Μπορεί μια γενική αίματος να ανιχνεύσει τον καρκίνο ή χρειάζονται πιο εξειδικευμένες εξετάσεις; Ποιοι δείκτες στο αίμα μπορεί να βοηθήσουν με τη διάγνωση; Ανακαλύψτε τι μπορεί – και τι δεν μπορεί – να μας πει μια εξέταση αίματος για τον καρκίνο.
Πότε η γενική αίματος μπορεί να δείχνει καρκίνο
Η γενική αίματος είναι μια κοινή εξέταση αίματος που χρησιμοποιείται για την αξιολόγηση διαφόρων πτυχών της υγείας ενός ατόμου. Παρέχει πολύτιμες πληροφορίες σχετικά με την ποσότητα και τα χαρακτηριστικά των διαφορετικών κυττάρων του αίματος, συμπεριλαμβανομένων των ερυθρών αιμοσφαιρίων, των λευκών αιμοσφαιρίων και των αιμοπεταλίων.
Ενώ η γενική εξέταση αίματος χρησιμοποιείται συχνά σε τακτικούς ελέγχους και για τη διάγνωση διαφόρων ιατρικών παθήσεων, ένα κοινό ερώτημα που προκύπτει είναι ο ρόλος της στην ανίχνευση του καρκίνου. Αυτό το άρθρο στοχεύει να διερευνήσει τις δυνατότητες και τους περιορισμούς της γενικής εξέτασης αίματος σε σχέση με τον καρκίνο, εξετάζοντας ποιες πληροφορίες μπορεί να παρέχει, τι δεν μπορεί και τη σημασία της εξέτασης άλλων διαγνωστικών εργαλείων στη συνολική αξιολόγηση του καρκίνου.
Τι είναι η γενική αίματος;
Η γενική αίματος είναι μια εξέταση αίματος που εξετάζει τον αριθμό και τα χαρακτηριστικά των κυττάρων του αίματος. Οι 3 τύποι κυττάρων που εξετάζει είναι τα ερυθρά αιμοσφαίρια (RBC), τα λευκά αιμοσφαίρια (WBC) και τα αιμοπετάλια (PLT).
Η γενική αίματος μετρά τα ακόλουθα:
- Συνολικό αριθμό ερυθρών αιμοσφαιρίων
- Συνολική ποσότητα αιμοσφαιρίνης στο αίμα
- Ποσοστό αίματος που αποτελείται από ερυθρά αιμοσφαίρια (αιματοκρίτης)
- Μέσο μέγεθος ερυθρών αιμοσφαιρίων (μέσος όγκος ερυθρών αιμοσφαιρίων)
- Μέσο βάρος αιμοσφαιρίνης ανά ερυθρό αιμοσφαίριο (μέση σωματιδιακή αιμοσφαιρίνη)
- Μέση ποσότητα αιμοσφαιρίνης ανά ερυθρό αιμοσφαίριο (μέση σωματιδιακή συγκέντρωση αιμοσφαιρίνης)
- Συνολικό αριθμό λευκών αιμοσφαιρίων
- Αριθμό κάθε τύπου λευκού αιμοσφαιρίου, συμπεριλαμβανομένων των ουδετερόφιλων
- Αριθμό αιμοπεταλίων
Γιατί κάνουμε γενική αίματος;
Η γενική εξέταση αίματος είναι μια συνηθισμένη εξέταση αίματος. Συχνά γίνεται ως μέρος του τυπικού ετησίου τσεκαπ, αλλά μπορεί να γίνει ανά πάσα στιγμή.
Η CBC μπορεί να γίνει για να:
- Λάβετε πληροφορίες για τη γενική σας υγεία
- Ελέγξετε πόσο καλά λειτουργεί ο μυελός των οστών και ο σπλήνας
- Βοηθήσει στη διάγνωση ασθενειών και καταστάσεων που επηρεάζουν τα κύτταρα του αίματος, όπως η αναιμία, η λοίμωξη, οι διαταραχές του αίματος ή η λευχαιμία
- Παρέχει μια βασική γραμμή για σύγκριση με μελλοντικές γενικές αίματος
- Ελέγξετε για καταστολή του μυελού των οστών
- Παρακολουθήσετε μια πάθηση
Γενική εξέταση αίματος: Τι δείχνουν τα αποτελέσματα
Τα αποτελέσματα στις ακόλουθες περιοχές πάνω ή κάτω από τις τυπικές τιμές σε μια γενική αίματος μπορεί να υποδηλώνουν ένα πρόβλημα.
