Έξυπνο ρολόι: Τι μπορεί να πάθετε από το λουράκι του, σύμφωνα με έρευνα

έξυπνο ρολόι

Εάν φοράτε fitness trackers, aka έξυπνο ρολόι, που ανιχνεύει τη φυσική κατάσταση, μάθετε ότι μια νέα μελέτη αποκάλυψε το πρόβλημα που υπάρχει στο λουράκι του.

Φοράτε συνεχώς το έξυπνο ρολόι σας; Γιατί άλλωστε να μην το κάνετε: καταγράφει τα βήματα σας, τις θερμίδες σας, τον ύπνο σας, τις συνήθειες σας.

Έχει πολλά οφέλη ένα έξυπνο ρολόι, αφού βασίζεται σε λειτουργίες ύπνου και ευεξίας, που δίνουν συμβουλές για να βελτιώσετε την καθημερινότητά σας. Αλλά μία νέα μελέτη βρήκε ότι μπορεί να επιβαρύνει την υγεία σας με αυτόν τον τρόπο.

Τι έδειξε η μελέτη για το έξυπνο ρολόι

Η ερευνητική ομάδα, από το Florida Atlantic University, εξέτασε για τα δυνητικά παθογόνα είδη Σταφυλόκοκκο (Staphylococcus), Enterobacteria (όπως το Escherichia coli) και Ψευδομονάδα (Pseudomonas), τα οποία μπορούν να προκαλέσουν λοιμώξεις υπό ορισμένες συνθήκες. Ωστόσο, υπήρχαν παραλλαγές στον τύπο του ρολογιού που χρησιμοποιήθηκε: τα ελαστικά και πλαστικά λουράκια  είχαν τα περισσότερα βακτήρια πάνω τους, ενώ τα μεταλλικά, ειδικά ο χρυσός και το ασήμι, ήταν απαλλαγμένα από βακτήρια.

Η μελέτη βρήκε ότι το 95% των περικάρπιων στα έξυπνα ρολόγια που δοκιμάστηκαν ήταν μολυσμένα με βακτήρια ικανά να προκαλέσουν ασθένειες.

«Τα πλαστικά και τα ελαστικά βραχιολάκια μπορεί να παρέχουν το πιο κατάλληλο περιβάλλον για την ανάπτυξη βακτηρίων, καθώς οι πορώδεις επιφάνειές τους προσελκύουν και αποικίζονται από βακτήρια», λέει ο βιολογικός επιστήμονας Nwadiuto Esiobu από το Florida Atlantic University.

Τι προκαλούν τα βακτήρια που βρίσκονται πάνω σε ένα έξυπνο ρολόι

Ενώ η έρευνα έχει δείξει ότι τα ρολόγια χειρός μπορεί να είναι πιθανές πηγές μόλυνσης σε νοσοκομειακά περιβάλλοντα, λίγες έρευνες έχουν βρει τις λεπτομέρειες του τρόπου με τον οποίο διαφορετικά υλικά φιλοξενούν μικρόβια.

Τα βακτήρια που εξετάστηκαν σε αυτή τη μελέτη είναι από τα πιο συχνά που βρίσκονται στο σώμα και στο περιβάλλον. Σε σωστές (ή λάθος) συνθήκες, μπορεί να οδηγήσουν σε ασθένειες όπως αποστήματα, πνευμονία και σαλμονέλα. Μάλιστα όσοι γυμνάζονται και φορούν αυτά τα ρολόγια είχαν τα υψηλότερα επίπεδα σταφυλοκοκκικών βακτηρίων.

Το πρόβλημα είναι στις συνήθειες υγιεινής: ενώ τα ρολόγια και άλλα φορητά gadgets φοριούνται πολλές ώρες ή όλη την ημέρα στο χέρι μας, σπάνια σκεφτόμαστε να τα καθαρίσουμε.

«Η ποσότητα και η ταξινόμηση των βακτηρίων που βρήκαμε στα βραχιολάκια δείχνουν ότι υπάρχει ανάγκη για τακτικό καθαρισμό», λέει ο Esiobu. «Ακόμη και σε σχετικά χαμηλούς αριθμούς, αυτά τα παθογόνα είναι σημαντικά για την υγεία».

Οι ερευνητές δοκίμασαν επίσης μερικές διαφορετικές καθαριστικές ουσίες για να δουν ποια ήταν η πιο αποτελεσματική: ένα απολυμαντικό σπρέι, ένα μείγμα αιθανόλης 70% (του είδους που χρησιμοποιείται συχνά στα νοσοκομεία) και μηλόξυδο, ένα πιο φυσικό μείγμα.

Όσον αφορά την εκτόξευση βακτηρίων, το μείγμα σπρέι και αιθανόλης σκότωσε το 99,9% των βακτηρίων μέσα σε 30 δευτερόλεπτα σε όλα τα υλικά, το μηλόξυδο δεν ήταν τόσο ισχυρό ενάντια σε όλους τους τύπους βακτηρίων και χρειαζόταν περισσότερο χρόνο για να δράσει.

«Άλλες πιθανές μορφές βακτηριακής μετάδοσης και διευκόλυνσης της μόλυνσης, όπως τα ακουστικά ή τα κινητά τηλέφωνα, θα πρέπει να μελετηθούν παρομοίως», λέει ο Esiobu.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Advances in Infectious Diseases.

Φίλια Μητρομάρα
Φίλια Μητρομάρα

Η Φίλια Μητρομάρα είναι δημοσιογράφος υγείας, με πολυετή πείρα σε μεγάλα γυναικεία και αντρικά περιοδικά. Αφιέρωσε 7 χρόνια στο ραδιόφωνο ενώ από το 2014 «βούτηξε» στον digital κόσμο ως wellness content editor με πιστοποιήσεις από το ΗΑEC (Hellenic American College) σε SEO, Social Media και digital marketing. Ως TedX speaker μίλησε για τη διαφορετικότητα και πιστεύει ότι κάθε άνθρωπος έχει μια ιστορία που αξίζει να ειπωθεί επειδή έχει τη δύναμη της έμπνευσης. Η Φίλια Μητρομάρα έχει εργαστεί στo <a href="https://www.shape.gr">Περιοδικό Shape και shape.gr</a>, <a href="https://elle.gr">Περιοδικό Elle</a>, <a href="https://glow.gr">Περιοδικό Glow</a>, <a href="https://bestofyou.gr">Bestofyou.g</a>, <a href="https://www.capital.gr">Capital.gr</a>, <a href="https://www.madamefigaro.gr">Περιοδικό MadameFigaro</a>, <a href="https://omorfamystika.gr">Omorfamystika.gr</a>, <a href="https://www.hello.gr">Περιοδικό Hello</a>, <a href="https://www.harpersbazaararabia.com">Harper’s Bazaar Mideast</a>, <a href="https://www.wefit.gr">Wefit.gr</a>, <a href="https://www.boxpharmacy.gr/el">Boxpharmacy.gr</a>, <a href="https://carespot.gr">Carespot.gr</a>. Κεντρική ομιλήτρια στο TEDx Θεσσαλονίκης 2019 με θέμα «Looking the world straight in the eye with one eye» | <a href="https://www.youtube.com/watch?v=SNiV1sW03tE">https://www.youtube.com/watch?v=SNiV1sW03tE</a>

Scroll to Top