Site icon Όλο Υγεία

Πώς να χειριστείτε σωστά το ωμό κρέας και άλλα 8 tips για την ασφάλεια τροφίμων τα Χριστούγεννα από τον ΕΟΔΥ

χριστουγεννιάτικο τραπέζι

Ακολουθείστε τις παρακάτω συμβουλές του ΕΟΔΥ για να αποφύγετε δυσάρεστες καταστάσεις. Διαβάστε για τον ασφαλή χειρισμό του κρέατος που είναι το κύριο πιάτο σε κάθε εορταστικό τραπέζι.

Κατά την περίοδο των εορτών μία από τις προσφιλείς μας συνήθειες είναι τα γεύματα με την οικογένειά μας και τους φίλους μας. Οι συμβουλές που ακολουθούν αφορούν στην πρόληψη των τροφιμογενών νοσημάτων, των νοσημάτων, δηλαδή, που προκαλούνται από την κατανάλωση μολυσμένου τροφίμου.

Οι 9 συμβουλές για την ασφάλεια των τροφίμων στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι

  1. Διατηρήστε τα τρόφιμα χωριστά
  2. Μαγειρέψτε επαρκώς τα τρόφιμα
  3. Διατηρήστε τα τρόφιμα σε ασφαλείς θερμοκρασίες
  4. Χρησιμοποιήστε παστεριωμένα αυγά ειδικά αν πρόκειται να παρασκευάσετε φαγητά που περιέχουν ωμά αυγά
  5. Μην καταναλώνετε ωμή ζύμη
  6. Μην ξεχνάτε να πλένετε τα χέρια σας με σαπούνι και νερό
  7. Εγκυμοσύνη και εορταστικά τρόφιμα
  8. Συμβουλές για ασφαλή χειρισμό του κρέατος κατά την προετοιμασία του χριστουγεννιάτικου γεύματος
  9. Χειριστείτε τα περισσεύματα με ασφάλεια

 1. Διατηρήστε τα τρόφιμα χωριστά

Διατηρήστε το κρέας, τα πουλερικά, τα θαλασσινά και τα αυγά ξεχωριστά από τα υπόλοιπα τρόφιμα στο ψυγείο, σε δοχεία ή σε σφραγισμένες πλαστικές σακούλες.
Αποθηκεύστε τα αυγά στην αρχική τους συσκευασία στο ψυγείο (όχι στην πόρτα του ψυγείου).

 2.Μαγειρέψτε επαρκώς τα τρόφιμα

Χρησιμοποιήστε ένα θερμόμετρο τροφίμων για να βεβαιωθείτε ότι τα τρόφιμα έχουν μαγειρευτεί σε ασφαλή θερμοκρασία.

 3.Διατηρήστε τα τρόφιμα σε ασφαλείς θερμοκρασίες

Μετά την παρασκευή του φαγητού, διατηρήστε το σε ασφαλείς θερμοκρασίες είτε πρόκειται για ζεστό είτε για κρύο φαγητό. Τοποθετήστε τα περισσεύματα των τροφίμων στο ψυγείο το συντομότερο δυνατό και εντός 2 ωρών από τη στιγμή που παρασκευάστηκε το φαγητό. Εναλλακτικά τοποθετήστε τα περισσεύματα στο ψυγείο εντός 1 ώρας, εάν τα τρόφιμα εκτίθενται σε θερμοκρασίες μεγαλύτερες των 32°C, όπως κατά τη μεταφορά τους με αυτοκίνητο. Η θερμοκρασία στη συντήρηση του ψυγείου σας πρέπει να ρυθμιστεί ώστε να είναι ≤ 4°C και στην κατάψυξη ≤ -18°C.

4.Χρησιμοποιήστε παστεριωμένα αυγά ειδικά αν πρόκειται να παρασκευάσετε φαγητά που περιέχουν ωμά αυγά

Βακτήρια όπως η Salmonella επιβιώνουν τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό των αυγών με κανονική όψη. Πολλά αγαπημένα εορταστικά φαγητά ή γλυκά περιέχουν ωμά αυγά (π.χ. τα φαγητά με αυγολέμονο, το τιραμισού, διάφορες σάλτσες τύπου Caesar).

5.Μην καταναλώνετε ωμή ζύμη

Η ζύμη που παρασκευάζεται με αλεύρι ή/και αυγά μπορεί να περιέχει βακτήρια, όπως η Salmonella. Μη δοκιμάζετε και μην αφήνετε τα παιδιά σας να δοκιμάσουν ωμή ζύμη που προορίζεται για ψήσιμο ή μαγείρεμα (π.χ. ζύμη για κουλουράκια, μπισκότα).

6.Μην ξεχνάτε να πλένετε τα χέρια σας με σαπούνι και νερό:

7.Εγκυμοσύνη και εορταστικά τρόφιμα

Οι έγκυες διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο τροφικής δηλητηρίασης, εμφάνισης, δηλαδή, συμπτωμάτων γαστρεντερίτιδας μετά από κατανάλωση μολυσμένου τροφίμου.
Εάν είστε έγκυος, αποφύγετε την κατανάλωση των παρακάτω τροφίμων, κατά την περίοδο των εορτών αλλά και σε όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης:

8.Συμβουλές για ασφαλή χειρισμό του κρέατος κατά την προετοιμασία του χριστουγεννιάτικου γεύματος

Τα δεδομένα του ΕΟΔΥ δείχνουν ότι πολύ συχνά παθαίνουμε “τροφική δηλητηρίαση”, εμφανίζουμε δηλαδή συμπτώματα γαστρεντερίτιδας μετά από κατανάλωση μολυσμένου τρόφιμου τόσο εκτός όσο και εντός του οικιακού περιβάλλοντος. Το φαινόμενο αυτό παρατηρείται και την περίοδο των εορτών και οφείλεται κατά κύριο λόγο σε κακούς χειρισμούς – πρακτικές στην προετοιμασία και συντήρηση των τροφίμων. Οι απλές συμβουλές που ακολουθούν μπορούν να μας βοηθήσουν να αποφύγουμε συνήθη λάθη στο χειρισμό του κρέατος κατά την προετοιμασία του χριστουγεννιάτικου γεύματος.

Αποψύξτε το κρέας τοποθετώντας το σε ένα δοχείο στο ψυγείο σε μια πλαστική τσάντα σε νεροχύτη με κρύο νερό (αλλάξτε το νερό κάθε 30 λεπτά), ή στο φούρνο μικροκυμάτων, ακολουθώντας τις οδηγίες του κατασκευαστή.

Μην αφήνετε το κρέας να αποψυχθεί στον πάγκο εκτός ψυγείου. Όταν το κρέας διατηρείται σε θερμοκρασία δωματίου για περισσότερο από 2 ώρες, ευνοείται ο πολλαπλασιασμός βακτηρίων. Επικίνδυνες θερμοκρασίες για τον πολλαπλασιασμό των βακτηρίων θεωρούνται αυτές που είναι μεταξύ 4°C και 60°C.

Πώς να χειριστείτε σωστά το ωμό κρέας

Πώς να μαγειρέψετε το κρέας και τη γέμιση

9.Χειριστείτε τα περισσεύματα με ασφάλεια

Δε χρειάζεται να περιμένετε να κρυώσει το φαγητό για να το τοποθετήσετε στο ψυγείο ή στην κατάψυξη. Τοποθετήστε το μαγειρεμένο φαγητό που δεν έχει καταναλωθεί στο ψυγείο το συντομότερο δυνατό και εντός δύο ωρών από τη στιγμή που ετοιμάστηκε.

Όλο Υγεία

Exit mobile version