγοντες μπορούν να διακόψουν τον ύπνο μας», συμπληρώνει.
2. Έχετε σύνδρομο ανήσυχων ποδιών
Το σύνδρομο ανήσυχων ποδιών είναι μια νευρολογική διαταραχή που προκαλεί άβολα συναισθήματα στα πόδια σας, δίνοντάς σας την ώθηση να τα μετακινήσετε, σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Νευρολογικών Διαταραχών και Εγκεφαλικού των ΗΠΑ. Το σύνδρομο ανήσυχων ποδιών μπορεί να δυσκολέψει τον ύπνο και αν ξυπνήσετε στη μέση της νύχτας, αυτές οι παρορμήσεις κάνουν δύσκολο να αποκοιμηθείτε ξανά.
«Οι ασθενείς ξυπνούν πολύ, αλλά δεν έχουν επίγνωση αυτής της ανησυχίας. Όταν ένας γιατρός ρωτά εάν δυσκολεύονται να καθίσουν ήσυχοι τη νύχτα, μπορεί να απαντήσουν θετικά και να αναφέρουν ότι αυτό συμβαίνει και σε άλλο άτομο στην οικογένειά τους», λέει ο Δρ. Winter.
3. Έχετε γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση
Η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση σημαίνει ότι το περιεχόμενο του στομάχου σας ρέει πίσω στον οισοφάγο σας, σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Διαβήτη και Πεπτικών και Νεφρικών Παθήσεων. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν καούρα, πόνο στο στήθος και ναυτία και μπορεί να εμφανιστούν τη νύχτα όταν ξαπλώνετε.
Τα συμπτώματα παλινδρόμησης συνδέονται με υψηλότερο κίνδυνο κακής ποιότητας ύπνου, σύμφωνα με μια μελέτη του Ιουλίου 2023 στο JAMA Network Open. Μια έρευνα του 2009 στο Clinical Gastroenterology and Hepatology διαπίστωσε ότι από σχεδόν 12.000 άτομα με γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, περισσότεροι από 1 στους 2 είχαν δυσκολία να κοιμηθούν τη νύχτα.
4. Πονάτε
Ακόμη και όταν κοιμάστε, ο εγκέφαλός σας μπορεί να εντοπίσει δυσφορία. «Εάν έχετε πόνο που προκαλεί διέγερση από τον ύπνο, μπορεί να ξυπνάτε συχνότερα κατά τη διάρκεια της νύχτας», λέει ο Δρ Ruiz-Rodriguez. Πράγματι, τα άτομα με χρόνιο πόνο αγωνίζονται να κοιμηθούν και ξυπνούν πιο συχνά και για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα τη νύχτα, σύμφωνα με μια μελέτη του 2018 στο Sleep Medicine.
5. Φταίνε τα φάρμακά σας
Δυστυχώς, δεν είναι όλα τα φάρμακα συμβατά με τον καλό ύπνο. «Ορισμένα φάρμακα μπορεί να διακόψουν τον ύπνο και να αλλάξουν τα φυσιολογικά πρότυπα ύπνου», σημειώνει ο Δρ. Ruiz-Rodriguez. Σε αυτά περιλαμβάνονται ορισμένα φάρμακα για την αρτηριακή πίεση, αντισπασμωδικά, αντικαταθλιπτικά, διουρητικά και αποσυμφορητικά, σύμφωνα με το Εθνικό Συμβούλιο για τη Γήρανση.
6. Πίνετε αλκοόλ ή καφεΐνη
Ένα ποτό μπορεί να σας βοηθήσει να αποκοιμηθείτε, αλλά δεν είναι καλό στο να σας κρατά κοιμισμένους. «Η κατανάλωση αλκοόλ πριν τον ύπνο μπορεί να κάνει τον ύπνο σας διακοπτόμενο στα τελευταία διαστήματα της νύχτας», εξηγεί ο Δρ Ruiz-Rodriguez. Ομοίως, η καφεΐνη είναι διεγερτικό. «Λειτουργεί σε μέρη του εγκεφάλου που διακόπτουν τον ύπνο», προσθέτει. Η κατανάλωση καφεϊνούχου τσαγιού, καφέ, αναψυκτικών και ενεργειακών ποτών το απόγευμα ή το βράδυ μπορεί να έχουν αυτό το αποτέλεσμα.
7. Έχετε αϋπνία
Συχνά συνδέουμε την αϋπνία με δυσκολία στον ύπνο, αλλά η διαταραχή μπορεί επίσης να προκαλέσει προβλήματα ύπνου όλη τη νύχτα. Σύμφωνα με τον Δρ. Ruiz-Rodriguez, η πραγματικότητα είναι ότι ακόμη και το να ανησυχείτε για τον ύπνο σας μπορεί να οδηγήσει στην ανάπτυξη αϋπνίας. Το άγχος ή η προσδοκία του ξυπνήματος επιδεινώνει αυτές τις νυχτερινές αφυπνίσεις, προσθέτει ο Δρ. Winter.
8. Έχετε άγχος
Το άγχος είναι πανταχού παρόν. Και αν έχετε δει ποτέ ένα όνειρο στο οποίο είστε αγχωμένοι, ξέρετε ότι αυτά τα συναισθήματα μπορούν να μπουν στον ύπνο σας. «Το άγχος και το στρες μπορούν να προκαλέσουν μια κατάσταση υπερδιέγερσης που διακόπτει όχι μόνο τη διαδικασία, αλλά και τη διατήρηση του ύπνου», σημειώνει ο Δρ. Ruiz-Rodriguez.
9. Κοιτάτε τις οθόνες πριν κοιμηθείτε
Οι οθόνες του κινητού, του τάμπλετ, της τηλεόρασης ή του υπολογιστή εκπέμπουν μπλε φως που λέει στον εγκέφαλό σας να μείνει ξύπνιος, κάτι που μπορεί επίσης να προκαλέσει προβλήματα στη μέση της νύχτας.
«Όταν εκθέτετε τον εγκέφαλό σας σε μπλε φως μέχρι τα τελευταία λεπτά του ύπνου, αυτό θα επηρεάσει την αύξηση των επιπέδων μελατονίνης στον εγκέφαλο που αποτελούν μέρος του εσωτερικού μας ρολογιού», εξηγεί ο Δρ. Ruiz-Rodriguez.
Αυτό το εσωτερικό ρολόι είναι αυτό που μας βοηθά να κοιμηθούμε και να παραμείνουμε κοιμισμένοι, και όταν διαταράσσεται, μπορεί να ξυπνάτε κάθε δύο ώρες.
7 συμβουλές για να μην ξυπνάτε πολλές φορές τη νύχτα
- Δημιουργήστε ένα χαλαρωτικό περιβάλλον ύπνου
- Αφήστε το τηλέφωνό σας μακριά
- Ενσωματώστε πρακτικούς παράγοντες μείωσης του στρες
- Ασκηθείτε καθημερινά
- Εξασκηθείτε στην αναπνοή
- Πίνετε αλκοόλ ή καφεΐνη νωρίτερα μέσα στην ημέρα
- Αντιμετωπίστε τυχόν υποκείμενες παθήσεις