Επαναστατική ανακάλυψη: Τα βακτήρια του στόματος μπορούν να καταστρέψουν καρκινικά κύτταρα

καρκίνος, θεραπεία

Σε μία μεγάλη ανακάλυψη προχώρησαν οι ερευνητές του Guy’s and St Thomas’ και του King’s College, ανοίγοντας τον δρόμο για νέες θεραπείες κατά του καρκίνου.

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι οι άνθρωποι με υψηλότερα επίπεδα ενός στοματικού βακτηρίου, γνωστού ως Fusobacterium, έχουν καλύτερη πρόγνωση για τον καρκίνο.

Το συγκεκριμένο βακτήριο του στόματος ανακαλύφθηκε ότι είναι τοξικό για το 99% των καρκινικών κυττάρων και θα μπορούσε να οδηγήσει σε νέες θεραπείες για τους ασθενείς, αυξάνοντας το προσδόκιμο επιβίωσης, καταστρέφοντας τα καρκινικά κύτταρα και μειώνοντας τον κίνδυνο μεταστάσεων.

Τα βακτήρια του στόματος μπορούν να καταστρέψουν καρκινικά κύτταρα

Οι ερευνητές του Guy’s and St Thomas’ και του King’s College του Λονδίνου ανακάλυψαν ότι οι άνθρωποι με υψηλότερα επίπεδα Fusobacterium είχαν συχνά καλύτερη πρόγνωση από τους ασθενείς που δεν είχαν τα βακτήρια στο στόμα.

Η Δρ Anjali Chander, ερευνήτρια στο King’s College του Λονδίνου, διαπίστωσε ότι υπήρξε μείωση κατά 70-99% του αριθμού των βιώσιμων καρκινικών κυττάρων σε καλλιέργειες κυττάρων καρκίνου κεφαλής και τραχήλου μετά από μόλυνση με το κοινό βακτήριο.

Διαπιστώθηκε ότι καταστρέφει τους όγκους απελευθερώνοντας τοξικά μόρια και μειώνοντας τη βιωσιμότητά τους, αναφέρει το επιστημονικό περιοδικό Cancer Communications. Το εύρημα αυτό θα αποτελέσει το πρώτο βήμα για τη δημιουργία θετικότερων αποτελεσμάτων στη θεραπεία του καρκίνου κεφαλής και τραχήλου για τους ασθενείς.

Ο Δρ Miguel Reis Ferreira, σύμβουλος σε θέματα καρκίνου κεφαλής και τραχήλου στο Guy’s and St Thomas’, λέκτορας στο King’s College του Λονδίνου και συγγραφέας της μελέτης, δήλωσε:

«Με τα βακτήρια του στόματος ουσιαστικά λιώνουν τα καρκινικά κύτταρα της κεφαλής και του λαιμού».

Και πρόσθεσε: «Ωστόσο, το εύρημα αυτό θα πρέπει να εξισορροπηθεί από τον γνωστό τους ρόλο στο να κάνουν τους καρκίνους, όπως αυτούς του εντέρου, να χειροτερεύουν. Στη συνέχεια θέλουμε να κατανοήσουμε καλύτερα πώς μπορούμε να μεταφράσουμε αυτή τη νέα γνώση σε βελτιώσεις στη θεραπεία των ασθενών με καρκίνο της κεφαλής και του τραχήλου, καθώς και άλλων καρκίνων».

Από την πλευρά της η Δρ Anjali Chander, ερευνήτρια στο King’s College του Λονδίνου και μία από τους συγγραφείς της μελέτης, πρόσθεσε: «Τα ευρήματά μας είναι αξιοσημείωτα και εκπληκτικά. Και διαπιστώσαμε ότι υπάρχουν κι άλλοι συνάδελφοι σε διεθνές επίπεδο που έχουν βρει παρόμοια δεδομένα με τα δικά μας».

Ο καρκίνος κεφαλής και τραχήλου είναι ο έκτος πιο συχνός καρκίνος παγκοσμίως. Κάθε χρόνο καταγράφονται σε παγκόσμιο επίπεδο 380.000 θάνατοι και 550.000 νέα περιστατικά καρκίνου κεφαλής και τραχήλου. Τα ποσοστά επιβίωσης ποικίλλουν σε μεγάλο βαθμό, ανάλογα με το πόσο έχει εξαπλωθεί ο καρκίνος κατά τη στιγμή της διάγνωσης.

Δήμητρα Χατζηπαναγιώτου
Δήμητρα Χατζηπαναγιώτου

Η Δήμητρα Χατζηπαναγιώτου έχει συνεργαστεί τα τελευταία 20 χρόνια με έντυπα, τηλεοπτικούς σταθμούς, καθώς και με ιστοσελίδες. Παράλληλα έχει εμπειρία στην επικοινωνία και έχει συνεργαστεί με την Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία, την Ευρωπαϊκή Ακαδημία Παιδοδοντιάτρων, το Υπουργείο Εργασίας και το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας. Πιστεύει ότι οι δημοσιογράφοι οφείλουν να ενημερώνουν το κοινό έχοντας ως πυξίδα την αλήθεια, τις αρχές της αντικειμενικότητας, των ίσων αποστάσεων αλλά και της κοινωνικής ευαισθησίας.

Scroll to Top