- Αριθμός ερυθρών αιμοσφαιρίων, αιμοσφαιρίνη και αιματοκρίτης: Τα αποτελέσματα αυτών των τριών σχετίζονται επειδή το καθένα μετρά ένα χαρακτηριστικό των ερυθρών αιμοσφαιρίων.
1. Χαμηλότερες από τις συνηθισμένες μετρήσεις σε αυτές τις τρεις περιοχές είναι ένα σημάδι αναιμίας. Η αναιμία έχει πολλές αιτίες. Περιλαμβάνουν χαμηλά επίπεδα ορισμένων βιταμινών ή σιδήρου, απώλεια αίματος ή άλλη ιατρική κατάσταση. Τα άτομα με αναιμία μπορεί να αισθάνονται αδύναμα ή κουρασμένα. Αυτά τα συμπτώματα μπορεί να οφείλονται στην ίδια την αναιμία ή στην αιτία της αναιμίας.
2. Ένας αριθμός ερυθρών αιμοσφαιρίων υψηλότερος από το συνηθισμένο είναι γνωστός ως ερυθροκυττάρωση. Ένας υψηλός αριθμός ερυθρών αιμοσφαιρίων ή υψηλά επίπεδα αιμοσφαιρίνης ή αιματοκρίτη θα μπορούσε να υποδηλώνει μια ιατρική κατάσταση όπως ο καρκίνος του αίματος ή η καρδιακή νόσος. - Αριθμός λευκών αιμοσφαιρίων: Ένας χαμηλός αριθμός λευκών αιμοσφαιρίων είναι γνωστός ως λευκοπενία. Μια ιατρική κατάσταση όπως ένα αυτοάνοσο νόσημα που καταστρέφει τα λευκά αιμοσφαίρια, προβλήματα του μυελού των οστών ή καρκίνος μπορεί να είναι η αιτία. Ορισμένα φάρμακα μπορούν επίσης να προκαλέσουν πτώση του αριθμού των λευκών αιμοσφαιρίων.
1. Ένας αριθμός λευκών αιμοσφαιρίων υψηλότερος από το συνηθισμένο οφείλεται συνήθως σε λοίμωξη ή φλεγμονή. Ή θα μπορούσε να υποδηλώνει μια διαταραχή του ανοσοποιητικού συστήματος ή μια ασθένεια του μυελού των οστών. Ένας υψηλός αριθμός λευκών αιμοσφαιρίων μπορεί επίσης να είναι μια αντίδραση σε φάρμακα ή έντονη άσκηση. - Αριθμός αιμοπεταλίων: Ένας αριθμός αιμοπεταλίων χαμηλότερος από το συνηθισμένο είναι γνωστός ως θρομβοκυτταροπενία. Εάν είναι υψηλότερος από το συνηθισμένο, είναι γνωστός ως θρομβοκυττάρωση. Και τα δύο μπορεί να είναι ένα σημάδι μιας ιατρικής κατάστασης ή μια παρενέργεια από φάρμακο. Ένας αριθμός αιμοπεταλίων που είναι εκτός του τυπικού εύρους πιθανότατα θα οδηγήσει σε περισσότερες εξετάσεις για τη διάγνωση της αιτίας.
Καρκίνος: Ποια είναι τα συμπτώματα
Ο καρκίνος περιλαμβάνει μια μεγάλη ομάδα ασθενειών που χαρακτηρίζονται από ανεξέλεγκτη ανάπτυξη κυττάρων και τη δυνατότητα εξάπλωσης σε όλο το σώμα. Ενώ ο καρκίνος είναι μια κύρια αιτία θανάτου παγκοσμίως, τα ποσοστά επιβίωσης βελτιώνονται λόγω των εξελίξεων στην ανίχνευση, τη θεραπεία και την πρόληψη.
Είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε γιατρό εάν αντιμετωπίζετε επίμονες ή ανησυχητικές ενδείξεις ή συμπτώματα. Ακόμη και χωρίς συμπτώματα, συνιστάται η συζήτηση για τους παράγοντες κινδύνου καρκίνου και τον κατάλληλο έλεγχο με τον γιατρό σας.
Ορισμένα γενικά σημεία και συμπτώματα που σχετίζονται, αλλά δεν είναι ειδικά για τον καρκίνο, περιλαμβάνουν:
- Κούραση
- Όγκο ή περιοχή πάχυνσης που μπορεί να γίνει αισθητή κάτω από το δέρμα
- Αλλαγές βάρους, συμπεριλαμβανομένης της ακούσιας απώλειας ή αύξησης
- Αλλαγές στο δέρμα, όπως κιτρίνισμα, σκούρυνση ή ερυθρότητα του δέρματος, πληγές που δεν επουλώνονται ή αλλαγές σε υπάρχουσες ελιές
- Αλλαγές στις συνήθειες του εντέρου ή της ουροδόχου κύστης
- Επίμονο βήχας ή δυσκολία στην αναπνοή
- Δυσκολία στην κατάποση
- Βραχνάδα
- Επίμονη δυσπεψία ή δυσφορία μετά το φαγητό
- Επίμονο, ανεξήγητο πόνος στους μυς ή στις αρθρώσεις
- Επίμονοι, ανεξήγητοι πυρετοί ή νυχτερινές εφιδρώσεις
- Ανεξήγητη αιμορραγία ή μώλωπες
Καρκίνος: Αίτια
Ο καρκίνος προκύπτει από αλλοιώσεις ή μεταλλάξεις στο DNA των κυττάρων. Αυτό το DNA, οργανωμένο σε πολυάριθμα γονίδια, παρέχει οδηγίες για τη λειτουργία, την ανάπτυξη και τη διαίρεση των κυττάρων. Σφάλματα σε αυτές τις γενετικές οδηγίες μπορούν να διαταράξουν τη φυσιολογική λειτουργία των κυττάρων και ενδεχομένως να οδηγήσουν στην ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων.
Παράγοντες κινδύνου για τον καρκίνο
Ενώ πολλοί καρκίνοι εμφανίζονται χωρίς αναγνωρίσιμες αιτίες, αρκετοί παράγοντες είναι γνωστό ότι αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου:
- Ηλικία: Ο κίνδυνος καρκίνου αυξάνεται γενικά με την ηλικία, καθώς η ασθένεια μπορεί να χρειαστεί δεκαετίες για να αναπτυχθεί. Αν και είναι πιο συχνός σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας, ο καρκίνος μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία.
- Συνήθειες: Οι επιλογές τρόπου ζωής επηρεάζουν σημαντικά τον κίνδυνο καρκίνου. Αυτές περιλαμβάνουν το κάπνισμα, την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, την υπερβολική έκθεση στον ήλιο (ειδικά με αποτέλεσμα εγκαύματα με φουσκάλες), την παχυσαρκία και τις μη ασφαλείς σεξουαλικές πρακτικές. Η τροποποίηση αυτών των συνηθειών μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου.
- Οικογενειακό ιστορικό: Ένα μικρό ποσοστό καρκίνων συνδέεται με κληρονομικές γενετικές μεταλλάξεις. Ένα οικογενειακό ιστορικό καρκίνου μπορεί να υποδηλώνει τέτοιες μεταλλάξεις και μπορεί να εξεταστεί το ενδεχόμενο γενετικού ελέγχου. Ωστόσο, η κληρονόμηση μιας μετάλλαξης δεν εγγυάται την ανάπτυξη καρκίνου.
- Ιατρικές παθήσεις: Ορισμένες χρόνιες παθήσεις, όπως η ελκώδης κολίτιδα, μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο συγκεκριμένων καρκίνων. Συνιστάται η συζήτηση του ατομικού κινδύνου με έναν γιατρό.
- Περιβάλλον: Η έκθεση σε περιβαλλοντικούς καρκινογόνους παράγοντες μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρκίνου. Αυτό περιλαμβάνει το παθητικό κάπνισμα και χημικές ουσίες όπως ο αμίαντος και το βενζόλιο που υπάρχουν σε σπίτια ή χώρους εργασίας.
