Site icon Όλο Υγεία

«Είμαι γαστρεντερολόγος: Το ένα πράγμα που δεν θα έκανα ποτέ αν είχα πόνο στο στομάχι»

«Είμαι γαστρεντερολόγος: Το ένα πράγμα που δεν θα έκανα ποτέ αν είχα πόνο στο στομάχι»

Source: 123rf.com

Είναι πολύ συνηθισμένο να λέμε τη φράση «πονάει το στομάχι μου». Πιθανότατα έχετε βιώσει πόνο στο στομάχι κάποια στιγμή στη ζωή σας, είτε επρόκειτο για ενόχληση μετά το φαγητό, πόνο που σχετιζόταν με το άγχος, κράμπες της περιόδου ή ένα μεγαλύτερο ιατρικό πρόβλημα.

«Ο κοιλιακός πόνος, μόνο αυτές οι δύο λέξεις, είναι η πιο κοινή διάγνωση που βλέπουμε στα Επείγοντα. Θα πίστευα ότι θα ήταν κάτι άλλο, όπως ο πόνος στο στήθος, αλλά ο κοιλιακός πόνος είναι ο πιο κοινός», σημειώνει μιλώντας στη Huffington Post η Δρ. Shabnam Sarker, γαστρεντερολόγος στο Κέντρο Πεπτικών Νόσων Vanderbilt στο Νάσβιλ.

Πότε πόνος στο στομάχι ή φούσκωμα μπορεί να είναι καρκίνος – «Κάντε έλεγχο», προειδοποιούν οι ειδικοί

Όπως ίσως γνωρίζει οποιοσδήποτε με πάθηση του στομάχου, πολλές φορές μπορεί να χρειαστεί χρόνος για να βρεθεί τι συμβαίνει. «Ο λόγος είναι ότι υπάρχουν πολλές αιτίες πόνου στο στομάχι, όπως πέτρες στη χολή, έλκη, νόσος του Crohn, σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, σκωληκοειδίτιδα και άλλα», εξηγεί η Δρ. Sunina Nathoo, γαστρεντερολόγος στο Orlando Health Digestive Health Institute.

Αλλά υπάρχει ένα πράγμα που οι γιατροί δεν κάνουν ποτέ -και συνιστούν να μην κάνετε ποτέ- όταν πρόκειται για οποιοδήποτε είδος πόνου στο στομάχι. Δεν αγνοούν τον πόνο, ειδικά αν είναι ξαφνικός.

 «Μην αγνοείτε ποτέ τον πόνο στο στομάχι»

«Εάν υπάρχει πόνος στο στομάχι που απλά δεν έχει αιτιολογία, συνιστώ να επισκεφτείτε έναν γενικό γιατρό ή έναν γαστρεντερολόγο για να καταλάβετε τι συμβαίνει», συμβουλεύει η Δρ. Nathoo.

«Δεν πρέπει να το καθυστερήσετε εάν αισθάνεστε άβολα», σημείωσε με τη σειρά του η Δρ. Sarker. Τα στομαχικά προβλήματα μπορεί να είναι εξουθενωτικά και να προκαλέσουν περαιτέρω προβλήματα στις κινήσεις του εντέρου και στις διατροφικές σας συνήθειες. «Η ουσία είναι ότι ο πόνος είναι πραγματικός και πρέπει να αξιολογηθεί», υπογράμμισε η Δρ. Nathoo.

Ωστόσο, ο τύπος του πόνου που νιώθετε θα πρέπει να υπαγορεύει τα επόμενα βήματά σας, καθώς ορισμένα συμπτώματα είναι πιο σοβαρά από άλλα, ειδικά εάν έχετε ξαφνικό, νέο πόνο. «Εάν οι άνθρωποι εμφανίσουν έντονο και οξύ πόνο, θα πρέπει να πάνε στο νοσοκομείο, γιατί ο πόνος θα μπορούσε να οφείλεται σε μια αιτία που απαιτεί επείγουσα παρέμβαση», εξήγησε η ειδικός.

Ορισμένα συμπτώματα που μπορεί να συνοδεύουν τον πόνο στο στομάχι θα πρέπει επίσης να αντιμετωπιστούν το συντομότερο δυνατό. «Αν είναι ένα νέο σύμπτωμα, τότε πάντα λέμε ότι θα πρέπει να συμβουλευτείτε κάποιον», ανέφερε η Δρ. Sarker.

Αυτό ισχύει ιδιαίτερα εάν ορισμένοι «παράγοντες συναγερμού» του γαστρεντερικού συστήματος, όπως ένας νέος κοιλιακός πόνος, αιμορραγία από τα έντερα και απώλεια βάρους, συμπίπτουν με τον πόνο.

