Site icon Όλο Υγεία

«Το mRNA εμβόλιο κατά του καρκίνου εξαφάνισε τους όγκους μου» – Ελπίδες για 53χρονη από το νέο project του Τραμπ

εμβόλιο κατά του καρκίνου

Φωτογραφία: Anna Bochenski/Daily Mail

Όταν ο Ντόναλντ Τραμπ αποκάλυψε τα σχέδια του για ένα project 500 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την τεχνητή νοημοσύνη που θα περιλαμβάνει και ένα νέο mRNA εμβόλιο κατά του καρκίνου, πολλοί το θεώρησαν ως άλλη μια από τις «άτοπες» προτάσεις του. Δεν ισχύει, όμως, το ίδιο και για την Anna Bochenski. Η 53χρονη γυναίκα από τη Νέα Υόρκη είναι ένας από τους λίγους ανθρώπους στον κόσμο που έχουν καταλάβει πώς ένα τέτοιο εμβόλιο μπορεί να αλλάξει τη ζωή τους.

Καρκίνος: Επαναστατικό εμβόλιο mRNA διατίθεται δωρεάν από τη Ρωσία το 2025 σε ασθενείς σε όλο τον κόσμο

Τον Ιανουάριο του 2021, η 53χρονη ενημερώθηκε ότι είχε μόλις μήνες ζωής αφού ο επιθετικός καρκίνος του μαστού από τον οποίο έπασχε επέστρεψε και σταμάτησε να ανταποκρίνεται στη θεραπεία.

Μετά από μια εξαετή μάχη με την ασθένεια, η οποία περιελάμβανε πολλές χειρουργικές επεμβάσεις και 32 γύρους ακτινοβολίας, ο καρκίνος είχε εξαπλωθεί στα πλευρά και τη σπονδυλική στήλη της, όπου είχε γίνει ουσιαστικά ανίατος, γνωστός ως «μεταστατικός».

Ως τελευταία λύση, εγγράφηκε σε μια κλινική δοκιμή για ένα πειραματικό εμβόλιο κατά του καρκίνου που αναπτύχθηκε στο περίφημο νοσοκομείο Mount Sinai στο Μανχάταν.

εμβόλιο κατά του καρκίνου
Φωτογραφία: Anna Bochenski/Daily Mail

Το εμβόλιο λειτουργεί λιώνοντας τον πρωτογενή όγκο και διδάσκει το σώμα να κυνηγά και να σκοτώνει τα κύτταρα που έχουν εξαπλωθεί αλλού. Μέσα σε λίγες εβδομάδες, οι όγκοι στην πλάτη της και ένας όγκος μεγέθους μπάλας του τένις κάτω από τη μασχάλη της εξαφανίστηκαν, ενώ ένας τρίτος όγκος στο στήθος της συρρικνώθηκε.

Μιλώντας στο Daily Mail, σχεδόν τέσσερα χρόνια μετά το εμβόλιο, είπε: «Μου έσωσε τη ζωή. Εκείνη την ώρα δεν μπορούσα να κάνω τίποτα. Δεν υπήρχε τίποτα που θα μπορούσε να θεραπεύσει τον καρκίνο μου».

Τι προβλέπει το σχέδιο Τραμπ για την τεχνητή νοημοσύνη και την ανάπτυξη mRNA εμβολίων κατά του καρκίνου

Εκατοντάδες πειραματικά εμβόλια κατά του καρκίνου παράγονται σε όλο τον κόσμο, αλλά το πρόσφατα ανακοινωθέν project τεχνητής νοημοσύνης του προέδρου Τραμπ θα μπορούσε να είναι ο καταλύτης που θα φέρει τελικά αυτά τα σχέδια στο κοινό.

Την περασμένη εβδομάδα, ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ ανακοίνωσε το project Stargate αξίας μισού τρισεκατομμυρίου δολαρίων, το οποίο περιέγραψε ως το «μεγαλύτερο project υποδομής τεχνητής νοημοσύνης στην ιστορία». Ελπίζεται ότι το project θα δημιουργήσει δεκάδες χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας και θα εγκαινιάσει μια νέα τεχνολογική επανάσταση, η οποία περιλαμβάνει fast-track ιατρικές θεραπείες.

