Είναι το δημοφιλέστερο ρόφημα στην Ελλάδα όπου η πλειοψηφία πίνει τουλάχιστον 1 εσπρέσο την ημέρα, κάθε μέρα ενώ θεωρείται ότι είναι ένα από τα ροφήματα με τη μεγαλύτερη κατανάλωση παγκοσμίως.
Ο εσπρέσο, που παρασκευάζεται από λεπτοαλεσμένους κόκκους καφέ υπό πίεση με ζεστό νερό, είναι η βάση για lattes, Americanos και άλλα ποτά καθώς και του espresso martini. Εκτός από την τέλεια γεύση του, νέα μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο Journal of Agricultural and Food Chemistry διαπίστωσε ότι οι ενώσεις που περιέχει ο εσπρέσο μπορεί να συμβάλλουν στην πρόληψη της νόσου Αλτσχάιμερ.
«Πολλές μελέτες αναφέρουν ότι η κατανάλωση καφέ ασκεί προστατευτική δράση σε δύο από τις πιο κοινές νευροεκφυλιστικές ασθένειες, δηλαδή το Πάρκινσον και το Αλτσχάιμερ», έγραψαν οι συγγραφείς της μελέτης. Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Βερόνα στην Ιταλία, πειραματίστηκαν με τις ενώσεις του εσπρέσο για να δουν εάν κάποια από αυτές θα μπορούσε να έχει επίδραση στην ανάπτυξη της νόσου του Αλτσχάιμερ.
Η νόσος Αλτσχάιμερ μπορεί να οδηγήσει σε θάνατο, συχνά λόγω πνευμονίας από εισρόφηση, η οποία αναπτύσσεται όταν ένα άτομο δεν μπορεί να καταπιεί σωστά και πηγαίνει τροφή ή υγρά στους πνεύμονές του.
Τι προκαλεί Αλτσχάιμερ;
Αυτό που κυρίως προκαλεί την ανάπτυξη της νόσου Αλτσχάιμερ είναι οι πρωτεΐνες «Τau» (από το ελληνικό Τ). Στους περισσότερους ανθρώπους, οι πρωτεΐνες Τau σταθεροποιούν τις δομές του εγκεφάλου. Αλλά οι πρωτεΐνες Τau συσσωρεύονται σε πολύ λεπτές ίνες (ινίδια) σε περιοχές του εγκεφάλου που εμπλέκονται στη μνήμη, σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Γήρανσης των ΗΠΑ, δημιουργούν τοξικές μάζες και οδηγούν τα εγκεφαλικά κύτταρα σε θάνατο με αποτέλεσμα την έκπτωση μνήμης.
Τι ανακάλυψαν οι ερευνητές
Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι οι ενώσεις του εσπρέσο μπορεί να αναστείλουν την ανάπτυξη ινιδίων της πρωτεΐνης Τau που σχετίζονται με τη νόσο του Αλτσχάιμερ. Τα ινίδια διακόπτουν την επικοινωνία μεταξύ των νευρικών κυττάρων στον εγκέφαλο, προκαλώντας τα συμπτώματα της νόσου του Αλτσχάιμερ: απώλεια μνήμης, κακή κρίση και αλλαγές προσωπικότητας.
Οι ερευνητές απομόνωσαν ενώσεις από τον εσπρέσο δηλαδή καφεΐνη, τριγωνελίνη, γενιστεΐνη και θεοβρωμίνη. Αυτές οι ενώσεις, συν ένα πλήρες εκχύλισμα εσπρέσο, επωάστηκαν σε εργαστήριο μαζί με μια μορφή πρωτεΐνης Τau για έως και 40 ώρες.
Τα πειράματα αποκάλυψαν ότι καθώς η συγκέντρωση της καφεΐνης, της γενιστεΐνης ή του πλήρους εκχυλίσματος εσπρέσο αυξανόταν, τα ινίδια της πρωτεΐνης Τau ήταν μικρότερα και δεν αναπτύσσονταν, υποδηλώνοντας ότι μπορεί να επιβραδυνθεί η νόσος Αλτσχάιμερ.
Απαιτείται περισσότερη έρευνα, αλλά η νέα μελέτη – χρηματοδοτούμενη από το ιταλικό Υπουργείο Πανεπιστημίου και Έρευνας – θα μπορούσε να βοηθήσει τους ειδικούς να βρουν και άλλες βιοδραστικές ενώσεις κατά των νευρολογικών ασθενειών, όπως το Αλτσχάιμερ.
Ο FDA ενέκρινε το πρώτο φάρμακο για το Αλτσχάιμερ