Site icon Όλο Υγεία

Καρκίνος του πνεύμονα: Νέα θεραπεία μειώνει κατά 50% τον κίνδυνο θανάτου

Ιδιοπαθής Πνευμονική Ίνωση

Ελπίδες για την αποτελεσματική θεραπεία του καρκίνου του πνεύμονα δημιουργεί αμερικανική μελέτη.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι η θεραπεία μειώνει κατά 50% τον κίνδυνο θανάτου από μια συγκεκριμένη μορφή καρκίνου του πνεύμονα, τον μη μικροκυτταρικό, εφόσον λαμβάνεται καθημερινά έπειτα από τη χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση του όγκου. Τα αποτελέσματα αυτά παρουσιάστηκαν στο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Κλινικής Ογκολογίας (ASCO), το οποίο διεξήχθη στο Σικάγο.

Ο καρκίνος του πνεύμονα ευθύνεται για τον θάνατο περίπου 1,8 εκατ ανθρώπων κάθε χρόνο σε όλον τον κόσμο.

Ειδικότερα, οι επιστήμονες μελέτησαν την ουσία οσιμερτινίμπη. Πρόκειται για μία ουσία (βρίσκεται ήδη σε φάρμακο γνωστής φαρμακευτικής εταιρείας) που στοχεύει μια συγκεκριμένη μορφή καρκίνου του πνεύμονα, τον μη μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα και απευθύνεται σε ασθενείς που εμφανίζουν μια ιδιαίτερη μετάλλαξη, στον υποδοχέα του επιδερμικού αυξητικού παράγοντα (EGF) και η οποία εμφανίζεται στο 10-25% των ασθενών στις ΗΠΑ και την Ευρώπη και στο 30-40% στην Ασία. Στις παρενέργειες της οσιμερτινίμπης περιλαμβάνονται η κόπωση, τα εξανθήματα και η διάρροια.

Τι έδειξε η κλινική μελέτη

Στην κλινική δοκιμή συμμετείχαν 680 ασθενείς σε στάδια από 1 έως 3, από 20 χώρες. Οι ασθενείς υποβάλλονταν πρώτα σε χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση του όγκου και στη συνέχεια οι μισοί λάμβαναν το φάρμακο και οι υπόλοιποι ένα ψευδοφάρμακο.

Παρατηρήθηκε σε όσους λάμβαναν το φάρμακο μείωση του κινδύνου θανάτου κατά 51%, σε σύγκριση με εκείνους στους οποίους χορηγήθηκε ψευδοφάρμακο. Στην πενταετία, το 88% των ασθενών που έλαβαν το φάρμακο ήταν ακόμη ζωντανοί, σε σύγκριση με το 78% εκείνων που δεν το πήραν.

Αισιοδοξία από τους επιστήμονες

Ο ογκολόγος Roy Herbst,από το Πανεπιστήμιο του Γέιλ, που παρουσίασε τα αποτελέσματα στο συνέδριο, δήλωσε ότι πρόκειται για εντυπωσιακά στοιχεία. Όπως ανέφερε, το φάρμακο εμποδίζει τις μεταστάσεις στον εγκέφαλο, το ήπαρ και τα οστά. Περίπου το ένα τρίτο αυτών των μη μικροκυτταρικών καρκίνων που πνεύμονα είναι χειρουργήσιμοι, σημείωσε. Υπογράμμισε επίσης ότι είναι αναγκαίο να εξετάζονται οι ασθενείς για να διαπιστώνεται εάν φέρουν τη μετάλλαξη EGF. «Διαφορετικά, δεν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αυτή τη νέα θεραπεία», τόνισε ο ογκολόγος.

«Έχουμε μπει στην εποχή των εξατομικευμένων θεραπειών για τους ασθενείς σε πρώιμο στάδιο και θα έπρεπε να κλείσουμε την πόρτα σε πανομοιότυπες θεραπείες για όλους», σχολίασε ο Νέιθαν Πένελ, του Κλινικού Ιδρύματος του Κλίβελαντ, που δεν συμμετείχε στη μελέτη.

Η κυκλοφορία του χαπιού

Η οσιμερτινίμπη κυκλοφορεί ήδη σε πολλές χώρες και έχει χορηγηθεί σε σχεδόν 700.000 ανθρώπους. Στις ΗΠΑ, δόθηκε έγκριση το 2020, με βάση προηγούμενα στοιχεία που έδειχναν ότι βελτίωνε τον χρόνο επιβίωσης των ασθενών χωρίς υποτροπή του καρκίνου. Ο Roy Herbst εξήγησε ότι δεν έχουν υιοθετήσει όλοι οι γιατροί τη θεραπεία αυτή, γιατί περίμεναν τα αποτελέσματα μιας ευρύτερης μελέτης.

Σοφία Λαλιωτίτη
Σοφία Λαλιωτίτη

Η Σοφία Λαλιωτίτη έχει καλύψει το ιατρικό ρεπορτάζ σε έντυπα μέσα και έχει συνεργαστεί με ιστοσελίδες. Πιστεύει ότι ο ρόλος του δημοσιογράφου, στη σύγχρονη εποχή με τα social media, δεν είναι να "προσανατολίζει" και να “προτείνει συμπεράσματα”, αλλά να παρακινεί τους αναγνώστες να μάθουν περισσότερα από τις ίδιες του τις πηγές, ειδήσεων και γνώσεων. Κατά κάποιον τρόπο ο σημερινός δημοσιογράφος ελάχιστα διαφέρει από μία μηχανή αναζήτησης.

Exit mobile version