Η τεχνητή νοημοσύνη θα χρησιμοποιηθεί σε εξετάσεις αίματος για την ανίχνευση μικροσκοπικών κυττάρων όγκων, τα οποία ούτε οι άνθρωποι ούτε οι τρέχουσες εργαστηριακές εξετάσεις είναι αρκετά ευαίσθητα για να ανιχνεύσουν.

Στη συνέχεια, η τεχνητή νοημοσύνη θα χρησιμοποιηθεί επίσης για την αναπαραγωγή του γενετικού υλικού του όγκου σε ένα εμβόλιο mRNA το οποίο διδάσκει στα κύτταρα του σώματος να αναγνωρίζουν και να καταπολεμούν τον καρκίνο, με τρόπο παρόμοιο με αυτόν που λειτουργούν τα εμβόλια για την Covid-19.

Η Bochenski συμμερίζεται αυτήν την άποψη. «Ξέρω ότι υπήρξε διαμάχη σχετικά με τα εμβόλια mRNA στην πανδημία. Αλλά, νομίζω ότι το εμβόλιο κατά του καρκίνου σώζει ζωές -και είμαι η απόδειξη στο 100%».

Πώς λειτουργεί το εμβόλιο κατά του καρκίνου που έκανε η 53χρονη

Δυστυχώς, ο καρκίνος της 53χρονης έχει μεταλλαχθεί και εξακολουθεί να λαμβάνει χημειοθεραπεία για να προσπαθήσει να καθαρίσει τα εναπομείναντα κύτταρα όγκου. Ωστόσο, εξακολουθεί να θεωρεί ότι το εμβόλιο της έδωσε μια σανίδα σωτηρίας. «Αν δεν ήταν το εμβόλιο κατά του καρκίνου, δεν θα μιλούσαμε τώρα, είμαι αισιόδοξη», σημείωσε.

εμβόλιο κατά του καρκίνου
Φωτογραφία: Anna Bochenski/Daily Mail

Ελπίζει, μάλιστα, ότι ένα νέο και βελτιωμένο εμβόλιο μπορεί να είναι διαθέσιμο μέσα στα επόμενα χρόνια, ίσως με τη βοήθεια του νέου εγχειρήματος του Τραμπ.

Επαναστατικό εμβόλιο προλαμβάνει τον καρκίνο των ωοθηκών- Σε ποιες γυναίκες θα δοκιμαστεί

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, περίπου το 20-30% των ασθενών με καρκίνο του μαστού βλέπουν την ασθένειά τους να υποτροπιάζει. Το εμβόλιο για τον καρκίνο που έκανε η Bochenski λειτουργεί ελαφρώς διαφορετικά από εκείνα που χρησιμοποιούν τεχνολογία mRNA.

Το δικό της εγχύθηκε απευθείας σε όγκους, πράγμα που σημαίνει ότι μόνο οι ασθενείς με εξωτερικές καρκινικές μάζες μπορούν επί του παρόντος να ωφεληθούν. Επίσης, περιέχει υψηλότερη δόση μιας φυσικής πρωτεΐνης που πολλαπλασιάζει γρήγορα τα επίπεδα των δενδριτικών κυττάρων στο σώμα. Τα κύτταρα αυτά σκοτώνουν τον όγκο και διδάσκουν τα Τ κύτταρα στο σώμα να είναι σε επιφυλακή για καρκινικά κύτταρα που έχουν εξαπλωθεί αλλού.

Στα mRNA εμβόλια κατά του καρκίνου, οι επιστήμονες παίρνουν δείγμα από τον όγκο ενός καρκινοπαθούς και αναλύουν τον γενετικό του κώδικα — κάθε όγκος είναι γενετικά διαφορετικός, πράγμα που σημαίνει ότι κανένα εμβόλιο κατά του καρκίνου δεν είναι το ίδιο.

Στη συνέχεια χρησιμοποιούν μέρος του RNA, για να αναπτύξουν ένα κατά παραγγελία εμβόλιο για τον ασθενή σε ένα εργαστήριο. Όταν εγχυθεί, το εμβόλιο θα δώσει τις οδηγίες ώστε τα κύτταρα του σώματος να παράγουν ένα αβλαβές μέρος του όγκου, προκαλώντας απόκριση από το ανοσοποιητικό σύστημα. Αυτή η διαδικασία εκπαιδεύει το ανοσοποιητικό σύστημα να εντοπίζει αυτό το στοιχείο του καρκίνου στο μέλλον παρέχοντας προστασία από τη νόσο.

