Ενδομητρίωση: Νέο εμφύτευμα υδρογέλης μπορεί να οδηγήσει σε πρόληψη και θεραπεία

ενδομητρίωση

Οι υπάρχουσες θεραπείες για την ενδομητρίωση συχνά περιλαμβάνουν φάρμακα ή χειρουργική επέμβαση. Τώρα, μια νέα μελέτη δείχνει ότι ένα μη επεμβατικό εμφύτευμα υδρογέλης που έχει σχεδιαστεί για χρήση σε σάλπιγγες μπορεί να την αντιμετωπίσει αποτελεσματικά.

Οι υδρογέλες έχουν μια ποικιλία χρήσεων, όπως σε φακούς επαφής, χορήγηση δόσεων φαρμάκων στο σώμα, ενυδατικές κρέμες, αποθήκευση νερού στο έδαφος, καθαρισμό μολυσμένου νερού και ως πηκτικοί παράγοντες. Η υδρογέλη είναι μια γέλη κατασκευασμένη από ένα είδος πλαστικού που μπορεί να δεσμεύσει το νερό.

Ερευνητές στο ETH Zurich και το Empa ανέπτυξαν τώρα το πρώτο εμφύτευμα υδρογέλης που έχει σχεδιαστεί για χρήση σε σάλπιγγες. Αυτή η καινοτομία επιτελεί δύο λειτουργίες: η μία είναι να λειτουργεί ως αντισυλληπτικό, η άλλη είναι να αποτρέψει τον λήπτη από το να αναπτύξει ενδομητρίωση εξαρχής ή να σταματήσει την εξάπλωση, εάν συμβεί.

Ο αρχικός τους στόχος ήταν να μετατρέψουν μια υδρογέλη σε ένα νέο είδος αντισυλληπτικού για τις γυναίκες. Ωστόσο, αφού η ερευνητική ομάδα άρχισε να μιλά με έναν συνεργάτη γυναικολόγο, συνειδητοποίησε ότι η εμφύτευση υδρογέλης για την απόφραξη των σαλπίγγων θα μπορούσε επίσης να βοηθήσει στην πρόληψη της ενδομητρίωσης.

Σχετικό άρθρο: Ενδομητρίωση: Τα 10 συμπτώματα της πάθησης που μπορεί να παραμείνει αδιάγνωστη για 9 χρόνια

Πρόληψη της ενδομητρίωσης με απόφραξη των σαλπίγγων

Περίπου το 10% των γυναικών πάσχουν από ενδομητρίωση. Ωστόσο, δεν είναι ακόμα σαφές τι ακριβώς προκαλεί αυτή την κατάσταση. Η υπόθεση είναι ότι κατά τη διάρκεια της εμμήνου ρύσεως, το αίμα ρέει πίσω κατά μήκος των σαλπίγγων και στην κοιλιακή κοιλότητα. Αυτό το αίμα περιέχει κύτταρα από την επένδυση της μήτρας (ενδομήτριο), τα οποία εγκαθίστανται στην κοιλιακή κοιλότητα και ως αποτέλεσμα μπορεί να προκαλέσουν φλεγμονή, πόνο και σχηματισμό ουλώδους ιστού.

Οι ερευνητές βρήκαν έναν τρόπο να δημιουργήσουν ένα εμφύτευμα υδρογέλης ικανό να αποφράξει επιτυχώς τις σάλπιγγες και έτσι να αποτρέψει την ανάδρομη έμμηνο ρύση. Περιγράφουν τα ευρήματά τους σε μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Advanced Materials.

«Ανακαλύψαμε ότι το εμφύτευμα έπρεπε να είναι κατασκευασμένο από ένα εξαιρετικά μαλακό τζελ -όμοιο σε συνοχή με ένα μωρό με ζελέ- που δεν επηρεάζει τον εγγενή ιστό και δεν αντιμετωπίζεται και δεν απορρίπτεται ως ξένο σώμα», εξηγεί ο Alexandre Anthis, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτη.

Ένα πλεονέκτημα των υδρογελών είναι ότι διογκώνονται όταν έρχονται σε επαφή με υγρό. Ως αποτέλεσμα, αυτό το νέο εμφύτευμα ξεκινά με μήκος περίπου δύο χιλιοστών. Αλλά μόλις εμφυτευθεί στις σάλπιγγες ως μέρος μιας μη χειρουργικής διαδικασίας χρησιμοποιώντας υστεροσκόπιο, το εμφύτευμα διογκώνεται περισσότερο από το διπλάσιο του αρχικού του μεγέθους. Η υδρογέλη στη συνέχεια δρα ως φραγμός τόσο για το σπέρμα όσο και για το αίμα.

