Site icon Όλο Υγεία

Η εξέταση αίματος που προβλέπει έμφραγμα και εγκεφαλικό 10 χρόνια πριν εκδηλωθούν

εξέταση αίματος εγκεφαλικό έμφραγμα

123rf.com

Τι θα γινόταν αν ένα απλό τεστ αίματος μπορούσε να αποκαλύψει το μέλλον της καρδιαγγειακής σας υγείας; Νέα έρευνα δείχνει ότι ένας δείκτης —που ήδη χρησιμοποιείται— μπορεί να κρύβει το κλειδί για τον εντοπισμό σιωπηρής βλάβης στην καρδιά πριν εμφανιστούν τα συμπτώματα. Αυτή η ανακάλυψη θα μπορούσε να βοηθήσει τους γιατρούς να βελτιώσουν τις προβλέψεις τους και να δράσουν πολύ πριν από το συμβάν. Τα ευρήματα δίνουν ελπίδες για προληπτική προσέγγιση σε εμφράγματα και εγκεφαλικά.

Θεραπεία των στεφανιαίων παθήσεων: Νέα, αναίμακτη μέθοδος διάγνωσης

Τεστ αίματος ρουτίνας προβλέπει μελλοντικό κίνδυνο για καρδιακό και εγκεφαλικό μια δεκαετία νωρίτερα

Πώς θα άλλαζε η ιατρική αν αποδεικνυόταν ότι το αίμα σας περιέχει ζωτικά στοιχεία για το μέλλον της υγείας της καρδιάς σας; Όλο και περισσότερες έρευνες δείχνουν ότι μια εξέταση αίματος που χρησιμοποιείται συχνά στα νοσοκομεία θα μπορούσε να γίνει ένα ισχυρό εργαλείο και σε ιατρικά κέντρα —βοηθώντας στην πρόβλεψη του κινδύνου για έμφραγμα και εγκεφαλικό μέχρι και μία δεκαετία νωρίτερα.

Μετρώντας λεπτούς δείκτες καρδιακής καταπόνησης, ακόμη και όταν δεν υπάρχουν συμπτώματα, οι γιατροί θα μπορούσαν να έχουν μια πιο ξεκάθαρη εικόνα για το ποιος διατρέχει πραγματικά κίνδυνο. Πρόκειται για μια εξέλιξη που ίσως μεταμορφώσει την προληπτική φροντίδα και πιθανώς σώσει αμέτρητες ζωές.

Έμφραγμα ή εγκεφαλικό: Συμπτώματα

Σύμπτωμα Έμφραγμα Εγκεφαλικό
Δυσφορία στο στήθος Συχνό. Μπορεί να μοιάζει με πίεση, σφίξιμο ή πόνο στην περιοχή του στήθους. Σπάνιο. Ο πόνος στο στήθος είναι ασυνήθιστος.
Πόνος σε άλλα σημεία Πιθανός πόνος ή δυσφορία σε χέρια, πλάτη, λαιμό, σαγόνι ή στομάχι. Ξαφνικό μούδιασμα ή αδυναμία, ειδικά στη μία πλευρά του σώματος.
Δύσπνοια Συχνό. Συχνά συνοδεύεται από δυσφορία στο στήθος. Λιγότερο συχνό. Μπορεί να εμφανιστεί αν το εγκεφαλικό επηρεάζει τα κέντρα αναπνοής στον εγκέφαλο.
Ναυτία ή έμετος Μπορεί να εμφανιστεί, ιδιαίτερα στις γυναίκες. Πιθανό, κυρίως σε αιμορραγικά εγκεφαλικά.
Κρύος ιδρώτας Συχνό. Ξαφνική έναρξη εφίδρωσης χωρίς κόπο. Όχι τυπικά.
Αίσθημα λιποθυμίας ή ζάλης Μπορεί να εμφανιστεί, κάποιες φορές οδηγεί σε λιποθυμία. Συχνό. Μπορεί να συνοδεύεται από απώλεια ισορροπίας ή συντονισμού.
Ξαφνικός έντονος πονοκέφαλος Σπάνιο. Συχνό, κυρίως σε αιμορραγικά εγκεφαλικά.
Σύγχυση ή δυσκολία στην ομιλία Λιγότερο συχνό. Μπορεί να εμφανιστεί αν το έμφραγμα επηρεάσει τη λειτουργία του εγκεφάλου. Συχνό. Περιλαμβάνει μπερδεμένη ομιλία ή αδυναμία κατανόησης.
Προβλήματα στην όραση Σπάνιο. Πιθανό. Ξαφνική δυσκολία όρασης σε ένα ή και στα δύο μάτια.
Πτώση προσώπου Όχι τυπικά. Συχνό. Η μία πλευρά του προσώπου μπορεί να πέσει ή να αισθάνεται μουδιασμένη.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι τα συμπτώματα διαφέρουν μεταξύ των ατόμων, και οι γυναίκες μπορεί να εμφανίσουν διαφορετικά ή πιο ήπια συμπτώματα κατά τη διάρκεια ενός εμφράγματος, όπως κόπωση, ναυτία ή πόνο στην πλάτη. Αν εσείς ή κάποιος άλλος εμφανίσει οποιοδήποτε από αυτά τα συμπτώματα, ζητήστε άμεση ιατρική βοήθεια.

