Κερί στο αυτί: Το επικίνδυνο λάθος που κάνουμε όταν το καθαρίζουμε σύμφωνα με ειδικούς της Mayo Clinic

κερί στο αυτί

Πως πρέπει να καθαρίσετε τα αυτιά σας αποτελεσματικά και με ασφάλεια; Τι λένε οι ειδικοί.

Τα αυτιά σας διαθέτουν από μόνα τους ένα σύστημα αυτοκαθαρισμού και απαιτούν πολύ λίγη φροντίδα από σας. Μία από καλύτερες άμυνες των αυτιών μας είναι η κηρήθρα.

Ο Δρ Νίκολας Ντιπ, Ωτορινολαρυγγολόγος και Ιατρικός Διευθυντής του Προγράμματος Κοχλιακών Εμφυτευμάτων στην Κλινική Mayo στο Φοίνιξ της Αριζόνα , εξηγεί ότι το κερί του αυτιού είναι ένα βασικό συστατικό του ακουστικού πόρου μας.

Ο Ντιπ μας δείχνει το τι ακριβώς κάνει το κερί αυτιού, τους ασφαλείς τρόπους αφαίρεσης της περίσσειας του και ορισμένα συμπτώματα που προκαλούν ερεθισμό στο αυτί τα οποία πρέπει να σας οδηγήσουν στον γιατρό σας.

Τι είναι το κερί αυτιού και τι κάνει;

Το κερί του αυτιού είναι μια προστατευτική ουσία που παράγεται από αδένες στο εξωτερικό του ακουστικού πόρου. Αν και μπορεί να είναι ενοχλητικό, το κερί είναι ζωτικής σημασίας.

Ο Ντιπ εξηγεί: «Εξυπηρετεί πολλές κρίσιμες λειτουργίες, όπως η δημιουργία ενός προστατευτικού στρώματος πάνω από το δέρμα του ακουστικού πόρου, το μπλοκάρισμα των ξένων σωματιδίων και η πρόληψη της ανάπτυξης βακτηρίων και μυκήτων». Και προσθέτει: «Διατηρεί επίσης το αυτί λιπασμένο, κάτι που αποτρέπει τον κνησμό και βοηθά στον αυτοκαθαρισμό του».

Το κερί του αυτιού είναι μια προστατευτική ουσία που παράγεται από αδένες στο εξωτερικό τρίτο του ακουστικού πόρου. Αν και μπορεί να είναι ενοχλητικό, το κερί είναι ζωτικής σημασίας.

Πολλοί άνθρωποι βάζουν σκόρδο στα αυτιά τους για να τα καθαρίσουν. Ο γιατρός εξηγεί γιατί είναι κακή ιδέα.

Δεν έχουν όλοι την ίδια υφή κεριού. Υπάρχει ένα γενετικό υπόβαθρο που καθορίζει εάν έχετε περισσότερο υγρό και κολλώδες κερί ή ξηρό. Το 2006, Ιάπωνες ερευνητές μπόρεσαν να προσδιορίσουν το γονίδιο ABCC11 που καθορίζει τον τύπο του κεριού που θα έχετε στο αυτί σας. Ο Ντιπ εξηγεί ότι οι άνθρωποι αφρικανικής και ευρωπαϊκής καταγωγής είναι πιο πιθανό να έχουν υγρό κερί στο αυτί, ενώ οι κάτοικοι της Ανατολικής Ασίας και οι Αμερικάνοι είναι πιο πιθανό να έχουν ξηρό κερί.

Πώς να απαλλαγείτε από το κερί στο αυτί

Όπως ανέφερε ο Ντιπ, το αυτί μας διαθέτει ένα λαμπρό σύστημα αυτοκαθαρισμού και υπό κανονικές συνθήκες, δεν απαιτείται καθαρισμός του από εμάς. Και  περιγράφει πώς λειτουργεί: «Τα κύτταρα του δέρματος του ακουστικού πόρου μεταφέρονται από μόνα τους έξω από το αυτί. Τα νέα κύτταρα του δέρματος σπρώχνουν τα παλαιότερα προς τα έξω, παρασύροντας μαζί τους το κερί. Παράλληλα, η κίνηση της γνάθου σας παίζει επίσης ρόλο στην ενίσχυση αυτής της φυσικής εξώθησης του κεριού έξω από τον ακουστικό πόρο. Συνήθως, αυτό σημαίνει ότι δεν χρειάζεται χειροκίνητος καθαρισμός του από εσάς.»

Πώς να απαλλαγείτε από το κερί στο αυτί στο σπίτι

Προσοχή μην βάζετε μπατονέτες ή οτιδήποτε άλλο, βαθιά στον ακουστικό πόρο σας. «Μπορεί να ωθήσετε έτσι το κερί πιο βαθιά, προκαλώντας  βλάβες στο τύμπανο και ενδεχομένως ακόμη και καταστροφή του. Το λεπτό στρώμα κυψελίδας παρέχει λίπανση και έχει αντιμυκητιακές και αντιβακτηριδιακές ιδιότητες. Η απώλεια αυτής της προστατευτικής στιβάδας της κυψελίδας μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα να νιώθετε το αυτί σας ξηρό ή να έχετε φαγούρα. Το επίμονο ξύσιμο μπορεί να ερεθίσει το ευαίσθητο δέρμα του ακουστικού πόρου, αυξάνοντας τον κίνδυνο λοιμώξεων και προβλημάτων όπως το λεγόμενο αυτί του κολυμβητή», εξηγεί.

Ο Ντιπ συνιστά μερικές πρακτικές που είναι αβλαβείς τον ακουστικό πόρο, αλλά είναι καλές για τη γενική υγιεινή. Αυτή η προσέγγιση είναι επαρκής για τους περισσότερους ανθρώπους». Ωστόσο, ορισμένα άτομα, όπως οι ηλικιωμένοι ή εκείνοι που χρησιμοποιούν ακουστικά βαρηκοΐας, μπορεί να είναι πιο ευαίσθητοι στην συσσώρευση κεριού που τους προκαλεί κάποια ενόχληση. Στο σπίτι, ο Ντιπ συνιστά τη χρήση ορυκτελαίου ή υπεροξειδίου του καρβαμιδίου για να μαλακώσετε το υπερβολικό κερί.

Πότε να αναζητήσετε ιατρική βοήθεια

Ο Ντιπ λέει ότι πρέπει πάντα να αναζητάτε ιατρική βοήθεια για τα ακόλουθα συμπτώματα:

Αυτά τα συμπτώματα μπορεί να σηματοδοτούν μια πιο σοβαρή κατάσταση.

Μάνος Σιγανός

Ο Μάνος Σιγανός είναι δημοσιογράφος υγείας με πολυετή πείρα στο εν λόγω ρεπορτάζ. Έχει σπουδάσει δημοσιογραφία, ενώ είναι πτυχιούχος Ευρωπαϊκού πολιτισμού (Β.Α) και έχει μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στις ανθρωπιστικές επιστήμες (Μ.Α). Μετά την επαγγελματική του σταδιοδρομία στα περιοδικά εισήλθε στον Digital κόσμο και έκανε σεμινάρια για τα social media. Έχει εργαστεί ως αρχισυντάκτης στα περιοδικά Vita, Prevention, Menshealth και ως δημοσιογράφος υγείας στα περιοδικά Woman’s Health και ΕΓΩ. Έχει επίσης εργαστεί στις ιστοσελίδες pathfinder.gr, dailypharmanews.gr, liveit.gr, worldsecrets.gr, καθώς και στις ιστοσελίδες των περιοδικών που εργάστηκε.

Scroll to Top