Μπορούν στις εξετάσεις αίματος να υπάρχει ένδειξη καρκίνου;
Οι εξετάσεις αίματος είναι ένας από τους πολλούς τρόπους με τους οποίους οι πάροχοι υγειονομικής περίθαλψης διαγιγνώσκουν, σταδιοποιούν και διαχειρίζονται τον καρκίνο. Αλλά στις περισσότερες περιπτώσεις, χρειάζονται περισσότερες εξετάσεις από τις αιματολογικές για να γίνει επίσημα η διάγνωση.
Οι εξετάσεις αίματος από μόνες τους δεν μπορούν να ανιχνεύσουν τους περισσότερους τύπους καρκίνου. Αλλά μπορούν να βοηθήσουν στην ανίχνευση ορισμένων καρκίνων του αίματος όπως:
- Λέμφωμα Hodgkin.
- Μη-Hodgkin λέμφωμα.
- Λευχαιμία.
- Πολλαπλό μυέλωμα.
Εμφανίζεται ο καρκίνος αρχικού σταδίου στις εξετάσεις αίματος;
Οι περισσότεροι καρκίνοι δεν εμφανίζονται σε τυπικές εξετάσεις αίματος. Αλλά υπάρχουν εξειδικευμένες εξετάσεις αίματος που μπορούν να ανιχνεύσουν τον καρκίνο σε πρώιμο στάδιο σε ορισμένα άτομα:
- Η εξέταση Galleri: Αυτός ο συγκεκριμένος τύπος εξέτασης αίματος μπορεί να ανιχνεύσει πάνω από 50 διαφορετικούς τύπους καρκίνου. Χρησιμοποιεί αλληλουχία DNA για να βρει μοναδικά μοτίβα, τα οποία μπορούν να πουν στον πάροχό σας εάν έχετε καρκίνο και πού ξεκίνησε.
- Πρωτεωμική εξέταση πλάσματος: Μια ερευνητική μελέτη του 2024 διαπίστωσε ότι μια νέα εξέταση αίματος μπορεί να είναι πολλά υποσχόμενη για την έγκαιρη ανίχνευση 18 διαφορετικών τύπων καρκίνου. (Η πρωτεωμική είναι η μελέτη των πρωτεϊνών των κυττάρων και του τρόπου λειτουργίας τους.) Σε αυτή τη μελέτη 440 ατόμων, η εξέταση ανίχνευσε το 93% των καρκίνων Σταδίου Ι σε άνδρες και το 84% των καρκίνων Σταδίου Ι σε γυναίκες. Οι ερευνητές πρέπει να διεξάγουν περισσότερες μελέτες, αλλά αυτή η εξέταση αίματος θα μπορούσε να γίνει πρότυπο για τη διάγνωση του καρκίνου.
Τα αποτελέσματα αυτών των εξετάσεων πρέπει να ερμηνεύονται με προσοχή και οι επιπτώσεις για περαιτέρω εξετάσεις και θεραπεία πρέπει να συζητούνται με έναν εξειδικευμένο ογκολόγο.
Πολλοί καρκίνοι σε πρώιμο στάδιο είναι δύσκολο να διαγνωστούν. Αλλά οι τακτικοί έλεγχοι για τον καρκίνο μπορούν να βοηθήσουν στην ανίχνευση ορισμένων τύπων καρκίνου πριν αναπτυχθούν συμπτώματα. Ρωτήστε τον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης σχετικά με τους κατάλληλους για την ηλικία σας ελέγχους για να διατηρήσετε την υγεία σας υπό έλεγχο.
Ποιες εξετάσεις αίματος ανιχνεύουν τον καρκίνο
Οι πάροχοι υγειονομικής περίθαλψης κατηγοριοποιούν τις εξετάσεις αίματος για τον καρκίνο σε τέσσερις κύριους τύπους:
- Γενική αίματος: Μια γενική εξέταση αίματος μπορεί να ανιχνεύσει ορισμένους καρκίνους του αίματος ή του ανοσοποιητικού συστήματος, όπως η λευχαιμία και το λέμφωμα. Αλλά δεν μπορεί να ανιχνεύσει καρκίνους συμπαγών οργάνων όπως ο καρκίνος του πνεύμονα, του μαστού ή του παχέος εντέρου. Μπορεί να πει στον πάροχό σας πώς ανταποκρίνεται το σώμα σας στη θεραπεία και εάν ο καρκίνος έχει εξαπλωθεί στον μυελό των οστών.
