Site icon Όλο Υγεία

Αλτσχάιμερ: Μπορείτε να το επιβραδύνετε, ακόμη και να το σταματήσετε – Δείτε με ποιον τρόπο

Αλτσχάιμερ

Διαστάσεις επιδημίας έχει λάβει η νόσος Αλτσχάιμερ, με τα περιστατικά να αυξάνονται με ραγδαίους ρυθμούς. Η έγκαιρη διάγνωση και παρέμβαση έχει μεγάλη σημασία, ενώ αν ακολουθήσουμε τις οδηγίες των γιατρών, μπορούμε μέχρι και να ανακόψουμε την εμφάνιση της νόσου.

Ο αριθμός των ασθενών σε παγκόσμιο επίπεδο έχει εκτοξευθεί, ενώ τεράστια αύξηση σημειώνουν και οι θάνατοι. Ο αριθμός των θανάτων λόγω της νόσου αυξήθηκε κατά 141% τα τελευταία 20 χρόνια. Παγκοσμίως οι ανοϊκοί ασθενείς ανέρχονται σε 35 εκατομμύρια, αριθμός που αναμένεται να ξεπεράσει τα 100 εκατομμύρια μέχρι το 2050.

«Καθώς οι ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας – κυρίως οι baby boomers που γεννήθηκαν μεταξύ 1946 και 1964 – είναι το ταχύτερα αναπτυσσόμενο τμήμα του πληθυσμού και αυτή η ίδια δημογραφική ομάδα διατρέχει τον υψηλότερο κίνδυνο για τη νόσο Αλτσχάιμερ, δεν είναι εντελώς περίεργο ότι ο αριθμός των περιπτώσεων συνεχίζει να αυξάνεται» δήλωσε στο Fox News Digital ο Dr. James Galvin, επικεφαλής της γνωστικής νευρολογίας και διευθυντής του Comprehensive Center for Brain Health στο The University of Miami Health System.

Ένας άλλος παράγοντας που συμβάλλει στην αύξηση των κρουσμάτων είναι ότι η νόσος ανιχνεύεται νωρίτερα, σημείωσε, λόγω της επιστημονικής προόδου, τα διαγνωστικά κριτήρια και τις εργαστηριακές εξετάσεις που επιτρέπουν στους επαγγελματίες υγείας να κάνουν διαγνώσεις με μεγαλύτερη βεβαιότητα και ακρίβεια.

Σημασία της έγκαιρης ανίχνευσης

Η έγκαιρη ανίχνευση και διάγνωση επιτρέπει στην οικογένεια να σχεδιάσει τη μελλοντική φροντίδα σε μια στιγμή που ο ασθενής είναι σε θέση να εκφράσει τις επιθυμίες του, σημείωσε ο Dr. James Galvin.

Επίσης, πολλά από τα διαθέσιμα φάρμακα για τη μείωση των συμπτωμάτων είναι πιο αποτελεσματικά όταν ξεκινούν νωρίς στην πορεία της νόσου, πρόσθεσε ο ίδιος.

Οι ασθενείς που διαγιγνώσκονται νωρίς θα έχουν επίσης περισσότερες πιθανότητες να ενταχθούν σε κλινικές δοκιμές για νέα φάρμακα και διαγνωστικά.

«Υπάρχουν νεότερα φάρμακα που έχουν τη δυνατότητα τροποποίησης της νόσου, τα οποία έχουν εγκριθεί ή εξετάζονται για έγκριση, οπότε οι ασθενείς έχουν περισσότερες θεραπευτικές επιλογές» δήλωσε ο Dr. James Galvin.

Τα τρέχοντα φάρμακα αντιμετωπίζουν σε μεγάλο βαθμό τα συμπτώματα και επιβραδύνουν την εξέλιξη της νόσου – αλλά αρκετές δοκιμές βρίσκονται σε εξέλιξη για τη δοκιμή θεραπειών πρόληψης.

«Συγκεκριμένα, πρόκειται για μονοκλωνικά αντισώματα κατά της αμυλοειδούς β-πρωτεΐνης, του δομικού στοιχείου των γεροντικών πλακών στον εγκέφαλο του Αλτσχάιμερ» δήλωσε ο Dr. James Galvin.

«Αυτό είναι ιδιαίτερα συναρπαστικό, διότι αυτά τα νέα προγράμματα είναι προληπτικά και θα μπορούσαν δυνητικά να έχουν πολύ μεγαλύτερο αντίκτυπο στη δημόσια υγεία» σημείωσε ο ίδιος.

Μπορεί η νόσος Αλτσχάιμερ να αντιστραφεί;

Η Dr. Heather Sandison, κορυφαία εμπειρογνώμονας στη φροντίδα της νόσου Αλτσχάιμερ και της άνοιας, δήλωσε ότι σε ορισμένες περιπτώσεις η νόσος μπορεί να επιβραδυνθεί ή ακόμη και να αντιστραφεί.

«Οι τρόποι με τους οποίους τα άτομα μπορούν ενδεχομένως να αντιστρέψουν τη νόσο Αλτσχάιμερ ποικίλλουν, επειδή τα αίτια ποικίλλουν από άτομο σε άτομο» δήλωσε η Dr. Heather Sandison.

Ένα άτομο, για παράδειγμα, μπορεί να έχει νόσο Αλτσχάιμερ που σχετίζεται με γενετική προδιάθεση, υψηλό σάκχαρο στο αίμα και ιστορικό εγκεφαλικών επεισοδίων, σημείωσε.