Υψηλής ευαισθησίας τροπονίνη: Καθοριστικός παράγοντας στη διάγνωση για έμφραγμα

Ανασκόπηση του 2022 με τίτλο «High-Sensitivity Troponin: A Review on Characteristics, Assessment, and Clinical Implications» υπογραμμίζει τον κρίσιμο ρόλο που παίζουν πλέον οι εξετάσεις καρδιακής τροπονίνης υψηλής ευαισθησίας (hs-cTn) στην έγκαιρη διάγνωση και διαχείριση του εμφράγματος του μυοκαρδίου (MI). Αυτοί οι προηγμένοι βιοδείκτες επιτρέπουν στους ιατρούς να ανιχνεύουν καρδιακή βλάβη με πρωτοφανή ταχύτητα και ακρίβεια—συχνά μέσα σε μόλις μία ώρα—επιτρέποντας έτσι την άμεση λήψη αποφάσεων στα επείγοντα.

Σοκαριστική μελέτη: Ο HPV αυξάνει κατά 40% τον κίνδυνο για καρδιακή νόσο

Πέρα από τα οξέα στεφανιαία σύνδρομα, η hs-cTn έχει αποδειχθεί επίσης χρήσιμη στην πρόβλεψη μακροπρόθεσμων εκβάσεων σε ευρύ φάσμα καρδιαγγειακών και μη καρδιαγγειακών παθήσεων, περιλαμβανομένων της COVID-19, της καρδιακής ανεπάρκειας, του εγκεφαλικού και ακόμη και της πνευμονίας.

Ωστόσο, η ερμηνεία τους μπορεί να είναι πολύπλοκη, ειδικά σε ασθενείς με χρόνια νεφρική νόσο, κιρκαδική μεταβλητότητα ή βασικές αυξήσεις λόγω μη ισχαιμικών αιτίων. Η ανασκόπηση αναδεικνύει επίσης την ανάγκη για τυποποίηση μεταξύ των μεθόδων εξέτασης και δίνει έμφαση σε αναδυόμενες παραμέτρους όπως ειδικά όρια ανά φύλο και την ψηφιακή ενσωμάτωση αλγορίθμων κινδύνου για τη βελτίωση της διαγνωστικής ακρίβειας και των θεραπευτικών αποτελεσμάτων.

Η εξέταση αίματος τροπονίνης ενισχύει τη μακροπρόθεσμη πρόβλεψη για έμφραγμα και εγκεφαλικό

Απλή εξέταση αίματος θα μπορούσε να επιτρέψει στους γιατρούς να προβλέψουν με ακρίβεια τον κίνδυνο κάποιου για έμφραγμα και εγκεφαλικό μέσα στην επόμενη δεκαετία, σύμφωνα με πρωτοποριακή έρευνα. Υπάρχει η ελπίδα αυτές οι εξετάσεις να διεξάγονται παράλληλα με τις συνήθεις εξετάσεις χοληστερίνης στα ιατρεία, σώζοντας έτσι ζωές.

