Site icon Όλο Υγεία

ΕΟΔΥ: Συμβουλές για ασφαλή κατανάλωση θαλασσινών και οστρακοειδών την περίοδο της Σαρακοστής

ΕΟΔΥ: Συμβουλές για ασφαλή κατανάλωση θαλασσινών και οστρακοειδών την περίοδο της Σαρακοστής

Αύξηση την περίοδο της Σαρακοστής καταγράφουν τα κρούσματα γαστρεντερίτιδας μετά από κατανάλωση οστρακοειδών σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ.

Στις 18 Μαρτίου, την Καθαρά Δευτέρα, ξεκίνησε η νηστεία της Σαρακοστής που διαρκεί, έως το Σάββατο 4 Μαΐου. Όσοι επιλέγουν να νηστέψουν δεν καταναλώνουν τρόφιμα ζωικής προέλευσης όπως κρέας, ψάρι, γαλακτοκομικά και αυγά, ενώ καταναλώνουν τροφές όπως δημητριακά, όσπρια, φρούτα, λαχανικά, μαλάκια και οστρακοειδή.

Σύμφωνα με τα δεδομένα του ΕΟΔΥ, στη χώρα μας έχουν σημειωθεί κατά καιρούς την περίοδο αυτή κρούσματα γαστρεντερίτιδας μετά από κατανάλωση οστρακοειδών, η οποία παρουσιάζει αύξηση την περίοδο της Σαρακοστής, τόσο εντός όσο και εκτός του οικιακού περιβάλλοντος.

Αυτό συμβαίνει διότι, ιοί όπως ο νοροϊός, που έχουν διεθνώς συσχετιστεί με την εμφάνιση επιδημιών γαστρεντερίτιδας ύστερα από κατανάλωση ατελώς μαγειρεμένων/ωμών οστρακοειδών (μύδια, στρείδια κτλ), είναι ανθεκτικοί τόσο στο μαγείρεμα στον ατμό όσο και σε θερμοκρασίες μέχρι 60οC.

Κανόνες για την ασφαλή κατανάλωση θαλασσινών/οστρακοειδών

Για το μαγείρεμα της ψίχας:

Τηρούμε τους κανόνες υγιεινής:

Αποφεύγουμε τη διασταυρούμενη επιμόλυνση. Διατηρούμε τα ωμά οστρακοειδή μακριά από τα φρέσκα φρούτα, λαχανικά και άλλα τρόφιμα που καταναλώνονται ωμά ή είναι έτοιμα προς κατανάλωση.

Αποθηκεύουμε τα θαλασσινά/οστρακοειδή με ασφάλεια.

Εάν πρόκειται να καταναλωθούν εντός δύο ημερών από την αγορά τους συστήνεται η αποθήκευσή τους στη συντήρηση του ψυγείου.

Εάν πρόκειται να καταναλωθούν σε διάστημα μεγαλύτερο των δύο ημερών συστήνεται η αποθήκευσή τους στην κατάψυξη αφού τοποθετηθούν σε σακούλες τροφίμων.

Όλο Υγεία

Exit mobile version