Site icon Όλο Υγεία

Εμμηνόπαυση: Στα μαλλιά και στο σάλιο κρύβεται ο κίνδυνος για κατάθλιψη και άνοια;

εμμηνόπαυση

Μια πρωτοποριακή μελέτη, που παρουσιάστηκε κατά τη διάρκεια της Ετήσιας Συνάντησης του 2023 της Εταιρείας Εμμηνόπαυσης στη Φιλαδέλφεια, δείχνει ότι ένας συγκεκριμένος παράγοντας στα μαλλιά και στο σάλιο συσχετίζεται με τη γνωστική και ψυχική υγεία σε γυναίκες που βρίσκονται στην εμμηνόπαυση.

Τα αποτελέσματα που παρουσιάστηκαν κατά τη διάρκεια της συνάντησης αποτελούν μέρος της παρουσίασης με τίτλο, “Stress in the body, on the brain: μαλλιά και επίπεδα κορτιζόλης του σάλιου που συνδέονται με τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων της κατάθλιψης και τη γνωστική απόδοση σε υγιείς όψιμες περιεμμηνοπαυσικές και πρώιμες μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες.”

Δεν είναι μυστικό ότι το άγχος μπορεί να επηρεάσει σημαντικά το σώμα και το μυαλό, προκαλώντας μια σειρά από διάφορες καταστάσεις υγείας. Έχουν γίνει σημαντικές έρευνες για τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις του στρες. Το άγχος επηρεάζει το σώμα και τον εγκέφαλο με πολλούς τρόπους, αναγκάζοντας το ενδοκρινικό σύστημα να αυξήσει τα επίπεδα κορτιζόλης.

Τα ευρήματα της νέας μελέτης

Μια νέα μελέτη, αν και μικρή σε μέγεθος, δοκίμασε να αξιλογήσει την επίδραση του στρες, προσδιορίζοντας τον βαθμό, στον οποίο τα επίπεδα κορτιζόλης στα μαλλιά και στο σάλιο συσχετίζονται με τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων της κατάθλιψης και της γνωστικής απόδοσης. Έγιναν τεστ λεκτικής μνήμης, λεκτικής μάθησης, προσοχής και εργασιακής μνήμης στις γυναίκες.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι:

Αυτή η εργασία προτείνει ότι οι δείκτες ενεργοποίησης του άξονα υποθαλάμου-υπόφυσης (HPA) που λαμβάνουν την ολική έκκριση κορτιζόλης για πολλούς μήνες, π.χ. κορτιζόλη μαλλιών, συσχετίζονται με τη γνωστική απόδοση σε εργασίες που απαιτούν συγκέντρωση και με τη μνήμη εργασίας (το μέρος της βραχυπρόθεσμης μνήμης που επιτρέπει στον εγκέφαλό μας να κρατήσει πληροφορίες για ένα σύντομο χρονικό διάστημα ενώ κάνει κάτι άλλο), ενώ οι μετρήσεις της πιο οξείας κορτιζόλης, π.χ. κορτιζόλη του σάλιου, μπορεί να σχετίζεται με τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων της κατάθλιψης.

“Αυτή η εργασία παρέχει αρχικά στοιχεία που συνδέουν τη μακροπρόθεσμη ενεργοποίηση HPA με χειρότερη προσοχή και μνήμη κατά την περιεμμηνόπαυση. Άλλες έρευνες έχουν δείξει ότι οι παρεμβάσεις μπορούν να μειώσουν την ενεργοποίηση της HPA.», λέει η δρ. Christina Metcalf, Επίκουρη Καθηγήτρια και επικεφαλής συγγραφέας από το Τμήμα Ψυχιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Κολοράντο Anschutz Medical Campus στην Aurora, CO.

«Αυτή η μελέτη, αν και μικρή σε μέγεθος, παρέχει πληροφορίες σχετικά με τη δραστηριότητα του HPA κατά την αξιολόγηση της γνωστικής και ψυχικής υγείας ενός ασθενούς», προσθέτει η δρ Stephanie Faubion, ιατρική διευθύντρια του The Menopause Society. «Αυτό μπορεί να είναι χρήσιμο στο μέλλον για τον εντοπισμό ασθενών που μπορεί να διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο για κατάθλιψη και άνοια».

Φίλια Μητρομάρα
Φίλια Μητρομάρα

Η Φίλια Μητρομάρα είναι δημοσιογράφος υγείας, με πολυετή πείρα σε μεγάλα γυναικεία και αντρικά περιοδικά. Αφιέρωσε 7 χρόνια στο ραδιόφωνο ενώ από το 2014 «βούτηξε» στον digital κόσμο ως wellness content editor με πιστοποιήσεις από το ΗΑEC (Hellenic American College) σε SEO, Social Media και digital marketing. Ως TedX speaker μίλησε για τη διαφορετικότητα και πιστεύει ότι κάθε άνθρωπος έχει μια ιστορία που αξίζει να ειπωθεί επειδή έχει τη δύναμη της έμπνευσης. Η Φίλια Μητρομάρα έχει εργαστεί στo <a href="https://www.shape.gr">Περιοδικό Shape και shape.gr</a>, <a href="https://elle.gr">Περιοδικό Elle</a>, <a href="https://glow.gr">Περιοδικό Glow</a>, <a href="https://bestofyou.gr">Bestofyou.g</a>, <a href="https://www.capital.gr">Capital.gr</a>, <a href="https://www.madamefigaro.gr">Περιοδικό MadameFigaro</a>, <a href="https://omorfamystika.gr">Omorfamystika.gr</a>, <a href="https://www.hello.gr">Περιοδικό Hello</a>, <a href="https://www.harpersbazaararabia.com">Harper’s Bazaar Mideast</a>, <a href="https://www.wefit.gr">Wefit.gr</a>, <a href="https://www.boxpharmacy.gr/el">Boxpharmacy.gr</a>, <a href="https://carespot.gr">Carespot.gr</a>. Κεντρική ομιλήτρια στο TEDx Θεσσαλονίκης 2019 με θέμα «Looking the world straight in the eye with one eye» | <a href="https://www.youtube.com/watch?v=SNiV1sW03tE">https://www.youtube.com/watch?v=SNiV1sW03tE</a>

Exit mobile version