Η απλή εξέταση που μετρά την καρδιοαναπνευστική ικανότητα – Είναι δείκτης της συνολικής υγείας

καρδιοαναπνευστική ικανότητα

Τα επίπεδα πρωτεΐνης που κυκλοφορούν στον οργανισμό μπορεί να χρησιμεύσουν ως βιοδείκτης για την καρδιοαναπνευστική ικανότητα, ένα σημαντικό αλλά προηγουμένως δύσκολο να μετρηθεί συστατικό της συνολικής υγείας, υποστηρίζει μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Nature Medicine.

Αν και η καρδιοαναπνευστική λειτουργία μπορεί να προσφέρει μια αντιπροσωπευτική ένδειξη της συνολικής υγείας, δεν υπάρχει επί του παρόντος τυποποιημένη μέθοδος για τη μέτρηση της καρδιοαναπνευστικής ικανότητας, όπως εξήγησε ο Ravi Kalhan, καθηγητής ιατρικής στο Τμήμα Προληπτικής Ιατρικής στο Πανεπιπστήμιο του Princeton και ένας εκ των συγγραφέων της μελέτης.

Μάθετε περισσότερα για την υγεία της καρδιάς

«Ως γιατρός που βλέπει καθημερινά ασθενείς, δεν μπορώ να αξιολογήσω την κατάσταση ενός ασθενούς που κάθεται μπροστά μου. Θα μπορούσαμε να κάνουμε διάφορες εξετάσεις, αλλά αυτό είναι ένα μεγάλο εγχείρημα και δεν μπορεί κάθε ασθενής να περπατήσει σε διάδρομο, για παράδειγμα οι μεγαλύτεροι ή όσοι έχουν χρόνια πνευμονική νόσο», συμπλήρωσε ο Δρ. Kalhan.

Τι είναι η καρδιοαναπνευστική ικανότητα

Η καρδιοαναπνευστική ικανότητα επηρεάζει σχεδόν κάθε σύστημα του σώματος, από τον μεταβολισμό έως τον εγκέφαλο, οπότε η ανάπτυξη ενός τρόπου μέτρησης θα επιτρέψει στους γιατρούς να αξιολογήσουν με ακρίβεια τη γενική υγεία.

«Αυτή είναι μια πολύ πιο σφαιρική διαπίστωση που φιλοδοξούσαμε να μετρήσουμε μέσω βιοδεικτών, σε αντίθεση με τους μοναδικούς βιοδείκτες που αντικατοπτρίζουν ένα σύστημα οργάνων, όπως η LDL χοληστερόλη», σημείωσε ο ειδικός.

Πώς αναπτύχθηκε η βαθμολογία για την καρδιοαναπνευστική ικανότητα

Στη μελέτη, οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν στατιστικά μοντέλα για να προσδιορίσουν τις κυκλοφορούσες πρωτεΐνες που είχαν τον μεγαλύτερο αντίκτυπο στη συνολική υγεία σε περισσότερους από 14.000 συμμετέχοντες.

Σχετικό άρθρο: Πότε η γενική αίματος δείχνει καρκίνο – Τι εξετάσεις πρέπει να κάνω για έγκαιρη διάγνωση

Στη συνέχεια, οι ερευνητές δημιούργησαν μια βαθμολογία καρδιοαναπνευστικής ικανότητας, η οποία έλαβε υπόψη τα επίπεδα βασικών πρωτεϊνών που κυκλοφορούν στον οργανισμό ενός ατόμου, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που εμπλέκονται στη φλεγμονή, την επιβίωση και την ανάπτυξη των νευρώνων και το οξειδωτικό στρες, μεταξύ άλλων.

καρδιοαναπνευστική ικανότητα
Φωτογραφία: Nature Medicine

Στη συνέχεια επικύρωσαν το σύστημα βαθμολόγησής τους χρησιμοποιώντας δεδομένα από 20.000 άτομα στη βιοτράπεζα του Ηνωμένου Βασιλείου και διαπίστωσαν ότι μια ευνοϊκή βαθμολογία συσχετίστηκε με μειωμένο κίνδυνο θνησιμότητας από κάθε αιτία, σύμφωνα με τη μελέτη.

Μάθετε περισσότερα για την υγεία των πνευμόνων

Για να δοκιμάσουν περαιτέρω το σύστημα βαθμολόγησης τους, οι ερευνητές ανέλυσαν τις πρωτεΐνες που κυκλοφορούσαν σε περισσότερα από 600 άτομα πριν και μετά από ένα πρόγραμμα άσκησης 20 εβδομάδων. Σύμφωνα με τα ευρήματα, η βαθμολογία καρδιοαναπνευστικής ικανότητας των συμμετεχόντων στη μελέτη συσχετίζεται με τις θετικές επιπτώσεις της άσκησης στο καρδιοαναπνευστικό τους σύστημα.

Προ των πυλών η εξέταση για τη μέτρηση της καρδιοαναπνευστικής ικανότητας

Τα ευρήματα θέτουν τις βάσεις για ένα σύστημα βαθμολόγησης που θα μπορούσε να αξιολογήσει με ακρίβεια τη συνολική υγεία με μια απλή εξέταση αίματος και μπορεί να βοηθήσει τους επιστήμονες να κατανοήσουν καλύτερα τη σχέση μεταξύ φυσικής κατάστασης και υγείας.

«Δεν γνωρίζουμε απόλυτα γιατί η βελτίωση της φυσικής κατάστασης βελτιώνει την υγεία. Μακροπρόθεσμα, αυτό θα μπορούσε να μας βοηθήσει να κατανοήσουμε τη βιολογία του τι συμβαίνει όταν κάποιος βελτιώνει τη φυσική του κατάσταση και, στη συνέχεια, να κατανοήσουμε τον μηχανισμό και να στοχεύσουμε συγκεκριμένα βιολογικά μονοπάτια για τη βελτίωση της υγείας», δήλωσε ο Δρ. Kalhan.

Οικοδομώντας αυτή την εξέλιξη, ο καθηγητής και οι συνεργάτες του θα προσπαθήσουν να εφαρμόσουν τη μεθοδολογία βαθμολόγησης πρωτεϊνών σε άλλους τομείς της συνολικής υγείας.

«Γνωρίζουμε πολλά για τις τροχιές της υγείας. Κάποιος μπορεί να βρίσκεται σε πτωτική τροχιά, αλλά όταν βλέπουμε ασθενείς σε ένα χρονικό σημείο, είναι πραγματικά δύσκολο για εμάς να υπολογίσουμε ποια μπορεί να είναι η τροχιά της υγείας κάποιου», εξήγησε ο ειδικός.

«Αν μπορούσαμε να εφαρμόσουμε αυτές τις μετρήσεις ενός μόνο σημείου χρησιμοποιώντας μια εξέταση αίματος που αντικατοπτρίζει έναν μεγαλύτερο, πιο δύσκολο στην εξακρίβωση παράγοντα υγείας, αυτό θα ήταν πραγματικά ενδιαφέρον», κατέληξε.

Μαριάννα Σπανού

Η Μαριάννα Σπανού έχει συνεργαστεί με έντυπα και διαδικτυακά μέσα ποικίλης θεματολογίας, όπως iefimerida.gr, ygeiamou.gr, 4green.gr, autotriti-touring.gr, αποκτώντας εμπειρία σε πολλές πτυχές της δημοσιογραφίας. Πιστεύει ότι κάνοντας σωστά αυτό το επάγγελμα, έχουμε στα χέρια μας ένα πραγματικό εργαλείο για να αλλάξουμε τον κόσμο προς το καλύτερο.

Scroll to Top