Site icon Όλο Υγεία

Για ποιο λόγο το πρόσωπό σας γίνεται όλο και πιο στρογγυλό – Πώς θα το αντιμετωπίσετε

πρόσωπό

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: 123RF

Φως στο φαινόμενο κατά το οποίο ένα πρόσωπο γίνεται όλο και πιο στρογγυλό έριξε ένας ιατρός του Εθνικού Συστήματος Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου. Ο Δρ Karan Raj εξήγησε γιατί σε κάποιους ανθρώπους το πρόσωπό τους στρογγυλεύει. Και όπως είπε, η απάντηση βρίσκεται στα επίπεδα κορτιζόλης.

Πολλοί κοιτούν τον εαυτό τους στον καθρέφτη και βλέπουν ότι το πρόσωπό τους γίνεται όλο και πιο στρογγυλό. Αναρωτιούνται για ποιο λόγο μπορεί να συμβαίνει αυτό και δεν γνωρίζουν πώς να το αντιμετωπίσουν.

Ο Δρ Karan Raj, που έχει 5,3 εκατομμύρια ακολούθους στο TikTok και πάνω από 344 εκατομμύρια likes, μίλησε για το λεγόμενο «πρόσωπο κορτιζόλης». Και σε ένα βίντεο έδειξε δύο φωτογραφίες μιας γυναίκας. Το πριν και το μετά. Στην πρώτη φωτογραφία το πρόσωπο της γυναίκας ήταν κανονικό, ενώ στη δεύτερη εμφανίστηκε με γεμάτα μάγουλα, λόγω των αυξημένων επιπέδων κορτιζόλης.

Για ποιο λόγο το πρόσωπό σας γίνεται όλο και πιο στρογγυλό

Οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, λέγοντας πως η κορτιζόλη, η ορμόνη που είναι υπεύθυνη για τη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα, της αρτηριακής πίεσης και της αντίδρασης του οργανισμού σε τραυματισμό ή ασθένεια, μπορεί να προκαλέσει «χάος» όταν παράγεται σε υπερβολική ποσότητα για παρατεταμένες περιόδους, διαταράσσοντας τις σωματικές λειτουργίες.

Όπως ανέφερε ο Δρ Karan Raj, «Έχετε στογγυλό πρόσωπο, πρόσωπο κορτιζόλης; Αν έχετε για μεγάλο χρονικό διάστημα, για χρόνια πολύ στρες και άγχος, είναι πολύ πιθανό να έχετε αυξημένα επίπεδα κορτιζόλης και γι’ αυτό έχει πρηστεί το πρόσωπό σας».

Η αυξημένη κορτιζόλη μπορεί να έχει αντίκτυπο στην κατανομή του τόπου αποθήκευσης του λίπους, καθώς και στην αύξηση της εναπόθεσης του επιβλαβούς σπλαχνικού λίπους.

Ο Δρ Karan Raj ανέλυσε περαιτέρω πώς το στρες δεν επηρεάζει μόνο την κορτιζόλη αλλά και ορμόνες όπως η λεπτίνη και η γκρελίνη, οι οποίες ελέγχουν την όρεξη και μπορούν να επηρεάσουν τις συνήθειες του τρόπου ζωής, τις διατροφικές επιλογές, τον ύπνο και τα επίπεδα ενέργειας.

«Σε μια κατάσταση χρόνιου στρες όλα αυτά μπορούν να διαταραχθούν οδηγώντας σας ενδεχομένως να τρώτε περισσότερο, να κοιμάστε λιγότερο και να κινείστε λιγότερο. Σε αυτό το σενάριο λοιπόν φταίει η κορτιζόλη; Όχι άμεσα, διότι η κορτιζόλη είναι απλώς ένας ατυχής μεσάζων που μπλέκεται σε αυτό το μπερδεμένο χάος» τόνισε ο ίδιος.

Και πρόσθεσε ότι ενώ τα χρόνια αυξημένα επίπεδα κορτιζόλης δεν είναι καλά, είναι σύμπτωμα του προβλήματος και όχι η αιτία. Ο ιατρός εξήγησε: «Σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να είναι δευτερογενής σε μια ασθένεια, όπως το σύνδρομο cushing και σε άλλες περιπτώσεις να οφείλεται σε υπερβολικό ψυχολογικό και σωματικό στρες».

Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα παρατεταμένα στρεσογόνα χρονικά διαστήματα συσχετίζονται με υψηλά επίπεδα κορτιζόλης, που επιβαρύνουν σημαντικά το σώμα μέσω των αυξημένων επιπέδων γλυκόζης αίματος, των διακυμάνσεων του βάρους, της μειωμένης λειτουργίας του ανοσοποιητικού και του αυξημένου κινδύνου για χρόνιες ασθένειες.

Σε γενικές γραμμές, τα χρόνια αυξημένα επίπεδα κορτιζόλης σχετίζονται με φλεγμονώδη κατάσταση. Το να αντιμετωπίσουμε το άγχος στη ζωή μας, είναι σημαντικό για τη βελτίωση των επιπέδων κορτιζόλης. Ωστόσο και η διατροφή μπορεί να επηρεάσει τα υψηλά επίπεδα κορτιζόλης και να τα διατηρήσει εντός φυσιολογικών ορίων.

Τα συμπτώματα της υπερβολικής κορτιζόλης

Η υψηλή κορτιζόλη μπορεί να προκαλέσει πολλά συμπτώματα σε όλο το σώμα σας. Τα συμπτώματα της υπερβολικής κορτιζόλης περιλαμβάνουν:

Πώς θα μειώσετε την υψηλή κορτιζόλη

Ακολουθήστε υγιεινή διατροφή: Τα τρόφιμα που καταναλώνετε μπορεί να επηρεάσουν σημαντικά τα επίπεδα κορτιζόλης στον οργανισμό σας.

Τα δημητριακά ολικής αλέσεως, όπως και τα γαλακτοκομικά χαμηλών λιπαρών, τα φρούτα και τα λαχανικά, έχουν συνδεθεί με χαμηλότερα επίπεδα κορτιζόλης. Επιπλέον, τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα μπορούν να βοηθήσουν στη ρύθμιση των επιπέδων κορτιζόλης. Επίσης, κάποια συμπληρώματα διατροφής, όπως η ashwagandha, η rhodiola και το χαμομήλι, βοηθούν στη διαχείριση του άγχους.

Ασκηθείτε τακτικά: Η σωματική δραστηριότητα δεν είναι μόνο ευεργετική για τη γενική υγεία αλλά και για τη ρύθμιση των επιπέδων κορτιζόλης.

Κοιμηθείτε σωστά: Ο ύπνος επηρεάζει την έκκριση κορτιζόλης. Η διατήρηση ενός σταθερού προγράμματος ύπνου, μίας ρουτίνας πριν τον ύπνο και η διασφάλιση ενός ευνοϊκού περιβάλλοντος ύπνου μπορεί να βοηθήσει στη ρύθμιση των επιπέδων κορτιζόλης.

Διαχειριστείτε το άγχος: Δεδομένου ότι η κορτιζόλη είναι η «ορμόνη του στρες», η διαχείριση του στρες είναι πρωταρχικής σημασίας. Στις τεχνικές μείωσης του άγχους συμπεριλαμβάνεται η άσκηση, τεχνικές χαλάρωσης, όπως ο διαλογισμός, ή η συνομιλία με δικά σας άτομα, συγγενείς και φίλους.

Δήμητρα Χατζηπαναγιώτου
Δήμητρα Χατζηπαναγιώτου

Η Δήμητρα Χατζηπαναγιώτου έχει συνεργαστεί τα τελευταία 20 χρόνια με έντυπα, τηλεοπτικούς σταθμούς, καθώς και με ιστοσελίδες. Παράλληλα έχει εμπειρία στην επικοινωνία και έχει συνεργαστεί με την Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία, την Ευρωπαϊκή Ακαδημία Παιδοδοντιάτρων, το Υπουργείο Εργασίας και το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας. Πιστεύει ότι οι δημοσιογράφοι οφείλουν να ενημερώνουν το κοινό έχοντας ως πυξίδα την αλήθεια, τις αρχές της αντικειμενικότητας, των ίσων αποστάσεων αλλά και της κοινωνικής ευαισθησίας.

Exit mobile version