Το επίπεδο οξυγόνου στο αίμα αναφέρεται στην ποσότητα του οξυγόνου που κυκλοφορεί στο είμαι και δείχνει πόσο καλά το οργανισμός το κατανέμει από τους πνεύμονες στα κύτταρα.
Τα φυσιολογικά επίπεδα οξυγόνου στο αίμα ορίζονται μεταξύ 75 και 100 χιλιοστών υδραργύρου (mm Hg) στα αποτελέσματα των εξετάσεων αερίων αίματος (ABG). Εάν το επίπεδο οξυγόνου στο αίμα πέσει κάτω από 60 mm Hg, μπορεί να μην είναι αρκετό το οξυγόνο που φτάνει στα ζωτικά όργανα του σώματος. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε συμπτώματα όπως δύσπνοια και ζάλη.
Τι σημαίνει φυσιολογικό και τι χαμηλό επίπεδο οξυγόνου στο αίμα
Το σώμα ρυθμίζει τα επίπεδα οξυγόνου για να εξασφαλίσει ότι τα ζωτικά όργανα λαμβάνουν αρκετό οξυγόνο για να λειτουργούν κανονικά. Ένα υγιές επίπεδο οξυγόνου στο αίμα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα των εξετάσεων ABG, κυμαίνεται μεταξύ 75 και 100 mm Hg. Αυτό το εύρος δεν υποδεικνύει ανωμαλίες στα επίπεδα οξυγόνου στο αίμα ενός ατόμου.
Όταν τα αποτελέσματα της εξέτασης ABG αποκαλύπτουν επίπεδο οξυγόνου κάτω από 60 mm Hg, οι γιατροί μπορεί να θεωρήσουν ότι ένα άτομο έχει χαμηλό οξυγόνο στο αίμα. Σε ορισμένες περιπτώσεις, τα άτομα με αυτά τα αποτελέσματα μπορεί να χρειάζονται συμπλήρωμα οξυγόνου.
Ένα πολύ χαμηλό επίπεδο οξυγόνου στο αίμα μπορεί να είναι σημάδι μιας κατάστασης γνωστής ως υποξαιμίας. Αυτό αναπτύσσεται όταν το σώμα δυσκολεύεται να παραδώσει οξυγόνο στα κύτταρα, τους ιστούς και τα όργανά του.
Κορεσμός οξυγόνου
Ο κορεσμός οξυγόνου αναφέρεται στο ποσοστό οξυγόνου στο αίμα. Οι επαγγελματίες υγείας μπορούν να χρησιμοποιήσουν τη συσκευή που ονομάζεται παλμικό οξύμετρο είτε για γρήγορο έλεγχο είτε για συνεχή παρακολούθηση.
Ένα υγιές επίπεδο κορεσμού οξυγόνου, σύμφωνα με ένα παλμικό οξύμετρο, κυμαίνεται μεταξύ 95% και 100%. Εάν τα επίπεδα ενός ατόμου πέσουν κάτω από αυτό το εύρος, μπορεί να εμφανίσει συμπτώματα χαμηλού οξυγόνου, όπως:
- δύσπνοια
- σύγχυση
- μπλε απόχρωση στα χείλη ή στο πρόσωπο
- δυσκολία στο ξύπνημα
Πώς μετρούν οι γιατροί τα επίπεδα οξυγόνου στο αίμα;
Η εξέταση ABG είναι ένας κοινός τρόπος για την παρακολούθηση των επιπέδων οξυγόνου στο αίμα. Αυτή η εξέταση περιλαμβάνει τη λήψη δείγματος αίματος από μια αρτηρία, συνήθως στον καρπό.
Αυτή η διαδικασία είναι πολύ ακριβής, αλλά μπορεί να είναι λίγο επώδυνη. Οι γιατροί πραγματοποιούν εξετάσεις ΑΒΓ σε νοσοκομείο. Ένα άτομο δεν μπορεί να πραγματοποιήσει μια εξέταση ABG στο σπίτι.
Η παλμική οξυμετρία είναι μια εναλλακτική, μη επεμβατική μέθοδος για τη μέτρηση του κορεσμού του οξυγόνου του αίματος. Οι άνθρωποι μπορούν να εξεταστούν μόνοι τους στο σπίτι χρησιμοποιώντας ένα παλμικό οξύμετρο.
Το παλμικό οξύμετρο είναι ένα μικρό κλιπ που συνδέεται σε ένα δάχτυλο, αν και λειτουργεί επίσης στο αυτί ή στο δάχτυλο του ποδιού. Μετρά το οξυγόνο του αίματος έμμεσα με την απορρόφηση φωτός μέσω των παλμών ενός ατόμου.
