Site icon Όλο Υγεία

Τα πασίγνωστα φάρμακα που αδυνατίζουν και έχουν και αντικαρκινική δράση-Νέα μελέτη

φάρμακα για τον καρκίνο

Τα δημοφιλή φάρμακα απώλειας βάρους έχουν τεράστιες δυνατότητες ως νέο όπλο στη μάχη κατά του καρκίνου, σύμφωνα με κορυφαίους ειδικούς. Τα επαναστατικά φάρμακα έχει ήδη αποδειχθεί ότι αντιστρέφουν τον διαβήτη και μειώνουν τον κίνδυνο καρδιακών προσβολών και εγκεφαλικών.

Τώρα, αρκετές μελέτες που παρουσιάστηκαν στο μεγαλύτερο συνέδριο ογκολογίας στον κόσμο έχουν δημιουργήσει ελπίδες ότι μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο όγκων και να ενισχύσουν την επιβίωση. Μια πρωτοποριακή μελέτη που περιελάμβανε περισσότερους από 34.000 ασθενείς έδειξε ότι τα εμβόλια μειώνουν κατά ένα πέμπτο τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου σε διάστημα 15 ετών.

«Η παχυσαρκία είναι παράγοντας κινδύνου για σχεδόν όλους τους καρκίνους, τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες», δήλωσε ο Δρ. Mitchell Lazar από το Ινστιτούτου για τον Διαβήτη, την Παχυσαρκία και τον Μεταβολισμό στο Penn Medicine της Φιλαδέλφεια και συνέχισε:

«Επομένως, η επανάσταση στην ιατρική θεραπεία της παχυσαρκίας έχει τεράστιες δυνατότητες για την πρόληψη νέων καρκίνων, τη μείωση της σοβαρότητας και του ρυθμού ανάπτυξης των υφιστάμενων όγκων και τη συνέργεια με νέες, ειδικές για τον καρκίνο θεραπείες».

Πώς λειτουργούν τα φάρμακα για την απώλεια βάρους

Τα εμβόλια απώλειας βάρους όπως το Ozempic και το Wegovy ανήκουν σε μια κατηγορία φαρμάκων που ονομάζονται αγωνιστές των υποδοχέων GLP-1. Αυτά μιμούνται τη δράση μιας ορμόνης που απελευθερώνεται από το έντερο μετά τα γεύματα που σας κάνει να αισθάνεστε χορτάτοι.

Τα σχετικά νέα φάρμακα ήταν ένα μείζον θέμα στην ετήσια συνάντηση της Αμερικανικής Εταιρείας Κλινικής Ογκολογίας (ASCO) αυτή την εβδομάδα, όπου συγκεντρώθηκαν περισσότεροι από 40.000 κορυφαίοι ειδικοί στον καρκίνο.

Μια ομάδα από το Πανεπιστήμιο Case Western Reserve στο Οχάιο παρουσίασε έρευνα στην οποία συμμετείχαν περισσότεροι από 34.000 παχύσαρκοι ασθενείς. Εξέτασε 13 τύπους καρκίνου που συνδέονται με την παχυσαρκία, συμπεριλαμβανομένου του μαστού, του εντέρου και του ήπατος.

Οι ασθενείς που έλαβαν φάρμακα GLP-1 είχαν 19% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν τη νόσο σε διάστημα 15 ετών. Τα εμβόλια είχαν τον ίδιο αντίκτυπο στον κίνδυνο καρκίνου με τη βαριατρική χειρουργική, χωρίς να απαιτείται χειρουργική επέμβαση.

Και οι λήπτες των φαρμάκων έχασαν σημαντικά λιγότερα κιλά κατά μέσο όρο από εκείνους στην ομάδα της χειρουργικής επέμβασης, υποδηλώνοντας ότι το αποτέλεσμα δεν προκλήθηκε μόνο από την απώλεια βάρους. Οι ερευνητές είπαν ότι αυτό μπορεί να οφείλεται στην επίδραση των φαρμάκων στη μείωση της φλεγμονής.

Σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου, οι θάνατοι μειώθηκαν επίσης κατά το ήμισυ μεταξύ αυτών που έπαιρναν GLP-1 και ήταν 14% χαμηλότεροι μεταξύ των ασθενών με βαριατρική χειρουργική επέμβαση.

Οι συγγραφείς Δρ. Cindy Lin και Δρ. Benjamin Liu είπαν ότι η εργασία τους πρότεινε ότι η έγκαιρη χρήση φαρμάκων απώλειας βάρους θα μπορούσε να καθυστερήσει ή να αποτρέψει τους καρκίνους που σχετίζονται με την παχυσαρκία.