«Το εμφύτευμά μας υδρογέλης μπορεί εύκολα και γρήγορα να καταστραφεί, είτε με υπεριώδη ακτινοβολία είτε με ειδικό διάλυμα, έτσι ώστε οι παραλήπτες να μην χρειάζεται να υποβληθούν σε επεμβατική και επικίνδυνη επέμβαση εάν αποφασίσουν να αναστρέψουν τη διαδικασία», λέει η Δρ. Herrmann.

Σχετικό άρθρο: Μασάζ πυελικού εδάφους: Μειώστε τον πόνο της ενδομητρίωσης και την ακράτεια ούρων με αυτές τις κινήσεις στο σπίτι

Καινοτομία μέσω διεπιστημονικής συνεργασίας

Ο Δρ. Anthis λέει ότι μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις ήταν η επίτευξη της σωστής ισορροπίας μεταξύ σταθερότητας και ικανότητας αποικοδόμησης. «Θέλαμε να διασφαλίσουμε ότι το εμφύτευμα ήταν συμβατό όσο και σταθερό».

Για το σκοπό αυτό, οι ερευνητές διεξήγαγαν αρχικά πειράματα ex-vivo σε σάλπιγγες ανθρώπων (και ζώων) που είχαν αφαιρεθεί κατά τη διάρκεια της θεραπείας του καρκίνου των ωοθηκών. Στη συνέχεια, δοκίμασαν την καινοτομία τους σε ένα ζωντανό γουρούνι. Μετά από τρεις εβδομάδες, το εμφύτευμα υδρογέλης βρισκόταν ακόμα στη θέση του και δεν υπήρχε κανένα σημάδι αντίδρασης ξένου σώματος.

Μαζί με το ETH και τα Ελβετικά Ομοσπονδιακά Εργαστήρια Επιστήμης και Τεχνολογίας Υλικών (Empa), οι ερευνητές υπέβαλαν αίτηση για δίπλωμα ευρεσιτεχνίας, αλλά υπάρχει ακόμη δρόμος μέχρις ώτου το εμφύτευμα να είναι έτοιμο για κυκλοφορία.

Δεδομένου ότι η ενδομητρίωση είναι μια ανθρώπινη ασθένεια, είναι δύσκολο να πούμε πώς το εμφύτευμα υδρογέλης θα συμπεριφέρεται μακροπρόθεσμα όταν τοποθετηθεί στις σάλπιγγες, ειδικά όταν οι λήπτες συμμετέχουν σε έντονες σωματικές δραστηριότητες όπως ο αθλητισμός. Επιπλέον, δεν είναι ακόμη σαφές εάν η απόφραξη των σαλπίγγων από μόνη της είναι αρκετή για την πρόληψη της ενδομητρίωσης.

«Έχουμε περιηγηθεί σε βάσεις δεδομένων για να βρούμε δεδομένα που σχετίζονται με ασθενείς με ενδομητρίωση στους οποίους αφαιρέθηκαν οι σάλπιγγες», λέει ο Δρ. Herrmann. Τέτοιες περιπτώσεις θα μπορούσαν να αποκαλύψουν εάν αυτό το μέτρο σταματά την ανάπτυξη ενδομητρίωσης στην κοιλιακή κοιλότητα, προσθέτει.

«Μέχρι στιγμής, έχει γίνει πολύ λίγη έρευνα στο σημείο όπου συναντώνται η επιστήμη των υλικών, η μηχανική διεργασιών και η γυναικολογία. Αλλά αυτός είναι ένας ζωτικής σημασίας τομέας έρευνας. Ελπίζουμε ότι το έργο μας θα μετρήσει ως ένα ουσιαστικό βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση», καταλήγει ο Δρ. Herrmann.

Μαριάννα Σπανού

Η Μαριάννα Σπανού έχει συνεργαστεί με έντυπα και διαδικτυακά μέσα ποικίλης θεματολογίας, όπως iefimerida.gr, ygeiamou.gr, 4green.gr, autotriti-touring.gr, αποκτώντας εμπειρία σε πολλές πτυχές της δημοσιογραφίας. Πιστεύει ότι κάνοντας σωστά αυτό το επάγγελμα, έχουμε στα χέρια μας ένα πραγματικό εργαλείο για να αλλάξουμε τον κόσμο προς το καλύτερο.

Scroll to Top