Site icon Όλο Υγεία

Φαλάκρα: Οι 21 πιο… φαλακρές χώρες – Που κατατάσσονται οι Έλληνες

φαλάκρα

Ανδρογενετική αλωπεκία ή αλωπεκία ανδρογενετικού τύπου είναι δύο επιστημονικές ονομασίες για ένα μεγάλο πρόβλημα, κυρίως του αντρικού πληθυσμού: τη φαλάκρα. Στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από το World Population Review για τη φαλάκρα αποκάλυψαν τις 21 πιο… φαλακρές χώρες. Ανάμεσα σε αυτές και η Ελλάδα!

Στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από το World Population Review για τη φαλάκρα, με βάση δεδομένα από την Vantage Hair Clinic, αποκάλυψαν τις 21 πιο… φαλακρές χώρες, πολλές από τις οποίες είχαν Καυκάσιους πληθυσμούς, μια ομάδα που τείνει να χάνει τα μαλλιά της πιο γρήγορα από άλλους.

Στη φαλάκρα υπερτερεί αυτή η χώρα!

Οι ερευνητές βρήκαν ότι οι άνδρες στην Τσεχική Δημοκρατία είχαν τα πιο φαλακρά κεφάλια, με περισσότερο από το 40% του ενήλικου ανδρικού πληθυσμού της να υποφέρει από τριχόπτωση.

Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι η πέμπτη πιο φαλακρή χώρα, με το 39,2% των ανδρών να αντιμετωπίζουν κάποιο βαθμό απώλειας μαλλιών, ενώ οι ΗΠΑ κατέλαβαν την όγδοη θέση με 38%.

Σε τι οφείλεται η φαλάκρα;

H ανδρογενετική αλωπεκία ή αλωπεκία ανδρογενετικού τύπου είναι οι επίσημες ονομασίες για τη φαλάκρα, που χαρακτηρίζεται από απουσία μαλλιών. Ο κύκλος ζωής των μαλλιών μεταβάλλεται έτσι: η ανάπτυξη των μαλλιών επιταχύνεται, αναπτύσσονται όλο και πιο αραιά μαλλιά έως ότου σταματήσουν να αναπτύσσονται οριστικά. Που οφείλεται η φαλάκρα;

Στην κληρονομικότητα: Σύμφωνα με την Αμερικανική Εταιρεία Τριχόπτωσης (AHLA), το 95% της τριχόπτωσης στους άνδρες προκαλείται από ανδρογενετική αλωπεκία, γνωστή και ως φαλάκρα ανδρικού τύπου. Προκαλείται από μια γενετική ευαισθησία σε ένα υποπροϊόν της τεστοστερόνης, τη διυδροτεστοστερόνη (DHT). Οι θύλακες των μαλλιών που είναι ευαίσθητοι στην DHT συρρικνώνονται με την πάροδο του χρόνου, μειώνοντας τη διάρκεια ζωής κάθε τρίχας έως ότου οι θύλακες σταματήσουν να παράγουν τρίχες εντελώς.

Στις ορμόνες: Ο μηχανισμός έναρξής του είναι ορμονικός και περιλαμβάνει τους υποδοχείς ανδρογόνων που βρίσκονται στο δερματικό επιθήλιο. Η αλωπεκία εμφανίζεται όταν παράγονται υπερβολικές ποσότητες της αντρικής ορμόνης διυδροτεστοστερόνης, η οποία παρεμποδίζει τον κύκλο ανάπτυξης της τρίχας.

Στην ηλικία: Η πιθανότητα για φαλάκρα αυξάνεται με την ηλικία. Αυτό συμβαίνει καθώς οι άνδρες γερνούν, η τεστοστερόνη μετατρέπεται σε DHT, έτσι όσοι έχουν ευαισθησία σε αυτήν χάνουν τα μαλλιά τους. Σύμφωνα με το AHLA, το 85% των ανδρών θα έχουν σημαντικά πιο αραιά μαλλιά μέχρι την ηλικία των 50 ετών και το 25% θα εμφανίσει φαλάκρα πριν φτάσουν τα 21.

Στη διατροφή: Ανασκόπηση του 2019 στο περιοδικό Dermatology and Therapy βρήκε ότι οι ελλείψεις σε βιταμίνες B12 και D, βιοτίνη, ριβοφλαβίνη και σίδηρο θα μπορούσαν να είναι υπεύθυνες για την παρεμπόδιση της ανάπτυξης των μαλλιών. Και στις 21 χώρες που αναλύθηκαν, τουλάχιστον το 1/4 του ενήλικου ανδρικού πληθυσμού ήταν εμφανώς φαλακρός ή εντελώς φαλακρός.

Ανασκόπηση του 2018 στο περιοδικό Nutrients διαπίστωσε ότι το 95% του πληθυσμού στην Τσεχική Δημοκρατία είχε έλλειψη βιταμίνης D. Αυτό εξηγείται αφού η τσέχικη κουζίνα είναι βαριά με πηχτές σούπες και μαγειρευτά, πιάτα με κρέας και άμυλα, καθώς και μπύρα. Αυτά τα τρόφιμα έχουν λιγότερες βιταμίνες και μέταλλα που απαιτούνται για την ανάπτυξη των μαλλιών.

