Μπορεί στο Ηνωμένο Βασίλειο το μέσο προσδόκιμο ζωής να είναι τα τα 82 έτη, δύο γειτόνισσες, όμως, γιόρτασαν φέτος μαζί τα 101α γενέθλιά τους, έχοντας ζήσει η μια δίπλα στην άλλη για περισσότερα από 40 χρόνια. Ποιο είναι το μυστικό τους για τη μακροζωία και τι συμβουλεύουν όσους θέλουν να ζήσουν μια μεγάλη και υγιή ζωή;
Μακροζωία: Το Νο1 γλυκό επιδόρπιο που χαρίζει χρόνια ζωής – Πώς θα το φτιάξετε
Συμβουλές μακροζωίας από δύο γειτόνισσες 101 ετών
Η Josie Church και η Anne Wallace-Hadrill έχουν ζήσει γεμάτες και ενδιαφέρουσες ζωές και συμφωνούν ότι τα χρόνια πέρασαν σαν νερό. «Δεν νομίζω ότι έχουμε σκεφτεί τον καιρό που περνάει. Πέρασε απλά και γρήγορα, πηγαίνοντας από το ένα πράγμα στο άλλο», λέει η Josie μιλώντας στο SWNS.
Η συμβουλή των δύο γυναικών για να ζήσετε μια μακρά ζωή είναι απλή: Συνεχίστε τη ζωή και μην την πολυσκέφτεστε. «Κάνεις ό,τι φαίνεται ότι πρέπει να κάνεις, και μετά το κάνεις αυτό, και μετά κάτι άλλο παίρνει τη θέση του. Απλώς πηγαίνεις από το ένα πράγμα στο άλλο. Ουσιαστικά δεν κατασκευάζουμε εμείς οι ίδιοι τη ζωή μας. Νομίζω ότι κάποιος άλλος την κατασκεύασε για εμάς», λέει η Josie.
Οι δύο γειτόνισσες ήταν πολύ πολυάσχολες και δραστήριες όταν ήταν νεότερες. «Η Anne ήταν πολύ παραγωγική και δημιουργική», λέει η Josie. «Ασχολιόταν πολύ με τη ζωγραφική, και ήταν πάντα απασχολημένη, και εγώ πάντα ασχολιόμουν με κάτι άλλο, κάπου αλλού, γιατί έτσι ζούσαμε τη ζωή μας».
Για τις δύο γυναίκες που γεννήθηκαν την 1η Απριλίου 1924, το να φτάσουν τα 101 είναι ένα τεράστιο επίτευγμα, δεδομένου ότι στην Αγγλία και την Ουαλία το μέσο προσδόκιμο ζωής είναι τα 83 για τις γυναίκες και τα 79 για τους άνδρες, σύμφωνα με στοιχεία της ONS για το 2021-2023.
«Το μυστικό για τη μακροζωία μου είναι μόνο τρεις λέξεις» – Τι συμβουλεύει μια 104χρονη
Η ζωή της Anne
Ο σύζυγος της Josie, Peter, πέθανε τη δεκαετία του 1990 και ο σύζυγος της Anne, John Michael Wallace-Hadrill, πέθανε τη δεκαετία του 1980, κάτι που την ώθησε να μετακομίσει από το Hampshire στην Οξφόρδη. Καθώς και οι δύο είναι χήρες, η φιλία τους ήταν μια υπέροχη πηγή χαράς και υποστήριξης.

Στα νιάτα της, η Anne διάβαζε αγγλικά στο St. Hilda’s College του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης. Το St Hilda’s ήταν ένα κολέγιο αποκλειστικά για γυναίκες εκείνη την εποχή, αλλά η Anne αστειεύεται ότι παρόλο που «αναμενόταν να κάνουν… αξιοπρεπή ζωή, δεν τους απαγορευόταν να βλέπουν άνδρες».