- Εξετάσεις αίματος για καρκινικούς δείκτες: Αυτές οι εξετάσεις εντοπίζουν ορισμένες χημικές ουσίες που απελευθερώνονται στην κυκλοφορία του αίματός σας καθημερινά. Υψηλά επίπεδα αυτών των χημικών ουσιών στο αίμα μπορεί να είναι ένα σημάδι καρκίνου. Η εξέταση αίματος CA-125 είναι μια κοινή εξέταση καρκινικού δείκτη που χρησιμοποιείται συνήθως για τον προγραμματισμό της θεραπείας και τον έλεγχο της υποτροπής ορισμένων καρκίνων (όπως ο καρκίνος των ωοθηκών και του παγκρέατος). Η εξέταση PSA (ειδικό προστατικό αντιγόνο) είναι μια εξέταση καρκινικού δείκτη που ελέγχει για υψηλά επίπεδα PSA στο αίμα σας. Το PSA είναι μια πρωτεΐνη που παράγει ο προστάτης σας. Αυξημένα επίπεδα μπορεί να υποδηλώνουν καρκίνο του προστάτη.
- Εξετάσεις πρωτεϊνών αίματος: Αυτές οι εξετάσεις ελέγχουν για μη φυσιολογικά επίπεδα πρωτεϊνών στο αίμα σας. Υψηλά επίπεδα πρωτεϊνών θα μπορούσαν να υποδηλώνουν ορισμένους τύπους καρκίνου (κυρίως καρκίνους του αίματος όπως η λευχαιμία, το λέμφωμα και το πολλαπλό μυέλωμα). Ορισμένες εξετάσεις, όπως ένα ολοκληρωμένο μεταβολικό πάνελ (CMP), περιλαμβάνουν μια εξέταση ολικής πρωτεΐνης από προεπιλογή, η οποία μπορεί επίσης να παρέχει αυτές τις πληροφορίες.
- Εξετάσεις κυκλοφορούντων καρκινικών κυττάρων: Αυτός είναι ένας τύπος υγρής βιοψίας που ελέγχει το αίμα σας για καρκίνο. Ανιχνεύει μικροσκοπικά κομμάτια όγκων που αποσπώνται και κυκλοφορούν στην κυκλοφορία του αίματός σας. Οι πάροχοι χρησιμοποιούν αυτή την εξέταση αίματος για τον καρκίνο για να προβλέψουν την έκβαση σε άτομα με μεταστατικό καρκίνο του μαστού, του προστάτη ή του παχέος εντέρου. Ένα χαμηλό επίπεδο CTCs ή μη ανιχνεύσιμα CTCs στο αίμα σας, υποδηλώνει μια ευνοϊκή έκβαση. Πάρα πολλά CTCs στο αίμα σας είναι ένα σημάδι μιας δυσμενούς έκβασης ή μπορεί να υποδηλώνουν την ανάγκη για επιπλέον θεραπεία.
Ποιες άλλες εξετάσεις βοηθούν στη διάγνωση του καρκίνου;
Οι εξετάσεις αίματος συνήθως δεν είναι αρκετές για τη διάγνωση του καρκίνου. Σχεδόν σίγουρα θα χρειαστούν επιπλέον εξετάσεις, οι οποίες μπορεί να περιλαμβάνουν:
- Βιοψία: Αυτό περιλαμβάνει τη λήψη ενός μικρού δείγματος ιστού (από ένα όργανο ή μυελό των οστών) και την αποστολή του σε ένα εργαστήριο για ανάλυση.
- Απεικονιστικές εξετάσεις: Αυτές μπορεί να περιλαμβάνουν ακτινογραφίες, αξονικές τομογραφίες (CT), μαγνητική τομογραφία (MRI) ή τομογραφία εκπομπής ποζιτρονίων (PET). Μπορούν να βοηθήσουν να εντοπιστούν και να σταδιοποιηθούν τυχόν όγκοι.
