Site icon Όλο Υγεία

Μακροζωία: Νέο φάρμακο παρατείνει τη διάρκεια ζωής και επιβραδύνει τη γήρανση

Μακροζωία

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι ένα φάρμακο που χρησιμοποιείται συνήθως για τη θεραπεία της υπέρτασης μπορεί να παρατείνει τη διάρκεια ζωής και να επιβραδύνει τη γήρανση.

Η μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε στο Aging Cell, διαπίστωσε ότι η ριλμενιδίνη, ένα φάρμακο που έχει ήδη συνταγογραφηθεί για την υπέρταση, μπορεί να αυξήσει τη διάρκεια ζωής και να βελτιώσει τους δείκτες υγείας σε ζώα που υποβλήθηκαν σε θεραπεία με αυτήν.

Βρέθηκε ότι το φάρμακο μιμείται τα αποτελέσματα του θερμιδικού περιορισμού, μιας πολύ γνωστής παρέμβασης κατά της γήρανσης που έχει αποδειχθεί ότι προάγει τη μακροζωία σε όλα τα είδη.

Σπάνιες και μη σοβαρές οι παρενέργειες της ριλμενιδίνης

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η ριλμενιδίνη θα μπορούσε να προσφέρει μια πολλά υποσχόμενη στρατηγική αντιγήρανσης λόγω των σπάνιων και μη σοβαρών παρενεργειών της, καθιστώντας την μια πιθανή θεραπεία για τον άνθρωπο.

Σε αντίθεση με άλλα φάρμακα που είχαν μελετηθεί προηγουμένως για τις αντιγηραντικές τους επιδράσεις, η ριλμενιδίνη έχει τη δυνατότητα μελλοντικής μετάφρασης στον άνθρωπο, λόγω της ευρείας χρήσης και των λιγότερων παρενεργειών.

Επικεφαλής της μελέτης ήταν ο καθηγητής João Pedro Magalhães, ο οποίος στο Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ. Η έρευνα περιελάμβανε συνεργασία με επιστήμονες από το ETH της Ζυρίχης και την Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ.

Ο θερμιδικός περιορισμός ήταν η πιο ισχυρή παρέμβαση κατά της γήρανσης μέχρι σήμερα. Ωστόσο, μελέτες για τον περιορισμό των θερμίδων σε ανθρώπους είχαν ανάμεικτα αποτελέσματα και παρενέργειες. Επομένως, η εύρεση φαρμάκων όπως η ριλμενιδίνη που μπορούν να μιμηθούν τα οφέλη του θερμιδικού περιορισμού θεωρείται η πιο λογική στρατηγική αντιγήρανσης.

Πώς λειτουργεί η ριλμενιδίνη για την αντιγήρανση

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα οφέλη για την υγεία και τη διάρκεια ζωής της θεραπείας με ριλμενιδίνη στο σκουλήκι C. elegans διαμεσολαβήθηκαν από τον υποδοχέα nish-1 της I1-ιμιδαζολίνης. Προσδιόρισαν αυτόν τον υποδοχέα ως πιθανό στόχο μακροζωίας. Αυτό υποδηλώνει ότι η ριλμενιδίνη θα μπορούσε να προσφέρει μια πολλά υποσχόμενη προσέγγιση για την επιβράδυνση της διαδικασίας γήρανσης στους ανθρώπους στοχεύοντας τον υποδοχέα nish-1.

«Με έναν παγκόσμιο γηράσκοντα πληθυσμό, τα οφέλη της καθυστέρησης της γήρανσης, έστω και ελαφρώς, είναι τεράστια. Η επαναχρησιμοποίηση φαρμάκων ικανών να παρατείνουν τη διάρκεια ζωής και την υγεία έχει τεράστιες αναξιοποίητες δυνατότητες στη μεταφραστική γεωεπιστήμη», σχολίασε ο καθηγητής Magalhães και πρόσθεσε:

«Για πρώτη φορά, μπορέσαμε να δείξουμε σε ζώα ότι η ριλμενιδίνη μπορεί να αυξήσει τη διάρκεια ζωής. Τώρα είμαστε πρόθυμοι να διερευνήσουμε εάν η ριλμενιδίνη μπορεί να έχει άλλες κλινικές εφαρμογές».

Τα ευρήματα της μελέτης έχουν σημαντικές επιπτώσεις στην ανάπτυξη νέων θεραπειών κατά της γήρανσης. Η ικανότητα χρήσης ενός φαρμάκου που συνταγογραφείται συνήθως για την επιβράδυνση της διαδικασίας γήρανσης θα μπορούσε να φέρει επανάσταση στον τομέα της έρευνας για τη γήρανση.

Η ασφάλεια και η αποτελεσματικότητα της ριλμενιδίνης θα μπορούσαν επίσης να την καταστήσουν μια βιώσιμη εναλλακτική λύση στον θερμιδικό περιορισμό, ο οποίος είναι συχνά δύσκολο να ακολουθηθεί και έχει ανεπιθύμητες παρενέργειες.

Οι μελλοντικοί ερευνητικοί στόχοι των επιστημόνων

Οι ερευνητές ελπίζουν να διερευνήσουν περαιτέρω τα πιθανά οφέλη της ριλμενιδίνης για τη γήρανση του ανθρώπου. Εν τω μεταξύ, συνιστούν τη διεξαγωγή περαιτέρω έρευνας για τη διερεύνηση του πλήρους φάσματος των πλεονεκτημάτων για την υγεία που θα μπορούσε να προσφέρει το φάρμακο.

Τα ευρήματα θα μπορούσαν να έχουν σημαντικό αντίκτυπο στο πεδίο έρευνας για τη γήρανση, το οποίο επεκτείνεται ταχέως καθώς ο παγκόσμιος πληθυσμός γερνάει. Ο αριθμός των ατόμων άνω των 65 ετών αναμένεται να τριπλασιαστεί έως το 2050, άρα υπάρχει μια αυξανόμενη ανάγκη ανάπτυξης αποτελεσματικών θεραπειών που θα βελτιώνουν την υγεία και θα παρατείνουν τη διάρκεια ζωής.

Η δυνατότητα της ριλμενιδίνης ως αντιγηραντικού φαρμάκου θα μπορούσε να φέρει επανάσταση στον τομέα της έρευνας για τη γήρανση και να προσφέρει μια νέα οδό για τη βελτίωση της ανθρώπινης υγείας και την παράταση της διάρκειας ζωής.

Τα ευρήματα των ερευνητών έχουν σημαντικές επιπτώσεις για το μέλλον της έρευνας κατά της γήρανσης και θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην ανάπτυξη νέων, πιο αποτελεσματικών θεραπειών αντιγήρανσης στο μέλλον.

Μαριάννα Σπανού

Η Μαριάννα Σπανού έχει συνεργαστεί με έντυπα και διαδικτυακά μέσα ποικίλης θεματολογίας, όπως iefimerida.gr, ygeiamou.gr, 4green.gr, autotriti-touring.gr, αποκτώντας εμπειρία σε πολλές πτυχές της δημοσιογραφίας. Πιστεύει ότι κάνοντας σωστά αυτό το επάγγελμα, έχουμε στα χέρια μας ένα πραγματικό εργαλείο για να αλλάξουμε τον κόσμο προς το καλύτερο.

Exit mobile version