Μπορούμε να χάνουμε βάρος ενώ τρώμε ό,τι θέλουμε – Ανακαλύφθηκε το μαγικό χάπι

παχυσαρκία

Ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι σε όλο τον κόσμο που πάσχουν από παχυσαρκία ονειρεύονται μια καινοτομία που θα τους επιτρέψει να χάσουν βάρος τρώγοντας ό,τι θέλουν. Πιστεύετε ότι είναι αδύνατο;

Ερευνητές από το Κέντρο Γνωστικής και Κοινωνικότητας του Ινστιτούτου Βασικής Επιστήμης (IBS) στη Νότια Κορέα υποστηρίζουν πως δεν είναι αδύνατον. Η επιστημονική ομάδα με επικεφαλής τον διευθυντή του ινστιτούτου C. Justin Lee, δημοσίευσε τα αποτελέσματα μιας μελέτης που στηρίζει αυτό τον ισχυρισμό στο περιοδικό Nature Metabolism υπό τον τίτλο «Οι θετικοί σε υποθαλαμικό GABRA5 νευρώνες ελέγχουν την παχυσαρκία μέσω του αστροκυτταρικού GABA».

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η ανακάλυψη αυτή είναι μια σημαντική εξέλιξη που φέρνει ελπίδα σε παχύσαρκους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Το επίκεντρο της μελέτης, η οποία έφερε νέες γνώσεις για τη ρύθμιση του μεταβολισμού του λίπους, ήταν τα μη νευρωνικά κύτταρα στον εγκέφαλο, γνωστά ως αστροκύτταρα.

Η ομάδα ανακοίνωσε επιτυχημένα εργαστηριακά πειράματα χρησιμοποιώντας το πρόσφατα αναπτυγμένο φάρμακο KDS2010, το οποίο επέτρεψε στα εργαστηριακά ποντίκια να χάσουν βάρος με επιτυχία χωρίς η ομάδα να περιορίσει τη δίαιτά τους.

Πώς να χάσετε βάρος ενώ τρώτε ό,τι θέλετε

Η περίπλοκη ισορροπία μεταξύ της πρόσληψης τροφής και της ενεργειακής δαπάνης επιβλέπεται από τον υποθάλαμο -μια δομή μέσα στον εγκέφαλο που χρησιμεύει ως ο κύριος σύνδεσμος μεταξύ του ενδοκρινικού και του νευρικού συστήματος. Ο υποθάλαμος διατηρεί μια σταθερή κατάσταση στον οργανισμό που ονομάζεται ομοιόσταση.

Ενώ είναι γνωστό ότι οι νευρώνες στον πλευρικό υποθάλαμο συνδέονται με τον λιπώδη ιστό και εμπλέκονται στο μεταβολισμό του λίπους, ο ακριβής ρόλος τους στη ρύθμιση του μεταβολισμού του λίπους παρέμενε μέχρι σήμερα μυστήριο.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ένα σύμπλεγμα νευρώνων στον υποθάλαμο που εκφράζουν ειδικά τον υποδοχέα για τον ανασταλτικό νευροδιαβιβαστή GABA (γάμα-αμινοβουτυρικό οξύ). Αυτό το σύμπλεγμα έχει βρεθεί ότι συνδέεται με την α5 υπομονάδα του υποδοχέα GABAA και ως εκ τούτου ονομάστηκε σύμπλεγμα GABRA5.

Σε ένα μοντέλο ποντικιών με παχυσαρκία που προκλήθηκε από δίαιτα, οι ερευνητές παρατήρησαν σημαντική επιβράδυνση στον ρυθμό ενεργοποίησης των νευρώνων GABRA5. Οι ερευνητές συνέχισαν τη μελέτη επιχειρώντας να αναστείλουν τη δραστηριότητα αυτών των νευρώνων χρησιμοποιώντας χημειογενετικές μεθόδους.

Αυτό με τη σειρά του προκάλεσε μείωση της κατανάλωσης ενέργειας στον καφέ λιπώδη ιστό, οδηγώντας σε συσσώρευση λίπους και αύξηση βάρους. Όμως, όταν ενεργοποιήθηκαν οι νευρώνες GABRA5 στον υποθάλαμο, τα ποντίκια κατάφεραν να επιτύχουν μείωση βάρους. Αυτό υποδηλώνει ότι οι νευρώνες GABRA5 μπορεί να λειτουργούν ως διακόπτης για τη ρύθμιση του βάρους.

