Πώς θα μοιάζουν το 2100 οι εργαζόμενοι από το σπίτι;

εργαζόμενοι από το σπίτι Άννα

Το μέλλον μας δεν είναι ευοίωνο για τη μυοσκελετική μας υγεία. Ερευνητές δημιούργησαν ένα μοντέλο που δείχνει πώς οι εργαζόμενοι από το σπίτι θα μοιάζουν το 2100.

 

Γνωρίστε την Άννα, δημιουργήθηκε από ερευνητές από το Furniture at Work για να μας δείξει πώς κινδυνεύουμε να μοιάζουμε μέχρι το 2100.⁠ Η Άννα έχει καμπούρα, φαρδιά λεκάνη, κόκκινα πρησμένα μάτια και αγκυλωμένα δάχτυλα. Έχει αποκτήσει καμπουριασμένη πλάτη επειδή εργάζεται από το κρεβάτι της, ενώ τα μάτια της είναι κόκκινα κοιτάζοντας μια οθόνη όλη μέρα. Επίσης, έχει πάρει κιλά και έχει αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα επειδή δεν αναπνέει καθαρό αέρα και δεν ασκείται.

Δημιουργήθηκε μετά από έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Λιντς, η οποία διαπίστωσε ότι το ένα τρίτο των ανθρώπων που εργάζονται από το σπίτι στο Ηνωμένο Βασίλειο δεν έχουν ειδικό χώρο εργασίας, κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει σε προβλήματα αργότερα.⁠

Το Furniture at Work εξηγεί: «H Άννα εμφανίζει πολλά σωματικά αποτελέσματα λόγω της πολύωρης χρήσης της τεχνολογίας, της έκθεσης στην οθόνη και της κακής στάσης του σώματος, καθώς και προβλήματα ψυχικής υγείας.⁠

 

εργαζόμενοι από το σπίτι
Πηγή: Furniture at Work

Είστε εργαζόμενοι από το σπίτι: Πώς να φροντίσετε τον εαυτό σας

Οι ειδικοί προτρέπουν όσους εργάζονται από το σπίτι να εφαρμόσουν κάποια μέτρα για να διατηρήσουν τον εαυτό τους υγιή και να αποφύγουν να βγουν σαν την Άννα.

Ο Brian Clark, Ιδρυτής της United Medical Education, είπε: ⁠«Τα άτομα που εργάζονται από το σπίτι τους θα πρέπει να κάνουν τακτικά διαλείμματα για να τεντώσουν και να κινήσουν το σώμα τους προκειμένου να αποφύγουν τον πόνο στην πλάτη και στον αυχένα».

Για τα μάτια: Ακολουθείτε τον κανόνα 20-20-20. Είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να φροντίζετε τα μάτια σας εάν αφιερώνετε πολύ χρόνο μπροστά στην οθόνη του υπολογιστή. Κοιτάτε μακριά από την οθόνη σας κάθε 20 λεπτά για 20 δευτερόλεπτα και εστιάστε σε κάτι 20 μέτρα μακριά.

Για την πλάτη και τη μέση: Η πίεση που ασκείται στην σπονδυλική σας στήλη ενώ κάθεστε σκυφτά μπορεί να προκαλέσει υπερβολική πίεση στις αρθρώσεις, τους μυς και τους δίσκους προκαλώντας πόνο. Φροντίστε να κάθεστε με ίσια την σπονδυλική στήλη και να τη διορθώνετε κάθε φορά που γλιστράτε προς τα κάτω. Ρυθμίστε σωστά την καρέκλα ώστε τα γόνατά σας να είναι σε γωνία 90 μοιρών (ορθή) και τα μάτια σας να κοιτούν την οθόνη του υπολογιστή χωρίς να χρειάζεται να σκύβετε.

Για τα χέρια: Τα σύνδρομα υπέρχρησης σε μυς,τένοντες, αρθρωσεις καταπονούνται από έντονη και παρατεταμένη χρήση υπολογιστή και έχει ως αποτέλεσμα την εκδήλωση ενοχλήσεων και πόνου στα χέρια και τα δάκτυλα. Οι χρόνιοι πόνοι στα χέρια μπορεί να βελτιωθούν με φυσικοθεραπεία και ασκήσεις ενδυνάμωσης συγκεκριμένων μυών.

Για καλύτερη μυοσκελετική υγεία: γυμναστείτε. Κάντε ασκήσεις ευλυγισίας και διατάσεις που αποκαθιστούν και ενισχύουν το εύρος των κινήσεων του σώματός σας. Θα διατηρήσουν και θα βελτιώσουν την ευκαμψία των συνδέσμων και των μυών. Θα κερδίσετε τη δυνατότητα να κινείστε φυσιολογικά χωρίς να πονάτε ή να ζορίζεστε. Επίσης, θα βελτιώνεται σταδιακά και η στάση του σώματός σας. Επίσης η προπόνηση ενδυνάμωσης και η μυϊκή ενδυνάμωση θα προσφέρει σταθερότητα στο σώμα και υγιέστερα οστά.

Τέλος, η αερόβια άσκηση που ανεβάζει τους καρδιακούς παλμούς Θα βελτιώσει την υγεία του καρδιοαναπνευστικού συστήματος και τις αντοχές σας, α βοηθήσει στην απώλεια βάρους και στην πρόληψη από άλλα προβλήματα υγείας.

εργαζόμενοι από το σπίτι
Πηγή: Furniture at Work

Επίσης διαβάστε: Βελτιώστε τη στάση στο γραφείο με αυτές τις ασκήσεις

Φίλια Μητρομάρα
Φίλια Μητρομάρα

Η Φίλια Μητρομάρα είναι δημοσιογράφος υγείας, με πολυετή πείρα σε μεγάλα γυναικεία και αντρικά περιοδικά. Αφιέρωσε 7 χρόνια στο ραδιόφωνο ενώ από το 2014 «βούτηξε» στον digital κόσμο ως wellness content editor με πιστοποιήσεις από το ΗΑEC (Hellenic American College) σε SEO, Social Media και digital marketing. Ως TedX speaker μίλησε για τη διαφορετικότητα και πιστεύει ότι κάθε άνθρωπος έχει μια ιστορία που αξίζει να ειπωθεί επειδή έχει τη δύναμη της έμπνευσης. Η Φίλια Μητρομάρα έχει εργαστεί στo <a href="https://www.shape.gr">Περιοδικό Shape και shape.gr</a>, <a href="https://elle.gr">Περιοδικό Elle</a>, <a href="https://glow.gr">Περιοδικό Glow</a>, <a href="https://bestofyou.gr">Bestofyou.g</a>, <a href="https://www.capital.gr">Capital.gr</a>, <a href="https://www.madamefigaro.gr">Περιοδικό MadameFigaro</a>, <a href="https://omorfamystika.gr">Omorfamystika.gr</a>, <a href="https://www.hello.gr">Περιοδικό Hello</a>, <a href="https://www.harpersbazaararabia.com">Harper’s Bazaar Mideast</a>, <a href="https://www.wefit.gr">Wefit.gr</a>, <a href="https://www.boxpharmacy.gr/el">Boxpharmacy.gr</a>, <a href="https://carespot.gr">Carespot.gr</a>. Κεντρική ομιλήτρια στο TEDx Θεσσαλονίκης 2019 με θέμα «Looking the world straight in the eye with one eye» | <a href="https://www.youtube.com/watch?v=SNiV1sW03tE">https://www.youtube.com/watch?v=SNiV1sW03tE</a>

Scroll to Top