Η εξέταση αυτή αναζητά μια πρωτεΐνη που ονομάζεται τροπονίνη, η οποία βρίσκεται στα κύτταρα του καρδιακού μυ και απελευθερώνεται στην κυκλοφορία του αίματος όταν η καρδιά έχει υποστεί βλάβη. Οι εξετάσεις αίματος τροπονίνης υψηλής ευαισθησίας, που χρησιμοποιούνται σήμερα στα νοσοκομεία για τη διάγνωση εμφραγμάτων, μπορούν επίσης να ανιχνεύσουν σιωπηρή συνεχιζόμενη βλάβη στην καρδιά, υποδεικνύοντας μελλοντικό κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου.

Μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Journal of the American College of Cardiology ανακάλυψε ότι άτομα με υψηλότερα επίπεδα τροπονίνης στο αίμα διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να υποστούν έμφραγμα ή εγκεφαλικό μέσα στα επόμενα 10 χρόνια. Στο πλαίσιο της μελέτης, μια ομάδα ανέλυσε ανώνυμα δεδομένα από περισσότερα από 62.000 άτομα από 15 μελέτες στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική. Σε κάθε άτομο μετρήθηκαν τα επίπεδα τροπονίνης, καθώς και παραδοσιακοί παράγοντες κινδύνου όπως ηλικία, αρτηριακή πίεση, ιστορικό διαβήτη, κάπνισμα και επίπεδα χοληστερίνης.

Οι συμμετέχοντες παρακολουθήθηκαν για περίπου 10 χρόνια ώστε να διαπιστωθεί αν υπέστησαν έμφραγμα ή εγκεφαλικό. Οι τρέχουσες αξιολογήσεις για την καρδιαγγειακή υγεία χρησιμοποιούν έναν αλγόριθμο για την πρόβλεψη του κινδύνου εμφράγματος ή εγκεφαλικού την επόμενη δεκαετία, βασισμένο σε παράγοντες όπως η χοληστερίνη μέσω εξέτασης αίματος.

Ωστόσο, ενσωματώνοντας τα αποτελέσματα της τροπονίνης στους συμβατικούς παράγοντες κινδύνου, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι προβλέψεις του αλγορίθμου έγιναν έως και τέσσερις φορές πιο ακριβείς σε σχέση με τη χρήση μόνο της χοληστερίνης.

Η εξέταση αίματος τροπονίνης ενισχύει την κατάταξη κινδύνου για δύσκολες περιπτώσεις

Η μοντελοποίηση των ερευνητών αποκάλυψε ότι η εξέταση τροπονίνης ήταν ιδιαίτερα αποτελεσματική στον εντοπισμό κινδύνου στο 35% των ατόμων που σήμερα αξιολογούνται ως μεσαίου κινδύνου για καρδιαγγειακά προβλήματα. Αυτή η ομάδα, η οποία περιλαμβάνει άτομα με πιθανότητα 2,5% έως 15% να υποστούν έμφραγμα ή εγκεφαλικό μέσα σε 10 χρόνια, ανάλογα με την ηλικία τους, αποτελεί πρόκληση για τους ειδικούς καθώς δεν ανήκουν στην κατηγορία χαμηλού κινδύνου, αλλά ούτε έχουν αρκετά υψηλό κίνδυνο ώστε να απαιτείται προληπτική θεραπεία.

Η μοντελοποίηση έδειξε ότι η προσθήκη των εξετάσεων τροπονίνης οδήγησε στην ανακατάταξη έως και 8% των ατόμων που αρχικά κατατάχθηκαν ως μεσαίου κινδύνου, σε κατηγορία υψηλού κινδύνου. Όπως ανέφερε, σύμφωνα με το Express, το British Heart Foundation (BHF) που χρηματοδότησε την έρευνα, η παροχή προληπτικών θεραπειών όπως οι στατίνες σε αυτά τα άτομα που επαναταξινομήθηκαν θα απέτρεπε πολυάριθμα σοβαρά καρδιαγγειακά επεισόδια, συμπεριλαμβανομένων των εμφραγμάτων και των εγκεφαλικών.

