Επικίνδυνες οι νύχτες του καύσωνα- Τι συμβαίνει στον οργανισμό, ποιοι κινδυνεύουν

καύσωνα

Μεγάλο κίνδυνο για την υγεία ενέχει η υψηλή θερμοκρασία στη διάρκεια της νύχτας που επικρατεί καύσωνας. Πώς μας επηρεάζει, ποιοι κινδυνεύουν και τι να προσέχουμε. Ειδικοί μιλούν στο oloygeia.gr.

Στα ύψη θα σκαρφαλώσει σήμερα ο υδράργυρος, αγγίζοντας και τους 44 βαθμούς  Κελσίου, με τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό (WMO) να προειδοποιεί πως οι υψηλές θερμοκρασίες που σημειώνονται αυτές τις ημέρες στην Ευρώπη είναι βέβαιο πως θα αυξηθούν.

Οι ειδικοί έχουν εκδώσει οδηγίες προστασίας και συμβουλές για την αντιμετώπιση του καύσωνα. Έτσι, κατά τη διάρκεια της ημέρας αποφεύγετε να κυκλοφορείτε και προγραμματίζετε όταν «πέσει» ο ήλιος και δροσίσει λίγο να βγείτε βόλτα.

Ανατροπή. Πριν το κάνετε διαβάστε τι λένε οι ειδικοί για τους κινδύνους που ενέχουν οι υψηλές θερμοκρασίες τη νύχτα, ιδιαίτερα για τις ευάλωτες ομάδες.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό (WMO), οι παρατεταμένοι και έντονοι καύσωνες που πλήττουν το βόρειο ημισφαίριο προκαλούν νέα υψηλά επίπεδα νυχτερινών θερμοκρασιών, δημιουργώντας ιδιαίτερα επικίνδυνες συνθήκες για την ανθρώπινη υγεία. Οι επαναλαμβανόμενες υψηλές θερμοκρασίες κατά τη διάρκεια της νύχτας οδηγούν σε αυξημένο κίνδυνο για καρδιακή προσβολή και θάνατο.

«Ενώ η μεγαλύτερη προσοχή εστιάζεται στις μέγιστες θερμοκρασίες στη διάρκεια της ημέρας, είναι οι θερμοκρασίες στη διάρκεια της νύχτας που ενέχουν τους μεγαλύτερους κινδύνους για την υγεία, ιδιαίτερα για τους ευάλωτους πληθυσμούς», ανέφερε ο WMO. Σημείωσε ότι οι πολίτες πρέπει να διευρύνουν την προσοχή τους πέρα από τη μέγιστη θερμοκρασία και μόνο.

Σε πολλές τοποθεσίες όπου η μέγιστη αγγίζει τους 40°C και άνω, η θερμοκρασία μπορεί να εξακολουθεί να είναι κοντά στους 40°C και τα μεσάνυχτα. Υπό αυτές τις συνθήκες, η ελάχιστη θερμοκρασία είναι πιο σημαντική για την υγεία δήλωσε ο ανώτερος σύμβουλος του WMO για την ακραία ζέστη Τζον Νάιρν. Το oloygeia.gr, απευθύνθηκε σε δύο επιστήμονες για να μας εξηγήσουν πιο είναι το όριο κινδύνου και τι πρέπει να προσέχουν οι καρδιοπαθείς.

Απαγορευτική η βόλτα σε θερμοκρασία πάνω από 30 βαθμούς Κελσίου

Η υψηλή θερμοκρασία σε συνδυασμό με την υγρασία και την άπνοια εγκυμονεί κινδύνους, εξηγεί Χαρίλαος Κουτής, καθηγητής υγιεινής επιδημιολογίας και δημόσιας υγείας. Σύμφωνα με τον κ. Κουτή είναι «απαγορευτικό» να κάνουμε οποιαδήποτε μορφής άσκηση ακόμα και ελαφρύ περπάτημα το βράδυ, όταν η ελάχιστη θερμοκρασία είναι πάνω από 30 βαθμούς Κελσίου.

Η άσφαλτος και τα κτίρια έχουν θερμική ακτινοβολία την οποία αποδίδουν στο περιβάλλον. Κρυώνουν κατά τις 3-5 το πρωί με την προϋπόθεση ότι η ελάχιστη θερμοκρασία θα πέσει κάτω από 30 βαθμούς Αν παραμένει σε υψηλότερα επίπεδα δεν επιτρέπεται καμία άσκηση.

Ειδικά, οι καρδιαγγειακοί ασθενείς κινδυνεύουν περισσότερο από εμφράγματα και εγκεφαλικά, τις βραδινές ώρες, με υψηλές θερμοκρασίες.

