Μια απλή θεραπεία για τη μειωμένη γονιμότητα που σχετίζεται με την ηλικία θα μπορούσε να κρύβεται σε κοινή θέα, ανακάλυψαν επιστήμονες από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο της Nanjing στην Κίνα.
Συχνά οι γυναίκες ακούν ότι η γονιμότητά τους μειώνεται δραματικά μετά τα 35. Ενώ οι μελέτες έχουν δείξει ότι αυτή η πτώση της γονιμότητας είναι πολύ πιο σταδιακή, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η ικανότητα μιας γυναίκας να συλλάβει μειώνεται σταθερά με την πάροδο του χρόνου.
«Περίπου το 10% των γυναικών κάτω των 34 ετών δεν μπορούν να επιτύχουν φυσική γονιμότητα, αλλά αυτό το ποσοστό αυξάνεται σε 87% για τις άνω των 45 ετών», δήλωσε στο Newsweek ο Bo Xiong, καθηγητής στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο της Nanjing και πρόσθεσε:
«Αν και οι τεχνολογίες υποβοηθούμενης αναπαραγωγής μπορούν να αντισταθμίσουν το μειωμένο αναπαραγωγικό αποτέλεσμα του ανθρώπου σε κάποιο βαθμό, το ποσοστό επιτυχίας των κύκλων υποβοηθούμενης αναπαραγωγής μειώνεται επίσης όσο μεγαλύτερη είναι ηλικία της μητέρας».
Η επίδραση της σπερμιδίνης στη γονιμότητα
Σε μια νέα μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature Aging, ο Δρ. Xiong και οι συνεργάτες του διερεύνησαν πώς τα επίπεδα μιας φυσικής ένωσης που ονομάζεται σπερμιδίνη θα μπορούσαν να επηρεάσουν τη γονιμότητα και την ποιότητα των ωαρίων σε γηρασμένα ποντίκια.
Η σπερμιδίνη είναι ένα απλό οργανικό μόριο που μπορεί να βρεθεί σε μια σειρά φυτικών και ζωικών κυττάρων. Αρχικά απομονώθηκε από το σπέρμα -εξ ου και το όνομά της- αλλά μπορεί να βρεθεί στα περισσότερα κύτταρα του σώματος.
Έχει αποδειχθεί ότι παίζει σημαντικό ρόλο στην ανάγνωση και τη σταθεροποίηση του DNA, την πρόκληση προγραμματισμένου κυτταρικού θανάτου και τη μείωση της φλεγμονής.
Πολυάριθμες μελέτες έχουν δείξει την ικανότητα της σπερμιδίνης να παρατείνει τη διάρκεια ζωής σε ζυμομύκητες, μύγες, σκουλήκια και ανθρώπινα ανοσοποιητικά κύτταρα, ενώ καταστέλλει την απώλεια μνήμης που σχετίζεται με την ηλικία σε μύγες και ποντίκια. Ωστόσο, οι επιδράσεις της στο γερασμένο γυναικείο αναπαραγωγικό σύστημα δεν είχαν μελετηθεί λεπτομερώς, μέχρι τώρα.
«Η μελέτη μας δείχνει ότι η ανεπάρκεια σπερμιδίνης στις ωοθήκες μπορεί να είναι ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες που έχουν ως αποτέλεσμα τη μείωση της ποιότητας των ωαρίων και της γυναικείας υπογονιμότητας που σχετίζεται με την ηλικία»», εξήγησε ο Δρ. Xiong και πρόσθεσε:
«Η συμπλήρωση σπερμιδίνης είναι μια δυνητικά αποτελεσματική στρατηγική για τη βελτίωση του αναπαραγωγικού αποτελέσματος των γυναικών σε προχωρημένες ηλικίες».
Συνολική βελτίωση της ικανότητας γονιμοποίησης από τη σπερμιδίνη
Οι ερευνητές παρατήρησαν πως τα επίπεδα σπερμιδίνης ήταν σημαντικά χαμηλότερα στις ωοθήκες των ηλικιωμένων ποντικών σε σύγκριση με τα νεότερα και συσχετίστηκαν με χαμηλότερη ποιότητα ωαρίων και άλλα σημάδια γήρανσης των ωοθηκών.
Η συμπλήρωση αυτών των ηλικιωμένων ποντικών με μια εξωτερική πηγή σπερμιδίνης, ωστόσο, οδήγησε σε βελτίωση στην ανάπτυξη των ωοθυλακίων, την ωρίμανση των ωαρίων, την ικανότητα γονιμοποίησης και το δυναμικό πρώιμης εμβρυϊκής ανάπτυξης, αυξάνοντας έτσι τη συνολική γονιμότητα των ποντικών.
Παρόμοια αποτελέσματα παρατηρήθηκαν σε κύτταρα ωαρίων χοίρου, υποδηλώνοντας ότι είναι πιθανό να παρατηρηθούν και σε ανθρώπους.
«Το επόμενο βήμα μας είναι να συνεργαστούμε με ένα κέντρο αναπαραγωγικής ιατρικής για τη δοκιμή των επιδράσεων της σπερμιδίνης στα ανθρώπινα ωάρια και στη γονιμότητα. Ελπίζουμε να μεταφράσουμε αυτά τα ευρήματα στους ανθρώπους για να βοηθήσουμε τις γυναίκες που προσπαθούν να συλλάβουν σε προχωρημένες ηλικίες», σημείωσε ο επιστήμονας.
Εάν επιβεβαιωθούν αυτά τα αποτελέσματα, τα συμπληρώματα σπερμιδίνης μπορεί να γίνει βασική σύσταση για ώριμες γυναίκες που προσπαθούν να συλλάβουν ή νεότερες γυναίκες που ελπίζουν να αυξήσουν τις πιθανότητές τους να μείνουν έγκυες.
«Μπορούν να αυξήσουν την πρόσληψη σπερμιδίνης με συμπληρώματα διατροφής που διατίθενται στο εμπόριο ή τροφές πλούσιες σε σπερμιδίνη, όπως φύτρο σιταριού, προϊόντα σόγιας και ξηροί καρποί. Θεωρητικά, η μακροπρόθεσμη κατανάλωση τροφών πλούσιων σε σπερμιδίνη θα μπορούσε να προσφέρει κάποια πιθανά οφέλη γονιμότητας, που ποικίλλουν με κάθε άτομο», κατέληξε ο Δρ. Xiong.