- Εξειδικευμένες εξετάσεις: Μερικές φορές, απαιτούνται άλλες εξειδικευμένες εξετάσεις. Για παράδειγμα, είναι πιθανό να χρειαστεί μαστογραφία για να βοηθήσει στη διάγνωση του καρκίνου του μαστού ή ένα τεστ Παπανικολάου για να ανιχνευθεί ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας.
Η γενική αίματος δεν είναι μια καθοριστική εξέταση για να ανιχνευθεί ο καρκίνος
Μια γενική αίματος συνήθως δεν δίνει όλες τις απαντήσεις σχετικά με μια διάγνωση. Τα αποτελέσματα εκτός του αναμενόμενου εύρους μπορεί να χρειάζονται ή να μην χρειάζονται παρακολούθηση. Ένας πάροχος υγειονομικής περίθαλψης μπορεί να χρειαστεί να εξετάσει τα αποτελέσματα άλλων εξετάσεων καθώς και τα αποτελέσματα μιας γενικής εξέτασης αίματος.
Για παράδειγμα, αποτελέσματα ελαφρώς εκτός του τυπικού εύρους σε μια γενική εξέταση αίματος μπορεί να μην προκαλούν ανησυχία για κάποιον που είναι υγιής και δεν έχει συμπτώματα ασθένειας. Η παρακολούθηση μπορεί να μην είναι απαραίτητη. Αλλά για κάποιον που υποβάλλεται σε θεραπεία για τον καρκίνο, τα αποτελέσματα μιας γενικής εξέτασης αίματος εκτός του αναμενόμενου εύρους μπορεί να σηματοδοτήσουν την ανάγκη αλλαγής της θεραπείας.
Σε ορισμένες περιπτώσεις, για αποτελέσματα που είναι πολύ πάνω ή κάτω από τα αναμενόμενα εύρη, ένας πάροχος υγειονομικής περίθαλψης μπορεί να σας ζητήσει να δείτε έναν γιατρό που θεραπεύει διαταραχές του αίματος, που ονομάζεται αιματολόγος.
Συχνές Ερωτήσεις (FAQ)
Τι είναι η γενική αίματος;
Η γενική αίματος είναι μια κοινή εξέταση αίματος που χρησιμοποιείται για την αξιολόγηση της συνολικής σας υγείας. Μετρά τους διαφορετικούς τύπους κυττάρων στο αίμα σας, όπως τα ερυθρά αιμοσφαίρια, τα λευκά αιμοσφαίρια και τα αιμοπετάλια.
Γιατί κάνουμε γενική αίματος;
Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τους οποίους ένας γιατρός μπορεί να ζητήσει μια CBC:
- Γενικός έλεγχος υγείας: Η γενική εξέταση αίματος μπορεί να είναι μέρος ενός τακτικού check-up για την αξιολόγηση της γενικής σας υγείας και τον έλεγχο για καταστάσεις όπως η αναιμία ή η λευχαιμία.
- Διάγνωση μιας κατάστασης: Εάν αντιμετωπίζετε συμπτώματα όπως αδυναμία, κόπωση, πυρετό, πρήξιμο, πόνο, μώλωπες ή αιμορραγία, η γενική εξέταση αίματος μπορεί να βοηθήσει στον προσδιορισμό της υποκείμενης αιτίας.
- Παρακολούθηση μιας κατάστασης: Για άτομα με καταστάσεις που επηρεάζουν τον αριθμό των κυττάρων του αίματος, η γενική εξέταση αίματος μπορεί να βοηθήσει στην παρακολούθηση της εξέλιξης της κατάστασης.
- Παρακολούθηση της θεραπείας: Εάν υποβάλλεστε σε θεραπείες (όπως ορισμένα φάρμακα ή ακτινοβολία) που μπορεί να επηρεάσουν τον αριθμό των κυττάρων του αίματος, η γενική εξέταση αίματος μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την παρακολούθηση της ανταπόκρισής σας στη θεραπεία.
