Θέλετε να προστατεύσετε τα άκρα σας και να προλάβετε σοβαρές επιπλοκές στην υγεία σας; Υπάρχει μια εξαιρετικά συχνή νόσος που, σύμφωνα με νέες μελέτες, μπορεί να οδηγήσει σε ακρωτηριασμό πιο συχνά απ’ όσο φανταζόμασταν. Η έγκαιρη αναγνώριση των συμπτωμάτων είναι το πρώτο βήμα για να προστατευτείτε και να διατηρήσετε την ποιότητα ζωής σας.
Το επώδυνο σημάδι στα πόδια που μπορεί να δείχνει πρόβλημα στην καρδιά
Οι πιο συχνές αιτίες για τον ακρωτηριασμό
Πρόσφατη μελέτη αναφέρει ότι περίπου 150.000 ασθενείς ετησίως υποβάλλονται σε ακρωτηριασμό κάτω άκρου στις Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ οι αριθμοί για τη χώρα μας δεν είναι γνωστοί. Οι πιο συχνές αιτίες που οδηγούν σε ακρωτηριασμό είναι ο σακχαρώδης διαβήτης, η περιφερική αγγειακή νόσος, η νευροπάθεια και τα τραύματα. Η επιλογή του επιπέδου ακρωτηριασμού εξαρτάται από τη βιωσιμότητα των μαλακών ιστών που χρησιμοποιούνται για την κάλυψη των οστών.
Μια νέα μελέτη αποκάλυψε ότι μια πάθηση που μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές επιπλοκές, όπως ακρωτηριασμός άκρων, είναι πολύ πιο διαδεδομένη απ’ ό,τι πιστεύαμε μέχρι σήμερα.
Ερευνητές από τον οργανισμό Intermountain Health διαπίστωσαν ότι αυτή η υποδιαγνωσμένη και υποθεραπευμένη νόσος επηρεάζει πάνω από 10 εκατομμύρια Αμερικανούς άνω των 40 ετών, με το ποσοστό θνησιμότητας να φτάνει το 50%.
Φραγμένες αρτηρίες: Τι να κάνετε για να τις «ξεβουλώσετε» και να προλάβετε την αθηροσκλήρωση
Τι είναι η περιφερική αρτηριακή νόσος;
Ονομάζεται περιφερική αρτηριακή νόσος (PAD), μια κυκλοφορική διαταραχή κατά την οποία οι αρτηρίες που τροφοδοτούν τα άκρα με αίμα στενεύουν ή φράσσονται λόγω συσσώρευσης πλάκας, με αποτέλεσμα να μειώνεται η ροή του αίματος.
Αυτό μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα όπως κρύα πόδια, κράμπες και έλκη στα πόδια. Αν και «το κλασικό σύμπτωμα της PAD είναι ο πόνος στα πόδια κατά τη σωματική δραστηριότητα, όπως το περπάτημα, ο οποίος υποχωρεί με την ανάπαυση», το CDC επισημαίνει ότι «έως και τέσσερα στα δέκα άτομα με PAD δεν έχουν πόνο στα πόδια».
Η PAD προκαλεί πόνο, πληγές και στις πιο σοβαρές περιπτώσεις απώλεια άκρων.
Δεν υπάρχει θεραπεία για την περιφερική αρτηριακή νόσο, αλλά αλλαγές στον τρόπο ζωής, όπως το περπάτημα ή η διακοπή του καπνίσματος και η φαρμακευτική αγωγή μπορούν να μειώσουν τα συμπτώματα και να επιβραδύνουν την εξέλιξή της.
Αν και η PAD μπορεί να εμφανιστεί σε οποιονδήποτε, είναι πιο συχνή στους άνω των 65 ετών.
«Στη μελέτη μας, διαπιστώσαμε υψηλό ποσοστό μη θεραπείας της περιφερικής αρτηριακής νόσου καθώς και αυξημένα επίπεδα θνησιμότητας σε αυτούς τους ασθενείς», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας Viet T. Le, DMSc, αναπληρωτής καθηγητής καρδιοαγγειακής έρευνας στο Intermountain Health.
«Βάσει των ευρημάτων μας, πιστεύουμε ότι τα συστήματα υγείας μπορούν να κάνουν καλύτερη δουλειά στον έλεγχο των ασθενών για περιφερική αρτηριακή νόσο και στη θεραπεία τους. Τα ευρήματα αυτά αντιπροσωπεύουν μια ευκαιρία για τη βελτίωση και την εφαρμογή συστημάτων φροντίδας, ειδικά για τις γυναίκες».
Δεν υπάρχει θεραπεία για τη περιφερική αρτηριακή νόσο
Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από 7.522 ασθενείς, το 62% των οποίων ήταν άνδρες και το 38% γυναίκες, που είχαν διαγνωσθεί με συμπτωματική περιφερική αρτηριακή νόσο.
Μόνο το 29,6% των γυναικών και το 33,5% των ανδρών φάνηκε να έχουν λάβει την κατάλληλη φροντίδα.
Οι γυναίκες ήταν λιγότερο πιθανό να υποστούν καρδιακή προσβολή ή ακρωτηριασμό άκρων, αλλά τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες είχαν 50% κίνδυνο θανάτου.
«Κάθε άτομο αυτών των ομάδων θα έπρεπε τουλάχιστον να έχει λάβει αγωγή με αντιαιμοπεταλιακά και στατίνες. Αντ’ αυτού, μόνο περίπου ένας στους τρεις έλαβε αυτή την αγωγή, κάτι που δείχνει την ανάγκη για ενίσχυση των μεθόδων εντοπισμού και θεραπείας της περιφερικής αρτηριακής νόσου», ανέφερε ο Le.
Ο Le σημείωσε ότι αυτό μπορεί να οφείλεται στη δυσκολία εντοπισμού και θεραπείας της PAD σε σχέση με άλλες μορφές καρδιοπάθειας και όχι στην αδιαφορία.
Παρόλα αυτά, τα ευρήματά τους ρίχνουν φως στην ανάγκη να ληφθεί σοβαρά υπόψη αυτή η «σιωπηλή» νόσος.
«Μπορούμε σίγουρα να κάνουμε καλύτερη δουλειά στον έλεγχο για περιφερική αρτηριακή νόσο και στη θεραπεία της ως ξεχωριστή πάθηση», τονίζει ο Le.
«Δεν θα έπρεπε να βλέπουμε ποσοστό θνησιμότητας 50% σε αυτούς τους ασθενείς. Με την ανάπτυξη και εφαρμογή καλύτερων μεθόδων ελέγχου και παρακολούθησης της θεραπείας, μπορούμε να αυξήσουμε την κατάλληλη φροντίδα για αυτούς τους ασθενείς και να μειώσουμε τα ποσοστά θανάτου».
Κακή κυκλοφορία του αίματος: 9 κοινά συμπτώματα που σας προειδοποιούν – Πώς να τη βελτιώσετε
Τα ευρήματα παρουσιάστηκαν στις 30 Μαρτίου στο ετήσιο επιστημονικό συνέδριο του American College of Cardiology στο Σικάγο.