Πότε το τσάι μπορεί να είναι επικίνδυνο, σύμφωνα με νέα μελέτη

Κίνδυνος από τα φακελάκια τσαγιού: Απελευθερώνουν μικροπλαστικά που εισχωρούν βαθιά μέσα στο έντερο

Μία νέα πτυχή των κινδύνων που μπορεί να ενέχουν για τον ανθρώπινο οργανισμό τα μικροπλαστικά δίνει μία πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Chemosphere. Η εργασία υποστηρίζει ότι τα φακελάκια τσαγιού που όλοι χρησιμοποιούμε απελευθερώνουν εκατομμύρια τέτοια σωματίδια που μπορούν να φτάσουν μέχρι τον πυρήνα του ανθρώπινου εντέρου.

Συγκεκριμένα, η πρόσφατη έρευνα του Autonomous University of Barcelona (UAB) εξηγεί λεπτομερώς πώς τα εμπορικά φακελάκια τσαγιού με βάση τα πολυμερή απελευθερώνουν εκατομμύρια νανοπλαστικά και μικροπλαστικά όταν εγχυθούν στο νερό. Η μελέτη δείχνει για πρώτη φορά την ικανότητα αυτών των σωματιδίων να απορροφώνται από τα ανθρώπινα εντερικά κύτταρα και έτσι να φτάνουν στην κυκλοφορία του αίματος και να εξαπλώνονται σε όλο το σώμα.

Η καθημερινή συνήθεια όταν ζεσταίνουμε το φαγητό που είναι «τοξική» και επικίνδυνη για την υγεία – Τι βρήκαν οι επιστήμονες

Η ρύπανση από πλαστικά απόβλητα αντιπροσωπεύει μια κρίσιμη περιβαλλοντική πρόκληση με αυξανόμενες επιπτώσεις για την ευημερία και την υγεία των μελλοντικών γενεών. Οι συσκευασίες τροφίμων είναι μια κύρια πηγή μόλυνσης από μικροπλαστικά και νανοπλαστικά (MNPLs) και η εισπνοή και η κατάποσή τους είναι η κύρια οδός έκθεσης του ανθρώπου σε αυτά.

Πόσα μικροπλαστικά απελευθερώνουν τα φακελάκια τσαγιού, ανάλογα με το υλικό από το οποίο είναι κατασκευασμένα

Η μελέτη από την ερευνητική ομάδα του Τμήματος Γενετικής και Μικροβιολογίας του UAB εξέτασε μικροπλαστικά και νανοπλαστικά που προέρχονται από διάφορους τύπους εμπορικά διαθέσιμων προϊόντων τσαγιού σε φακελάκι.

Οι ερευνητές του UAB παρατήρησαν ότι όταν τα φακελάκια τσαγιού χρησιμοποιούνται για την παρασκευή ενός αφεψήματος, απελευθερώνονται τεράστιες ποσότητες νανοσωματιδίων και νανονηματοειδών δομών, κάτι που αποτελεί σημαντική πηγή έκθεσης στα MNPLs. Τα φακελάκια τσαγιού που χρησιμοποιήθηκαν για την έρευνα κατασκευάστηκαν από τα πολυμερή nylon-6, πολυπροπυλένιο και κυτταρίνη.

Η μελέτη δείχνει ότι, κατά την παρασκευή του τσαγιού, το πολυπροπυλένιο απελευθερώνει περίπου 1,2 δισεκατομμύρια σωματίδια ανά χιλιοστόλιτρο, με μέσο μέγεθος 136,7 νανόμετρα. Η κυτταρίνη απελευθερώνει περίπου 135 εκατομμύρια σωματίδια ανά χιλιοστόλιτρο, με μέσο μέγεθος 244 νανόμετρα, ενώ το nylon-6 απελευθερώνει 8,18 εκατομμύρια σωματίδια ανά χιλιοστόλιτρο, με μέσο μέγεθος 138,4 νανόμετρα.

Μικροπλαστικά: Ο εκπληκτικά απλός τρόπος να τα αφαιρέσετε από το νερό σας

Για τον χαρακτηρισμό των διαφορετικών τύπων σωματιδίων που υπάρχουν σε κάθε φακελάκι τσαγιού, χρησιμοποιήθηκε ένα σύνολο προηγμένων αναλυτικών τεχνικών. «Καταφέραμε να χαρακτηρίσουμε αυτούς τους ρύπους με ένα σύνολο τεχνολογιών αιχμής, το οποίο είναι ένα πολύ σημαντικό εργαλείο για την προώθηση της έρευνας σχετικά με τις πιθανές επιπτώσεις τους στην ανθρώπινη υγεία», δήλωσε σχετικά η ερευνήτρια της UAB, Alba Garcia.

Τα νανοπλαστικά από τα φακελάκια τσαγιού φτάνουν μέχρι τον πυρήνα του εντέρου

Οι ερευνητές χρωμάτισαν και εξέθεσαν τα σωματίδια για πρώτη φορά σε διαφορετικούς τύπους ανθρώπινων εντερικών κυττάρων για να αξιολογήσουν την αλληλεπίδρασή τους καθώς και την πιθανή κυτταρική εσωτερίκευση.

Τα πειράματα βιολογικής αλληλεπίδρασης που διεξήγαν έδειξαν ότι τα εντερικά κύτταρα που παράγουν βλέννα είχαν την υψηλότερη πρόσληψη μικροπλαστικών και νανοπλαστικών, με τα σωματίδια να εισέρχονται ακόμη και στον κυτταρικό πυρήνα που στεγάζει το γενετικό υλικό.

Το αποτέλεσμα υποδηλώνει έναν βασικό ρόλο της εντερικής βλέννας στην πρόσληψη αυτών των ρυπογόνων σωματιδίων και υπογραμμίζει την ανάγκη για περαιτέρω έρευνα σχετικά με τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει η χρόνια έκθεση στην ανθρώπινη υγεία.

«Είναι κρίσιμο να αναπτυχθούν τυποποιημένες μέθοδοι δοκιμών για την αξιολόγηση της μόλυνσης από MNPL που απελευθερώνονται από πλαστικά υλικά που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα και να διαμορφωθούν ρυθμιστικές πολιτικές για τον αποτελεσματικό μετριασμό και την ελαχιστοποίηση αυτής της μόλυνσης», πρόσθεσαν οι ερευνητές και κατέληξαν:

Η «αθώα» συνήθεια όλων που μπορεί να αυξήσει σημαντικά την αρτηριακή πίεση – Τι έδειξε νέα μελέτη

«Καθώς η χρήση πλαστικού στις συσκευασίες τροφίμων συνεχίζει να αυξάνεται, είναι ζωτικής σημασίας να αντιμετωπιστεί η μόλυνση από MNPL για τη διασφάλιση της ασφάλειας των τροφίμων και την προστασία της δημόσιας υγείας».

Μαριάννα Σπανού

Η Μαριάννα Σπανού έχει συνεργαστεί με έντυπα και διαδικτυακά μέσα ποικίλης θεματολογίας, όπως iefimerida.gr, ygeiamou.gr, 4green.gr, autotriti-touring.gr, αποκτώντας εμπειρία σε πολλές πτυχές της δημοσιογραφίας. Πιστεύει ότι κάνοντας σωστά αυτό το επάγγελμα, έχουμε στα χέρια μας ένα πραγματικό εργαλείο για να αλλάξουμε τον κόσμο προς το καλύτερο.

Scroll to Top