Οι δυσκολίες στην ανάπτυξη mRNA εμβολίων κατά του καρκίνου

Είναι γεγονός πως το εμπόδιο για τη διάθεση των mRNA εμβολίων στο κοινό είναι ο χρόνος και το κόστος. Ωστόσο, υπάρχουν ελπίδες ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να αντιμετωπίσει και τα δύο αυτά ζητήματα, επιταχύνοντας γρήγορα τους χρόνους παραγωγής και μειώνοντας το κόστος.

Ο Larry Ellison, επικεφαλής τεχνολογίας στην εταιρεία λογισμικού υπολογιστών Oracle, η οποία συμμετέχει στο project της κυβέρνησης Τραμπ, είπε ότι αυτό θα μπορούσε να συμβεί σε δύο ημέρες.

«Μόλις γονιμοποιήσουμε την αλληλουχία αυτού του καρκινικού όγκου, μπορούμε στη συνέχεια να εμβολιάσουμε το άτομο. Μπορούμε να σχεδιάσουμε ένα mRNA εμβόλιο για κάθε άτομο και για κάθε συγκεκριμένο καρκίνο και κατασκευάζοντάς το ρομποτικά με τη χρήση AI σε περίπου 48 ώρες», δήλωσε χαρακτηριστικά σε συνέντευξη Τύπου την περασμένη εβδομάδα.

Το ιστορικό της ασθένειας της 53χρονης

Η Bochenski διαγνώστηκε για πρώτη φορά με καρκίνο του μαστού το 2014 και υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση του όγκου. Αλλά σε μια εξέταση λίγες εβδομάδες αργότερα, αποκαλύφθηκε ότι ο καρκίνος είχε επιστρέψει και μεγάλωνε στους λεμφαδένες στο στήθος της. Έκανε διπλή μαστεκτομή, χημειοθεραπεία και 32 γύρους ακτινοβολίας για να σκοτώσει τον καρκίνο.

Το 2018, ένας όγκος μεγέθους μπάλας του τένις εμφανίστηκε στη μασχάλη της, ενώ όγκοι βρέθηκαν επίσης σε ένα πλευρό στη δεξιά πλευρά και στη σπονδυλική στήλη της που δεν ανταποκρινόταν στη θεραπεία. Την ίδια εποχή, εγγράφηκε ως μία από τις δέκα ασθενείς σε μια κλινική δοκιμή στο νοσοκομείο Mount Sinai στο Μανχάταν της Νέας Υόρκης, που δοκίμαζε ένα εμβόλιο κατά του καρκίνου.

Καρκίνος: Ποιο χρώμα στα πλαστικά προϊόντα μπορεί να αυξήσει έως και 300% τον κίνδυνο θανάτου

Για τη θεραπεία της, έκανε 17 ενέσεις απευθείας στον όγκο της και οκτώ ενέσεις ανοσοθεραπείας σε διάστημα έξι μηνών. Μετά την πρώτη της ένεση, το σώμα της άρχισε να τρέμει τρομακτικά, κάτι που ναι μεν ήταν ανησυχητικό αλλά καλό σημάδι γιατί έδειχνε ότι το σώμα της ανταποκρινόταν. Τελικά, το εμβόλιο λειτούργησε και προκάλεσε τη συρρίκνωση ή την εξαφάνιση των όγκων της, θέτοντάς την σε μερική ύφεση.

Πηγές: Daily Mail, Springer, Open AI

Μαριάννα Σπανού

Η Μαριάννα Σπανού έχει συνεργαστεί με έντυπα και διαδικτυακά μέσα ποικίλης θεματολογίας, όπως iefimerida.gr, ygeiamou.gr, 4green.gr, autotriti-touring.gr, αποκτώντας εμπειρία σε πολλές πτυχές της δημοσιογραφίας. Πιστεύει ότι κάνοντας σωστά αυτό το επάγγελμα, έχουμε στα χέρια μας ένα πραγματικό εργαλείο για να αλλάξουμε τον κόσμο προς το καλύτερο.

Exit mobile version