Ο τρομακτικός λόγος για τον οποίο δεν πρέπει να κρατάτε το φτέρνισμα σας

φτέρνισμα

Γιατροί από το Ηνωμένο Βασίλειο περιγράφουν ένα περιστατικό που αντιμετώπισαν αυτόν τον μήνα, όταν ένας άνδρα γύρω στα 30 τραυμάτισε σοβαρά την τραχεία του κρατώντας τη μύτη και το στόμα του κλειστά ενώ φτερνιζόταν. Αν συνηθίζετε να κρατάτε το φτέρνισμα σας διαβάστε το.

Πρόκειται προφανώς το πρώτο τεκμηριωμένο περιστατικό τέτοιου τραυματισμού. Αν και ο άνδρας χρειάστηκε να περάσει λίγο χρόνο στο νοσοκομείο, ευτυχώς ανέρρωσε γρήγορα.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ο άνδρας είχε ιστορικό αλλεργιών. Καθώς οδηγούσε μια μέρα, ένιωσε να έρχεται ένα φτέρνισμα και αποφάσισε να κλείσει τη μύτη και για να το καταπνίξει. Αμέσως μετά, άρχισε να νιώθει έντονο πόνο στον αυχένα, που τον οδήγησε στο κοντινό τμήμα επειγόντων περιστατικών. Μόλις έφτασε στα επείγοντα, ο άνδρας βρέθηκε να έχει οίδημα και δυσκαμψία στο λαιμό και οι γιατροί αποφάσισαν να κάνουν αξονική τομογραφία και μαγνητική τομογραφία.

Οι εξετάσεις αποκάλυψαν ότι υπέστη  διάτρηση της τραχείας, δηλαδή, μια τρύπα στην τραχεία του. Αυτός ο τύπος τραυματισμού προκαλείται συνήθως από σωματικό τραύμα ή ατυχήματα κατά τη διάρκεια χειρουργικής επέμβασης ή διασωλήνωσης. Από όσο γνωρίζουν οι συντάκτες της έκθεσης, αυτή είναι η πρώτη καταγεγραμμένη περίπτωση φτερνίσματος που προκάλεσε αυτόν τον τραυματισμό. Το ατυχές αυτό φτέρνισμα του άνδρα περιγράφεται λεπτομερώς σε ένα έγγραφο που δημοσιεύτηκε αυτόν τον μήνα στο BMJ Case Reports.

«Υποψιαζόμαστε ότι η τραχεία τραυματίστηκε λόγω της ταχείας συσσώρευσης πίεσης στην τραχεία ενώ φτερνιζόταν με τη μύτη και το στόμα κλειστό», έγραψαν οι συγγραφείς.

Πιο σοβαρές περιπτώσεις διάτρησης της τραχείας μπορεί να κόψουν την παροχή αέρα στους ανθρώπους και να απαιτήσουν επείγουσα χειρουργική επέμβαση για θεραπεία. Ωστόσο,  επειδή ο άντρας φαινόταν να είναι καλά κατά τα άλλα, οι γιατροί ακολούθησαν μια πιο συντηρητική προσέγγιση.

Του χορηγήθηκαν παυσίπονα και φάρμακα για την αλλεργία και νοσηλεύτηκε υπό στενή παρακολούθηση στο νοσοκομείο για δύο ημέρες (δεν μπορούσε να φάει ή να πιει τίποτα την πρώτη νύχτα).

Στη συνέχεια, του χορηγήθηκαν και άλλα μακροπρόθεσμα φάρμακα για την αλλεργία και οι γιατροί τον συμβούλευσαν να μην κρατάει πια τα φτερνίσματά του. Πέντε εβδομάδες αργότερα, οι εξετάσεις αποκάλυψαν ότι η πληγή του είχε επουλωθεί πλήρως.

Ενώ αυτή μπορεί να είναι η πρώτη γνωστή περίπτωση που κάποιος πλήγωσε την τραχεία του στην προσπάθεια του να καταπνίξει ένα φτέρνισμα, υπήρξαν και άλλες σοβαρές επιπλοκές που συνδέονται με αυτή τη συνήθεια.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πολλοί κατέληξαν σπασμένα πλευρά, ρήξη τυμπάνων, ακόμη και ρήξη στα αιμοφόρα αγγεία στον εγκέφαλο ως αποτέλεσμα της συγκράτησης ενός φταρνίσματος.

Αυτοί οι τραυματισμοί είναι απίστευτα σπάνιοι, αλλά δεδομένης της έλλειψης οποιουδήποτε πραγματικού οφέλους από τη συγκράτηση των φτερνισμάτων σας, οι γιατροί λένε ότι πρέπει να τα αφήνετε ελεύθερα.

Εάν ανησυχείτε για τη διάδοση μικροβίων και δεν μπορείτε να βρείτε μια απομονωμένη γωνιά για να πάτε, το φτέρνισμα στον αγκώνα σας μακριά από τα πρόσωπα των άλλων είναι μια λύση.

Μάνος Σιγανός

Ο Μάνος Σιγανός είναι δημοσιογράφος υγείας με πολυετή πείρα στο εν λόγω ρεπορτάζ. Έχει σπουδάσει δημοσιογραφία, ενώ είναι πτυχιούχος Ευρωπαϊκού πολιτισμού (Β.Α) και έχει μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στις ανθρωπιστικές επιστήμες (Μ.Α). Μετά την επαγγελματική του σταδιοδρομία στα περιοδικά εισήλθε στον Digital κόσμο και έκανε σεμινάρια για τα social media. Έχει εργαστεί ως αρχισυντάκτης στα περιοδικά Vita, Prevention, Menshealth και ως δημοσιογράφος υγείας στα περιοδικά Woman’s Health και ΕΓΩ. Έχει επίσης εργαστεί στις ιστοσελίδες pathfinder.gr, dailypharmanews.gr, liveit.gr, worldsecrets.gr, καθώς και στις ιστοσελίδες των περιοδικών που εργάστηκε.

Scroll to Top