Το ένζυμο-στόχος για τη θεραπεία της παχυσαρκίας

Στη συνέχεια, η ερευνητική ομάδα ανακάλυψε ότι τα αστροκύτταρα στον πλευρικό υποθάλαμο ρυθμίζουν τη δραστηριότητα των νευρώνων GABRA5. Ο αριθμός και το μέγεθος των αντιδρώντων αστροκυττάρων αυξάνονται και αρχίζουν να υπερεκφράζουν το ένζυμο ΜΑΟ-Β.

Το ένζυμο αυτό παίζει κρίσιμο ρόλο στο μεταβολισμό των νευροδιαβιβαστών στο νευρικό σύστημα και εκφράζεται κυρίως σε αντιδραστικά αστροκύτταρα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την παραγωγή μεγάλης ποσότητας τονωτικού GABA που αναστέλλει τους γύρω νευρώνες GABRA5.

Ανακάλυψαν επίσης ότι η καταστολή της έκφρασης του γονιδίου MAO-B σε αντιδραστικά αστροκύτταρα μπορεί να μειώσει την έκκριση GABA, αντιστρέφοντας έτσι την ανεπιθύμητη αναστολή των νευρώνων GABRA5.

Χρησιμοποιώντας αυτή την προσέγγιση, οι ερευνητές μπόρεσαν να αυξήσουν την παραγωγή θερμότητας στον λιπώδη ιστό των παχύσαρκων ποντικών, γεγονός που τους επέτρεψε να επιτύχουν απώλεια βάρους ακόμη και όταν κατανάλωναν μια δίαιτα με πολλές θερμίδες.

Αυτό έδειξε πειραματικά ότι το ένζυμο MAO-B στα αντιδραστικά αστροκύτταρα μπορεί να είναι ένας αποτελεσματικός στόχος για τη θεραπεία της παχυσαρκίας χωρίς να διακυβεύεται η όρεξη.

Αυτή είναι η αιτία της παχυσαρκίας

Επιπλέον, ένας επιλεκτικός και αναστρέψιμος αναστολέας ΜΑΟ-Β με το όνομα KDS2010, ο οποίος αυτή την περίοδο υποβάλλεται σε κλινικές δοκιμές φάσης 1, δοκιμάστηκε σε μοντέλο παχύσαρκου ποντικιού. Τα νέα φάρμακα έδωσαν πολύ επιτυχημένα αποτελέσματα, δείχνοντας σημαντική μείωση στη συσσώρευση λίπους και το βάρος χωρίς καμία επίδραση στην ποσότητα της πρόσληψης τροφής.

Ο μεταδιδακτορικός ερευνητής S.A. Moonsun σχολίασε ότι προηγούμενες θεραπείες παχυσαρκίας που στόχευαν τον υποθάλαμο επικεντρώνονταν κυρίως στους νευρωνικούς μηχανισμούς που σχετίζονται με τη ρύθμιση της όρεξης. Πρόσθεσε ότι για να το ξεπεράσουν αυτό, εστίασαν στα μη νευρωνικά αστροκύτταρα και εντόπισαν ότι τα αντιδραστικά αστροκύτταρα είναι η αιτία της παχυσαρκίας.

«Δεδομένου ότι η παχυσαρκία έχει χαρακτηριστεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ως η αναδυόμενη ασθένεια του 21ου αιώνα, προσβλέπουμε στο KDS2010 ως μια πιθανή θεραπεία επόμενης γενιάς για την παχυσαρκία που θα μπορούσε να την καταπολεμήσει αποτελεσματικά χωρίς να καταστέλλει την όρεξη», σχολίασε καταληκτικά ο Δρ. Lee.

Μαριάννα Σπανού

Η Μαριάννα Σπανού έχει συνεργαστεί με έντυπα και διαδικτυακά μέσα ποικίλης θεματολογίας, όπως iefimerida.gr, ygeiamou.gr, 4green.gr, autotriti-touring.gr, αποκτώντας εμπειρία σε πολλές πτυχές της δημοσιογραφίας. Πιστεύει ότι κάνοντας σωστά αυτό το επάγγελμα, έχουμε στα χέρια μας ένα πραγματικό εργαλείο για να αλλάξουμε τον κόσμο προς το καλύτερο.

Scroll to Top