Οι μελανιές είναι η έκφραση που χρησιμοποιούμε όταν υπάρχουν εκχυμώσεις ή μώλωπας στο δέρμα μας, αυτά τα μωβ σημάδια που συνήθως εμφανίζονται μετά από κάποιο χτύπημα.
Οι μελανιές είναι κάτι πολύ συνηθισμένο, όταν χτυπάτε καταλάθος στη γωνία του κρεβατιού ή στον καναπέ. Τραυματίζεται κάποιο αγγείο, προκαλείται αιμάτωση κάτω από το δέρμα και έτσι σχηματίζεται η μελανιά. Όμως υπάρχουν και περιπτώσεις που οι μελανιές εμφανίζονται χωρίς να έχετε χτυπήσει.
Κάθε φορά που προκαλείται τραυματισμός και ρήξη των αιμοφόρων αγγείων κάτω από το δέρμα (χωρίς ανοικτό τραύμα) το αίμα διαποτίζει τους ιστούς και προσδίδει τη γνωστή μελανή χροιά. Ανάλογα με την έκταση της αιμορραγίας, το μέγεθος της εκχύμωσης μπορεί να είναι μικρό κι εντοπισμένο ή διάχυτο και εκτεταμένο. Η εκχύμωση διαρκεί από λίγα 24ωρα έως 10 μέρες και εξαφανίζεται ξεθυμαίνοντας σιγά σιγά.
12 λόγοι που εξηγούν γιατί μελανιάζετε
Αν μελανιάζετε εύκολα, υπάρχουν πολύ λόγοι που μπορεί να συμβαίνει αυτό. Δείτε ποιοι είναι.
- Η ηλικία
- Η φαρμακευτική αγωγή
- Η κληρονομικότητα
- Η υπερβολική έκθεση στον ήλιο
- Κάποια συμπληρώματα διατροφής
- Η έλλειψη βιταμίνης C
- Η υπερβολικά έντονη άσκηση
- Ο διαβήτης
- Η έλλειψη βιταμίνης Κ
- Κάποιες παθήσεις του αίματος
- Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ
- Ο καρκίνος
1. Η ηλικία
Όσο μεγαλώνετε μπορεί να παρατηρείτε όλο και περισσότερες μελανιές. Αυτό συμβαίνει γιατί, με την πάροδο του χρόνου χάνεται και ο λιπώδης ιστός κάτω από τη στιβάδα του δέρματος, αλλά και τα αιμοφόρα αγγεία εξασθενούν και τραυματίζονται πιο εύκολα. Αυτό σημαίνει ότι η προστασία σας από τη γωνία του τραπεζιού ολοένα και μειώνεται.
2. Η φαρμακευτική αγωγή
Κάποια φάρμακα, όπως για παράδειγμα η ασπιρίνη, η ιβουπροφένη και τα αντιπηκτικά χάπια, μπορεί να παρεμποδίσουν την πήξη του αίματος. Κάποια αντιβιοτικά επίσης μπορεί να σας κάνουν πιο επιρρεπείς στις μελανιές.
Ακόμα, και άλλα φάρμακα όπως τα στεροειδή λεπταίνουν την εξωτερική στιβάδα του δέρματος και ταυτόχρονα την κάνουν πιο εύθραυστη. Αυτό επίσης μπορεί να σας κάνει πιο επιρρεπείς στις μελανιές. Αν οι μελανιές σας έχουν μπλε χρώμα, επικοινωνήστε με τον γιατρό σας.
3. Η κληρονομικότητα
Όπως τα λακκάκια, οι ρυτίδες, τα σγουρά μαλλιά είναι κληρονομικά και πηγαίνουν από μέλος σε μέλος μέσα στην οικογένεια, έτσι και οι μελανιές. Επίσης, οι γυναίκες τείνουν να έχουν πιο εύθραυστα αιμοφόρα αγγεία, κυρίως στους ώμους και στους μηρούς. Τα λεπτά ή αδύναμα αιμοφόρα αγγεία τραυματίζονται πιο εύκολα σχηματίζοντας ένα μελανό σημάδι.
4. Η υπερβολική έκθεση στον ήλιο
Το κάψιμο από τον ήλιο, το δέρμα που ξεφλουδίζει και οι αυξημένες πιθανότητες για καρκίνο του δέρματος δεν είναι οι μόνες αρνητικές επιπτώσεις του ηλίου. Μπορεί να εμφανίσετε μελανές κηλίδες στο πίσω μέρος της παλάμης αλλά και των χεριών σας.
Η πολυετής έκθεση στον ήλιο αποδυναμώνει τα τοιχώματα των αιμοφόρων αγγείων και έτσι γίνονται πιο επιρρεπείς σε μελανιές και μικροτραυματισμούς.
5. Κάποια συμπληρώματα διατροφής
Αν μελανιάζετε εύκολα, μπορεί να ευθύνονται τα συμπληρώματα διατροφής, όπως συμπληρώματα με ginko, ginseng και σκόρδο. Τα συμπληρώματα αυτά μπορεί να αραιώσουν το αίμα και να δυσκολέψουν την πήξη του αίματος, αφού υποστείτε κάποιον μικροτραυματισμό.
