Site icon Όλο Υγεία

Το γάλα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου του εντέρου κατά 17% – Τι μπορεί να τον αυξήσει ανάλογα

Το γάλα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου του εντέρου κατά 17% - Πόσο πρέπει να πίνουμε

Φωτογραφία: 123rf

Είναι γνωστό από καιρό ότι το γάλα είναι καλό για τα δόντια και τα οστά. Τώρα, όμως, οι ειδικοί ανακάλυψαν ότι μπορεί επίσης να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου του εντέρου κατά σχεδόν ένα πέμπτο, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature Communications. Ποια είναι η συνιστώμενη ποσότητα για να επιτευχθεί το αποτέλεσμα;

Οι Βρετανοί επιστήμονες που διεξήγαν τη μελέτη, ανέλυσαν διατροφικά δεδομένα από περισσότερες από 542.000 μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες για να διερευνήσουν τη σχέση μεταξύ 97 προϊόντων και θρεπτικών συστατικών και τις πιθανότητες να αναπτύξει κάποιος καρκίνο του παχέος εντέρου.

Καρδιά: Το γάλα αυξάνει τον κίνδυνο για έμφραγμα στις γυναίκες; Μέχρι πόσο πρέπει να πίνουν

Τα ευρήματα έδειξαν ότι τα τρόφιμα και τα ποτά πλούσια σε ασβέστιο, όπως το γάλα και το γιαούρτι, συνδέονται με χαμηλότερο κίνδυνο διάγνωσης σε διάστημα 16 ετών. Πιο συγκεκριμένα, η μελέτη έδειξε ότι επιπλέον 300 mg ασβεστίου την ημέρα -περίπου η ποσότητα που περιέχεται σε ένα μεγάλο ποτήρι γάλ – θα μπορούσε να συνδεθεί με 17% μείωση του κινδύνου καρκίνου του εντέρου.

Γιατί το γάλα συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο καρκίνου του εντέρου

Το ασβέστιο βρέθηκε να έχει παρόμοια επίδραση όταν προέρχεται τόσο από γαλακτοκομικές όσο και από μη γαλακτοκομικές πηγές, υποδηλώνοντας ότι ήταν ο κύριος παράγοντας που ευθύνεται για τη μείωση του κινδύνου. Ωστόσο, η ομάδα ανακάλυψε ότι η κατανάλωση πολλών τυριών ή παγωτού δεν έκανε  διαφορά.

Τα ευρήματα από τη νέα μελέτη ενίσχυσαν επίσης τη σαφή σχέση μεταξύ της κατανάλωσης αλκοόλ και του υψηλότερου κινδύνου καρκίνου του παχέος εντέρου. Η κατανάλωση επιπλέον 20 γραμμαρίων αλκοόλ την ημέρα -ποσότητα που ισοδυναμεί με ένα μεγάλο ποτήρι κρασί- βρέθηκε ότι προκαλεί αύξηση του κινδύνου κατά 15% σε όλη την ομάδα των συμμετεχόντων.

Το κόκκινο και το επεξεργασμένο κρέας ήταν μεταξύ των άλλων διαιτητικών τροφών που σχετίζονται με υψηλότερες πιθανότητες καρκίνου του εντέρου, με 30 γραμμάρια επιπλέον την ημέρα να συνδέονται με 8% αύξηση του κινδύνου.

«Αυτή είναι η πιο ολοκληρωμένη μελέτη που έγινε ποτέ για τη σχέση μεταξύ διατροφής και καρκίνου του εντέρου και υπογραμμίζει τον προστατευτικό ρόλο του ασβεστίου στην ανάπτυξη αυτής της νόσου», δήλωσε ο Δρ Keren Papier, επικεφαλής ερευνητής και ανώτερος διατροφικός επιδημιολόγος στο Oxford Population Health.

Γιατί αυξάνεται ο καρκίνος στους νέους- Ποιες είναι οι πιθανές αιτίες και πώς θα προστατευθούν

Πώς το ασβέστιο συμβάλλει στη μείωση του κινδύνου καρκίνου του εντέρου

Ωστόσο, πρέπει να υπογραμμιστεί ότι απαιτείται περαιτέρω έρευνα για να κατανοηθούν οι επιπτώσεις στην υγεία από την αύξηση του ασβεστίου σε διαφορετικούς πληθυσμούς. Η επιστημονική ομάδα πίσω από την εργασία εξήγησε ότι ο προστατευτικός ρόλος του ασβεστίου μπορεί να προέρχεται από την ικανότητά του να δεσμεύεται με χολικά οξέα και ελεύθερα λιπαρά οξέα στο παχύ έντερο, μειώνοντας επομένως τις δυνητικά καρκινογόνες επιδράσεις τους.