«Τα ευρήματά μας είναι σημαντικά στο ότι θα μπορούσαν να αλλάξουν το παράδειγμα της διαχείρισης της παχυσαρκίας», ανέφεραν χαρακτηριστικά.

Τα φάρμακα απώλειας βάρους και για τον καρκίνο του μαστού

Παράλληλα, μια ομάδα από το Κέντρο Καρκίνου Memorial Sloan Kettering στη Νέα Υόρκη υποστήριξε ότι τα φάρμακα μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο υποτροπής και να βελτιώσουν τη μακροπρόθεσμη επιβίωση για τον καρκίνο του μαστού.

Σε μια μελέτη 75 γυναικών, περισσότερες από τις μισές έπαιρναν μακροχρόνια φάρμακα ορμονικής θεραπείας που συχνά προκαλούν αύξηση βάρους. Σε όλες συνταγογραφήθηκαν φάρμακα GLP-1 και έχασαν κατά μέσο όρο το 5% του σωματικού τους βάρους σε διάστημα 12 μηνών.

Ο συγγραφέας Δρ. Neil Iyengar είπε ότι μέχρι τέσσερις στους 10 ασθενείς με καρκίνο του μαστού που χρειάζονται ορμονοθεραπεία σταματούν να παίρνουν τα φάρμακά τους αφού πάρουν βάρος.

«Εάν μπορούμε να αποτρέψουμε ή να μειώσουμε την αύξηση βάρους, οι άνθρωποι μπορεί να είναι πιο πρόθυμοι να παραμείνουν στην ορμονοθεραπεία. Βλέπω αυτά τα δεδομένα ως έκκληση προς τις φαρμακευτικές εταιρείες να υποστηρίξουν κλινικές δοκιμές που δοκιμάζουν αυτά τα φάρμακα σε πληθυσμούς καρκίνου», τόνισε.

Επιφυλακτική μεγάλη μερίδα της επιστημονικής κοινότητας

Ο καθηγητής Charles Swanton, επικεφαλής κλινικός ιατρός της Cancer Research UK, ήταν πιο προσεκτικός. Είπε ότι απαιτείται περαιτέρω έρευνα για να αποδειχθούν τα οφέλη των φαρμάκων για τον καρκίνο.

«Η σχέση μεταξύ της παχυσαρκίας και των πολλαπλών καρκίνων είναι αποδεδειγμένη. Ενώ οι αγωνιστές των υποδοχέων GLP-1 είναι αποτελεσματικά φάρμακα για τη διαχείριση της απώλειας βάρους, είναι ακόμη νωρίς για την κατανόηση των φαρμάκων και του κατά πόσο μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο καρκίνου στους ανθρώπους», σημείωσε και πρόσθεσε:

«Οι καλά σχεδιασμένες προοπτικές δοκιμές με τυχαιοποιημένα δεδομένα θα παρέχουν περισσότερη σαφήνεια σχετικά με τη δυνατότητα και την ασφάλεια των φαρμάκων απώλειας βάρους να μειώσουν τον κίνδυνο καρκίνου στους ανθρώπους».

Η Δρ. Julie Gralow, επικεφαλής ιατρός της ASCO, αναμένει ότι τα φάρμακα θα αποτελέσουν μεγαλύτερο επίκεντρο της έρευνας τα επόμενα χρόνια. Είπε ότι ήταν πολύ νωρίς για να αρχίσουμε να συνταγογραφούμε φάρμακα απώλειας βάρους για την πρόληψη του καρκίνου, αλλά πρόσθεσε:

«Υπάρχουν τόσα πολλά πιθανά και ήδη αποδεδειγμένα οφέλη για την υγεία σε αυτά τα φάρμακα που θα ήταν κερασάκι στην τούρτα αν βλέπαμε ότι μειώνουν επίσης τον καρκίνο. Είμαι πολύ αισιόδοξη για γενικές βελτιώσεις στην υγεία από αυτήν την κατηγορία φαρμάκων».

Μαριάννα Σπανού

Η Μαριάννα Σπανού έχει συνεργαστεί με έντυπα και διαδικτυακά μέσα ποικίλης θεματολογίας, όπως iefimerida.gr, ygeiamou.gr, 4green.gr, autotriti-touring.gr, αποκτώντας εμπειρία σε πολλές πτυχές της δημοσιογραφίας. Πιστεύει ότι κάνοντας σωστά αυτό το επάγγελμα, έχουμε στα χέρια μας ένα πραγματικό εργαλείο για να αλλάξουμε τον κόσμο προς το καλύτερο.

Exit mobile version