Site icon Όλο Υγεία

Το ChatGPT έχει περισσότερη ενσυναίσθηση από τους γιατρούς

τεχνητή νοημοσύνη

Έχει το ChatGPT ενσυναίσθηση; Νέα μελέτη ισχυρίζεται ότι μπορεί να παράγει πιο ενσυναίσθητες απαντήσεις από τους γιατρούς σε ερωτήσεις ασθενών.

 

Η ενσυναίσθηση είναι η ικανότητα να μπαίνουμε στη θέση του άλλου, να κατανοούμε τα συναισθήματα και τις απόψεις του και να χρησιμοποιούμε αυτή τη γνώση για να πράξουμε ανάλογα. Είναι κάτι διαφορετικό από την ευγένεια. Αλλά πώς μπορεί ένα μηχάνημα να έχει ενσυναίσθηση;

Ομάδα επαγγελματιών υγείας διάβασε 195 απαντήσεις σε ερωτήσεις ασθενών από φόρουμ των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και βαθμολόγησε τις απαντήσεις που δόθηκαν από το chatbot τεχνητής νοημοσύνης υψηλότερα από αυτές που δίνουν οι γιατροί.

Οι συγγραφείς της μελέτης από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο JAMA Internal Medicine κατέληξαν ότι θα πρέπει να γίνει περαιτέρω έρευνα σχετικά με το εάν η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να βοηθήσει τους γιατρούς στη διάγνωση αλλά και στη σύνταξη απαντήσεων, κάτι που θα μειώσει το επαγγελματικό burnout των γιατρών.

Οι επαγγελματίες υγείας που συνέκριναν τις απαντήσεις –χωρίς να τους ειπωθεί ποιες ήταν πραγματικές και ποιες δημιουργήθηκαν από το ChatGPT– κλήθηκαν να εξετάσουν τόσο την ποιότητα των πληροφοριών όσο και την ενσυναίσθηση.

Το 79% των περιπτώσεων προτίμησαν τις απαντήσεις του ChatGPT και γενικά τις αξιολόγησαν ως σημαντικά υψηλότερης ποιότητας.

Οι απαντήσεις μέσω chatbot που βαθμολογήθηκαν ως «ενσυναίσθηση» ή «πολύ ενσυναίσθηση», ήταν σχεδόν 10 φορές υψηλότερες από τις γραπτές απαντήσεις του γιατρού, ενώ οι απαντήσεις από το ChatGPT ήταν κατά μέσο όρο τέσσερις φορές μεγαλύτερες, ανέφεραν οι ερευνητές.

Οι συγγραφείς δήλωσαν: «Ενώ αυτή η μελέτη έδειξε πολλά υποσχόμενα αποτελέσματα στη χρήση τεχνητής νοημοσύνης για ερωτήσεις ασθενών, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι απαιτείται περαιτέρω έρευνα προτού εξαχθούν οριστικά συμπεράσματα σχετικά με την πιθανή επίδρασή τους σε κλινικά περιβάλλοντα.»

Ωστόσο, εγείρει εύλογα ερωτήματα σχετικά με το εάν και πώς το ChatGPT θα μπορούσε να «βοηθήσει τους γιατρούς στη δημιουργία απαντήσεων».

Η καθηγήτρια Mirella Lapata, καθηγήτρια επεξεργασίας φυσικής γλώσσας στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, είπε ότι δεν ήταν περίεργο το γεγονός ότι οι επαγγελματίες υγείας προτιμούσαν το ChatGPT από τις απαντήσεις των γιατρών. «Το ChatGPT είναι πιο ενσυναίσθητο και γενικά πιο φλύαρο.»

Ο καθηγητής Anthony Cohn, καθηγητής αυτοματοποιημένης συλλογιστικής στο Πανεπιστήμιο του Leeds, είπε: «Δεδομένων των γνωστών ικανοτήτων του ChatGPT να «γράφει με το στυλ του», δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι ένα chatbot μπορεί να γράψει κείμενο που γενικά περιέχει ενσυναίσθηση.»

Οι συγγραφείς πρόσθεσαν ότι ένα chatbot θα πρέπει να χρησιμοποιείται μόνο ως εργαλείο για τη σύνταξη μιας απάντησης σε ένα ερώτημα ασθενούς – δεδομένης της τάσης αυτού του τύπου τεχνολογίας να επινοεί «γεγονότα» και θα ήταν επικίνδυνο να βασιστούμε σε οποιαδήποτε πραγματική πληροφορία δίνεται.

«Είναι σημαντικό οποιεσδήποτε απαντήσεις να ελέγχονται προσεκτικά από έναν επαγγελματία ιατρό. Ωστόσο, έχει αποδειχθεί ότι οι άνθρωποι εμπιστεύονται υπερβολικά τις απαντήσεις των μηχανών, ιδιαίτερα όταν είναι σωστές. Αν κάποιος δεν είναι επαρκώς προσεκτικός για να ελέγξει την απάντηση ενός chatbot, αυτός χρειάζεται προστασία» δήλωσαν οι ερευνητές.

Δείτε και αυτό: Η τεχνητή νοημοσύνη βρήκε αντιβιοτικό που σκοτώνει θανατηφόρο βακτήριο

Φίλια Μητρομάρα
Φίλια Μητρομάρα

Η Φίλια Μητρομάρα είναι δημοσιογράφος υγείας, με πολυετή πείρα σε μεγάλα γυναικεία και αντρικά περιοδικά. Αφιέρωσε 7 χρόνια στο ραδιόφωνο ενώ από το 2014 «βούτηξε» στον digital κόσμο ως wellness content editor με πιστοποιήσεις από το ΗΑEC (Hellenic American College) σε SEO, Social Media και digital marketing. Ως TedX speaker μίλησε για τη διαφορετικότητα και πιστεύει ότι κάθε άνθρωπος έχει μια ιστορία που αξίζει να ειπωθεί επειδή έχει τη δύναμη της έμπνευσης. Η Φίλια Μητρομάρα έχει εργαστεί στo <a href="https://www.shape.gr">Περιοδικό Shape και shape.gr</a>, <a href="https://elle.gr">Περιοδικό Elle</a>, <a href="https://glow.gr">Περιοδικό Glow</a>, <a href="https://bestofyou.gr">Bestofyou.g</a>, <a href="https://www.capital.gr">Capital.gr</a>, <a href="https://www.madamefigaro.gr">Περιοδικό MadameFigaro</a>, <a href="https://omorfamystika.gr">Omorfamystika.gr</a>, <a href="https://www.hello.gr">Περιοδικό Hello</a>, <a href="https://www.harpersbazaararabia.com">Harper’s Bazaar Mideast</a>, <a href="https://www.wefit.gr">Wefit.gr</a>, <a href="https://www.boxpharmacy.gr/el">Boxpharmacy.gr</a>, <a href="https://carespot.gr">Carespot.gr</a>. Κεντρική ομιλήτρια στο TEDx Θεσσαλονίκης 2019 με θέμα «Looking the world straight in the eye with one eye» | <a href="https://www.youtube.com/watch?v=SNiV1sW03tE">https://www.youtube.com/watch?v=SNiV1sW03tE</a>

Exit mobile version