Τα ευρήματα αυτής της μελέτης καταδεικνύουν την επίδραση που μπορεί να έχει η κατανάλωση αλκοόλ στην ανάπτυξη κινδύνου ασθενειών σε πληθυσμούς σε όλο τον κόσμο.
Η κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να μας δημιουργεί ευχάριστα συναισθήματα, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα. Από την πρώτη κιόλας γουλιά, ταξιδεύει στο στομάχι και στην κυκλοφορία του αίματός μας και στη συνέχεια σε ολόκληρο το σώμα, τον εγκέφαλο και τους μυς. Γνωρίζουμε ότι η υπερκατανάλωση δημιουργεί προβλήματα αλλά νέα έρευνα από την Oxford Population Health και το Πανεπιστήμιο του Πεκίνου, που δημοσιεύτηκε στο Nature Medicine δείχνει ότι οποιαδήποτε ποσότητα κατανάλωσης αλκοόλ αυξάνει τον κίνδυνο για περισσότερες από 60 ασθένειες, συμπεριλαμβανομένων πολλών ασθενειών που δεν συνδέονταν προηγουμένως με το αλκοόλ.
Η κατανάλωση αλκοόλ εκτιμάται ότι ευθύνεται για περίπου 3 εκατομμύρια θανάτους παγκοσμίως κάθε χρόνο και αυξάνεται σε πολλές χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος, όπως η Κίνα. Οι βλαβερές συνέπειες της μεγάλης κατανάλωσης αλκοόλ για ορισμένες ασθένειες (όπως η κίρρωση του ήπατος, το εγκεφαλικό επεισόδιο και αρκετοί τύποι καρκίνου) είναι ευρέως γνωστές, αλλά πολύ λίγες μελέτες έχουν αξιολογήσει συστηματικά την επίδραση της χρήσης αλκοόλ σε ένα ευρύ φάσμα ασθενειών στον ίδιο πληθυσμό.
Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, χρησιμοποιώντας δεδομένα από την China Kadoorie Biobank (CKB), μελέτησαν τις επιπτώσεις του αλκοόλ σε 512.000 συμμετέχοντες, εκ των οποίων το 41% ήταν άνδρες, στην Κίνα, διαπιστώνοντας ότι ακόμη και οι περιστασιακά καταναλωτές αλκοόλ διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο για ορισμένες παθήσεις. Περίπου το ένα τρίτο των ανδρών, αλλά μόνο το 2% των γυναικών, έπιναν αλκοόλ τακτικά (δηλαδή τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα).
Οι ερευνητές αξιολόγησαν διεξοδικά τις επιπτώσεις της χρήσης αλκοόλ στην υγεία σε περισσότερες από 200 διαφορετικές ασθένειες στους άνδρες που εντοπίστηκαν μέσω της σύνδεσης με τα νοσοκομειακά αρχεία για μια περίοδο περίπου 12 ετών. Είναι σημαντικό ότι ανέλαβαν επίσης μια γενετική ανάλυση για να διευκρινίσουν εάν η πρόσληψη αλκοόλ ευθύνεται ή όχι για την πρόκληση ασθένειας.
Ποια είναι τα σημαντικά ευρήματα
Μεταξύ των 207 ασθενειών που μελετήθηκαν, η πρόσληψη αλκοόλ συσχετίστηκε με υψηλότερους κινδύνους 61 ασθενειών στους άνδρες. Αυτό περιελάμβανε 28 ασθένειες που είχαν προηγουμένως καθιερωθεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ως σχετιζόμενες με το αλκοόλ, όπως κίρρωση του ήπατος, εγκεφαλικό επεισόδιο και αρκετοί καρκίνοι του γαστρεντερικού, και 33 ασθένειες που δεν είχαν προηγουμένως αναγνωριστεί ως σχετιζόμενες με το αλκοόλ, όπως ουρική αρθρίτιδα, καταρράκτης, ορισμένα κατάγματα και γαστρικό έλκος.
Στη μελέτη καταγράφηκαν περισσότερες από 1,1 εκατομμύριο νοσηλείες και οι άνδρες που έπιναν αλκοόλ τακτικά είχαν σημαντικά υψηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν κάποια ασθένεια και παρουσίασαν συχνότερες παραμονές στο νοσοκομείο, σε σύγκριση με τους άνδρες που είχαν καταναλώσει μόνο αλκοόλ περιστασιακά.
Ορισμένα μοτίβα κατανάλωσης αλκοόλ, όπως το να πίνετε καθημερινά, να πίνετε σε βαριά επεισόδια «υπερφαγίας» ή να πίνετε εκτός των γευμάτων, αύξησαν ιδιαίτερα τους κινδύνους ορισμένων ασθενειών, ιδιαίτερα της κίρρωσης του ήπατος.
Στις γενετικές αναλύσεις, υπήρχαν στοιχεία για μια δοσοεξαρτώμενη αιτιολογική επίδραση στις ταυτοποιημένες ασθένειες που σχετίζονται με το αλκοόλ συλλογικά, με κάθε τέσσερα ποτά την ημέρα να συνδέονται με 14% υψηλότερο κίνδυνο εγκατεστημένων ασθενειών που σχετίζονται με το αλκοόλ, 6% υψηλότερο κίνδυνο ασθενειών δεν ήταν προηγουμένως γνωστό ότι σχετίζεται με το αλκοόλ και υπερδιπλάσιος κίνδυνος κίρρωσης του ήπατος και ουρικής αρθρίτιδας.
Στις γενετικές αναλύσεις, η υψηλότερη πρόσληψη αλκοόλ συσχετίστηκε σημαντικά με υψηλότερο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου με τρόπο δόσης-απόκρισης (σύμφωνα με προηγούμενα ευρήματα στη μελέτη CKB), αλλά δεν έδειξε αυξημένο κίνδυνο με ισχαιμική καρδιακή νόσο (IHD). Επιπλέον, η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ (δηλαδή ένα-δύο ποτά/ημέρα) δεν είχε προστατευτικά αποτελέσματα έναντι της IHD.
Καθώς λίγες γυναίκες στην Κίνα πίνουν αλκοόλ (λιγότερο από το 2% των γυναικών στη μελέτη έπιναν τακτικά), οι γυναίκες σε αυτή τη μελέτη παρείχαν μια χρήσιμη ομάδα ελέγχου στις γενετικές αναλύσεις, η οποία βοήθησε να επιβεβαιωθεί ότι οι κίνδυνοι ασθένειας στους άνδρες προκλήθηκαν από την κατανάλωση αλκοόλ, όχι από κάποιους άλλους μηχανισμούς που σχετίζονται με τις γενετικές παραλλαγές.
Στους πληθυσμούς της Ανατολικής Ασίας, υπάρχουν κοινές γενετικές παραλλαγές που μειώνουν σημαντικά την ανεκτικότητα στο αλκοόλ, επειδή προκαλούν μια εξαιρετικά δυσάρεστη αντίδραση έξαψης μετά την κατανάλωση αλκοόλ. Τα άτομα με αυτές τις γενετικές παραλλαγές τείνουν να πίνουν λιγότερο αλκοόλ και επειδή αυτές οι γενετικές παραλλαγές δεν σχετίζονται με άλλους παράγοντες του τρόπου ζωής (όπως το κάπνισμα ή η κοινωνικοοικονομική κατάσταση), οι ερευνητές μπορούν να χρησιμοποιήσουν αυτές τις πληροφορίες για να αξιολογήσουν με μεγαλύτερη ακρίβεια τις σχέσεις αιτίας και αποτελέσματος του αλκοόλ με ένα ευρύ φάσμα ασθενειών.