«Ο καρκίνος του εντέρου είναι ένας από τους πιο συνηθισμένους καρκίνους που επηρεάζουν τους ανθρώπους, γι’ αυτό είναι τόσο ζωτικής σημασίας να γνωρίζουμε πώς να τον προλάβουμε», ανέφερε η Sophia Lowes, ανώτερη υπεύθυνη πληροφοριών υγείας στο Cancer Research UK, το οποία χρηματοδότησε τη μελέτη, και συμπλήρωσε:

«Η διατήρηση μιας υγιεινής, ισορροπημένης διατροφής, παράλληλα με τη διατήρηση ενός υγιούς βάρους και τη διακοπή του καπνίσματος, είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για να μειώσετε τον κίνδυνο καρκίνου του εντέρου».

Αυτό περιλαμβάνει τη μείωση του αλκοόλ και του κόκκινου και επεξεργασμένου κρέατος, καθώς και την κατανάλωση πολλών φρούτων, λαχανικών και δημητριακών ολικής αλέσεως. Τα γαλακτοκομικά προϊόντα όπως το γάλα μπορούν επίσης να αποτελούν μέρος μιας δίαιτας που μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου του εντέρου.

«Ανυπομονούμε για περαιτέρω έρευνα, συμπεριλαμβανομένων των επιπτώσεων συγκεκριμένων συστατικών όπως το ασβέστιο, για να διασφαλίσουμε ότι λιγότεροι άνθρωποι θα επηρεαστούν από αυτήν την καταστροφική ασθένεια», σημείωσε η Lowes.

«Τα γαλακτοκομικά προστατεύουν από τον καρκίνο», δείχνουν τα επιστημονικά στοιχεία

Ανεξάρτητοι εμπειρογνώμονες χαιρέτησαν την «καλά σχεδιασμένη ανάλυση», προσθέτοντας ότι θα μπορούσε να έχει επιπτώσεις για πολλές γυναίκες. Ο καθηγητής Andrew Prentice, ειδικός στη διατροφή στο London School of Hygiene & Tropical Medicine, δήλωσε:

«Τα αποτελέσματα τονίζουν ότι η κατανάλωση γάλακτος είναι ιδιαίτερα ευεργετική και δείχνουν ότι αυτή η επίδραση μπορεί να οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο ασβέστιο στο γάλα, δημιουργώντας το ερώτημα εάν τα συμπληρώματα ασβεστίου μπορεί να είναι προστατευτικά».

Ο καθηγητής Tom Sanders, ειδικός στη διατροφή στο King’s College του Λονδίνου, σημείωσε ότι τα αποτελέσματα επιβεβαίωσαν προηγούμενες έρευνες που έδειχναν ότι τα γαλακτοκομικά προϊόντα θα μπορούσαν να προστατεύσουν από τον καρκίνο, αν και ο μηχανισμός του πώς ακριβώς λειτουργεί αυτό ήταν ακόμα άγνωστος.

Είναι πραγματικά υγιεινό να πίνετε γάλα καθώς μεγαλώνετε; Οι ειδικοί απαντούν

«Μια θεωρία είναι ότι το ασβέστιο μπορεί να συνδέεται με ελεύθερα χολικά οξέα στο έντερο αποτρέποντας τις επιβλαβείς επιπτώσεις τους στον βλεννογόνο του εντέρου», εξήγησε καταληκτικά.

Μαριάννα Σπανού

Η Μαριάννα Σπανού έχει συνεργαστεί με έντυπα και διαδικτυακά μέσα ποικίλης θεματολογίας, όπως iefimerida.gr, ygeiamou.gr, 4green.gr, autotriti-touring.gr, αποκτώντας εμπειρία σε πολλές πτυχές της δημοσιογραφίας. Πιστεύει ότι κάνοντας σωστά αυτό το επάγγελμα, έχουμε στα χέρια μας ένα πραγματικό εργαλείο για να αλλάξουμε τον κόσμο προς το καλύτερο.

Exit mobile version