Έρευνα που δημοσιεύθηκε φέτος από τη Vitall διαπίστωσε ότι το 60% των Βρετανών έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη D και ένας στους πέντε έχει έλλειψη. Και ένας στους 10 Βρετανούς άνω των 75 ετών έχει έλλειψη σε βιταμίνη Β12, ένα άλλο ζωτικής σημασίας θρεπτικό συστατικό για την ανάπτυξη των μαλλιών.

φαλάκρα
Credit Photo: Dailymail

Στη Φυλή: Η Φυλή ενδέχεται να είναι ένας παράγοντας κινδύνου. Τα στοιχεία της απογραφής του 2021 διαπίστωσαν ότι το 82% του πληθυσμού στην Αγγλία και την Ουαλία είναι Καυκάσιοι. Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι η πέμπτη πιο φαλακρή χώρα, με το 39,2% των ανδρών να έχουν απώλεια μαλλιών.

Εν τω μεταξύ, οι ΗΠΑ βρέθηκε στην όγδοη θέση της κατάταξης, όπου το 75% των Αμερικανών προσδιορίζονται ως «μόνο λευκοί» στα τελευταία στοιχεία απογραφής- με αρκετές ελλείψεις σε θρεπτικά συστατικά. Σύμφωνα με τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας (NIH), το 42% των Αμερικανών έχουν έλλειψη βιταμίνης D.

Που βρίσκεται η Ελλάδα στην κατάταξη και γιατί

Η Ελλάδα βρίσκεται στην 14η θέση με ποσοστό 32%. Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε από την Ελληνική Διατροφολογική Εταιρεία, στα πλαίσια της Μελέτης Healthy for Life για τη διατροφή και τη φυσική άσκηση 7 στους 10 Έλληνες έχουν ανεπάρκεια βιταμίνης D. Αντικείμενο αποτέλεσαν οι διαστάσεις του φαινομένου (επιπολασμός) της έλλειψης βιταμίνης D στον ελληνικό πληθυσμό.

Η συγκεκριμένη μελέτη διενεργήθηκε από ερευνητική ομάδα της Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας με επικεφαλής τον κλινικό διατροφολόγο Δρ. Δημήτρη Γρηγοράκη, MSc, PhD. Παρά την ηλιοφάνεια που έχει η χώρα μας, παρατηρείται υψηλός επιπολασμός χαμηλού status βιταμίνης D (Manios et al. 2018). Το φαινόμενο αυτό αποκαλείται ως «μεσογειακό παράδοξο», το οποίο αφορά και στη χώρα μας, αφού οι περισσότεροι Έλληνες εμφανίζουν υψηλό βαθμό ανεπάρκειας βιταμίνης D στον οργανισμό τους.

Φίλια Μητρομάρα
Φίλια Μητρομάρα

Η Φίλια Μητρομάρα είναι δημοσιογράφος υγείας, με πολυετή πείρα σε μεγάλα γυναικεία και αντρικά περιοδικά. Αφιέρωσε 7 χρόνια στο ραδιόφωνο ενώ από το 2014 «βούτηξε» στον digital κόσμο ως wellness content editor με πιστοποιήσεις από το ΗΑEC (Hellenic American College) σε SEO, Social Media και digital marketing. Ως TedX speaker μίλησε για τη διαφορετικότητα και πιστεύει ότι κάθε άνθρωπος έχει μια ιστορία που αξίζει να ειπωθεί επειδή έχει τη δύναμη της έμπνευσης. Η Φίλια Μητρομάρα έχει εργαστεί στo <a href="https://www.shape.gr">Περιοδικό Shape και shape.gr</a>, <a href="https://elle.gr">Περιοδικό Elle</a>, <a href="https://glow.gr">Περιοδικό Glow</a>, <a href="https://bestofyou.gr">Bestofyou.g</a>, <a href="https://www.capital.gr">Capital.gr</a>, <a href="https://www.madamefigaro.gr">Περιοδικό MadameFigaro</a>, <a href="https://omorfamystika.gr">Omorfamystika.gr</a>, <a href="https://www.hello.gr">Περιοδικό Hello</a>, <a href="https://www.harpersbazaararabia.com">Harper’s Bazaar Mideast</a>, <a href="https://www.wefit.gr">Wefit.gr</a>, <a href="https://www.boxpharmacy.gr/el">Boxpharmacy.gr</a>, <a href="https://carespot.gr">Carespot.gr</a>. Κεντρική ομιλήτρια στο TEDx Θεσσαλονίκης 2019 με θέμα «Looking the world straight in the eye with one eye» | <a href="https://www.youtube.com/watch?v=SNiV1sW03tE">https://www.youtube.com/watch?v=SNiV1sW03tE</a>

Exit mobile version