Site icon Όλο Υγεία

Εμβοές: Πώς να σταματήσετε το βουητό στα αυτιά σας – 6 φάρμακα που βοηθούν

Εμβοές: Πώς να σταματήσετε το βουητό στα αυτιά σας - 6 φάρμακα που βοηθούν

Photo: rf123

Το βουητό στα αυτιά ή αλλιώς εμβοές μπορεί να γίνει αρκετά ενοχλητικό. Υπάρχει θεραπεία και τι πρέπει να κάνετε για να προστατεύσετε τα αυτιά σας;

Για κάποιους, το βουητό στα αυτιά είναι μια μικρή ενόχληση που δεν επηρεάζει την καθημερινότητά τους ή που φεύγει με τον καιρό. Για άλλους, οι συνεχείς εμβοές μπορεί να δυσκολέψουν τον ύπνο ή να οδηγήσουν σε διαταραχές της διάθεσης, όπως άγχος ή κατάθλιψη.

Τι δείχνει το κερί στα αυτιά για την υγεία σας: Τι σημαίνει αν είναι υγρό ή ξηρό ή μυρίζει άσχημα

Τι είναι οι εμβοές

Εμβοές λέγεται η κατάσταση κατά την οποία κάποιος αισθάνεται βουητό στα αυτιά του. Το κουδούνισμα στα αυτιά σας πιθανότατα προκαλείται από βλάβη στο εσωτερικό του αυτιού που αλλάζει τον τρόπο με τον οποίο ο εγκέφαλός σας επεξεργάζεται τον ήχο.

Η έκθεση σε δυνατό θόρυβο κατά την ώρα εργασίας ή στις συναυλίες, η απώλεια ακοής, ορισμένα φάρμακα, οι μολύνσεις του αυτιού και οι τραυματισμοί στο κεφάλι μπορεί επίσης να οδηγήσουν σε εμβοές ή αλλιώς βουητό.

Εάν παρατηρήσετε βουητό στα αυτιά σας, επισκεφτείτε έναν γιατρό, ώστε να μπορέσετε να αντιμετωπίσετε τις εμβοές και την υποκείμενη αιτία τους. Μια σειρά θεραπειών μπορεί να σας βοηθήσει να αντιμετωπίσετε το κουδούνισμα και να βελτιώσετε την ποιότητα ζωής σας.

Χρήσιμες συμβουλές

Δεν υπάρχει άμεση θεραπεία για το ξαφνικό κουδούνισμα στο ένα ή και στα δύο αυτιά. Ωστόσο, η προσθήκη ήχου σε ένα ήσυχο σπίτι μπορεί να μειώσει τις εμβοές, καθώς η ησυχία μπορεί να τις κάνει πιο αισθητές.

Δοκιμάστε να βάλετε σε λειτουργία έναν ανεμιστήρα ή να παίξετε μουσική. Αυτές οι οικιακές μέθοδοι είναι μια μορφή ηχοθεραπείας γνωστής ως κάλυψη, η οποία μπορεί να βοηθήσει στην καταστολή των εμβοών.

Έρευνες δείχνουν ότι η κατανάλωση αλκοόλ και το κάπνισμα μπορούν να αυξήσουν τη σοβαρότητα των εμβοών. Μελέτες δείχνουν ότι το κάπνισμα μπορεί να συμβάλει στις εμβοές μειώνοντας τη ροή του αίματος και ερεθίζοντας τον εσωτερικό αέρα. Εάν καπνίζετε, η διακοπή μπορεί να μειώσει τα συμπτώματα των εμβοών σας.

Διαβήτης: Το περίεργο σημάδι στην ακοή που θα μπορούσε να είναι σύμπτωμα της νόσου

Τα φάρμακα που μπορεί να βοηθήσουν να σταματήσει το βουητό στα αυτιά

Δεν υπάρχει κάποιο εγκεκριμένο φάρμακο για τη θεραπεία των εμβοών, ωστόσο, ορισμένοι γιατροί συχνά χρησιμοποιούν φάρμακα εγκεκριμένα για άλλες καταστάσεις για τη μείωση ή τη διαχείριση των εμβοών.