Σκέφτεται με νοσταλγία τα χρόνια της στο πανεπιστήμιο, λέγοντας ότι είχαν πολλή διασκέδαση αλλά και σκληρή δουλειά. Μετά την αποφοίτησή της, η Anne εργάστηκε ως λεξικογράφος για το Oxford English Dictionary. «Πάντα με ενδιέφεραν οι λέξεις. Αυτό ήταν το επάγγελμά μου», περιγράφει.
Ήταν επίσης περήφανη που έλαβε ένα μετάλλιο για τη δουλειά της στην υπηρεσία από το Βασιλικό Ναυτικό πέρυσι, το οποίο ο εκπρόσωπος που της το έδωσε χαρακτήρισε… «πολύ καθυστερημένο».
Η ζωή της Josie
Η Josie έζησε μια εξίσου γεμάτη ζωή. Με καταγωγή από το Μάντσεστερ, η Josie εκπαιδεύτηκε ως νοσοκόμα στο Preston Royal Infirmary και θυμάται όταν το NHS δημιουργήθηκε για πρώτη φορά το 1948.

Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, θυμάται την -ανατριχιαστική, όπως την περιγράφει- εμπειρία της φροντίδας των Γερμανών στρατιωτών των SS. «Δεν ήταν πολύ καλοί. Δεν ήθελαν να τους φροντίζουμε εμείς. Ήταν πολύ δύσκολοι ασθενείς», παραδέχεται.
Η Josie μετακόμισε στην Οξφόρδη με τον σύζυγό της για να μπορέσει να συνεχίσει το πτυχίο του στο University College, το οποίο είχε διακοπεί από τον πόλεμο και μαζί έζησαν τη φοιτητική ζωή. Οι μισοί από τους προπτυχιακούς φοιτητές είχαν πάει στον πόλεμο, το ίδιο και μεγαλύτεροι, ενώ οι άλλοι μισοί ήταν νέοι φοιτητές.
«Η Οξφόρδη ήταν πολύ περίεργη, γιατί κάθε κολέγιο είχε μεγάλο αριθμό ηλικιωμένων που είχαν περάσει από τον πόλεμο και καταλάμβαναν τις θέσεις τους στο πανεπιστήμιο. Έτσι, πρώτα έρχονταν οι ηλικιωμένοι και μετά οι 18χρονοι από το σχολείο», περιγράφει η Josie, αναλογιζόμενη πόσο έχει αλλάξει πλέον ο πανεπιστημιακός πληθυσμός.
«Η Οξφόρδη δεν ήταν όπως είναι τώρα. Υπήρχαν πάρα πολλοί παντρεμένοι φοιτητές, κάτι που τώρα δεν συμβαίνει, νομίζω», αναφέρει χαρακτηριστικά. Αφού παντρεύτηκε, η Josie εργάστηκε ως νοσοκόμα για λίγο, ενώ ο σύζυγός της ήταν οικονόμος σε ένα οικοτροφείο αγοριών.
Η Josie έχει επίσης τρία δικά της υπέροχα παιδιά -τον Chris, την Pamela και τον Andrew, ενώ η Ann έχει έναν γιο James, που ζει στο Poole. Νιώθουν τυχερές που ζουν σε έναν στενό δρόμο και έχουν γενέθλια την ίδια μέρα, καθώς μπορούν να να γιορτάζουν μαζί, όπως έκαναν πέρυσι. Ήταν μια γιορτή έκπληξη που διοργάνωσαν οι ένοικοι στον ο δρόμο τους.
Το τεστ του ενός λεπτού που δείχνει αν κινδυνεύετε από πρόωρο θάνατο – Πώς να το κάνετε στο σπίτι
«Ήταν υπέροχα, περάσαμε μια υπέροχη μέρα πέρυσι. Ήταν πολύ απροσδόκητο γιατί δεν ήξερα τίποτα γι’ αυτό. Είναι μια καταπληκτική γειτονιά. Νομίζω ότι είμαστε τυχερές», λέει η Josie. Και φέτος την 1η Απριλίου όταν έκλεισαν τα 101, γιόρτασαν και πάλι μαζί την ξεχωριστή αυτή ημέρα.
Πηγές: SWNS, ONS