Μπορεί η γενική αίματος να ανιχνεύσει τον καρκίνο;
Ενώ η γενική αίματος είναι ένα πολύτιμο εργαλείο για την αξιολόγηση της συνολικής υγείας, δεν μπορεί να διαγνώσει οριστικά τους περισσότερους καρκίνους. Μερικές φορές μπορεί να υποδηλώσει την πιθανότητα ορισμένων καρκίνων του αίματος (όπως η λευχαιμία ή το λέμφωμα) αποκαλύπτοντας ανωμαλίες στον αριθμό των κυττάρων του αίματος. Ωστόσο, περαιτέρω εξετάσεις, όπως βιοψία ή απεικονιστικές εξετάσεις, απαιτούνται συνήθως για τη διάγνωση. Η γενική αίματος δεν χρησιμοποιείται συνήθως για τον έλεγχο για καρκίνους συμπαγών οργάνων (όπως ο καρκίνος του μαστού, του πνεύμονα ή του παχέος εντέρου).
Μπορεί ένα λιπιδαιμικό πάνελ να ανιχνεύσει τον καρκίνο;
Όχι, οι πάροχοι υγειονομικής περίθαλψης δεν χρησιμοποιούν λιπιδαιμικά πάνελ για να ελέγξουν για καρκίνο. Ένα λιπιδαιμικό πάνελ είναι μια εξέταση που μετρά τη χοληστερόλη και τα τριγλυκερίδια στο αίμα σας. Βοηθά τους παρόχους να ελέγξουν τον κίνδυνο σας για καρδιαγγειακές παθήσεις όπως το εγκεφαλικό επεισόδιο και το έμφραγμα.
Ποια είναι μερικά κοινά συμπτώματα καρκίνου;
Τα συμπτώματα του καρκίνου μπορεί να ποικίλλουν ευρέως ανάλογα με τη θέση και τον τύπο του καρκίνου. Ωστόσο, ορισμένα γενικά σημεία και συμπτώματα που μπορεί να σχετίζονται με τον καρκίνο περιλαμβάνουν:
- Κούραση
- Ένας όγκος ή πάχυνση κάτω από το δέρμα
- Ανεξήγητη απώλεια ή αύξηση βάρους
- Αλλαγές στο δέρμα (κιτρίνισμα, σκούρυνση, ερυθρότητα, πληγές που δεν επουλώνονται, αλλαγές σε ελιές)
- Αλλαγές στις συνήθειες του εντέρου ή της ουροδόχου κύστης
- Επίμονος βήχας ή δυσκολίες στην αναπνοή
- Δυσκολία στην κατάποση
- Βραχνάδα
- Επίμονη δυσπεψία ή δυσφορία μετά το φαγητό
- Επίμονος, ανεξήγητος πόνος στους μυς ή στις αρθρώσεις
- Επίμονοι, ανεξήγητοι πυρετοί ή νυχτερινές εφιδρώσεις
- Ανεξήγητη αιμορραγία ή μώλωπες
Πρέπει να ανησυχώ εάν εμφανίζω μερικά από αυτά τα συμπτώματα;
Ενώ αυτά τα συμπτώματα μπορεί να σχετίζονται με τον καρκίνο, είναι σημαντικό να θυμάστε ότι μπορεί επίσης να προκληθούν από άλλες, λιγότερο σοβαρές καταστάσεις. Ωστόσο, εάν εμφανίζετε επίμονα ή ανησυχητικά συμπτώματα, είναι ζωτικής σημασίας να συμβουλευτείτε το γιατρό σας για σωστή αξιολόγηση και διάγνωση. Η έγκαιρη ανίχνευση είναι συχνά το κλειδί για την επιτυχή θεραπεία του καρκίνου.
Εάν δεν έχω κανένα σύμπτωμα, πρέπει να ανησυχώ για τον καρκίνο;
Ακόμη και χωρίς συμπτώματα, είναι συνετό να είστε προληπτικοί για την υγεία σας. Συζητήστε τους παράγοντες κινδύνου καρκίνου με το γιατρό σας και ρωτήστε για τις κατάλληλες εξετάσεις προσυμπτωματικού ελέγχου για την ηλικία σας και τις προσωπικές σας συνθήκες. Η έγκαιρη ανίχνευση μέσω του προσυμπτωματικού ελέγχου μπορεί να βελτιώσει σημαντικά τις εκβάσεις.