  1. Αντιαρρυθμικά
  2. Αντικαταθλιπτικά
  3. Αντιισταμινικά
  4. Αγχολυτικά
  5. Αγγειοδιασταλτικά
  6. Αναστολείς διαύλων ασβεστίου
  7. Αντισπασμωδικά

1. Αντιαρρυθμικά

Η υδροχλωρική τοκαϊνίδη χρησιμοποιείται για τη θεραπεία και τη διόρθωση αρρυθμιών (ακανόνιστοι καρδιακοί παλμοί). Η έρευνα δείχνει ότι αυτό το φάρμακο μπορεί επίσης να μειώσει σημαντικά τα συμπτώματα των εμβοών βελτιώνοντας τη ροή του αίματος στο εσωτερικό του αυτιού.

2. Αντικαταθλιπτικά

Αυτά τα φάρμακα βοηθούν στην αλλαγή χημικών ουσιών στον εγκέφαλο όπως η ντοπαμίνη, η σεροτονίνη ή η νορεπινεφρίνη για τη θεραπεία της κατάθλιψης. Επειδή τα άτομα με σοβαρές εμβοές έχουν συχνά κατάθλιψη, η λήψη αντικαταθλιπτικών μπορεί να μειώσει το άγχος και την κατάθλιψη που σχετίζεται με τις εμβοές.

3. Αντιισταμινικά

Τα συγκεκριμένα σκευάσματα αντιμετωπίζουν αλλεργίες και συμπτώματα όπως η καταρροή και η συμφόρηση. Εάν έχετε αλλεργίες, η λήψη αντιισταμινικών μπορεί να βοηθήσει στη θεραπεία των εμβοών που προκαλούνται από απόφραξη, πρήξιμο ή πίεση στο εσωτερικό του αυτιού.

4. Αγχολυτικά

Χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία αγχωδών διαταραχών και αγχολυτικά όπως οι βενζοδιαζεπίνες μπορεί να βοηθήσουν στη θεραπεία των εμβοών, βελτιώνοντας τον ύπνο, μειώνοντας το άγχος και βελτιώνοντας τη δραστηριότητα των νευροδιαβιβαστών στον εγκέφαλο που επηρεάζει την ακοή.

5. Αγγειοδιασταλτικά

Αυτά τα φάρμακα αντιμετωπίζουν την υψηλή αρτηριακή πίεση και την καρδιακή ανεπάρκεια ανοίγοντας τα αιμοφόρα αγγεία για να βελτιώσουν τη ροή του αίματος. Η μειωμένη ροή αίματος στο εσωτερικό του αυτιού και στον εγκέφαλο συνδέεται με τις εμβοές και η λήψη αγγειοδιασταλτικών μπορεί να μειώσει την ξαφνική απώλεια ακοής και να βελτιώσει τη ροή του αίματος στο εσωτερικό αυτί και τον εγκέφαλο.

6. Αναστολείς διαύλων ασβεστίου

Αυτά τα φάρμακα μειώνουν τη χρήση ασβεστίου των κυττάρων σας για τη θεραπεία της υψηλής αρτηριακής πίεσης. Οι εμβοές μερικές φορές συνδέονται με υψηλές συγκεντρώσεις ασβεστίου στα κοχλιακά κύτταρα, τα αισθητήρια τριχωτά κύτταρα μέσα και έξω από το αυτί που βοηθούν τον εγκέφαλό σας να ερμηνεύει ήχους. Περιορισμένη έρευνα έχει βρει ότι η λήψη νιμοδιπίνης βελτίωσε τα συμπτώματα των εμβοών. Ωστόσο, ορισμένες έρευνες διαπίστωσαν ότι το φάρμακο επιδείνωσε τις εμβοές.

7. Αντισπασμωδικά

Χορηγούνται για τη θεραπεία των επιληπτικών κρίσεων, αλλά μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση της αυξημένης ακουστικής δραστηριότητας στον εγκέφαλο που συνδέεται με τις εμβοές. Ωστόσο, οι περισσότερες έρευνες έχουν βρει ότι τα αντισπασμωδικά δεν ήταν πολύ αποτελεσματικά στη θεραπεία των εμβοών.