Αν και η εξέταση με παλμικό οξύμετρο είναι ευκολότερη, πιο γρήγορη και λιγότερο επώδυνη από την εξέταση ABG, οι ακόλουθοι παράγοντες μπορούν να επηρεάσουν τα αποτελέσματα:
- λαμπερά φώτα
- πιο σκούρες αποχρώσεις δέρματος
- βερνίκι νυχιών
- κακή κυκλοφορία στα άκρα
Συμπτώματα χαμηλών επιπέδων οξυγόνου στο αίμα
Τα χαμηλά επίπεδα οξυγόνου στο αίμα μπορεί να οδηγήσουν σε ανώμαλη κυκλοφορία και να προκαλέσουν τα ακόλουθα συμπτώματα, ανάλογα με τη σοβαρότητα:
- δυσκολία στην αναπνοή
- πονοκεφάλους
- ανησυχία
- ζάλη
- γρήγορη αναπνοή
- πόνο στο στήθος
- σύγχυση
- υψηλή πίεση του αίματος
- έλλειψη συντονισμού
- οπτικές διαταραχές
- γρήγορο καρδιακό παλμό
Αιτίες χαμηλού οξυγόνου στο αίμα
Ο ιατρικός όρος για το χαμηλό οξυγόνο στο αίμα είναι υποξαιμία. Μπορεί να συμβεί λόγω:
- ανεπαρκούς οξυγόνου στον αέρα
- αδυναμίας των πνευμόνων να εισπνεύσουν και να στείλουν οξυγόνο σε όλα τα κύτταρα και τους ιστούς
- αδυναμία της κυκλοφορίας του αίματος να κυκλοφορήσει στους πνεύμονες, να συλλέξει οξυγόνο και να το μεταφέρει σε όλο το σώμα
Καταστάσεις που μπορεί να οδηγήσουν σε υποξαιμία
Διάφορες ιατρικές καταστάσεις μπορούν να συμβάλλουν στους παραπάνω παράγοντες, όπως:
- άσθμα
- χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια
- διάμεση πνευμονοπάθεια
- πνευμονική υπέρταση
- βρογχεκτασίες
- εμφύσημα
- σύνδρομο οξείας αναπνευστικής δυσχέρειας
- πνευμονία
- απόφραξη μιας αρτηρίας στον πνεύμονα
- πνευμονική ίνωση ή ουλές και βλάβες στους πνεύμονες
- παρουσία αέρα ή αερίου στο στήθος που κάνει τους πνεύμονες να καταρρέουν
- περίσσεια υγρού στους πνεύμονες
Πότε να επικοινωνήσετε με έναν γιατρό
Οι άνθρωποι θα πρέπει να επικοινωνήσουν με έναν γιατρό εάν εμφανίσουν:
- σοβαρή και ξαφνική δύσπνοια
- δύσπνοια σε κατάσταση ηρεμίας
- σοβαρή δύσπνοια που επιδεινώνεται κατά τη διάρκεια άσκησης ή σωματικής δραστηριότητας
- ευερεθιστότητα ή σύγχυση
- γρήγορο ή ακανόνιστο καρδιακό παλμό
- αποχρωματισμό του δέρματος
Θεραπεία
Οι θεραπευτικές επιλογές για χαμηλά επίπεδα οξυγόνου στο αίμα περιλαμβάνουν συμπληρωματικό οξυγόνο. Οι γιατροί μπορούν να χορηγήσουν οξυγονοθεραπεία στο ιατρικό γραφείο ή να συνταγογραφήσουν τη χρήση οξυγονοθεραπείας στο σπίτι.
Διατίθεται μια σειρά συσκευών για παράδοση και παρακολούθηση της οξυγονοθεραπείας στο σπίτι, αλλά ορισμένες απαιτούν ιατρική συνταγή.
Οι άνθρωποι μπορούν να κάνουν προσαρμογές στον τρόπο ζωής τους για να μειώσουν τα συμπτώματα των χαμηλών επιπέδων οξυγόνου και να βελτιώσουν τη γενική υγεία και την ποιότητα ζωής τους. Οι αλλαγές που πιθανότατα θα είναι ευεργετικές περιλαμβάνουν:
- διακοπή του καπνίσματος
- αποφυγή του παθητικού καπνίσματος
- θρεπτική διατροφή που περιέχει πολλά φρούτα, δημητριακά ολικής αλέσεως, άπαχη πρωτεΐνη και λαχανικά
- τακτική άσκηση