Για ποιο λόγο δεν χάνετε βάρος ακόμη κι αν γυμνάζεστε – Τι έδειξε νέα έρευνα

βάρος

Η απώλεια βάρους δεν είναι εύκολη. Χρειάζεται σωστή διατροφή, τακτική άσκηση, επιμονή και υπομονή. Αν δυσκολεύεστε να χάσετε βάρος παρά την τακτική άσκηση, θα χαρείτε να ακούσετε αυτό που ανακάλυψαν οι επιστήμονες. Μία νέα μελέτη λύνει το μυστήριο και αποκαλύπτει ποιο είναι το εμπόδιο στην προσπάθειά σας να χάσετε βάρος.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, είναι πολύ πιθανό να σας λείπει ένα βασικό μεταβολικό συστατικό που σας εμποδίζει να κάψετε λίπος κατά τη διάρκεια της προπόνησης. Επιπλέον, μπορεί να καταναλώνετε λιγότερο οξυγόνο κατά τη διάρκεια της άσκησης.

Σχετικό άρθρο: Ποια είναι η καλύτερη άσκηση για να χάσετε το λίπος από την κοιλιά

Η μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Molecular Metabolism υποδηλώνει ότι μπορεί να υπάρχουν νέοι τρόποι για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας εκτός από τα φάρμακα που στοχεύουν στη μείωση της όρεξης.

Σχετικό άρθρο: Λίπος στην κοιλιά: 3 τροφές που πρέπει να τρώτε κάθε πρωί για να το χάσετε

Τι βοηθάει στην καύση του λίπους

Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Kobe εξέτασαν ένα μόριο σήματος που ονομάζεται PGC-1⍺, το οποίο εμπλέκεται στην καύση λίπους κατά την άσκηση.

Το σώμα παράγει πολλαπλές εκδοχές της πρωτεΐνης, συμπεριλαμβανομένων των λεγόμενων παραλλαγών «β» και «γ». Αυτές οι δύο έχουν την ίδια λειτουργία με το μόριο σήματος «α», με μια μεγάλη διαφορά. Οι παραλλαγές «β» και «γ» παράγονται στους μύες πάνω από 10 φορές περισσότερο κατά τη διάρκεια της άσκησης. Εν τω μεταξύ, η εκδοχή «α» δεν παρουσιάζει παρόμοια αύξηση.

Ο ενδοκρινολόγος Ogawa Wataru του Πανεπιστημίου Kobe και η ομάδα του υπέθεσαν ότι τα μόρια «β» και «γ» είναι υπεύθυνα για τον ενεργειακό μεταβολισμό κατά τη διάρκεια της προπόνησης. Δηλαδή, θα σας βοηθήσουν να κάψετε λίπος κατά τη διάρκεια της άσκησης

Για το πείραμα, δημιούργησαν ποντίκια από τα οποία έλειπαν τα μόρια σήματος «β» και «γ», λειτουργώντας μόνο με την παραλλαγή «α». Στη συνέχεια, μέτρησαν την ανάπτυξη των μυών, την καύση λίπους και την κατανάλωση οξυγόνου κατά τη διάρκεια τριών φάσεων: ανάπαυση, βραχυπρόθεσμη άσκηση και μακροχρόνιες προπονήσεις.

Επιπλέον, επιστράτευσαν ανθρώπινους εθελοντές με και χωρίς διαβήτη τύπου 2 για παρόμοιες δοκιμές. Οι άνθρωποι που είναι παχύσαρκοι και όσοι πάσχουν από διαβήτη τύπου 2 μπορεί επίσης να έχουν μειωμένα επίπεδα του μορίου σήματος.

Σχετικό άρθρο: Ποια είναι η καλύτερη ώρα της μέρας να ασκηθείτε – Μειώνετε τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη

Πώς η άσκηση καίει το λίπος και βοηθά να χάσετε βάρος

Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα ποντίκια με έλλειψη των μορίων «β» και «γ» δεν ήταν σε θέση να προσαρμοστούν γρήγορα σε βραχυπρόθεσμη δραστηριότητα. Ως εκ τούτου, κατανάλωναν λιγότερο οξυγόνο και έκαιγαν λιγότερο λίπος κατά τη διάρκεια και μετά την προπόνηση.