Ζάλη: 7 λόγοι για τους οποίους ο κόσμος γύρω σας γυρίζει

Μέθοδοι βελτίωσης των συμπτωμάτων

Οι μέθοδοι που χρησιμοποιούνται για τη διακοπή του κουδουνίσματος στα αυτιά μπορεί να περιλαμβάνουν:

  1. Ενέσεις λιδοκαΐνης
  2. Ιοντοφόρηση λιδοκαΐνης
  3. Σταποδεκτομή
  4. Μετατόπιση ενδολεμφικού σάκου
  5. Άλλη χειρουργική αντιμετώπιση

1. Ενέσεις λιδοκαΐνης

Τα τοπικά αναισθητικά φάρμακα όπως η λιδοκαΐνη μπλοκάρουν τα νευρικά σήματα στο δέρμα για την πρόληψη του πόνου. Για τη θεραπεία των εμβοών, μπορεί να εγχυθούν τοπικά αναισθητικά στον ακουστικό πόρο. Κάτι τέτοιο μπορεί να μειώσει την τυχαία και υπερδραστική δραστηριότητα στο κεντρικό νευρικό σύστημα που προκαλεί εμβοές.

2. Ιοντοφόρηση λιδοκαΐνης

Κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας, το διάλυμα λιδοκαΐνης εισάγεται στον ακουστικό πόρο. Στη συνέχεια, μια συσκευή στέλνει ένα ηλεκτρικό σήμα μέσω του αντίθετου βραχίονα. Αυτό το ηλεκτρικό φορτίο μπορεί να βοηθήσει τη λιδοκαΐνη να διεισδύσει στο τύμπανο και να μειώσει το υπερδραστήριο ακουστικό σύστημα.

Τα στοιχεία για την αποτελεσματικότητα της ιοντοφόρησης είναι περιορισμένα. Ωστόσο, μελέτες δείχνουν ότι μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους να θεραπεύσουν και να διαχειριστούν τις χρόνιες εμβοές.

3. Σταποδεκτομή

Τα άτομα με εμβοές και ωτοσκλήρωση, δηλαδή μη φυσιολογική ανάπτυξη των οστών του μέσου ωτός, μπορούν να αναδομήσουν τα οστά τους για να βελτιώσουν τις ηχητικές δονήσεις στο τύμπανο. Κατά τη διάρκεια μιας σταποδεκτομής, ένα μη φυσιολογικό οστό με ραβδώσεις στο μέσο αυτί αντικαθίσταται με προσθετικό. Ενώ ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι αυτή η διαδικασία μπορεί να βοηθήσει στη θεραπεία των εμβοών, άλλες έρευνες δείχνουν ότι η χειρουργική επέμβαση μπορεί να την επιδεινώσει.

4. Μετατόπιση ενδολεμφικού σάκου

Τα άτομα με νόσο Meniere έχουν συσσώρευση υγρού στο εσωτερικό αυτί που μπορεί να οδηγήσει σε εμβοές, ζάλη και προβλήματα ακοής. Η χειρουργική εισαγωγή μιας παροχέτευσης (ένας μικρός σωλήνας) στο εσωτερικό αυτί μπορεί να αποστραγγίσει το υγρό για να βελτιώσει τα συμπτώματα της ακοής και των εμβοών.

5. Άλλη χειρουργική αντιμετώπιση

Οι εμβοές που σχετίζονται με μη καρκινικούς όγκους στα αυτιά και όγκους του εγκεφαλικού στελέχους μπορούν να αντιμετωπιστούν με χειρουργική αφαίρεση σχετικών όγκων ή βλαβών.

Θεραπείες

Διαφορετικοί τύποι θεραπείας ήχου και συμπεριφοράς χρησιμοποιούνται συχνά για τη θεραπεία των εμβοών.