Ισχυρό εργαλείο για την προληπτική καρδιολογική φροντίδα η εξέταση τροπονίνης, σύμφωνα με τους ειδικούς

«Η τροπονίνη, ακόμη και σε φυσιολογικά επίπεδα, είναι ένας ισχυρός δείκτης σιωπηρής βλάβης στον καρδιακό μυ», δήλωσε ο Professor Anoop Shah, καθηγητής καρδιολογίας στο London School of Hygiene and Tropical Medicine και κύριος συγγραφέας της μελέτης, σύμφωνα με το Express.

«Ως εκ τούτου, η εξέταση παρέχει ένα επιπλέον επίπεδο πληροφορίας που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για να ενισχύσουμε την ακρίβειά μας όταν προβλέπουμε τον κίνδυνο των ανθρώπων. Θέλουμε να εντοπίζουμε όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους υψηλού κινδύνου, ώστε κανείς να μην χάνει την ευκαιρία να λάβει προληπτική θεραπεία».

Πρόσθεσε επίσης «Η ενσωμάτωση της τροπονίνης στις τρέχουσες κατευθυντήριες γραμμές εκτίμησης καρδιαγγειακού κινδύνου μπορεί να είναι χρήσιμη για την αναγνώριση ατόμων υψηλού κινδύνου που θα ωφεληθούν από την προληπτική θεραπεία, μειώνοντας τον κίνδυνο μελλοντικών καρδιαγγειακών προβλημάτων».

Σχολιάζοντας την εξέλιξη, ο Professor Bryan Williams, επικεφαλής επιστημονικός και ιατρικός διευθυντής στο British Heart Foundation, πρόσθεσε «Οι εξελίξεις στην πρόβλεψη κινδύνου έχουν βοηθήσει τους γιατρούς να κατασκευάσουν αποτελεσματικούς αλγόριθμους που μπορούν να εντοπίζουν τα άτομα με τον μεγαλύτερο κίνδυνο για εμφράγματα και εγκεφαλικά».

«Όμως, με περίπου 100.000 εισαγωγές σε νοσοκομεία για εμφράγματα μόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο κάθε χρόνο, είναι σαφές ότι υπάρχει ακόμη περιθώριο βελτίωσης».

Καρκίνος: Το απλό τεστ που εντοπίζει έως και το 100% των περιπτώσεων σε πρώιμο στάδιο

«Αυτά τα νέα δεδομένα δείχνουν ότι η προσθήκη αυτής της εξέτασης αίματος στα τρέχοντα μοντέλα πρόβλεψης κινδύνου θα μπορούσε να βοηθήσει τους ειδικούς να εντοπίζουν περισσότερα άτομα υψηλού κινδύνου και να παρέχουν συμβουλές και θεραπείες για να μειώσουν τον κίνδυνο μελλοντικών εμφραγμάτων και εγκεφαλικών».

Πηγές: Express, ScienceDirect, South Denver Cardiology, Healthline, AHA, PMC


 

Ιωάννα Σπίνου

Η Ιωάννα Σπίνου έχει συνεργαστεί με μέσα ποικίλης θεματολογίας, με αποτέλεσμα να αποκτήσει σφαιρική αντίληψη και διεπιστημονικές γνώσεις. Έχει εξειδίκευση σε θέματα μουσικοθεραπείας, καθώς συμμερίζεται το ότι οι κλινικές καλλιτεχνικές παρεμβάσεις βοηθούν στην αντιμετώπιση πολλών παθήσεων, σωματικών και ψυχολογικών. Μελετά εξελίξεις σε νευροεπιστήμη, ψυχοπαθολογία και χρόνιες παθήσεις, ενώ έχει ευαισθησία σε ζητήματα ψυχικής υγείας.

Exit mobile version