Ένα άλλο άτομο μπορεί να έχει Αλτσχάιμερ που προκαλείται από την εισπνοή τοξινών από την περιβαλλοντική ρύπανση, αποφρακτική άπνοια ύπνου που μειώνει την παροχή οξυγόνου και ιστορικό τραυματικών εγκεφαλικών κακώσεων.

Κάποιος άλλος μπορεί να έχει όλους αυτούς τους παράγοντες.

«Θα αντιμετωπίζαμε αυτά τα άτομα διαφορετικά» δήλωσε η Dr. Heather Sandison.

Ανεξάρτητα από τους παράγοντες κινδύνου, η Dr. Sandison δήλωσε ότι οι καλύτεροι τρόποι για την πρόληψη του Αλτσχάιμερ είναι η διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε λαχανικά, καλά λιπαρά και πρωτεΐνες, ενώ παράλληλα πρέπει να γίνεται τακτική άσκηση, να υπάρχει ποιοτικός ύπνος και καθημερινές πρακτικές διαχείρισης του στρες.

«Οι επιλογές που κάνετε κάθε μέρα σχετικά με το τι βάζετε στο στόμα σας, πόσο κινείστε και τι ώρα πέφτετε για ύπνο έχουν τον μεγαλύτερο αντίκτυπο στη μακροπρόθεσμη υγεία του εγκεφάλου σας».

Αντιστρέφοντας την ανισορροπία στον εγκέφαλο

Όπως κάθε πολύπλοκο σύστημα, ο εγκέφαλος και το σώμα απαιτούν μια «ομοιοδυναμική ισορροπία» για να λειτουργούν καλά, σύμφωνα με τη Dr. Sandison.

«Η ανισορροπία – πολύ, πολύ λίγο, σε λάθος μέρος, σε λάθος χρόνο – θα δημιουργήσει δυσλειτουργία και, στην περίπτωση του σώματος και του εγκεφάλου, ασθένεια» προειδοποίησε.

Οι πρωταρχικές αιτίες της ανισορροπίας στον εγκέφαλο περιλαμβάνουν τις τοξίνες, τα θρεπτικά συστατικά, τους στρεσογόνους παράγοντες, τη δομή και τις λοιμώξεις.

Με τις τεχνικές αντιστροφής της, η Dr. Sandison δήλωσε ότι βλέπει τα καλύτερα αποτελέσματα με ασθενείς που είναι νεότεροι από 75 ετών, έχουν βαθμολογία MoCA (Montreal Cognitive Assessment) 18 και άνω και έχουν ένα υποστηρικτικό δίκτυο αγαπημένων προσώπων γύρω τους, ώστε να μπορούν να εντρυφήσουν πλήρως στις αλλαγές στον τρόπο ζωής. Και πρόσθεσε: «Έχουμε δει θαυμαστά αποτελέσματα με ασθενείς στα 80 τους με μονοψήφιες βαθμολογίες MoCA».

«Δεν χρειάζεται να είστε τέλειοι, αλλά για να έχετε αποτελέσματα, πρέπει να είστε πρόθυμοι και ικανοί να κάνετε κάποιες αλλαγές» συνέχισε η Dr. Sandison. Αν το έχετε αυτό, υπάρχει περιθώριο ελπίδας, ανεξάρτητα από το πόσο έχει προχωρήσει η νόσος.

Στους ασθενείς της, η Dr. Sandison συνιστά να συνδυάζουν τις συστάσεις για τον τρόπο ζωής με τη συμβατική ιατρική.

Οι προσεγγίσεις της διατροφής, του τρόπου ζωής και της λειτουργικής ιατρικής είναι καλύτερο να χρησιμοποιούνται σε συνεργασία με έναν πάροχο πρωτοβάθμιας φροντίδας και έναν νευρολόγο στην ομάδα σας, δήλωσε η ίδια, εκφράζοντας την αισιοδοξία της ότι «στο μέλλον θα χρησιμοποιήσουμε τα φάρμακα που καταστρέφουν τις πλάκες για τη μείωση των δομικών αλλαγών στον εγκέφαλο … σε συνδυασμό με την πολύπλευρη προσέγγιση για την αναστροφή της νόσου Αλτσχάιμερ».

Ο μεγαλύτερος μύθος γύρω από την υγεία του εγκεφάλου, είπε, είναι ότι τίποτα δεν μπορεί να γίνει για την πρόληψη ή την αναστροφή της άνοιας ή του Αλτσχάιμερ. «Αυτό δεν είναι αλήθεια» είπε η Dr. Sandison, σημειώνοντας ότι «Είναι σχεδόν συγκλονιστικό το πόσα μπορείτε να κάνετε για να βελτιστοποιήσετε τη γνωστική λειτουργία σε οποιοδήποτε στάδιο της ζωής σας».

Δήμητρα Χατζηπαναγιώτου
Δήμητρα Χατζηπαναγιώτου

Η Δήμητρα Χατζηπαναγιώτου έχει συνεργαστεί τα τελευταία 20 χρόνια με έντυπα, τηλεοπτικούς σταθμούς, καθώς και με ιστοσελίδες. Παράλληλα έχει εμπειρία στην επικοινωνία και έχει συνεργαστεί με την Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία, την Ευρωπαϊκή Ακαδημία Παιδοδοντιάτρων, το Υπουργείο Εργασίας και το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας. Πιστεύει ότι οι δημοσιογράφοι οφείλουν να ενημερώνουν το κοινό έχοντας ως πυξίδα την αλήθεια, τις αρχές της αντικειμενικότητας, των ίσων αποστάσεων αλλά και της κοινωνικής ευαισθησίας.

Exit mobile version