  1. Ηχοθεραπεία
  2. Βοηθήματα ακοής
  3. Φορητές γεννήτριες ήχου
  4. Συσκευές συνδυασμού

Εμβοές: Αίτιες, θεραπεία και μια νέα πρωτοποριακή αντιμετώπιση

1. Ηχοθεραπεία

Η ηχοθεραπεία μπορεί να βοηθήσει στην αλλαγή του τρόπου με τον οποίο ο εγκέφαλός σας ερμηνεύει τον ήχο ή να καλύψει τις εμβοές με άλλους θορύβους. Μερικές κοινές ηχοθεραπείες για τις εμβοές περιλαμβάνουν:

2. Βοηθήματα ακοής

Τα άτομα με εμβοές που σχετίζονται με απώλεια ακοής μπορεί να ωφεληθούν από τα ακουστικά βαρηκοΐας, δηλαδή μικρές συσκευές που εισάγονται στο αυτί για τη βελτίωση της ακοής. Αυτές οι συσκευές μπορούν να ενισχύσουν τους εξωτερικούς θορύβους, οι οποίοι μπορεί να κάνουν τις εμβοές λιγότερο αισθητές.

3. Φορητές γεννήτριες ήχου

Αυτές οι μικρές ηλεκτρονικές συσκευές εισάγονται στο αυτί σαν ακουστικά βαρηκοΐας. Σε αντίθεση με τα ακουστικά βαρηκοΐας, παίζουν απαλούς ήχους συνεχώς για να μειώσουν τις εμβοές.

4. Συσκευές συνδυασμού

Αυτές οι συσκευές στο αυτί ενισχύουν τον εξωτερικό θόρυβο και αναπαράγουν καταπραϋντικούς ήχους για τη θεραπεία των εμβοών. Αυτές οι συσκευές είναι ιδανικές για άτομα με εμβοές και απώλεια ακοής.

Συμπεριφορική Θεραπεία

Η συμπεριφορική θεραπεία χρησιμοποιεί τη συμβουλευτική για να βοηθήσει τους ανθρώπους να αντιμετωπίσουν το άγχος και τις επιπτώσεις στη διάθεση που μπορεί να προκαλέσουν οι εμβοές. Το να μάθετε πώς να διαχειρίζεστε το άγχος που σχετίζεται με τις εμβοές μπορεί να σας διδάξει πώς να αποφύγετε την έκθεση στο θόρυβο και να αντιμετωπίσετε τα συμπτώματα των εμβοών για να βελτιώσετε την καθημερινότητά σας. Οι κοινές συμπεριφορικές θεραπείες για τις εμβοές περιλαμβάνουν τη γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία και τη θεραπεία επανεκπαίδευσης των εμβοών.

Η γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία μπορεί να σας βοηθήσει να εντοπίσετε αρνητικές σκέψεις που σχετίζονται με τις εμβοές που σας κάνουν να αισθάνεστε άγχος. Στη συνέχεια, ένας σύμβουλος θα σας διδάξει πώς να εκπαιδεύσετε ξανά τον εγκέφαλό σας για να διαχειριστείτε αυτές τις αρνητικές σκέψεις.

Η θεραπεία επανεκπαίδευσης εμβοών είναι ένας συνδυασμός γνωσιακής συμπεριφορικής θεραπείας και ηχοθεραπείας που βοηθά τους ανθρώπους να αντιμετωπίσουν τις συναισθηματικές και φυσιολογικές επιπτώσεις των εμβοών. Η θεραπεία επανεκπαίδευσης των εμβοών στοχεύει στην επανεκπαίδευση του εγκεφάλου σας, ώστε να μην παρατηρείτε καν το κουδούνισμα στα αυτιά σας.

Οι συσκευές ήχου χαμηλού επιπέδου μπορεί να σας βοηθήσουν να πνίξετε τις εμβοές, ενώ η συμβουλευτική σας διδάσκει πώς να πείτε στον εγκέφαλό σας ότι το κουδούνισμα στα αυτιά είναι ένας ουδέτερος και όχι επεμβατικός ήχος.

