Το εγκεφαλικό συνδέεται με την αϋπνία | Ποιοι κινδυνεύουν;

αϋπνία

Στριφογυρίζετε στο κρεβάτι και δεν σας κολλάει ο ύπνος; Αν δυσκολεύεστε να κοιμηθείτε και έχετε αϋπνία ή ξυπνάτε συχνά κατά τη διάρκεια της νύχτας, τότε πρέπει να το αντιμετωπίσετε άμεσα.

Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι οι αϋπνίες είναι επικίνδυνες και μπορεί να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα υγείας, μέχρι και εγκεφαλικό επεισόδιο! Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξε η πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο ηλεκτρονικό τεύχος του περιοδικού της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας Neurology.

Η μελέτη

Στη μελέτη συμμετείχαν 31.126 άτομα με μέση ηλικία 61 ετών, που δεν είχαν ιστορικό εγκεφαλικού επεισοδίου κατά την έναρξή της. Οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να απαντήσουν σε τέσσερις ερωτήσεις σχετικά με το πόσο συχνά δυσκολεύονταν να κοιμηθούν, πόσο συχνά ξυπνούσαν πολύ νωρίς και δεν μπορούσαν να ξανακοιμηθούν και πόσο συχνά ένιωθαν ξεκούραστοι το πρωί. Οι βαθμολογίες που δόθηκαν στις απαντήσεις κυμαίνονταν από μηδέν έως οκτώ, με τους υψηλότερους βαθμούς να αντιστοιχούν σε πιο σοβαρά συμπτώματα.

Στη συνέχεια, οι συμμετέχοντες παρακολουθήθηκαν για εννέα χρόνια και κατά τη διάρκεια αυτού του χρονικού διαστήματος σημειώθηκαν 2.101 περιπτώσεις εγκεφαλικού επεισοδίου.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα άτομα με ένα έως τέσσερα συμπτώματα είχαν αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου κατά 16% σε σχέση με τα άτομα χωρίς συμπτώματα. Τα άτομα με πέντε έως οκτώ συμπτώματα αϋπνίας είχαν 51% αυξημένο κίνδυνο.

Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο κίνδυνος ήταν πολύ υψηλότερος σε άτομα κάτω των 50 ετών, με όσους είχαν πέντε έως οκτώ συμπτώματα να έχουν σχεδόν τετραπλάσιο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου σε σχέση με τα άτομα χωρίς συμπτώματα. Η συσχέτιση αυξήθηκε, επίσης, περαιτέρω για άτομα με διαβήτη, υπέρταση, καρδιακές παθήσεις και κατάθλιψη.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ

Σοφία Λαλιωτίτη
Σοφία Λαλιωτίτη

Η Σοφία Λαλιωτίτη έχει καλύψει το ιατρικό ρεπορτάζ σε έντυπα μέσα και έχει συνεργαστεί με ιστοσελίδες. Πιστεύει ότι ο ρόλος του δημοσιογράφου, στη σύγχρονη εποχή με τα social media, δεν είναι να "προσανατολίζει" και να “προτείνει συμπεράσματα”, αλλά να παρακινεί τους αναγνώστες να μάθουν περισσότερα από τις ίδιες του τις πηγές, ειδήσεων και γνώσεων. Κατά κάποιον τρόπο ο σημερινός δημοσιογράφος ελάχιστα διαφέρει από μία μηχανή αναζήτησης.

Scroll to Top