Ενώ ο πόνος στο στομάχι μπορεί να παρουσιαστεί μεμονωμένα, εάν έχετε ήπιο, χρόνιο στομαχικό πόνο, θα πρέπει να δείτε έναν γιατρό εάν ο πόνος δεν είναι εξουθενωτικός και συνεχίζεται για περισσότερο από μία ή δύο εβδομάδες, συμβούλεψε η Δρ. Nathoo.

Είναι επίσης σημαντικό να λαμβάνετε σοβαρά υπόψη οποιονδήποτε πόνο ή συμπτώματα εάν έχετε οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του στομάχου, του οισοφάγου ή του παχέος εντέρου, σύμφωνα με την Δρ. Ekta Gupta, γαστρεντερολόγο στο Johns Hopkins Medicine στη Βαλτιμόρη.

Διαφραγματοκήλη: Τι είναι, ποια τα συμπτώματα και πώς θεραπεύεται

Ο καρκίνος του παχέος εντέρου γίνεται όλο και πιο συχνός στους νέους, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της Αμερικανικής Αντικαρκινικής Εταιρείας. Οι διαγνώσεις καρκίνου του παχέος εντέρου αυξήθηκαν από 11% το 1995 σε 20% το 2019 σε άτομα κάτω των 55 ετών, επομένως είναι κάτι που όλοι πρέπει να λάβουν σοβαρά υπόψη.

Ο κοιλιακός πόνος, η αιμορραγία από το ορθό και το αίμα στα κόπρανα είναι όλα σημάδια της νόσου, καθιστώντας σημαντικό να αναφέρετε όλα τα συμπτώματα που σχετίζονται με το έντερο σε έναν γιατρό.

Μην αγνοείτε τα προβλήματα του στομάχου και μην κάνετε αυτοδιάγνωση

Από τις πέτρες στη χολή έως τις κράμπες της περιόδου και από τον καρκίνο του παχέος εντέρου μέχρι τη σκωληκοειδίτιδα, υπάρχουν πολλές αιτίες κοιλιακού πόνου, πράγμα που σημαίνει ότι είναι καλή ιδέα να επισκέπτεστε έναν γιατρό. Δεν μπορείτε πάντα να καταλάβετε τι συμβαίνει μόνο από τα συμπτώματά σας.

Και ακόμα κι αν έχετε αντιμετωπίσει ορισμένες ενοχλήσεις στην κοιλιά για εβδομάδες ή μήνες, δεν σημαίνει ότι πρέπει να συνεχίσετε να το αγνοείτε. Η Δρ. Sarker συνέστησε να διατηρείτε ένα αρχείο καταγραφής των χαρακτηριστικών και των συσχετισμών του πόνου, κάτι που μπορεί να σας βοηθήσει να μεταδώσετε καλύτερα την εικόνα στον γιατρό σας.

Οι γιατροί λένε ότι πρέπει επίσης να γνωρίζετε τις συμπεριφορές του τρόπου ζωής που μπορούν να επιδεινώσουν τον πόνο στο στομάχι.

«Τείνω να προτείνω στους ασθενείς μου να μένουν μακριά από τα ΜΣΑΦ, τα οποία είναι φάρμακα που βοηθούν στον πόνο γενικά και συχνά χρησιμοποιούνται», σημείωσε η Δρ. Gupta. Αυτά τα φάρμακα είναι γνωστό ότι ερεθίζουν την επένδυση του στομάχου.

Το άγχος συνδέεται επίσης με το έλκος στομάχου και τα πικάντικα και όξινα τρόφιμα μπορεί επίσης να είναι ο ένοχος για τη στομαχική δυσφορία, εξήγησε η ειδικός. Αρκεί να πούμε ότι υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους οι άνθρωποι έχουν πόνο στο στομάχι, αλλά ο πόνος -ανεξάρτητα από το πόσο ήπιος ή συχνός είναι- πρέπει να λαμβάνεται υπόψη.

Το σούπερ μπαχαρικό που καταπολεμά το φούσκωμα και τον πόνο στο στομάχι

«Νομίζω ότι αντί να προσπαθείτε να κάνετε αυτοδιάγνωση, είναι χρήσιμο να αναζητήσετε φροντίδα έγκαιρα, ειδικά αν επηρεάζει την ποιότητα της ζωής σας ή ο πόνος είναι οξύς και ξαφνικός», κατέληξε η Δρ. Sarker.

Μαριάννα Σπανού

Η Μαριάννα Σπανού έχει συνεργαστεί με έντυπα και διαδικτυακά μέσα ποικίλης θεματολογίας, όπως iefimerida.gr, ygeiamou.gr, 4green.gr, autotriti-touring.gr, αποκτώντας εμπειρία σε πολλές πτυχές της δημοσιογραφίας. Πιστεύει ότι κάνοντας σωστά αυτό το επάγγελμα, έχουμε στα χέρια μας ένα πραγματικό εργαλείο για να αλλάξουμε τον κόσμο προς το καλύτερο.

Exit mobile version