Γιατί αρρωσταίνουμε πιο συχνά μετά την Covid-19; Ποιες μολυσματικές ασθένειες έχουν έξαρση

covid-19

Παγκόσμια ανησυχία προκαλούν τα αυξανόμενα κρούσματα μολυσματικών ασθενειών που καταγράφονται μετά την πανδημία της νόσου COVID-19. Σύμφωνα με μελέτη, παρατηρείται αναζωπύρωση τουλάχιστον 13 μολυσματικών ασθενειών, ενώ 44 χώρες αναφέρουν 10πλάσια κρούσματα σε σύγκριση με την προ COVID εποχή.

Νέα ανάλυση της εταιρείας πρόβλεψης ασθενειών Airfinity και του Bloomberg News αποκαλύπτει ότι τα κρούσματα ασθενειών, όπως η ιλαρά, ο κοκκύτης, η φυματίωση και η πολιομυελίτιδα, καθώς και ο δάγκειος πυρετός και η χολέρα αυξάνονται ανησυχητικά σε παγκόσμιο επίπεδο.

COVID-19: Τα εμβόλια μπορεί να έχουν συμβάλει στην αύξηση των θανάτων; Τι δείχνει νέα μελέτη 

Η μελέτη συγκέντρωσε στοιχεία από περισσότερους από 60 οργανισμούς και υπηρεσίες δημόσιας υγείας, τα οποία δείχνουν ότι στον κόσμο παρατηρείται έξαρση ξεχασμένων μολυσματικών ασθενειών, με τα κρούσματα να είναι υψηλότερα από ό,τι πριν από την πανδημία σε πολλές περιοχές.

Η παγκόσμια έξαρση των ασθενειών – ιογενών και βακτηριακών, κοινών και ιστορικά σπάνιων – μετά τον κορωνοϊό είναι ένα μυστήριο που οι ερευνητές και οι επιστήμονες προσπαθούν ακόμη να εξηγήσουν οριστικά.

Ο τρόπος με τον οποίο τα λουκέτα COVID μετατόπισαν τη βασική ανοσία είναι ένα κομμάτι του παζλ, όπως και το πλήγμα της πανδημίας στη συνολική χορήγηση εμβολίων και τη συμμόρφωση. Η κλιματική αλλαγή, η αυξανόμενη κοινωνική ανισότητα και οι εξαντλημένες υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης συμβάλλουν με τρόπους που είναι δύσκολο να μετρηθούν.

Η νόσος COVID-19 είναι η πρώτη μεγάλη παγκόσμια πανδημία στην εποχή της σύγχρονης ιατρικής, οπότε δεν υπάρχει ιδιαίτερο προηγούμενο για το τι θα επακολουθήσει. «Η τελευταία μεγάλη καταστροφική πανδημία γρίπης ήταν το 1918. Δεν υπήρχε εμβολιασμός, δεν υπήρχαν διαγνωστικά ή θεραπείες. Επομένως, βρισκόμαστε σε μια νέα περιοχή εδώ», δήλωσε ο Jeremy Farrar, επιστήμονας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Οι μελέτες ανέδειξαν τρεις αιτίες έξαρσης των μολυσματικών ασθενειών μετά την Covid-19

Η μελέτη αποκαλύπτει ότι τα σημερινά, αυξημένα κρούσματα μπορούν να αποδοθούν σε τρεις κύριους παράγοντες.

Ο πρώτος είναι η πτώση των ποσοστών εμβολιασμού. Η ιλαρά, η πολιομυελίτιδα, ο κοκκύτης και η φυματίωση μπορούν να προληφθούν με εμβόλιο. Η μείωση του εμβολιασμού αφήνει τους πληθυσμούς ευάλωτους και επιτρέπει την εξάπλωση των παθογόνων μικροοργανισμών.

Για παράδειγμα, η παγκόσμια εμβολιαστική κάλυψη για την ιλαρά έχει μειωθεί, με 20 χώρες στην Ευρώπη να πέφτουν κάτω από το 90% το 2022, συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου (87%), το οποίο επί του παρόντος βιώνει μια εθνική επιδημία.

Η COVID-19 συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο για αυτοάνοσα νοσήματα 

Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, στην Αυστρία παρατηρείται η χειρότερη επιδημία ιλαράς που έχει καταγραφεί ποτέ, καθώς τα κρούσματα τους πρώτους πέντε μήνες του 2024 είναι ήδη 190% υψηλότερα από την προ της πανδημίας κορύφωση. Χώρες, όπως η Δανία, η Βοσνία-Ερζεγοβίνη, ο Καναδάς και η Ιρλανδία, είναι κοντά στο να ξεπεράσουν τα προ-πανδημικά επίπεδα, εάν συνεχιστεί η μετάδοση.

Υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι τα σημερινά κρούσματα κοκκύτη θα μπορούσαν εν μέρει να οφείλονται στην πίεση που ασκείται στα βακτήρια για να αποκτήσουν προσαρμογές που μπορεί να επηρεάσουν την αποτελεσματικότητα των σημερινών εμβολίων ή ότι αυτό θα μπορούσε να συμβεί λόγω γενετικής παρέκκλισης.