Τι είναι οι εξετάσεις αίματος για τους καρκινικούς δείκτες;
Οι εξετάσεις αίματος για καρκινικούς δείκτες μετρούν τα επίπεδα ορισμένων ουσιών στο αίμα που μπορεί να είναι αυξημένα σε ορισμένους τύπους καρκίνου. Ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι οι καρκινικοί δείκτες δεν είναι πάντα ειδικοί για τον καρκίνο και τα επίπεδά τους μπορεί να αυξηθούν και από άλλες καταστάσεις. Χρησιμοποιούνται πιο συχνά για την παρακολούθηση της εξέλιξης της θεραπείας ή τον έλεγχο για υποτροπή παρά για την αρχική διάγνωση. Παραδείγματα περιλαμβάνουν το PSA για τον καρκίνο του προστάτη και το CA-125 για τον καρκίνο των ωοθηκών.
Υπάρχουν εξετάσεις αίματος που μπορούν να ανιχνεύσουν τον καρκίνο νωρίς;
Η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη στον τομέα της έγκαιρης ανίχνευσης του καρκίνου μέσω εξετάσεων αίματος. Ορισμένες νεότερες εξετάσεις, όπως η εξέταση Galleri, είναι πολλά υποσχόμενες για την ανίχνευση πολλαπλών τύπων καρκίνου, αλλά δεν χρησιμοποιούνται ακόμη ευρέως και τα αποτελέσματα πρέπει να ερμηνεύονται με προσοχή. Απαιτείται περισσότερη έρευνα. Επί του παρόντος, οι τακτικοί έλεγχοι για τον καρκίνο (όπως οι μαστογραφίες, οι κολονοσκοπήσεις και τα τεστ Παπανικολάου) παραμένουν οι πιο αξιόπιστες μέθοδοι για την έγκαιρη ανίχνευση συγκεκριμένων καρκίνων.
Εάν οι εξετάσεις αίματός μου είναι φυσιολογικές, μπορεί να έχω καρκίνο;
Ναι, είναι δυνατόν να έχετε καρκίνο ακόμη και όταν έχετε φυσιολογικά αποτελέσματα εξέτασης αίματος. Αυτό συμβαίνει επειδή οι εξετάσεις αίματος από μόνες τους δεν μπορούν να ανιχνεύσουν τους περισσότερους τύπους καρκίνου. Ορισμένοι καρκίνοι του αίματος – όπως η λευχαιμία, το λέμφωμα και το πολλαπλό μυέλωμα – αποτελούν εξαιρέσεις σε αυτόν τον κανόνα.
Τεστ αίματος ανιχνεύει έγκαιρα τη νόσο Πάρκινσον – Νέο βήμα προς τη θεραπεία
Ποιες άλλες εξετάσεις χρησιμοποιούνται για τη διάγνωση του καρκίνου εκτός από τις εξετάσεις αίματος;
Η διάγνωση του καρκίνου συχνά περιλαμβάνει έναν συνδυασμό εξετάσεων, όπως:
- Απεικονιστικές εξετάσεις: Αυτές απεικονίζουν τα εσωτερικά όργανα και ιστούς και μπορούν να βοηθήσουν στον εντοπισμό όγκων. Παραδείγματα περιλαμβάνουν ακτινογραφίες, αξονικές τομογραφίες, μαγνητική τομογραφία, τομογραφία εκπομπής ποζιτρονίων και υπερήχους.
- Βιοψία: Αυτό περιλαμβάνει τη λήψη ενός μικρού δείγματος ιστού για εξέταση κάτω από μικροσκόπιο για επιβεβαίωση της παρουσίας καρκινικών κυττάρων.
- Εξειδικευμένες εξετάσεις: Αυτές είναι ειδικές για ορισμένους τύπους καρκίνου, όπως οι μαστογραφίες για τον καρκίνο του μαστού ή οι κολονοσκοπήσεις για τον καρκίνο του παχέος εντέρου.
Πηγές: Canadian Cancer Society, Mayo Clinic (1), Mayo Clinic (2), Cleveland Clinic