Site icon Όλο Υγεία

Η γιόγκα μειώνει τις παρενέργειες θεραπειών του καρκίνου

γιογκα

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που μετά από μία μεγάλη μάχη που έδωσαν με τον καρκίνο, βγήκαν νικητές και συνέχισαν να ζουν φυσιολογικά.  Ωστόσο, πολλοί αντιμετωπίζουν συχνά προβλήματα υγείας, όπως κόπωση και μακροχρόνιες φλεγμονές. Ποια είναι η λύση;

 

Νέα έρευνα από το Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου του Ρότσεστερ δείχνει ότι η γιόγκα βοηθά στη μείωση της κόπωσης και της φλεγμονής σε ηλικιωμένους που είχαν δώσει αγώνα κατά του καρκίνου. Επιπλέον, άλλη έρευνα από το Instituto de Medicina Integral διαπίστωσε ότι η καθιστική ζωή κατά τη στιγμή της διάγνωσης του καρκίνου για τους ηλικιωμένους ενήλικες θα μπορούσε να αυξήσει τον κίνδυνο θνησιμότητας.

Ωστόσο, αφού ένα άτομο ολοκληρώσει τη θεραπεία για τον καρκίνο, μερικές φορές εξακολουθεί να αντιμετωπίζει ορισμένα προβλήματα υγείας. Αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν κόπωση, καρδιαγγειακές παθήσεις, γνωστικά προβλήματα και προβλήματα ψυχικής υγείας, όπως άγχος και κατάθλιψη Είναι επίσης σύνηθες για όσους νίκησαν τον καρκίνο να εμφανίζουν μακροχρόνιες φλεγμονές, λόγω της νόσου όσο και λόγω παρενεργειών από τη θεραπεία.

Τι είναι η γιόγκα;

Η γιόγκα είναι ένας τύπος σωματικής άσκησης με πολύ μακρά ιστορία και ρίζες στον ινδικό πολιτισμό και τον ινδουισμό. Η λέξη “γιόγκα” προέρχεται από τη σανσκριτική ρίζα“yuj” που σημαίνει ένωση ή συνένωση.

 Πιστεύεται πως φέρνει το σώμα, το μυαλό και το πνεύμα σε ισορροπία μεταξύ τους. Τα κύρια μέρη της περιλαμβάνουν στάσεις, ασκήσεις αναπνοής και διαλογισμό.

Η γιόγκα περιλαμβάνει μια ποικιλία σωματικών στάσεων (ασάνες), ασκήσεων αναπνοής και διαλογισμού, για αρχάριους έως πιο σύνθετες για προχωρημένους ασκούμενους. Υπάρχουν επίσης διαφορετικοί τύποι γιόγκα.

Σήμερα η γιόγκα δεν θεωρείται, μόνο σωματική άσκηση, αλλά αποτελεί και μια φιλοσοφία που δίνει έμφαση στην ενότητα του νου, του σώματος και του πνεύματος. Ενώ μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως πρόγραμμα άσκησης που βελτιώνει τη φυσική κατάσταση και τη σωματική δύναμη, είναι επίσης ωφέλιμη για την ψυχική υγεία.

Αν και η γιόγκα ασκήθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες από τη δεκαετία του 1920, τελικά από το 1970 και μετά απέκτησε μεγάλη δημοτικότητα.

Τι έδειξε η νέα έρευνα

Έρευνα από το Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου του Ρότσεστερ που παρουσιάστηκε πρόσφατα στο ετήσιο συνέδριο 2023 της Αμερικανικής Εταιρείας Κλινικής Ογκολογίας (ASCO) δείχνει ότι η γιόγκα συμβάλλει στη μείωση της κόπωσης και της φλεγμονής και βελτιώνει τη συνολική ποιότητα ζωής των ηλικιωμένων, που είχαν προσβληθεί από καρκίνο.

Να σημειωθεί ότι έρευνα από το Instituto de Medicina Integral στη Βραζιλία ανέφερε ότι οι ηλικιωμένοι ενήλικες που είχαν καθιστική ζωή κατά τη στιγμή της διάγνωσης του καρκίνου διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου.

Οι λεπτομέρειες της έρευνας

Σε μία από τις μελέτες που διεξήγαγε η ομάδα της Dr. Mustian από το πανεπιστήμιο του Ρότσεστερ,, 173 άτομα που έπασχαν από καρκίνο με μέση ηλικία 67 ετών , χωρίστηκαν σε ομάδες- είτε συμμετείχαν  κατά μέσο όρο σε επτά συνεδρίες γιόγκα -είτε  έλαβαν εικονικό φάρμακο γνωσιακής- συμπεριφορικής  υγείας.

Κατά την ανάλυση, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσοι συμμετείχαν στην ομάδα της γιόγκα ανέφεραν σημαντικά μεγαλύτερη βελτίωση τόσο στην κόπωση όσο και στην ποιότητας ζωής τους σε σύγκριση με την ομάδα του εικονικού φαρμάκου.

Σε άλλη μελέτη που σχετίζεται με τη γιόγκα, η Δρ Mustian και η ομάδα της μέτρησαν τις επιδράσεις της γιόγκα σε άτομα που είχαν ως παρενέργεια τις φλεγμονές από τον καρκίνο. Στη μελέτη αυτή συμμετείχαν 502 επιζώντες από καρκίνο με μέση ηλικία 56 ετών – οι συμμετέχοντες είτε έλαβαν 75λεπτες συνεδρίες ήπιας γιόγκα δύο φορές την εβδομάδα για τέσσερις εβδομάδες είτε ένα εικονικό φάρμακο για την αγωγή υγείας.

Στο τέλος της μελέτης, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι οι συμμετέχοντες στη γιόγκα είχαν σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα προφλεγμονωδών δεικτών σε σύγκριση με την ομάδα του εικονικού φαρμάκου. Επιπλέον, όσοι έκαναν γιόγκα είχαν χαμηλότερα επίπεδα αντιφλεγμονωδών δεικτών σε σύγκριση με τους συμμετέχοντες στο εικονικό φάρμακο.

“Καθώς μαθαίνουμε για τη φλεγμονή και το τι συμβαίνει με τη φλεγμονή, γνωρίζουμε ότι ο καρκίνος την προκαλεί, γνωρίζουμε ότι οι θεραπείες την προκαλούν και γνωρίζουμε ότι υποκρύπτει σχεδόν κάθε αρνητική παρενέργεια που βλέπουμε με τον έναν ή τον άλλο τρόπο από τον καρκίνο, καθώς και τις θεραπείες του”, δήλωσε ο Δρ Mustian.

Τα οφέλη της γιόγκα σύμφωνα με έρευνες

Ανεξάρτητα από τον τύπο της γιόγκα που θα επιλέξετε, οι έρευνες δείχνουν ότι μπορεί να:

 

Σοφία Λαλιωτίτη
Σοφία Λαλιωτίτη

Η Σοφία Λαλιωτίτη έχει καλύψει το ιατρικό ρεπορτάζ σε έντυπα μέσα και έχει συνεργαστεί με ιστοσελίδες. Πιστεύει ότι ο ρόλος του δημοσιογράφου, στη σύγχρονη εποχή με τα social media, δεν είναι να "προσανατολίζει" και να “προτείνει συμπεράσματα”, αλλά να παρακινεί τους αναγνώστες να μάθουν περισσότερα από τις ίδιες του τις πηγές, ειδήσεων και γνώσεων. Κατά κάποιον τρόπο ο σημερινός δημοσιογράφος ελάχιστα διαφέρει από μία μηχανή αναζήτησης.

Exit mobile version