Οι επιστήμονες κατέληξαν σε παρόμοια συμπεράσματα όταν μελέτησαν ανθρώπινους εθελοντές. Τόσο τα υγιή άτομα όσο και εκείνα με διαβήτη τύπου 2 κατανάλωναν περισσότερο οξυγόνο και είχαν λιγότερο σωματικό λίπος όσο περισσότερες πρωτεΐνες «β» και «γ» παρήγαγαν.

Ωστόσο, η μελέτη ανακάλυψε επίσης ότι η μακροχρόνια άσκηση μπορεί να ωφελήσει τα άτομα που παράγουν μόνο την πρωτεΐνη «α». Οι μικροί που ασκούνταν τακτικά ανέπτυξαν περισσότερους μυς μετά από έξι εβδομάδες προπόνησης, ανεξάρτητα από το αν μπορούσαν να παράγουν τις πρωτεΐνες «β» και «γ».

Είναι ενδιαφέρον ότι οι ερευνητές βρήκαν μια άλλη σημαντική λειτουργία της πρωτεΐνης PGC-1⍺ και των παραλλαγών της. Μπορεί να επηρεάσει τον τρόπο με τον οποίο τα υποκείμενα αντιδρούν στο κρύο.

Αυτή τη φορά, εξέτασαν τις αλλαγές της PGC-1⍺ στον λιπώδη ιστό. Όταν εκτέθηκαν στο κρύο, τα ποντίκια παρήγαγαν περισσότερες πρωτεΐνες «β» και «γ» που τα βοηθούσαν να καίνε λίπος για να διατηρούνται ζεστά. Στα ζώα που δεν μπορούσαν να παράγουν πρωτεΐνες «β» και «γ» η θερμοκρασία του σώματός τους έπεφτε σημαντικά όταν εκτίθεντο στο κρύο.

Το εύρημα αυτό φαίνεται να υποδεικνύει ότι οι εκδοχές «β» και «γ» του μορίου σήματος μπορεί να πυροδοτούν μεταβολικές αντιδράσεις ως απάντηση σε όλα τα είδη βραχυπρόθεσμων ερεθισμάτων, όχι μόνο σε προπονήσεις.

Το κύριο συμπέρασμα αφορά την ικανότητα των υποκειμένων να καίνε λίπος κατά τη διάρκεια και μετά την άσκηση.

Σχετικό άρθρο: Πόσο fit είστε ανάλογα με την ηλικία σας; Τεστάρετε τον εαυτό σας με αυτές τις ασκήσεις

«Πρόσφατα, έχουν αναπτυχθεί φάρμακα κατά της παχυσαρκίας που καταστέλλουν την όρεξη και συνταγογραφούνται όλο και περισσότερο σε πολλές χώρες σε όλο τον κόσμο», ανέφεραν ο Ogawa και η ομάδα του σε ανακοίνωσή τους.

«Ωστόσο, δεν υπάρχουν φάρμακα που αντιμετωπίζουν την παχυσαρκία αυξάνοντας την ενεργειακή δαπάνη. Εάν βρεθεί μια ουσία που αυξάνει τις εκδοχές «β» και «γ», αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει στην ανάπτυξη φαρμάκων που ενισχύουν την ενεργειακή δαπάνη κατά τη διάρκεια της άσκησης ή ακόμη και χωρίς άσκηση. Τέτοια φάρμακα θα μπορούσαν δυνητικά να αντιμετωπίσουν την παχυσαρκία ανεξάρτητα από τους διατροφικούς περιορισμούς» κατέληξαν στην ανακοίνωσή τους.

Δήμητρα Χατζηπαναγιώτου
Δήμητρα Χατζηπαναγιώτου

Η Δήμητρα Χατζηπαναγιώτου έχει συνεργαστεί τα τελευταία 20 χρόνια με έντυπα, τηλεοπτικούς σταθμούς, καθώς και με ιστοσελίδες. Παράλληλα έχει εμπειρία στην επικοινωνία και έχει συνεργαστεί με την Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία, την Ευρωπαϊκή Ακαδημία Παιδοδοντιάτρων, το Υπουργείο Εργασίας και το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας. Πιστεύει ότι οι δημοσιογράφοι οφείλουν να ενημερώνουν το κοινό έχοντας ως πυξίδα την αλήθεια, τις αρχές της αντικειμενικότητας, των ίσων αποστάσεων αλλά και της κοινωνικής ευαισθησίας.

Scroll to Top