Έχετε πρόβλημα με την ακοή σας; Μπορεί να οφείλεται στον διαβήτη – Ελέγξτε το σάκχαρό σας

Συμπληρωματική και Εναλλακτική Ιατρική

Υπάρχουν ισχυρισμοί ότι τα συμπληρωματικά ή εναλλακτικά φάρμακα μπορούν να θεραπεύσουν τις εμβοές. Ωστόσο, κανένα επιστημονικό στοιχείο δεν υποστηρίζει αυτούς τους ισχυρισμούς.

Ο βελονισμός θα μπορούσε να βοηθήσει;. Για τις εμβοές, οι βελόνες τοποθετούνται σε περιοχές πάνω και κοντά στο αυτί, γεγονός που μπορεί να μειώσει το στρες και να βελτιώσει τη ροή του αίματος στον εγκέφαλο. Δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι ο βελονισμός μπορεί να θεραπεύσει τις εμβοές. Ωστόσο, μια κλινική δοκιμή του 2018 διαπίστωσε ότι 15 συνεδρίες βελονισμού σε διάστημα τριών εβδομάδων βοήθησαν στη μείωση της έντασης και της σοβαρότητας των εμβοών σε άτομα με νευρικά προβλήματα.

Στρατηγικές αντιμετώπισης

Οι εμβοές μπορεί να είναι αγχωτικές εάν ακούτε συνεχώς κουδούνισμα που επηρεάζει την καθημερινή σας ζωή και τον ύπνο σας. Το στρες και το άγχος μπορούν επίσης να επιδεινώσουν τις εμβοές. Εάν θέλετε να σταματήσει το βουητό στα αυτιά τη νύχτα ή κατά τη διάρκεια της ημέρας, η διαχείριση του στρες με τεχνικές μείωσης του στρες, όπως οι ασκήσεις αναπνοής, μπορούν να σας βοηθήσουν.

Η εξάσκηση του συνειδητού διαλογισμού ή της γιόγκα μπορεί επίσης να βοηθήσει στη διαχείριση των εμβοών. Σε μια ανασκόπηση επτά μελετών, έξι από τις μελέτες διαπίστωσαν ότι οι πρακτικές διαλογισμού μείωσαν σημαντικά τη δυσφορία των εμβοών. Σε μια μελέτη 43 ατόμων, όσοι έκαναν γιόγκα μία φορά την εβδομάδα για τρεις μήνες ανέφεραν λιγότερα συμπτώματα άγχους και εμβοών.

Πώς να αποτρέψετε τις εμβοές

Ο καλύτερος τρόπος για να αποτρέψετε το κουδούνισμα στα αυτιά είναι να προστατεύσετε την ακοή σας φορώντας ωτοασπίδες ή άλλα προστατευτικά ακοής σε θορυβώδες περιβάλλον. Μπορείτε να αποφύγετε τις εμβοές φορώντας προστατευτικά αυτιών σε συναυλίες, αθλητικές εκδηλώσεις και θορυβώδη εργασιακά περιβάλλοντα.

Εμβοές: Η εφαρμογή στο smartphone που τις μειώνει αποτελεσματικά – Ήδη διαθέσιμη

Πότε πρέπει να επισκεφθείτε τον γιατρό σας

Οι εμβοές είναι συχνά ένα σύμπτωμα μιας υποκείμενης κατάστασης υγείας που μπορεί να αντιμετωπιστεί. Επισκεφτείτε τον γιατρό εάν αισθάνεστε βούισμα στα αυτιά σας για πάνω από μια εβδομάδα ή εάν οι εμβοές επηρεάζουν τον ύπνο ή τη συγκέντρωσή σας.

Έφη Φουσέκη
Έφη Φουσέκη

Η Eφη Φουσέκη καλύπτει με εγκυρότητα και συνέπεια το ιατρικό ρεπορτάζ, ως διαπιστευμένος συντάκτης υγείας(<a href="https://www.moh.gov.gr/">Υπουργείο Υγείας</a>). Παρακολουθεί επιστημονικά συνέδρια στη Eλλάδα και στο εξωτερικό, καταγράφει την πολιτική υγείας στη χώρα μας και έχει συνεργαστεί με μεγάλα ειδησεογραφικά Μέσα (antenna.gr, enikos.gr).

Exit mobile version