Γιαγιά γέννησε το εγγόνι της-Η κόρη της γεννήθηκε με σύνδρομο Mayer – Rokitasky – Kuster – Hauser

παρένθετη γιαγιά

Τι είναι το σύνδρομο Mayer-Rokitansky-Küster-Hauser και ποια η συχνοτητά του. Πόσα κορίτσια γεννιούνται ετησίως στην Ελλάδα με αυτό το σύνδρομο;

Στιγμές συγκίνησης για μία οικογένεια στο Ηράκλειο που μία γιαγιά έγινε παρένθετη μητέρα για χάρη της κόρης της και έφερε στον κόσμο ένα υγιέστατο αγοράκι.
Το περιστατικό επικοινώνησε ο γυναικολόγος – μαιευτήρας της «παρένθετης γιαγιάς», Αλέξανδρος Ζερβάκης, μέσω ανάρτησης στα social media, όπως αναφέρουν τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Δωρεάν έλεγχος γονιμότητας: Ποιες γυναίκες αφορά και πώς γίνεται η εξέταση 

Το σύνδρομο της κόρης και οι δυσκολίες

Όπως αναφέρει ο κ. Ζερβάκης «η γιαγιά ήταν αποφασισμένη, με στόχο ζωής να βοηθήσει την κόρη της που γεννήθηκε με σύνδρομο Mayer – Rokitasky – Kuster – Hauser τύπου 1, κατάσταση στην οποία υπάρχει συγγενής αγενεσία μήτρας, ενώ υπάρχουν οι ωοθήκες για παραγωγή ωαρίων.
Η γιαγιά ζει στην Κρήτη ενώ η κόρη της στην Αθήνα. Και οι δύο είχαν πάει σε αρκετούς γιατρούς και είχαν αρκετές αποτυχημένες προσπάθειες στο παρελθόν.
Με συνάντησαν απογοητευμένες και διστακτικές. Καταστρώσαμε ένα πλάνο, καθώς χρειαζόταν αρκετές διορθωτικές παρεμβάσεις για την παρένθετη γιαγιά, ώστε να είναι ικανή να κυοφορήσει. Συναντήσαμε αρκετές δυσκολίες όπως η προϋπάρχουσα υπέρταση, η ηλικία αλλά και τα αυστηρά νομικά πλαίσια. Η προετοιμασία πήρε δύο χρόνια με επεμβάσεις, εξετάσεις και επιτροπές για εγκρίσεις από την Εθνική Αρχή Υπογονιμότητας», περιέγραψε ο κ. Ζερβάκης.

Το ευτυχές γεγονός

Η πρώτη απόπειρα για εμβρυομεταφορά, όπως αναφέρει ο γνωστός μαιευτήρας, απέτυχε. «Ήταν πολύ δύσκολα αλλά στο τέλος καταφέραμε να σηκωθούμε. Η δεύτερη εμβρυομεταφορά ήταν επιτυχής. Η κύηση ήταν υψηλού κινδύνου, η θέληση όμως υψηλότερη και η υπομονή ιώβεια. Η παρένθετη γιαγιά ήταν θηλυκός στρατιώτης. Τηρούσε κατά γράμμα αυτά που λέγαμε και τελικά πήγαμε να γεννήσουμε. Γεννήθηκε ένα παίδαρος 3.500 γραμμαρίων, στρουμπουλός και αφράτος».

Τι είναι το σύνδρομο Mayer – Rokitasky – Kuster – Hauser

Το σύνδρομο Mayer Rokitansky Kuster Hauser (MRKH) είναι ένα σπάνιο συγγενές σύνδρομο, με φυσιολογικό καρυότυπο, όπου η γυναίκα γεννιέται χωρίς μήτρα ή έχει μόνο δύο υποπλαστικά κέρατα της μήτρας και υποπλαστικό αβαθή κόλπο – απουσιάζει το μεγαλύτερο μέρος 3/4 του κόλπου. Είναι αγνώστου αιτιολογίας.
Η συχνότητα της τυχαίας εμφάνισης του συνδρόμου είναι 1/4500 έως 1/20000 γεννήσεις θήλεων εμβρύων. Αυτό σημαίνει ότι στην Ελλάδα κάθε χρόνο γεννιούνται 3 – 10 κοριτσάκια με αυτό το πρόβλημα.
Οι ωοθήκες είναι απολύτως φυσιολογικές και για αυτό το λόγο τα κορίτσια αυτά αναπτύσσονται κανονικά, εμφανίζουν στην ώρα τους τα δευτερογενή χαρακτηριστικά του φύλλου(φυσιολογικά έξω γεννητικά όργανα, φυσιολογικοί μαστοί και φυσιολογικό τρίχωμα στο εφήβαιο και τη μασχάλη) αλλά δεν έχουν περίοδο οπότε συνήθως ανησυχούν και επισκέπτονται το γιατρό στην ηλικία περίπου των 15 – 17 χρόνων όπου και διαπιστώνουν το πρόβλημα.
Η υποψία για τη νόσο τίθεται από το γιατρό με λεπτομερή λήψη του ιστορικού και η διάγνωση γίνεται με τη βοήθεια του διακοιλιακού υπερήχου και τη μαγνητική τομογραφία.
Η αδυναμία τεκνοποίησης μπορεί να αντιμετωπισθεί μόνο με δανεική μήτρα, αφού η πάσχουσα έχει δικά της ωάρια αλλά όχι μήτρα.

Όλο Υγεία

Scroll to Top