6. Η έλλειψη βιταμίνης C
Η βιταμίνη C συμβάλλει στην παραγωγή κολλαγόνου, μία σημαντική πρωτεΐνη που βοηθάει στη διατήρηση της υγείας των αιμοφόρων αγγείων. Εάν δεν λαμβάνετε αρκετή βιταμίνη C μέσω της διατροφής σας, μπορεί να προσέξετε ότι μελανιάζετε πιο εύκολα μετά από κάποιον τραυματισμό. Αν και είναι ασυνήθιστο να υπάρχει έλλειψη στη βιταμίνη C, είναι αρκετά πιθανό εάν καπνίζετε.
7. Η υπερβολικά έντονη άσκηση
Η άσκηση είναι αρκετά σημαντική για την υγεία του οργανισμού αλλά μέσω της έντονης άσκησης μπορεί να αποκτήσετε μικροτραυματισμούς στο δέρμα.
8. Ο διαβήτης
Πιθανότατα γνωρίζετε πως ο διαβήτης είναι μία πάθηση όπου τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα είναι αυξημένα. Με την πάροδο του χρόνου, αν ο διαβήτης δεν θεραπεύεται μπορεί να προκαλέσει βλάβες και στα αιμοφόρα αγγεία, κάτι που μπορεί να σας κάνει πιο επιρρεπείς στις μελανιές.
9. Η έλλειψη βιταμίνης Κ
Μπορεί να μη δίνουμε τόση σημασία στη βιταμίνη Κ όσο δίνουμε σε άλλες βιταμίνες, αλλά παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην πήξη του αίματος. Αν δεν λαμβάνετε αρκετή βιταμίνη Κ, ίσως μελανιάζετε πιο εύκολα. Οι υγιείς ενήλικες λαμβάνουν αρκετή ποσότητα βιταμίνης Κ μέσω της διατροφής τους.
10. Κάποιες παθήσεις του αίματος
Σε κάποιες περιπτώσεις, κάποιες ανεξήγητες μελανιές μπορεί να αποτελούν και σύμπτωμα κάποιας πάθησης του αίματος. Για παράδειγμα, αν έχετε αιμορροφιλία δεν λαμβάνετε αρκετές πρωτεΐνες ώστε να βοηθήσουν το αίμα στη διαδικασία της πήξης.
Χωρίς αυτές τις πρωτεΐνες μπορεί να παρατηρήσετε στο σώμα σας παραπάνω μελανιές. Οι παθήσεις αυτές βέβαια είναι σπάνιες και συνήθως παρουσιάζονται με συνοδά συμπτώματα όπως πυρετός, ρίγος και έντονη αδυναμία.
11. Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ
Ένα με δύο ποτά δεν θα είναι αυτά που θα αιτιολογήσουν τις ανεξήγητες μελανιές σας. Αν όμως καταναλώνετε αλκοόλ πολύ συχνά, τότε μπορεί να παρατηρήσετε παραπάνω μελανιές στο σώμα σας, καθώς μπορεί να είναι ένα σημάδι ότι το συκώτι σας υπολειτουργεί. Αν το συκώτι σας υπολειτουργεί, αυτό σημαίνει ότι δεν έχει τη δυνατότητα να παράξει αρκετές πρωτεΐνες για το αίμα.
12. Ο καρκίνος
Ο καρκίνος δεν αποτελεί αιτία για τις ανεξήγητες μελανιές σας, αλλά σε κάποιες πολύ σπάνιες περιπτώσεις τα μελανά σημάδια μπορεί να είναι και σύμπτωμα της λευχαιμίας. Όταν νοσείτε από λευχαιμία, ο οργανισμός παράγει παραπάνω λευκά αιμοσφαίρια, τα οποία υπερνικούν τα ερυθρά. Επίσης, η λευχαιμία επηρεάζει τον μυελό των οστών και τη ροή του αίματος στο σώμα και μπορεί να οδηγήσει σε αιμορραγία των ούλων και μώλωπες.
Πώς να εξαφανίσετε γρήγορα τις μελανιές
Εάν έχει προηγηθεί χτύπημα, η χρήση της άρνικας συμβάλλει στην άμεση ανακούφιση από τον πόνο ή το πρήξιμο και τη μελανιά.
Κάντε μια κομπρέσα με κρύο νερό ή βάλτε στην πάσχουσα περιοχή παγάκια (τυλιγμένα σε πετσέτα ώστε να αποφύγετε το ψυχρό έγκαυμα).
Πότε να ανησυχήσετε
Μία μελανιά ενδέχεται να είναι ανησυχητική και να υποδηλώνει κάποια παθολογική κατάσταση όταν:
- Συνοδεύεται από πόνο και πρήξιμο πάνω από 2-3 ημέρες.
- Εμφανίζεται στην πλάτη ή το πρόσωπο χωρίς να έχει προηγηθεί κάποιο χτύπημα.
- Όταν παρατηρείτε εμφάνιση μελανιών ξαφνικά χωρίς να υπάρχει αντίστοιχο ιστορικό.