Το χασμουρητό είναι κολλητικό και πολλές φορές όταν δούμε κάποιον να χασμουριέται, χασμουριόμαστε κι εμείς, χωρίς να ξέρουμε γιατί συμβαίνει αυτό.
Νέα μελέτη έδειξε ποιοι είναι οι μηχανισμοί του εγκεφάλου που οδηγούν σε αυτή τη μιμητική συμπεριφορά.
Η μιμητική συμπεριφορά διευκολύνει την αλληλεπίδραση με τους άλλους
Μια διεθνής ομάδα ερευνητών, με επικεφαλής επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Μπολόνια, διερεύνησε τους νευρικούς μηχανισμούς που κρύβονται πίσω από τη μιμητική συμπεριφορά: ένα φαινόμενο που διευκολύνει την αλληλεπίδραση και την κοινωνική συνοχή και επιτρέπει στους ανθρώπους να αλληλεπιδρούν αυθόρμητα με τους άλλους.’Άρα το χασμουρητό είναι ένας τρόπος να συνδεόμαστε με τους άλλους!
Πως ρυθμίζει ο εγκέφαλος τη μιμητική συμπεριφορά
Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Proceedings of the National Academy of Sciences αποκαλύπτει πως ακριβώς ο εγκέφαλος ρυθμίζει αυτή τη συμπεριφορά, ανοίγοντας νέες προοπτικές για κλινικές και θεραπευτικές εφαρμογές.
«Τα ευρήματά μας ανοίγουν νέους δρόμους για να κατανοήσουμε πώς η πλαστικότητα του εγκεφάλου μπορεί να χειραγωγηθεί για να αυξήσει ή να μειώσει τη μιμητική συμπεριφορά και να κάνει τους ανθρώπους λιγότερο ευαίσθητους σε παρεμβολές κατά την εκτέλεση εργασιών», εξηγεί ο συντονιστής της μελέτης Alessio Avenanti, καθηγητής στο Τμήμα Ψυχολογίας «Renzo Canestrari» του Πανεπιστημίου της Μπολόνια.
«Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε θεραπευτικές εφαρμογές για τη βελτίωση της γνωστικής απόδοσης σε ασθενείς με νευρολογικές βλάβες και διαταραχές κοινωνικής δυσλειτουργίας»,υποστηρίζει ο καθηγητής
Το χασμουρητό είναι αυτόματη μίμηση
Η μιμητική συμπεριφορά βασίζεται σε πολλές σύνθετες κοινωνικές αλληλεπιδράσεις και μπορεί να επηρεάσει τις διαπροσωπικές σχέσεις καθώς και τη δυναμική μίας ομάδας ανθρώπων.
Επιπλέον, η αυτόματη μίμηση μπορεί να έχει αρνητικές συνέπειες και συχνά χρειάζεται την ελέγχουμε: για να αποκρούσει ένα πέναλτι, για παράδειγμα, ένας τερματοφύλακας πρέπει να εμποδίσει τη μίμηση των κινήσεων του επιθετικού.
«Η αυτόματη μίμηση είναι μια διαδεδομένη συμπεριφορά στην καθημερινή ζωή: σκεφτείτε πως όταν βλέπουμε κάποιον να χασμουριέται, νιώθουμε αμέσως την επιθυμία να κάνουμε το ίδιο. Επίσης μπορεί η ομιλία ή οι εκφράσεις του προσώπου μας να προσαρμόζονται σε αυτές ενός φίλου με τον οποίο μιλάμε», επιβεβαιώνει η επικεφαλής της μελέτης Sonia Turrini.
«Η κατανόηση των μηχανισμών πίσω από αυτό το φαινόμενο μπορεί επομένως να προσφέρει νέες προοπτικές για την κοινωνική συμπεριφορά, που είναι το πλαίσιο στο οποίο εκτυλίσσεται το μεγαλύτερο μέρος της καθημερινής μας ζωής».
Μια προηγμένη τεχνική διέγερσης του εγκεφάλου
Είναι γνωστό ότι το κινητικό σύστημα εμπλέκεται συνεχώς στην αυτόματη μίμηση των ενεργειών, των εκφράσεων του προσώπου και της ομιλίας, αλλά οι ακριβείς και δυνητικά διακριτοί ρόλοι των διαφορετικών κυκλωμάτων μέσα στο κινητικό σύστημα δεν έχουν διευκρινιστεί.
Για να ρίξουν φως σε αυτό, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν μια προηγμένη τεχνική μη επεμβατικής διέγερσης του εγκεφάλου, που ανέπτυξε μεταξύ άλλων ερευνητών και η ομάδα του καθηγητή Avenanti.
«Χάρη σε αυτή την τεχνική διέγερσης, κατέστη δυνατό να στοχευθούν οι μηχανισμοί πλαστικότητας του εγκεφαλικού συνδετικού τμήματος, ο ολοκληρωμένος χάρτης των νευρικών συνδέσεων στον εγκέφαλο», εξηγεί ο καθηγητής Avenanti.
Πως έγινε το πείραμα
Στη μελέτη συμμετείχαν 80 υγιείς άνθρωποι που χωρίστηκαν σε τέσσερις ομάδες και έκαναν μία ηθελημένη πράξη μίμησης και μία πράξη αυτόματης μίμησης.
Ο στόχος ήταν να ελεγχθεί εάν ο χειρισμός της συνδεσιμότητας μεταξύ των μετωπιαίων περιοχών του εγκεφάλου επηρεάζει την αυτόματη και την ηθελημένη μίμηση.
Τα αποτελέσματα της μελέτης
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι διαφορετικά κυκλώματα του κινητικού συστήματος εξυπηρετούν διακριτές και αποσυνδεόμενες κοινωνικές λειτουργίες.
Έδειξαν επίσης ότι η κατεύθυνση της διέγερσης και η περιοχή που στοχεύει επηρεάζουν διαφορετικά τα νευρικά κυκλώματα που εμπλέκονται στη μίμηση.
Γιατί υπάρχει η μιμητική συμπεριφορά;
«Έχουμε δει ότι η ενίσχυση της συνδεσιμότητας μεταξύ της κοιλιακής προκινητικής περιοχής και του προτοταγή κινητικού φλοιού αυξάνει την τάση να μιμείται αυτόματα τη συμπεριφορά των άλλων, ενώ η αποδυνάμωσή της έχει το αντίθετο αποτέλεσμα» είπε η επικεφαλής της μελέτης Sonia Turrini.
«Αντίθετα, ο συμπληρωματικός κινητικός φλοιός φαίνεται να έχει ρόλο γνωστικού ελέγχου στο κινητικό σύστημα: η ενίσχυση της συνδεσιμότητας του με τον προτοταγή κινητικό φλοιό στην πραγματικότητα προκαλεί μεγαλύτερη ικανότητα αποφυγής μίμησης όταν είναι ακατάλληλη τη συγκεκριμένη στιγμή».