Με 134% αύξηση των κρουσμάτων μετά την πανδημία το 2024, η Ισπανία συγκαταλέγεται στον αυξανόμενο αριθμό χωρών στην Ευρώπη που θα δουν αυξανόμενη επιβάρυνση από κοκκύτη. Η Γαλλία, η Νορβηγία και το Ηνωμένο Βασίλειο αναμένεται επίσης να ξεπεράσουν σύντομα τα προπανδημικά επίπεδα.

Ο δεύτερος παράγοντας στον οποίο οφείλεται η έξαρση των ασθενειών είναι η συνολική μείωση της ανοσίας του πληθυσμού κατά τη διάρκεια των ετών της πανδημίας. Οι περιορισμοί στις κοινωνικές αλληλεπιδράσεις κατέστειλαν την κυκλοφορία παθογόνων μικροοργανισμών όπως η γρίπη, ο αναπνευστικός συγκυτιακός ιός (RSV), το Mycoplasma pneumoniae και ο διεισδυτικός στρεπτόκοκκος της ομάδας Α, γνωστός ως iGAS.

Η σημερινή αναζωπύρωση μπορεί να αποδοθεί σε μεγάλο βαθμό σε πιο ευπαθείς πληθυσμούς, καθώς και σε αυξημένες εξετάσεις και αναφορές κρουσμάτων μετά την πανδημία. Για παράδειγμα, τα συνολικά κρούσματα γρίπης στις ΗΠΑ την περασμένη περίοδο ήταν 28% υψηλότερα από ό,τι το 2019. Στην Ευρώπη, τα συνολικά κρούσματα γρίπης την περασμένη περίοδο ήταν 75% υψηλότερα από ό,τι το 2019.

Ο τρίτος παράγοντας είναι η κλιματική αλλαγή, η οποία επιτρέπει την εξάπλωση ασθενειών όπως ο δάγκειος πυρετός και η χολέρα και αυξάνει την εμβέλεια των παθογόνων σε νέες περιοχές. Η Αργεντινή είδε τη μεγαλύτερη αύξηση στα κρούσματα δάγκειου πυρετού -από 3.220 το 2019 σε 488.035 μέχρι στιγμής φέτος.

Μεγαλύτερος ο κίνδυνος μολυσματικών ασθενειών στη Νότια Ευρώπη

Καθώς τα κουνούπια κινούνται προς τα βόρεια, έχουμε δει περισσότερα κρούσματα στη νότια Ευρώπη. Στην Ιταλία παρατηρήθηκε σημαντική αύξηση. Το 2020 καταγράφηκε ένα κρούσμα, ενώ το 2023 καταγράφηκαν 67 κρούσματα. Στη Γαλλία, αναφέρθηκαν πέρσι 65 κρούσματα, ενώ το 2019 είχαν καταγραφεί μόλις 9.

Η αναλύτρια Biorisk της Airfinity, Kristan Piroeva, αναφέρει στο Ukyahoo ότι «Τα ανεμβολίαστα παιδιά διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο από την επανεμφάνιση ασθενειών όπως η ιλαρά, ο κοκκύτης, η πολιομυελίτιδα και ο RSV. Αυτές οι ασθένειες μπορεί συχνά να είναι πιο σοβαρές για τα βρέφη και τα μικρά παιδιά από ό,τι για τον γενικό πληθυσμό των ενηλίκων. Η εξασφάλιση επαρκών ποσοστών εμβολιασμού είναι ζωτικής σημασίας για την πρόληψη της σοβαρής ασθένειας αυτών των ευάλωτων ομάδων».

Τα κρούσματα του δάγκειου πυρετού, τον οποίο οι περισσότεροι άνθρωποι θεωρούν τροπική ασθένεια, αυξάνονται σε μη ενδημικές χώρες. Καθώς οι θερμοκρασίες συνεχίζουν να αυξάνονται, θα μπορούσαμε να δούμε τη νόσο να γίνεται ενδημική στη νότια Ευρώπη, προσθέτει η ίδια.

Η παγκόσμια επισκόπηση της Airfinity σχετικά με τη συχνότητα εμφάνισης του δάγκειου πυρετού δείχνει ότι σχεδόν ο μισός πληθυσμός του πλανήτη μπορεί πλέον να κινδυνεύει από μόλυνση από δάγκειο πυρετό!

«Η αύξηση της επιτήρησης και των εξετάσεων για την ασθένεια παίζει επίσης σημαντικό ρόλο στη σημερινή ανάλυση. Με την ενίσχυση των δυνατοτήτων παρακολούθησης, μπορούμε να παρακολουθούμε καλύτερα την εξάπλωση αυτών των ασθενειών και να εφαρμόζουμε έγκαιρες παρεμβάσεις για τον μετριασμό των επιπτώσεών τους» δήλωσε η Kristan Piroeva.

Scroll to Top