Ο κ. Κουτής καταλήγει τονίζοντας, ότι όλοι όσοι είναι άνω των 60 ετών και οι χρόνιοι πάσχοντες, μεταξύ των οποίων και όσοι πάσχουν από Χασιμότο θα πρέπει τις περιόδους του καύσωνα να παραμένουν όλη την ημέρα στο σπίτι τους.

Πώς οι υψηλές θερμοκρασίες επιβαρύνουν τους καρδιοπαθείς

Όταν η θερμοκρασία περιβάλλοντος είναι υψηλή, οι προσαρμοστικοί μηχανισμοί για τη διατήρηση της φυσιολογικής θερμοκρασίας του σώματος οδηγούν σε αυξημένο καρδιακό έργο. Ο οργανισμός σε συνθήκες υψηλής θερμοκρασίας ενεργοποιεί τους θερμορυθμιστικούς μηχανισμούς προκειμένου να αποβάλλει την περίσσεια θερμότητας και συγκεκριμένα:

  • Αυξάνεται η καρδιακή συχνότητα (ταχυκαρδία) με σκοπό να αυξηθεί η καρδιακή παροχή και να καλυφθούν οι αυξημένες απαιτήσεις του οργανισμού.
  • Ενεργοποιούνται οι ιδρωτοποιοί αδένες για να αποβληθεί η θερμότητα μέσω της εξάτμισης.
  • Προκαλείται αγγειοδιαστολή στα αγγεία του δέρματος, ώστε να αποβληθεί η θερμότητα,
  • Η συχνότητα άλλα και το βάθος της αναπνοής αυξάνονται για την αποβολή του θερμού αέρα.

Οι προστατευτικές αυτές μεταβολές επιβαρύνουν το καρδιαγγειακό σύστημα, ιδιαίτερα για τους ασθενείς με προϋπάρχουσα καρδιακή νόσο και οριακή ισορροπία της καρδιακής λειτουργίας.

Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία: Μην αγνοήσετε τα συμπτώματα!

Ύποπτα συμπτώματα που θα πρέπει να οδηγήσουν τους καρδιοπαθείς στον γιατρό τους:

  • Θωρακική δυσφορία που επεκτείνεται στην κάτω γνάθο και ενδεχομένως αντανακλά στην πλάτη ή το χέρι (δηλωτικά στηθαγχικού πόνου).
  • Δύσπνοια
  • Αδυναμία / Καταβολή δυνάμεων,
  • Ελαττωμένο επίπεδο συνείδησης/Σύγχυση.
  • Αίσθημα παλμών/Ταχυκαρδία.
  • Κεφαλαλγία/Ζάλη.
  • Εκδηλώσεις θερμοπληξίας. Πρόδρομα συμπτώματα είναι η δίψα, η αδυναμία, η ζάλη, ο ίλιγγος, ο πονοκέφαλος και η ναυτία. Όψιμα ο ασθενής παρουσιάζει απώλεια των αισθήσεων, σύγχυση, σπασμούς, λήθαργο και κώμα.

Η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία συνιστά στους πολίτες την αποφυγή έκθεσης σε περιβάλλον υψηλής θερμοκρασίας, την καλή ενυδάτωση και καλή διατροφή, ενώ για ασθενείς με καρδιολογικά νοσήματα που λαμβάνουν αντιυπερτασική αγωγή και διουρητικά την αναζήτηση συμβουλής από τον θεράποντα Καρδιολόγο τους για το ισοζύγιο υγρών που θα ακολουθούν.

Όπως τονίζει ο Πρόεδρος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας, Καθηγητής Καρδιολογίας Γιώργος Κοχιαδάκης, “εκείνο που είναι σημαντικό είναι οι καρδιοπαθείς την περίοδο που έχει καύσωνα, είτε είναι ημέρα είτε νύχτα, να λαμβάνουν τα απαραίτητα μέτρα προστασίας και να συμβουλεύονται τον καρδιολόγο τους σε κάθε περίπτωση”.

Έφη Φουσέκη
Έφη Φουσέκη

Η Eφη Φουσέκη καλύπτει με εγκυρότητα και συνέπεια το ιατρικό ρεπορτάζ, ως διαπιστευμένος συντάκτης υγείας(<a href="https://www.moh.gov.gr/">Υπουργείο Υγείας</a>). Παρακολουθεί επιστημονικά συνέδρια στη Eλλάδα και στο εξωτερικό, καταγράφει την πολιτική υγείας στη χώρα μας και έχει συνεργαστεί με μεγάλα ειδησεογραφικά Μέσα (antenna.gr, enikos.gr).

Scroll to Top